Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Fildžan viška


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
505 replies to this topic

#61 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 25 September 2006 - 21:43

Gradoskopija Čarlsa Bilića

“Sarajevska simfonija” u zgradi Ujedinjenih naroda

NEW YORK – U zgradi UN u Njujorku danas će biti predstavljena gradoskopija “Sarajevska simfonija” Čarlsa Bilića, australijskog slikara porijeklom iz Hrvatske. “Sarajevska simfonija će biti predstavljena zajedno s kroki motivima Sarajeva.

Gradoskopija Sarajeva nastala je na osnovu skica sarajevskih znamenitosti i njihovih fotografija pomoću kojih je umjetnik slikao jedinstvenu sliku grada sačinjenu od mnoštva njegovih dijelova. Svaki od tih dijelova je slika za sebe, a opet čine jedinstvenu cjelinu. prvi put “Sarajevska simfonija” je predstavljena u julu ove godine na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Djelo je dio triologije koju umjetnik radi u organizaciji svjetskih multireligijskih centara, zajedno sa Jerusalemom i Toledom.Čarls Bilić je svoje djelo stvarao početkom godine u Franjevačkoj teologiji, gdje je bio gost.

Davanje naziva slici “Sarajevska simfonija” transcedira parametre stvarnosti, topografije, logike i zdrave pameti. Nakana je da se psotigne naka vrsta podsvjesnog portreta jednog grada, jedna sinteza miliona elemenata, jedna jednostavnost koja omogućuje njezino trajno uvrštavanje u mentalno skladište podataka – kazao je Bilić. Predstavljanje slike u UN organizuju Franjevačka teologija i MVP BiH.

I.P.

SAN 25.9.2006.Vidovići i nakon 50 godina – zaljubljeni

BIHAĆ – Prve sunčane jesenje dane bračni par Jandre i Lucija Vidović iz bihaćkog naselja Vedro iskoristili su za berbu šest duluma svoje zemlje.

http://www.fildzanvi...a/clanak_30.htm


MZ Đulići kod Zvornika

Vratili se svi povratnici

ZVORNIK – U MZ Đulići kod Zvornika vratili su se svi prijeratni prognanici. Po povratku na svoje, Đulićani su odmah obnovili kuće i očistili imanja. Nakon toga pokrenuli su akciju na uređenju infrastrukture u naselju. Danas imaju struju, vodovod, telefonske i autobuske linije sa susjednim selima i centrom općine, a ovih dana su završili asfaltiranje puta od Đulića do Radave.
“Za izgradnju ovog puta utrošeno je 75.000 KM. Sredstva su obezbijedili Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica FBiH, ovdašnji žitelji i dijaspora iz Đulića. Ovaj put mnogo znači za povratnike Radave, koji su dobili moderniju komunikaciju sa centrom MZ i lakši prevoz đaka do škole” , kazao nam je Omer Selimović, inicijator za izgradnju puta do Radave.

Đulićani žive od poljoprivrede i stočarstva. Niko od njih nigdje ne radi, iako je Tvornica glinice pored samih njihovih kuća. Plodna polja nema ko da obrađuje jer je veliki broj Đulićana nestao u minulom ratu. Raduje ih povratak mladih.

S. Smajlović

Oslobođenje 25.9.2006.

Novi spot Bajage i Instruktora

BEOGRAD - Bajaga i Instruktori snimili su novi videospot za pjesmu "Svet ima kraja dva" te su tim povodom održali i promociju u salonu automobila u središtu Beograda. Neobična promocija spota odraz je cjelokupna snimanja. Bajaga je izjavio da je spot relativno brzo napravljen s ekipom Red Productiona, a njemu je na snimanju u kome se sve vrti oko automobila bilo najzanimljivije sjediti na suvozačevu sjedalu, budući da ne posjeduje vozačku dozvolu. Bajaga i Instruktori do sada su zajedno snimili devet albuma, od kojih je osam tzv. long play, a jedan "Četiri godišnja doba" maksi singl koji se sastoji od četiri pjesme. Osim rada u Instruktorima, svi članovi benda su izdali svoj album, dok je Bajaga svoj prvi solo album uradio namjenski za film "Ni na nebu, ni na zemlji". Posljednji studijski album "Zmaj od noćaja" kod publike je doživio velik uspjeh s obzirom da se radilo o albumu nešto izmijenjenog stila i zvuka, a pjesma za koju je upravo snimljen spot najavljuje nove projekte legendarnog glazbenika.

D. N.

Dnevni list 22.9.2006.

#62 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 27 September 2006 - 00:38

Životna storija za roman

Odlazak istinskog ilidžanskog spasitelja


SARAJEVO - Minule nedjelje brojne Sarajlije i Ilidžanci, svih vjera i nacija, oprostile su se na blažujskom groblju, po ateističkom ritualu, od jedne izuzetne ličnosti, Steve Milidraga, čiji je životni tok bio bistar kao i tok svete rijeke Bosne na svom izvorištu. Ovaj plemeniti čovjek, rođen na Ilidži prije 79 godina, prošao je brojne Scile i Harbide, ali je uvijek ostao častan i dostojanstven, mada sudbina nije bila nimalo naklonjena prema njegovoj familiji.

http://www.fildzanvi...a/clanak_31.htm

#63 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 28 September 2006 - 23:21

Na Pravnom fakultetu 140 brucoša

SREBRENICA – U prisustvu građana Srebrenice i grupe studenata u ponedjeljak je u Srebrenici zvanično otvoreno odjeljenje Pravnog fakulteta iz Sarajeva. Nastava će se izvoditi u srebreničkom Domu kulture i organizovat će se za prvi stepen prava prema Bolonjskoj deklaraciji, tako da će nakon toga studenti iz Srebrenice moći nastaviti studij na Pravnom fakultetu u Sarajevu ili nekom drugom mjestu.

Prema riječima prof. dr. Fuada Saltage na srebreničkom fakultetu nastavu će umjesto 80, pohađati 140 studenata srpske i bošnjačke nacionalnosti. Među upisanima je i nekoliko brucoša iz Bajine Bašte u Srbiji.

Otvaranje odjeljena Pravnog fakulteta u Srebrenici pomogli su Sarajevski kanton, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Općina Srebrenica. Upis za studij na prvom srebreničkom fakultetu je besplatan, a nastava će se izvoditi redovno po programu sarajevskog fakulteta.

Na otvaranju fakulteta u Srebrenici brucošima su se predstavili profesori koji će predavati studentima, a to su Neđo Miličević, Zdravko Lučić, Jasmina Gradaščević – Stijačić i Bajro Golić, koji će obavljati i dužnost dekana za studij u Srebrenici.

S. SMAJLOVIĆ


Oslobođenje 26.9.2006.
Sarajevo-Beograd-Sarajevo


SARAJEVO/BEOGRAD - Centrotrans Eurolines u petak, 29. septembra, uspostavlja redovnu autobusku liniju Sarajevo - Beograd - Sarajevo, 14 godina posle rata u BiH.

Prevoz na ovoj liniji je poslednji put obavljen u maju 1992. godine kada je zbog ratnih dejstava prekinut.

Centrotrans će prevoz na ovoj relaciji obavljati u kooperaciji sa beogradskom Lastom.

Polazak sa Autobuske stanice Sarajevo je u šest časova ujutro, a povratak iz Beograda je u četiri sata popodne. Cena karte u jednom smeru iznosi 29, a povratna košta 49 konvertibilnih maraka.

B 92 27.09.2006.Kuće bez dječije cike


LIVNO – Livanjska pravoslavna crkva Uspenija Presvete Bogorodice sagrađena je 1859. na zemljištu koje je kupljeno od livanjskog bega Mehmeda Gagića.

http://www.fildzanvi...a/clanak_32.htm

#64 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 30 September 2006 - 23:29

Srebrenica dobila visokoobrazovnu ustanovu

Na Pravnom fakultetu 140 brucoša iz Podrinja i Srbije

SREBRENICA - U prisustvu građana Srebrenice, studenata i profesora, početkom ove sedmice u Srebrenici je otvoreno odjeljenje Pravnog fakulteta iz Sarajeva. Nastava se svakim radnim danom izvodi u srebreničkom Domu kulture i organizovana je za prvi stepen prava prema Bolonjskoj deklaraciji, tako da će nakon toga studenti iz Srebrenice moći nastaviti studij na pravnom fakultetu u Sarajevu ili nekom drugom mjestu.
http://www.fildzanvi...a/clanak_33.htm


Boem živi u pesmi

U Beogradu je u subotu obeležena petnaestogodišnjica smrti Tome Zdravkovića, najslušanijeg i naj¬emitovanijeg pevača i kantautora gradske pesme. Skromno ali sa mnogo emocija u Domu sindikata održana je izložba fotografija, odevnih predmeta i muzičkih izdanja ovog velikana domaće muz¬ke.
Pesme "Za Ljiljanu", "Sećaš li se Sanja", "Kafa¬na je moja sudbina", "Šta će mi život" koje su tiho svirale izmamile su suze ali i sećanja gotovo svih prisutnih.
- Toma je poslednji boem rekao je Aca Kostić, novinar radija "Hit". -Da bi to bili treba da imate srce, a Toma ga je imao. Svi pamtimo neki njegov koncert ili druženje s njim u kafani. Njegove pesme i duh još žive u narodu.
Organizator i autor ove jedinstvene izložbe pod nazivom "U slavu pesme i ljubavi" je kustos Muzeja istorije Jugoslavije Veljko Smajević. Kako nam je objasnio izložba će biti poklonjena Tominoj udovici Gordani Zdravković.
- Drago mi je da se njegove pesme slušaju godinama posle njegove smrti - rekla je Gordana Zdravković. Toma je živeo onako kako se osećao. Tako je pisao, pevao i radio. Već godinama sa sinom živim u Kanadi. Naravno, njegove pesme stalno slušamo u kući. Tomu sam volela i nisam se udala za njega jer je bio veliki umetnik, pevač i kom¬pozitor.
Tomini prijatelji pamte da je voleo da troši pare na kartee i rulet. Neki se sećaju i da je znao ceo honorar da pokloni devojčici k¬ja je prodavala cveće.
Velikan narodne muzike sahranjen je na beogradskom Centralnom groblju. Želja mnogih estradnih umetnika bila je da jedna ulica u Beogradu nosi njegovo ime i da mu se posmrtni ostaci premeste u Aleju velikana.
Iako je bilo najavlj¬vano da će se na godišnjici smrti Tome Zdravkovića pojaviti mnoge poznate ličnosti, one su izosta¬e.

NAGRADE

VELIKAN narodne muzike osvajao je nagrade i bio laureat festiva¬a folka "Beogradski sabor", "Hita leta", sarajevske "Ilidže" i "Mesama". Oktobarsku nagradu grada Beograda dobio je 1991. godine, samo mesec dana posle smrti.
J. Su.
Večernje novosti 30.9.2006.


NLB league ABA

1.kolo. 30.9.2006

Split – Bosna 85 :81
FMP – Crvena Zvezda ot 95:94
Zagreb – Helios 78:63
Slovan – Olimpija 71:75
Budućnost – Cibona 68:77
Partizan – Hemofarm 80:49
Široki – Zadar 88:91

#65 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 03 October 2006 - 00:06

Živjeti i mrijeti na svome!

DOBOJ - Nošeni jakim jesenskim nevremenom probijali smo se uskom, oštećenom i nepreglednom cestom od raskrižja u Šešlijama prema Foči, mjestu u općini Doboj, gdje se ovih dana prognano hrvatsko stanovništvo intenzivno vraća na svoja ognjišta.

http://www.fildzanvi...a/clanak_34.htm


Čekajući povratak ostalih...

OBILIĆ - Srbi polako napuštaju selo Crkvena Vodica, kod Obilića, centralno Kosovo. Iako je bezbednost poboljšana, ograničeno kretanje i loša ekonomska situacija ne obećavaju pespektivu.

http://www.fildzanvi...a/clanak_35.htm


Kapiten Željezničara nakon trijumfa u Bijeljini

Gredić priželjkuje punu Grbavicu protiv komšija

SARAJEVO - Igrači Željezničara napokon su uspjeli osvojiti sva tri boda na gostujućem terenu. Žrtva plavih bila je ekipa Radnika, koja je u subotnjoj utakmici prva došla do rezultatske prednosti, koju ipak nije sačuvala do kraja. Željo je golovima Gredića i Kambera preokrenuo rezultat i u Sarajevo se trijumfalno vratio, što je teći uspjeh zaredom, računajući i kup utakmicu.
Kapiten Željezničara Almir Gredić postigao je gol za izjednačenje, a bio je asistent i kod pobjedničkog gola za plave. Ipak, osim trijumfa nad Radnikom, Gredić ističe gostoprimstvo Bijeljinaca:
“ Kao kapiten Željezničara, u svoje ime, i u ime suigrača, htio bih se zahvaliti Upravi Radnika na gostoprimstvu, a posebno navijačima te ekipe koji nam nisu uputili ni jednu ružnu riječ niti bilo kakav pogrdan povik. Bodrili su svoj klub na najkorektniji mogući način i kao kapiten ekipe obećavam im da će u Sarajevu biti dočekani kao i mi u Bijeljini” , govori Gredić i nastavlja:
“Ova utakmica nam je puno značila, jer smo nastavili kontinuitet dobrih igara. Pobjeda nam je ujedno i impuls pred derbi, te poziv našim navijačima da napune Grbavicu”.
Gredić kaže kako je među igračima atmosfera bila uvijek dobra, bez obzira na sve probleme sa kojima su se susretali.
“Drago mi je da su igrači u ovoj utakmici pokazali karakter. Velika je stvar napraviti preokret na gostujućem terenu i osvojiti tri boda, pogotovo ako je sljedeća utakmica vječiti derbi”, kaže Gredić i na pitanje šta očekuje od duela sa Sarajevom odgovara:
“Derbi ko derbi, uvijek je neizvjestan. Ipak, igramo kući, u dobroj smo formi, imamo niz od tri pobjede, a sa druge strane Sarajevo je prvo i bez poraza. Očekujem dobru utakmicu i punu Grbavicu. Ovim putem pozivam naše navijače da nas bodre protiv Sarajeva”, riječi su kapitena Željezničara Almira Gredića.

J. Ligata

Oduševljeni gostoprimstvom

Navijači FK Željezničar, popularni “Manijaci” ,nakon utakmice protiv Radnika iz Bijeljine nazvali su redakciju Oslobođenja želeći se zahvaliti policajcima PU Bijeljina:
“Od samog ulaska u Bijeljinu pa sve do stadiona i nazad imali smo pratnju. Još jednom im se zahvaljujemo ovim putem”, rekao nam je jedan od navijača FK Željezničar, koji je potvrdio riječi kapitena Željezničara Gredića o gostoljubivosti domaćih navijača.
“Atmosfera na stadionu je bila fantastična. Ma, sve je bilo za 10. Željo je pobijedio, navijanje je bilo korektno i vratili smo se živi i zdravi”, kazao je jedan od “Manijaka”


Oslobođenje 2.10.2006.

#66 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 05 October 2006 - 22:10

“Ekonomistova” konferencija u Beogradu

Da li je ekonomsko povezivanje neminovnost ?

SARAJEVO/BEOGRAD – U organizaciji Ekonomist magazina u Beogradu će 14. novembra biti održana konferencija: Regionalno ekonomsko povezivanje na prostorima bivše Jugoslavije-neminovnost ili opcija.
Cilj konferencije je da kroz otvorenu diskusiju ministri privrede iz zemalja bivše Jugoslavije, vodeći poslovni ljudi iz regiona, predstavnici međunarodnih finansijskih institucija, predstavnici velikih multinacionalnih kompanija, konsultanti, investicioni bankari i advokati pokušaju dati odgovor na pitanje da li je ekonomska integracija na prostorima bivše Jugoslavije neminovnost, te da li države u regionu postavljaju ili uklanjaju barijere za regionalno povezivanje.
Bit će razmatrano i postojanje političke volje da se regionalno povezivanje iz teorije pretoči u praksu, te pripremama regionalnih kompanija za ulazak velikih multinacionalnih na tržište.
Također, govorit će se i o preprekama za ostvarivanje regionalnog povezivanja u punoj mjeri, kao i pozitivnim i negativnim efektima regionalnog povezivanja.

Oslobođenje 4.10.2006.


Konkretan poticaj povratku Hrvata u BiH

Izgradnja kuća za 88 hrvatskih povratnika

SARAJEVO - Ukupno 88 hrvatskih obitelji u BiH dobit će milijun KM vrijednu pomoć za izgradnju svojih u ratu porušenih stambenih objekata. Protokol o provedbi projekta potpisali su predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Veleposlanstva Hrvatske u BiH i Crkvenog svjetskog servisa (CWS).

Kako je kazao zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ivica Marinović, osiguranim novčanim sredstvima će korisnicima programa hrvatske vlade biti omogućena ugradnja doniranog građevinskog materijala. Marinović ističe kako je upravo nedostatak novca za građevinske radove bio razlog što veliki broj povratnika nije iskoristio građevinski materijal koji im je donirala Vlada Hrvatske.

Novčana sredstva će biti usmjerena hrvatskim povratnicima u Bugojnu, Donjem Vakufu, Uskoplju, Kotor-Varoši, Skender Vakufu, Tesliću, Gradačcu i Kaknju. Realizaciju projekta će koordinirati Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka RH će utvrditi korisnike programa, izvršiti nabavku i distribuciju osnovnog građevinskog materijala, te osigurati projektiranje, nadzor i provedbu programa.

Novac će osigurati CWS. Nizozemska vlada se također uključila u proces održivog povratka, odobrivši 4,2 milijuna eura, koji će biti utrošeni u obnovu infrastrukture i zapošljavanja povratnika koji su bili smješteni u kolektivnim centrima u BiH. Ovim projektom će se olakšati povratak 1.100 obitelji.
Večernji list 30.9.2006.


Bulajićev film “Libertas” hrvatski kandidat za Oscara

ZAGREB - Film "Libertas" redatelja Veljka Bulajića bit će predstavnik hrvatske kinematografije u selekcijskom procesu Američke filmske akademije za nagradu Oscar u kategoriji "Najbolji strani film", odlučila je u petak, tajnim glasovanjem, komisija Hrvatskog društva filmskih djelatnika (HDFD).
Iz HDFD-a priopćuju da je, od 17 članova, za Bulajićev film "Libertas" u produkciji Libertasa glasovao najveći broj članova, njih šest.
Za hrvatskog kandidata za Oscara kandidirali su se i filmovi "Što je Iva snimila 21. listopada 2003.", redatelja Tomislava Radića, koji je dobio pet glasova, zatim "Što je muškarac bez brkova" redatelja Hrvoja Hribara koji je dobio četiri glasa. Po jedan glas dobili su filmovi "Karaula" Rajka Grlića i "Put lubenica" Branka Schmidta, stoji u priopćenju HDFD-a koje je potpisao predsjednik Komisije Igor Aleksander Nola.

HINA 29. rujna 2006.

NLB Liga

2. kolo

Zagreb, Cibona VIP – Partizan 82:64
Beograd, Crvena Zvezda – Zagreb 79:74
Split, Split CO – FMP Železnik 72:81
Vršac, Hemofarm – Široki ERONET 63:52
Ljubljana, Union Olimpija – Budućnost 91:85
Domžale, Helios - Slovan Geoplin 82:62
Sarajevo, Bosna ASA BHT – Zadar 87:76

#67 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 07 October 2006 - 00:41

In memorian

Miroslav Brozović (Mostar 1917 – Mostar 2006)

SARAJEVO/MOSTAR -U srijedu 4.10.2006. u 90. godini umro je Miroslav Meho Brozović, jedna od najistaknutijih sportskih licnosti BiH i bivše Jugoslavije. Igrač, trener, reprezentativac, nosilac olimpijske medalje, čovjek koji je uspio uzeti titulu fudbalskog šampiona tada neprikosnovenoj „velikoj četvorki“. Ličnost čiji je životni i sportski put bio, kao kod rijetko koga, usmjeren i označen društveno političkim turbulencija vremena i prostora u kojem živimo. Svoju bogatu fudbalsku karijeru je počeo sada već davne 1933. godine u mostarskim klubovima: JŠK i Zrinjski, Nastavio je u zagrebačkom Građanskom sa kojim je osvojio dvije titule prvaka stare kraljevine Jugoslavije i tako izborio mjesto u njezinoj reprezentaciji. Igranje u beogradskom Partizanu za koji je odigrao 101 utakmicu i osvojio titulu prvaka države i kup donijelo mu je mjesto u reprezentaciji, sa kojom je kao njezin kapiten,zajedno sa Stjepanom Bobekom, Brankom Stankovićem, Bernardom Vukasom, Rajkom Mitićem........, na prvim poslijeratnim Olimpijskim igrama u Londonu 1948 donio srebrenu olimpijsku medalju novoj Titovoj Jugoslaviji. Poslije završene fudbalske, započeo je isto tako uspješnu trenersku karijeru, a u sezoni 1966/1967 sa F.K. Sarajevom donio prvu fudbalsku šampionsku titulu u grad gdje je proveo najveći dio svog bogatog i interesantnog života. Vječni mir je našao na groblju Masline u svom rodnom Mostaru.

Fildžan viška 6.10.2006


Škola bez podjela


VUKOVAR - Prvi put nakon rata učenici osnovnih i srednjih škola u Vukovaru, bez obzira na svoju nacionalnost, pohađaju nastavu u istoj školskoj zgradi. Do sada, učenici koji su slušali nastavu na hrvatskom jeziku, išli su u odvojenu zgradu, ili odvojenu smjenu, od svojih kolega koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku.
http://www.fildzanvi...a/clanak_36.htm


Saša Lošić okuplja “Plavi orkestar”

Nakon sedam godina ponovo na pozornici

Saša Lošić, frontmen nekada popularnog sarajevskog benda plavi orkestar, ovih dana razmišlja o ponovnom okupljanju grupe. Kako je nedavno izjavio, već je ranije razgovarao sa ostalim članovima benda, pa se uskoro može očekivati i povratnička turneja Plavog orkestra.

“Želim da u krvi opet osjetim onaj adrenalin koji izaziva puna dvorana, želim da obiđem sve metropole bivše nam države i da dam publici još jednu lijepu priču sa Plavim orkestrom. moja želja da nakon sedam godina opet stanem na pozornicu jača je nego ikad”, rekao je Saša Lošić hrvatskim medijima i dodao:

“Napraviću nešto potpuno novo, a moja ideja da koncerte počnemo već na proljeće sljedeće godine. naravno, ako sve bude u redu”, objasnio je on.


Oslobođenje 4.10.2006.

#68 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 08 October 2006 - 22:36

Žene u crnom obeležile 15 godina mirovne akcije

BEOGRAD - Nevladine organizacije Žene u crnom i Fond za humanitarno pravo obeležile su u nedelju 15. godišnjicu akcije "Solidarnost sa svim pobunjenicima protiv rata" u znak sećanja na rezervistu Miroslava Milenkovića koji je 1991. godine izvršio samoubistvo.

Akcija paljenja sveća propraćena čitanjem "Epitafa za Miroslava Milenkovića" izvedena je u parku između Skupštine Beograda i Predsedništva Srbije.

"Mi smo se od 8. oktobra 1991. do 8. februara 1992. skupljali svake noći izražavajući gnušanje prema režimu koji vodi ratove i solidarnost sa svim pobunjenicima protiv rata", rekla je agenciji Beta predstavnica Žena u crnom Staša Zajović.

Ona je istakla da je plato pored Predsedništva Srbije bilo jedino mesto u zemlji na kojem su se u to vreme čitala imena poginulih, bez obzira na etnicku pripadnost. Prema njenim rečima, cilj manifestacije je podsećanje na otpor u Srbiji i suočavanje s prošlošću.

"Mi smo se dogovorili da pokrenemo mnoštvo mirovnih inicijativa do kraja godine, jedna već počinje u ponedeljak i zove se 'Žene pitaju', ali i još mnogo drugih manifestacija u Vojvodini i drugim gradovima Srbije", kazala je Zajovićeva.

"Na žalost, posle 15 godina mi se suočavamo sa istom klimom i istim matricama i istim kulturnim i vrednosnim sistemom, zato što je i sada na snazi, možda isto kao 1991. godine, podela na izdajnike za nas koji tražimo odgovornost", zaključila je predstavnica Žena u crnom.

Beta 8.10.2006.


Susret gradonačelnika Sarajeva i Beograda

SARAJEVO, 5. oktobra (FENA) - Gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac primila je danas gradonačelnika Beograda Nenada Bogdanovića i vijećnicu Grada Beograda Draganu Zeljković, učesnike 10. konferencije Unije glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope, čiji je domaćin Sarajevo.

Gradonačelnici Sarajeva i Beograda suglasili su se da je potrebno u cilju jačanja regionalne i međugradske saradnje uspostaviti saradnju i realizirati projekte u oblasti privrede, turizma, kulture i sporta. Borovac i Bogdanović su naglasili kako je vrijeme prošlosti iza nas, te da je bitno da mladi ljudi iz naših gradova trebaju da upoznaju jedni druge u cilju očuvanja mira i razvoja prijateljskih odnosa. Gradonačelnica Borovac je izrazila spremnost Grada Sarajeva da preuzme lidersku ulogu u okupljanju i zbližavanju glavnih gradova bivše Jugoslavije, naglasivši kako je Sarajevo otvoreni grad koji želi da surađuje sa svim gradovima.

Gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović je kazao kako će Beograd sarađivati sa Sarajevom, istaknuvši da je potrebno da gradonačelnici u svojim sredinama rade na stvaranju ambijenta za privrednu saradnju.
“Mi ćemo vrlo intenzivno raditi na tome da potencijalne beogradske investitore informiramo o mogućnostima investiranja u Sarajevo”, kazao je Bogdanović. Gradonačelnici Sarajeva i Beograda su naglasili i kako je potrebno da ova dva grada rade na tome da se što prije BiH i Srbija pridruže Evropskoj uniji. Današnjem susretu u Gradskoj upravi, prisustvovao je i ambasador Srbije u BiH Grujica Spasović, te zamjenici gradonačelnice Sarajeva Predrag Mitrović i Josip Jurišić, predsjedavajući Gradskog vijeća Marin Ivanišević sa saradnicima.

Inače, na 10. konferenciji glavnih gradova centralne i jugoistočne Evrope koja počinje sutra u hotelu "Holiday Inn" o temi “Model organizacije glavnih evropskih gradova i iskustva u funkcioniranju”, pored domaćina, predstavnika Sarajeva, raspravljat će i delegacije Beograda, Atine, Beča, Podgorice, Zagreba, Budimpešte, Ljubljane.
Fena 5.10.2006.

Price ponovno traži Troju u Gabeli

ČAPLJINA- Čovjek koji je prije dvadesetak godina uzburkao javnost tadašnje države tezom prema kojoj se Homerova drevna Troja ustvari nalazi u dolini Neretve, danas ponovno dolazi na mjesto događaja.
http://www.fildzanvi...a/clanak_37.htm

NLB League ABA

3. kolo

subota 7.10.2006.

Železnik, FMP – Bosna 87:68
Zagreb, Zagreb - Split 90:82
Ljubljana, Slovan – Crvena Zvezda 63:84
Podgorica, Budućnost – Helios 69:65
Beograd, Partizan – Olimpija 84:70
Široki Brijeg, Široki – Cibona 63:78
Zadar, Zadar – Hemofarm 71:77

Edited by valterbranisarajevo, 08 October 2006 - 22:37.


#69 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 09 October 2006 - 23:41

Mostarski studenti ujedinjeni u borbi za demokraciju


MOSTAR - Mostarsko Sveučilište i Univerzitet “Džemal Bijedić” ujedinili su se na temelju jednog za mlade ljude važnog pitanja. Naime, Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru, Studentski parlament u Oslu i Studentska unija Univerziteta “Džemal Bijedić” napravili su zajednički projekt pod nazivom Tjedan studentske demokracije. “Ovaj projekt je plod dugoročne suradnje triju studentskih organizacija i konkretizacija dva prethodno održana seminara o studentskoj demokraciji”, rekla nam je Paula Pranjić iz Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru.

Promocija studentske demokracije

Cilj projekta je upoznati što veći broj studenata s demokratskim strukturama na njihovim sveučilištima preko kojih mogu ostvarivati svoja studentska prava. Prema riječima Paule Pranjić, kroz četiri dana predstavnici studenata će dijeliti informacije i pokušati uključiti što veći broj studenata u njihove studentske organizacije. Kroz navedeni projekt također će se animirati studenti za glasovanje na predstojećim izborima za studentske predstavnike, koji će se održati sredinom studenoga ove godine. Projekt će se istodobno odvijati na sve tri partnerske visokoškolske ustanove od danas do 12. listopada, a ono što projekt čini iznimno zanimljivim jest i razmjena studenata između tri organizacije. Naime, dva predstavnike svake studentske organizacije izravno će sudjelovati na projektima partnerskih organizacija.

Studenti uređuju kampus Sveučilišta

Osim svakodnevna dijeljenja informacija, Tjedan studentske demokracije obuhvaća još tri važna događaja. Jedna od akcija studenata mostarskog Sveučilišta je i uređivanje kampusa Sveučilišta u Mostaru, koje je planirano za 10. listopada u poslijepodnevnim satima. “U srijedu, 11. listopada održat ćemo okrugli stol o temi ‘Studentska demokracija – sredstvo za osiguranje kvalitete nastave’, gdje će se potaknuti dijalog studenata i vodstva Sveučilišta o toj temi. Također, planirali smo u sklopu navedenog projekta pokrenuti i radionicu o načinima ostvarivanja studentskih prava, koja će se najvjerojatnije održati u prostorijama NDC-a 11. listopada”, rekla je Paula Pranjkić. No, jedno je sigurno - mostarski studenti ujedinili su se u borbi za studentsku demokraciju

Vanja Bjelica

Dnevni list 9.10.2006

"Zašto sam ostao"


BEOGRAD -- TV B92 večeras emituje dokumentarni film "Zašto sam ostao", o čoveku koji je odbio da napusti svoj dom u Prizrenu.
Film novinara lista Vreme Slavena Kranjca prati sudbinu kosovskog Srbina Miloša Nekića, koji nije želeo da ode iz Prizrena 1999. i 2004. Film je osvojio nagradu za najbolju reportažu na nedavno završenom festivalu Interfer u Somboru.

Kada su snage Kfora 1999. ušle u Prizren, u njemu je ostalo 68 Srba. Kuće su bile spaljene, a oni koji su ostali bili su izolovani u svojim domovima. Miloš Nekić je od svog doma napravio tvrđavu i bio izložen svakodnevnim napadima. Jedini pogled na ulicu imao je sa jednog prozora.

U martu 2004. njegovu kuću spalili su demonstranti. Na periferiji Prizrena dobio je kuću u kojoj je živeo dok mu nisu obnovili onu u gradu, koju je svim mogućim pravnim sredstvima pokušao da spase i obnovi. To mu je uspelo, ali mu u opštini još nisu dali ključeve. Danas se više ne plaši da izađe u centar grada. "Ne plašim se ulice, sav strah je nestao. Ne potičem iz plašljive porodice. Na kraju krajeva, to se može desiti i u Parizu i u Njujorku, i tamo ljudi mogu da stradaju", kaže Nekić.

Miloš Nekić kaže da nikada neće otići iz Prizrena i smatra da u XXI veku ne može biti nikakvih podela među ljudima. Kaže da nikoga ne mrzi i da posle šest godina konačno može da razgovara sa svojim prijateljima Albancima, koje je ranije samo gledao kroz prozor
B 92 10.9.2006.

Snima se novi TV serijal „Pozorište u kući“

Bjela menja Đuzu u ulozi Rođe


BEOGRAD - Ovih dana je produkcijska kuća „Intermedia Network“, poznata po filmu „Potera za Srećkom“, otkupila autorska prava na kultnu seriju iz sedamdesetih godina „Pozorište u kući“ Novaka Novaka.

http://www.fildzanvi...a/clanak_38.htm

#70 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 12 October 2006 - 23:49

Visoko državno priznanje direktorki Fonda za humanitarno pravo


Nataši Kandić Orden Danice Hrvatske sa likom Katarine Zrinjske

BEOGRAD,ZAGREB - Predsednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao je Ordenom Danica Hrvatska s likom Katarine Zrinske izvršnu direktorku beogradskog Fonda za humanitarno pravo Natašu Kandić, objavile su 10. oktobra hrvatske Narodne novine.
- Dobila sam zvanično obaveštenje da sam dobitnik odlikovanja i da će hrvatsko Veleposlanstvo i ambasador organizovati dodelu odlikovanja. Mislim da je dobro da odlikovanje dobijem ovde, jer sam sve za šta sam odlikovanja ovde i radila. Bitno je to i zbog stalnog problema koji Srbija ima sa drugima i sa svojim građanima koje prepoznaje kao izdajnike. Na maloj svečanosti sledeće nedelje hrvatski ambasador će mi to odlikovanje uručiti u ime predsednika Mesića - rekla je Danasu juče, nakon prijema obaveštenja, Nataša Kandić.
U obrazloženju predsednika Mesića navodi se da se odlikovanje dodeljuje "za zasluge u promicanju moralnih i društvenih vrijednosti kroz sudjelovanje u mnogim humanitarnim aktivnostima".
- Mislim da je odlučilo probijanje zida nekomuniciranja između Srbije i Hrvatske. Kada se u junu pojavila kaseta sa zločinima "škorpiona" došlo je do komunikacije koje dotad nije bilo. Takođe, važno je i suđenje pripadnicima Teritorijalne odbrane Vukovara i Šešeljevim dobrovoljcima. Doveli smo na suđenje porodice žrtava koje su prvi put posle petnaest godina došle u Srbiju. Tokom dve godine stalno su dolazili da prate suđenje. Videlo se koliko, zapravo, menjanje odnosa dveju država zavisi od toga koliko se u to ulaže. Zovu me građani Hrvatske koji imaju probleme kada raspravljaju o svojim nestalim. Jednostavno, ulaganje u dobre odnose sa drugima daje odlične rezultate, menjaju se neke stvari. Mislim da je to bilo odlučujuće kod predsednika Mesića i ljudi su me predložili za odlikovanje - ističe Nataša Kandić.Ovo odlikovanje je, smatra dobitnica visokog priznanja susedne države, jedan od dokaza da se nešto promenilo u odnosima dveju država. Porodice žrtava iz Vukovara su javno rekle na svojim tribinama da je suđenje zločincima bilo objektivno. Da smo Fond za humanitarno pravo i ja doprineli da se čuje glas žrtava. Primorani smo da, zbog onoga što je radila prethodna vlast, rušila odnose preko zločina, sa drugima gradimo mostove preko istine o tim zločinima - rekla je Danasu Nataša Kandić.
B. Tončić
Danas 13.10.2006.

Predstava snoviđenja TRIBUTE TO Miodrag Žalica

SARAJEVO - Premijera predstave “Zagrljenici” Miodraga Žalice, redatelja Roberta Draponje, održana je u nedjelju u dvorani SARTR-a. U predstavi igraju Selma Alispahić, Ermin Bravo, Džana Pinjo i Mirela Lambić. Predstava “Zagrljenici” realizirana je u povodu obilježavanja osamdesete godišnjice rođenja velikoga bosanskohercegovačkog dramatičara Miodraga Žalice.
http://www.fildzanvi...a/clanak_39.htm

Sanjali smo svoju kuću...

KONJIC - Srbi izbjegli iz okoline Boračkog jezera, nakon više godina izbivanja i privremenog smještaja, ovih se dana vraćaju svojim kućama. Proces je usporen i otežan, ali uljeva nadu, kažu povratnici.
http://www.fildzanvi...a/clanak_40.htm


Malo o regionalnoj ligi u nogometu/fudbalu

Je li regionalna liga rješenje? - Dinamo i Hajduk taoci nekvalitete
Mirko Galić: HRT je zainteresiran
U Crvenoj zvezdi i Partizanu čekaju Uefin mig za obnavljanje proširene jugolige Regionalna liga: Zvezda i Partizan žele vratiti veliku četvorku.
http://www.fildzanvi...a/clanak_41.htm

I još malo o regionalnoj ligi u fudbalu/nogometu

http://www.vecernji-....do?fotoIndex=0

NLB league ABA

4. kolo 14.10.2006.

Sarajevo, Bosna – Hemofarm 76:101
Zagreb, Cibona – Zadar 80:70
Ljubljana, Olimpija – Široki 73:67
Beograd, Partizan – Helios 81:67
Beograd, Crvena Zvezda – Budućnost 95:81
Split, Split – Slovan 85:82
Železnik, FMP – Zagreb 75:58

#71 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 13 October 2006 - 23:31

Svečano otvoren Katolički školski centar u Bihaću

BIHAĆ – U bihaćkom prigradskom naselju Žegar, u kojem uglavnom živi hrvatsko katoličko stanovništvo, na jučerašnjoj prigodnoj svečanosti otvoren je Katolički školski centar. Nukleus ovog najmlađeg KŠC-a u našoj zemlji, sedmog po redu koji je nakon posljednjeg rata otvoren u BiH, jest Opća realna gimnazija. Uz msgr. dr. Franju Komaricu, biskupa Banjolučke biskupije, koja je i utemeljitelj bihaćkog KŠC-a, svečanosti su nazočili provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Mijo Džolan, provincijalka Družbe Klanjateljica Krvi Kristove s. Cecilija Milković, hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić, generalni konzul RH u Banjoj Luci Ivan Lepoglavec, ravnatelji svih bosanskohercegovačkih katoličkih školskih centara, predstavnici drugih vjerskih zajednica te dužnosnici općine Bihać. Izražavajući radost zbog osnivanja KŠC-a, biskup Komarica je izrazio nadu da će već sljedeće školske godine u okviru centra biti utemeljena i osnovna škola. Ovom prigodom za sve sudionike jučerašnje svečanosti priređen je bogat umjetnički program, koji su realizirali učenici Umjetničke škole u Bihaću, te prigodan domjenak. Podsjetimo da je Katolički školski centar – Škola za Europu nastavak davno započetog katoličkog školstva u Bihaću, čije su temelje 1894. udarile časne sestre Družbe Klanjateljica Krvi Kristove, otvorivši osnovnu školu u svom samostanu koji Bišćani i danas nazivaju Klosterom.

Petnaest učenika

Budući da se nastava KŠC-a za sada odvija u iznajmljenim prostorijama Područne osnovne škole u Žegaru, koji prostorno ne zadovoljava potrebe ovakvog centra, prva generacija Opće gimnazije bihaćkog KŠC-a broji tek 15 učenika, deset bošnjačke i pet učenika hrvatske nacionalnosti.

Rusmir Karat

Dnevni list 13.10.2006.Mostarci na festivalu o bivšoj Jugoslaviji

RIM - Naš proslavljeni etnoorkestar Mostar Sevdah Reunion i njihova stalna suradnica Ljiljana Petrović-Buttler, s kojom su snimili i nekoliko albuma, 16. listopada svojim koncertom zatvorit će festival Post Jugoslavija. Festival Post Jugoslavija, u organizaciji rimskog Teatra di Roma, održava se od 25. rujna i obuhvaća devet kazališnih predstava iz Beograda, Rijeke, Skopja, Sarajeva i Ljubljane u odabiru Giorgija Ursinija.

http://www.fildzanvi...a/clanak_42.htm

MUHAMED YUNUS IZ BANGLADEŠA DOBITNIK NOBELOVE NAGRADE ZA MIR


OSLO, - Dobitnik Nobelove nagrade za mir za 2006. godinu je Bangladešanin Muhamed Yunus, osnivač banke Grameen, specijalizirane za dodjelu mikrokredita radi iskorjenjivanja siromaštva i socijalnog i privrednog razvoja.

13. oktobra (FENA)

NOGOMET: 88. DERBI ŽELJEZNIČARA I SARAJEVA

SARAJEVO, - Vječiti derbi gradskih rivala Željezničara i Sarajeva u svom 88. izdanju bit će odigran u subotu na stadionu Grbavica, u okviru 9. kola nogometne Premijer lige.

13. oktobra (FENA)Muška karate reprezentacija BiH osvojila srebrenu medalju na Svjetskom prvenstvu u Finskoj


Tampere - Muška karate reprezentacija Bosne i Hercegovine osvojila srebrenu medalju na 18. svjetskom prvenstvu koje je večeras završeno u finskom Tampereu. Na svijetu je od BiH bolja samo Španija, koja je u finalu pobijedila 3:0. Srebro za BiH osvojili su Adnan Hadžić, Admir Ćupina, Oliver Mandarić, Admir Zukan, Kenan Alikadić i Arnel Kalušić koji su do finala nanizali pobjede nad reprezentacijama Katara, Australije, Italije, Rusije i Engleske. U naredna dva dana na programu su pojedinačne borbe gdje možemo očekivati još neku medalju.

FTV 13.10.2006SCHENGENSKA GRANICA Prvog dana primjene Zakonika, granični režim ostao po starom

U Sloveniju i dalje s osobnom

Unatoč najavama da će od jučer, prvog dana slovenske primjene Zakonika o schengenskoj granici, Hrvati u tu zemlju moći ući samo s putovnicama, režim na graničnim prijelazima, barem do daljnjega, ostaje po starom.

U slovenskom MUP-u i hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova potvrdili su da i dalje ostaje vrijediti bilateralni sporazum iz 1997. po kojem građani dviju susjednih zemalja putuju samo s osobnim iskaznicama.

Kao što je poručeno iz kabineta slovenskog premijera Janeza Janše, intenzivno se traži rješenje koje ne bi bilo u suprotnosti sa Schengenskim zakonikom. Dotad se ništa ne mijenja objasnila je voditeljica odnosa s javnošću slovenskog MUP-a Nina Klun.

Neslužbeno doznajemo kako je malo vjerojatno da će novo rješenje promijeniti sadašnju situaciju.

Najava primjene Zakonika, prema kojem državljani trećih zemalja (izvan EU) u Sloveniju ulaze samo s putovnicom u koju im policajci moraju utisnuti pečat, poprilično je zbunila putnike.

Policijske su postaje cijelog dana bile zagušene telefonskim pozivima građana, a na graničnom prijelazu Bregana gotovo svi hrvatski državljani, dok su jučer čekali ulazak u Sloveniju, pripremili su osobne iskaznice, ali i putovnice.

Sandra VELJKOVIĆ

Večernji list 13.10.2006.


U KRAGUJEVCU, NA FIĆA FESTU CELA BIVŠA JUGOSLAVIJA

KRAGUJEVAC – U Kragujevcu će danas biti održan međunarodni skup ljubitelja automobila „fića” pod nazivom „Fića fest 06”.
Prema najavama organizatora, druga „fićijada” okupiće više od 100 ljubitelja „fiće” iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije. Početak skupa je u 10 časova na parkingu ispred fabrike Zastava – automobili, potom sledi ispit spremnosti i tačnosti, defile kroz grad i proglašenje pobednika.
Organizatori će podeliti nagrade za najlepšeg i najoriginalnijeg „fiću” kao i za „fiću – ružno pače”.
Politika 13.10.2006.

#72 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 15 October 2006 - 22:41

In memoriam


Dario Džamonja Sarajevo,1955. – Sarajevo, 2001.

Dario Daco Džamonja, novinar, pisac, boem, rođen je 1955. godine u Sarajevu gdje je proveo najveći dio svog života. Njegove kratke priče, nastale na osnovu doživljaja iz njegovog burnog boemskog života uveseljavale su i tjerale na smijeh do suza čitalačku publiku. Pored kolumne “Pisma iz ludnice” koju je objavljivao u sarajevskim novinama, svoja djela je objavio i u nekoliko knjiga: Priče iz moje ulice, Zdravstvena knjižica. Drugo izdanje, Priručnik, Oni dani, Prljavi veš, a posthumno su mu izdate knjige: Ptica na žici i Priče. U svojoj autobiografiji o svom životu napisao je ovo: Zovem se Dario Dzamonja.
Rodio sam se 1955. godine u Sarajevu.
U Sarajevu sam i umro 1993. kada sam ga napustio.
Godine 1998. sam opet umro kada sam napustao Ameriku i svoju djecu.
Sada opet pokusavam zivjeti u Sarajevu od pisanja.

Umro je 15.10.2001. godine u Sarajevu.

Fildžan viška 15.10.2006.Faust, režisera Harisa Pašovića, otvara 46. Međunarodni teatarski festival MESS

SARAJEVO - Predstava “Faust”, režisera Harisa Pašovića, otvorit će sutra 46. Međunarodni teatarski festival MESS. Tim povodom, na konferenciji za novinare, između ostalog, najavljeno je da će zbog velikog interesovanja javnosti i ljubitelja teatra, već prvu noć Festivala, predstava Faust biti izvedena dva puta. Rečeno je i to da će ove godine biti izvedeno ukupno 20 predstava, ugošćeno 525 izvođača, a predstave će biti izvođene u Sarajevu i Zenici.


FTV 15.10.2006.Hommage to Izet Kiko Sarajlić

SARAJEVO - Danas počinju Međunarodni poetski susreti Hommage to Izet Kiko Sarajlić. Ambasada Kraljevine Španije u BiH od 2002. godine učestvuje i sarađuje na ovim poetskim susretima, koji će biti održani u Kino-teatru Prvi maj u Sarajevu. Susretima poezije ove godine prisustvovat će i španski pjesnik Vicente Valero, koji važi za jednog od najvažnijih i najinteresantnijih španskih pjesnika iz generacije 80-ih godina.

FTV 15.10.2006.


Tradicionalni izbor za najatraktivniju teniserku

Ana sa lentom!

Ana Ivanović uspela da je prođe sito i rešeto i pobedi u izboru „Teniskog kanala“ za najlepšu i najšarmantniju teniserku na svetu. U anketi ove TV stanice učestvovalo je više od 200.000 posetilaca Internet veb sajta www.thetennischannel.com, pa priznanje tim podatkom dobija na težini.
Nekoliko nedelja vodila se ljuta bitka između Srpkinje i uglavnom Ruskinja, Marije Kirilenko i Marije Šarapove, ali je pravom najezdom glasova u finišu, Ivanovićeva uspela da odnese pobedu. Blizu su bile i neodoljiva Čehinja Danijela Hantuhova, kao i nešto starija od rivalki, Martina Hingis, ali Ana je zasluženo osvojila titulu - broj 1.
- Uvek mi je stalo da lepo izgledam kako na terenu, tako i van njega. Mislim da je to nešto sasvim prirodno. Ipak, kada se sve sabere, u mom životu tenis je najvažnija stvar i ništa ne vredi ako dobro izgledate, a beležite slabe rezultate - kaže Ana.
Na sreću, ona ima obe stvari, što joj omogućava da uspešno privlači marketinške agente, pa je sve češće možete videti u reklamama najpoznatijih svetskih firmi.
Pobednici u obe konkurencije biće zvanično promovisani sutra uveče u emisiji na ovom kanalu pod imenom „Otvorena vrata“.
- „Teniski kanal“ je došao do zaključka da su svi učesnici u anketi veoma atraktivni, tako da ne bi bilo preporučljivo da se prepustite detaljnijim analizama! Naš cilj nije bio da pokažemo da u svetu tenisa ima najlepših lica, ali broj glasova sve govori - kaže se u najavi pomenute emisije.
Z. Kecman

Blic 14.10.2006.

Nikol Kidman pomaže Kosovu

PRIŠTINA - Proslavljena australijska glumica Nikol Kidman, ambasador dobre volje Razvojnog fonda UN za žene UNIFEM, obećala je u Prištini "pomoć građanima Kosova kad god to bude potrebno". Cilj Nikol Kidman je da se tokom dvodnevne posete upozna pre svega s problemima s kojima se suočavaju tamošnje žene. Osim s predstavnicama albanskih žena i njihovim političarima, Kidman se juče susrela i s predstavnicama srpskih žena, te predsednicom Helsinškog odbora u Srbiji Sonjom
Biserko i predsednicom GSS Natašom Mićić, "srpskom Kidman".
R. D.
Danas 15.10.2006.


Leba i muzike

Relativno mala muzička scena u Skoplju pre 30 godina iznedrila je jedan od najpopularnijih rok sastava bivše SFRJ - "Leb i sol". Vođa grupe Vlatko Stefanovski u svojim prapočecima svirao je bubnjeve, dok se nije dohvatio gitare i postao jedan od naših najcenjenijih umetnika na ovom žičanom instrumentu. Pre 10 godina "Leb i sol" odsvirali su svoj poslednji koncert i otišli u legendu. Neočekivano, bez najave i oproštaja...

http://www.fildzanvi...a/clanak_43.htmNLB League ABA

5. kolo. 14.10.2006.

Zagreb, Zagreb – Bosna 75:66
Ljubljana, Slovan – FMP 71:68
Podgorica, Budućnost – Split 75:64
Beograd, Partizan – C.Zvezda 93:80
Široki Brijeg, Široki - Helios 89:73
Vršac, Hemofarm – Cibona 86:72
Zadar, Zadar – Olimpija 15.10.2006

#73 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 17 October 2006 - 23:47

Ulica Rudimira Rotera u Dubrovniku

DUBROVNIK - Ugledni antifašista i novinar Rudimir Roter, čija je životna storija vezana i za Sarajevo i Oslobođenje, dobio je svoju ulicu u zanosnom Dubrovniku, nedaleko od kuće gdje je i rođen. Njegovim imenom ubuduće će se zvati dosadašnja ulica Na Gradcu. Tako je jednoglasno odlučilo Gradsko vijeće Dubrovnika, prihvatajući prijedlog Antifašističke udruge Dubrovnika, Jevrejske općine tog grada i dubrovačke Novinarske udruge. A 22. oktobra, na svečanosti u Kneževom dvoru koju će upriličiti gradonačelnica Dubrovnika Dubravka Šujica, Roterove kćerke Jasenka Petrović i Zrinka Vranić primiće i izuzetno priznanje, Pravednik među narodima, kojim je Memorijalni centar Yad Vashem u Jerusalimu posmrtno odlikovao njihovog oca. Oslobođenje je na stranicama Reportaže objavilo više storija o Rudimiru Roteru, između ostalog i Čede Kisića i vefika Hadžismajlovića, naovedći detalje iz njegove izuzetne biografije. kao antifašista, tokom Drugog svjetskog rata, u vrijeme nacističkih progona Jevreja, skrivao je u svom domu, po cijenu i vlastitog života, novinara Alberta Koena i njegovu porodicu, kada ih je iz ratnog Sarajeva doveo na Pelješac. A u poratnom periodu bio je i dugogodišnji dopisnik Oslobođenja iz Dubrovnika.
S.S.
Oslobođenje 16.10.2006.

POČELA MANIFESTACIJA 'DANI SKENDERA KULENOVIĆA

BOSANSKI PETROVAC - Tradicionalna kulturna manifestacija ''Dani Skendera Kulenovića'' počela je danas posetom književnog karavana osnovnim školama Unsko-sanskog kantona. Direktor spomen-biblioteke ''Skender Kulenović'' u Bosanskom Petrovcu Renato Mehičić, izjavio je Tanjugu da književni karavan čine pisci za decu i odrasle Ismet Bekrić, Kemal Coco, Mirsad Bećirbašić, Husein Dervišević i drugi.
Tanjug 16.10.2006.

Kasni montaža Zastave 10

KRAGUJEVAC - Kako kaže gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, proizvodnja tog vozila u "Zastavi" neće početi krajem ove, već početkom marta naredne godine. Stevanović je rekao da ima mnogo problema na instaliranju opreme za novu liniju, zbog čega se odlaže početak montaže tog "Fijatovog" modela, ističući da "država mora da stane iza domaće automobilske industrije".
Stevanović je u izjavi Radio Kragujevcu rekao da Srbija ima autoindustriju koja bi mogla da pokrene 80 odsto srpske industrije. Uz napomenu da su ulaganja u početak proizvodnje novog modela velika, Stevanović je ocenio da su u pitanju milijarde evra i da su to "skupe investicije", dodajući da, kada se ima nova oprema, može da se proizvede nov kvalitetan model.
On je istakao mogućnost dalje saradnje sa nekim od inostranih partnera tako što bi se na nekoj od platformi radio već razvijeni model ili model koji se razvija.
Stevanović smatra da će početak proizvodnje novog modela u pogonima "Zastave" omogućiti zapošljavanje oko 800.000 radnika u celokupnoj automobilskoj industriji Srbije.
B 92 17.10.2006.

Ubistvo beogradskog glumca još nerasvetljeno

BEOGRAD - Glumac Dragan Maksimović, Miša iz Petrijinog venca, Rafo iz Pada Italije, Simke iz Otpisanih, profesor iz filma Lepa sela lepo gore i nosilac još šezdesetak uloga u filmskim i televizijskim ostvarenjima umro je u Beogradu februara 2001.
http://www.fildzanvi...a/clanak_44.htm


Čuvene Jurjeve glave zamijeniti kopijama

ŠIBENIK - Već prilično načete kamene glave izrađene rukom Jurja Dalmatinca "past" će sa Šibenske katedrale i biti pohranjene u budući muzej sakralne umjetnosti.
http://www.fildzanvi...a/clanak_45.htmNastavlja se izgradnja kuća za povratnike

PRIŠTINA - Ministarstvo za zajednice i povratak očekuje da se do kraja godine na Kosovo vrati oko 5.000 raseljenih lica. Zvaničnici Ministarstva kažu da ostaje problem stvaranja uslova koji treba da omoguće ne samo povratak već i ostanak na Kosovu.
http://www.fildzanvi...a/clanak_46.htm

Pripreme za obnovu Aladža džamije u Foči

Originalni dijelovi zaštićeni od daljnjeg propadanja

FOČA – Na mjestu gdje se nekada uzdizala Aladža džamija , jedan od najznačajnijih nacionalnih spomenika evropske i svjetske kulture, ali i simbol stradanja Bošnjaka fočanskog kraja, započelo je konzerviranje pronađenih dijelova, dok su temelji još ranije zaštićeni.
Pod budnim okom Komisije za zaštitu spomenika kulture BiH svi pronađeni ostaci Aladža džamije smještaju se pod nadstrrešnice kako bi originalni dijelovi čuvenog zdanja bili zaštićeni od daljnjeg propadanja.
Vađenje originalnih dijelova počelo je prije 4 mjeseca, a za ove aktivnosti, uključujući i radove na džamiji Mehmed-paše Kukavice u Donjem Polju, Ambasada SAD u našoj zemlji izdvojila je 50.000 dolara. Podsjetimo da us tokom otkopavanja temelja Aladža džamije radnici otkrili i mezar neimara Hasana Mazira, koji je i sagradio ovo zdanje izuzetne ljepote i istorijske vrijednosti.
Tokom ovih radova radnici su iz korita rijeke Drine izvukli dijelove minareta, kao i ostatke stubova sa ulaza u sofe. Na njihovom su čišćenjui konzerviranju radili studenti Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva.
El. A.
Oslobođenje 17.10.2006.

Na Golom Brdu kod Visokog

Crkva obnovljena prilozima vjernika

VISOKO - Završetak radova na obnovi crkve svetog Jovana Krstitelja u naselju Golo Brdo kod Visokog koja je devastirana tokom minulog rata obilježen je u nedjelju prigodnom svečanošću.
Osveštenje svetog hrama koji je obnovljen dobrovoljnim prilozima vjernika predvodili su mitropolit Dabrobosanski Nikolaj i episkop Lipljanski Teodosije koji je sa đakonima stigao sa Kosova.
“Oskrnavljenu crkvu obnovismo i podigosmo opet u visine njene slave. U budućnosti ćemo ponovo moći služiti svete liturgije, pričešćivanje naših vjernika, krštenja i vjenčanja. U ime crkvene opštine Golo Brdo zahvaljujem svim vjernicima koji su pomogli obnovu crkve kao i svim ljudima dobre volje da se ovaj sveti hram obnovi”. rekao je Miroslav Vujičić, sveštenik visočke parohije, obraćajući se prisutnima tokom osveštenja crkve.
Svečanost je nastavljena uz narodno veselje, družernje, kolo igru i pjesmu.
S. Subotić
Oslobođenje 16.10.2006.

#74 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 19 October 2006 - 22:51

Slovenci grade ostrvo

LJUBLJANA - Slovenija će izgraditi ostrvo na Jadranu, između Kopra i Izole, predviđeno je nacionalnom razvojnom strategijom za period 2007-23. Ostrvo površine 30 hiljada kvadratnih metara, visoko tri metra, biće napravljeno od materijala koji će preostati od gradnje auto-puta Kopar-Izola. Vrednost projekta koji će biti realizovan između 2013. i 2020, zaduženi za turizam u slovenačkom Ministarstvu privrede procenjuju na oko 100 miliona evra, prenose slovenački mediji.Duž obale veštačkog ostrva biće plaže, a centralni deo će sa obalom povezivati šetalište. Ostrvo će imati kapacitete za zdravstveni "velnes" turizam (wellneš), i zabavu

Beta 19.10.2006.


Mesić primio delegaciju opštine Kistanje

ZAGREB - Hrvatski predsednik Stjepan Mesić primio je danas delegaciju opštine Kistanje, u okolini Knina, čiji su ga predstavnici upoznali s trenutnim stanjem u opštini, u kojoj Srbi posle povratka čine većinu stanovnika. Mesić je u razgovoru izrazio uverenje da će postignutim sporazumom o saradnji tužilaštava Hrvatske i Srbije biti omogućena osuda onih koji su počinili ratne zločine, ali i brži povratak izbeglih u Hrvatsku.
Tanjug 18.10.2006.

Obnovljena Gradska biblioteka u Glamoču

Uskoro gradsko kino i lokalni radio

GLAMOČ – Prije rata u Glamoču je bila Gradska biblioteka sa 12.000 naslova iz raznih oblasti. međutim, tokom i poslije rata biblioteka je uništena, a knjige raznesene, razbacane i spaljene. Gradska Biblioteka u Glamoču najzad je obnovljena, a ovaj projekat su pomogli ODRAZ i Fondacija Mozaik iz Sarajeva, LIR Banja Luka, Općinsko vijeće Glamoč, Mašinski fakultet Banja Luka, Planinarsko društvo Busija Glamoč, a opremu je osigurala regionalna razvojna agencija za sjeverozapadnu BiH.Prvi posjetioci obnovljene biblioteke bili su književnici Ranko Preradović i radovan Piljak. Književna zajednica Vaso Pelagić iz Banja Luke ovom priliko darovala je glamočkoj biblioteci 300 knjiga, a književnik Ranko Preradović 47.
Upravnik biblioteke Siniša Šolak obavijestio nas je da je po glamočkim garažama i zidinama pronašao još 610 knjiga, od kojih su neke iz bivše biblioteke. Šolak nam je također rekao da će uskoro biti otvoreno i gradsko kino, za koje je već nabavljena sva oprema.Zbog toga što je zbog veoma loših radio i tv-signala Glamoč u priličnoj medijskoj blokadi, OV donijelo je odluku o otvaranju lokalnog radija. Bivši Radio Glamoč je prestao emitovati program u ratu, a oprema je uništena ili otuđena, jer je bila u istoj zgradi gdje i biblioteka.
H. Gromilić
Oslobođenje 18.10.2006.


U nedjelju u Kraljevoj Sutjesci

Sjećanje na kraljicu

KRALJEVA SUTJESKA - Da je prošlost u BiH važna, općenito je poznato. No, njoj se, nažalost, najčešće pristupa na pogrešan način: ljudi se sjećaju onih koji to ne zaslužuju, sjećaju se onih koji su bili osvajaći, progonitelji, ubojice.Posljednja bosanska kraljica Katarina je časni izuzetak. Ostala je u sjećanju bh. puka kao žena velikog duha, uvijek na strani siromašnih i obespravljenih, navodi u informaciji fra Petar Anđelović zadužen za franjevačke svjetovnjake u BiH. Uspomena na njih očuvana je posvuda u BiH, a na poseban način u Kraljevoj Sutjesci, čemu se ne treba čuditi: kraljica je najviše vremena provodila upravo u sutješkom kraljevskom dvorcu, a u Bobovac je odlazila kad je prijetila nekakva opasnost. Bobovac je, naime i bio vojna utvrda. Sjećanje na kraljicu Katarinu postalo je izrazitije i svečanije od 1978. godine, da bi posljednjih godina preraslo u veliko okupljanje vjernika iz cijele Bosne. To se redovito događa na nedjelju najbližu 25. listopadu. Ove godine je to nedjelja, 22. listopada. očekuje se dolazak velikog broja hodočasnika iz svih krajeva. centralno mjesto zauzima hodočasnička sv. misa, koju će predvoditi Josip Mrzljak, biskup iz Zagreba, uz nazočnost bosanskog provincijala fra Mije Džolana.
Oslobođenje 19.10.2006.

Simboličan gest Abdelaziza Bouteflikija

Alžir obnavlja crkve u BiH

ALŽIR – Alžir će putem svog djelovanja kroz UNESCO dati punu podršku realizaciji projekta obnove tri vjerska objekta u BiH – Pravoslavne crkve u Mostaru, Ferhadija džamije u Banjoj Luci i katoličkog samostana na Plehanu, najavio je predskednik Alžira Abdelaziz Boutefliki.
Nakon ceremonije na kojoj mu je ambasadorica BiH u Parizu Željana Zovko predala akreditive, čime je postala prvi nerezidentni ambasador naše zemlje u Alžiru, predsjednik Bouteflika je naglasio da će ovaj projekt imati simboliku i za njegovu zemlju i za svijet. Kako je saopćeno iz MVP BiH, Zovko je informirala Bouteflika o aktuelnoj situaciji u BiH, njenoj evropskoj perspektivi i orijentaciji. Bouteflika je poželio napredak BiH na njenom evropskom putu i zatražio od ambasadorice Zovko da intenzivira svoje posjete Alžiru. Također, izrazio je nadu da će uskoro biti realizrana posjeta članova Predsjedništva BiH toj zemlji na osnovu poziva koji je već ranije upućen.
SAN 19.10.2006.

Maestro to nije zaslužio

NOVI SAD – Dok je bio živ, rado su ga slušali i uživali u zvucima njegove tamburice i političari, i paori, i radnička klasa. Bio je omiljen među većinom članova svih današnjih političkih stranaka koji su, doduše, uglavnom bili u istoj i jedinoj partiji – Savezu komunista. Ali, sve se promenilo.
Svojevremeno partijski drugovi „raspršili” su se po različitim strankama, pa im, izgleda, ni emocije ni sluh za muziku nisu više isti. Danas su mnogi zaboravili Janiku Balaža i njegove tamburaše sa Petrovaradina
http://www.fildzanvi...a/clanak_46.htm


Vojvođani dobili najveću ocjenu od publike MESS-a

Odigrali za osmicu

SARAJEVO – Autorska predstava Miroslava benka “Hljeba i igara”, koju je ansambl Slovačko-vojvođanskog pozorišta iz Bačkog Petrovca odigrao preksinoć na sceni Narodnog pozorišta iz Sarajeva, najtoplije je do sada prihvaćena predstava od strane publike 46. internacionalnog pozorišnog festivala MESS. Pored burnog aplauza, kojim je publika ispratila glumce iz Vojvodine, pkazalo se to i u prebrojavanju ocjenjivačkih listića – publika je ovoj predstavi dala ocjenu 8,12.
Hljeba i igara
Jučer je i reditelj Benko izrazio oduševljenje prijemom sarajevske publike, ali i ponovnim gostovanjem na MESS-u, na kojem se prvi put, također autorskim projektom, predstavio davne 1991. godine.Naziv predstave je izabrao prisjetivši se Juvenalove izreke “hljeba i igara”, koja je, kaže reditelj, u potrazi za nekim mitskim prizorima, prilična aktuelna u današnje vrijeme.Benka kaže da mu je za svaku predstavu inspiracija Vojvodina.
Vojvodina je jedinstvena mala regija u kojoj živi 29 naroda i narodnosti koji se međusobno nadopunjuju. To je prava inspiracija za svakog umjetnika i ja često kažem; Pogledajte u tuđe dvorište da biste obogatili iskustvo jer samo tako može neko postati veliki, bilo umjetnik, čovjek, političar ili bilo šta drugo – kaže Benka
Autorska svestranost
U ovoj “Koreodrami bez ijedne riječi” Benka potpisuje i scenografiju, kostimografiju i svjetlo, ali i glumi. Iako sam se pojavio u jednoj opd uloga, ipak, mislim da za redatelja nije dobro da igra u svojoj predstavi. ja sam od onih reditelja koji uvijek i iznova vole da gledaju svoje predstave, da vidim šta valja ili ne valja, a to je teško kada igrate jednu od uloga – kazao je Benka. Pored Benka u, u predstavi igraju: Edit Tot Trubint, Alena Klaćik, Zdenko Kožik, helena Popova, Draga Cvejić, Zlatko Kočiš, Miroslav Kožik, Zlatko Gašpar, Ana Kovarova, Pavel Košik Arkaška, Anka Puderka, Alžbeta Janoška, Zuzana Zelenak, Alžbeta Jančo i Ana Hučok.
Dž. B.
San 19.10.2006.

#75 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 21 October 2006 - 21:59

Internacionalni studentski centar “Bosna srebrena”

U Sarajevu niče centar za studente iz cijele BiH

SARAJEVO - Prva faza izgradnje multimedijalne dvorane, proširenja studentskih soba i uređenja prostorija kulturno-povjesnog instituta u okviru Internacionalnog studentskog centra Bosna srebrena u Sarajevu ovih dana se privodi kraju.
http://fildzanviska.ba/clanak_48.htm

Vodopad vratiti u prirodno stanje

JAJCE – Nadaleko poznati vodopad u Jajcu, čije su fotografije od davnina obilazile svijet prenoseći njegovu ljepotu, danas je u izrazito teškom stanju. Vodopad, koji je u 19. stoljeću bio prvi vodopad osvijetljen svjetlosnim reflektorima u Europi, stanovnici tog starog kraljevskoga grada danas više i ne prepoznaju, odnosno, kako kažu, on više nema svoju karakterističnu boju, a u koritu nema sedre ni raslinja. Uz to, ribe se u njemu odavno ne mogu vidjeti, a nema ni drveća uz obalu. Vodopad je takav, kaže jedan Jajčanin, da se pogledom na njega stječe dojam kao da se taj dio riječnog korita nalazi na izlazu neke hidroelektrane. Stanovnici grada na Plivi, koji vole prošetati obalom, smatraju kako je prošlo dosta vremena otkako su teški strojevi uklonjeni, a da se gotovo ništa nije promijenilo. Prije gotovo jedanaest godina veliki je povodanj srušio dio gornjeg korita vodopada, a dogodilo se upravo kada nije radila jedna od tamošnjih hidroelektrana pa je sva voda protjecala koritom, koje je nije moglo podnijeti. Prva je faza obnove dovršena, no gotovo nitko nije bio zadovoljan učinjenim. Nezadovoljstvo urađenim izražavaju ekolozi i stanovništvo, posebno zbog bojazni da će nastavak uslijediti na isti ili sličan način da se znatno umanji ili potpuno uništi prirodni okoliš. Međutim, zahtjev nadležnih struktura u Općini Jajce jest da se stanje vodopada riješi što sigurnije i prirodnije. Inače, konzorcij sarajevskog Energoinvesta i zagrebačkog Elektroprijenosa, koji će i izvoditi buduće radove, dali su i jamstva za uspješno realiziranje. Upravo stoga građani Jajca vjeruju da će se ubuduće znatno više pozornosti posvetiti očuvanju ambijentalnih vrijednosti njihova grada.

Vodopad u središtu grada

Jajački vodopad, jedini u svijetu smješten u strogom središtu grada, nalazi se svega stotinjak metara od ušća rijeke Plive u Vrbas. Stručnjaci koji su radili na zaštiti korita navode kako su korito proširili da takozvane velike vode ne bi ponovno uništile kaskade i obalu, odnosno ugrozile obližnje objekte. Dodali su da se izgrađeni beton može obložiti sedrom koja će se postupno nastaviti taložiti, a rijeka dobiti svoju nekadašnju boju jer će u njoj ponovno izrasti vodene biljke.
Meri Zlatanović
Dnevni list 18.10.2006.

Pedeset i prvi rođendan

KRAGUJEVAC - U kragujevačkoj tvornici Zastava pre tačno 51 godinu proizveden je prvi nacionalni automobil u bivšoj Jugoslaviji - fićo. Zanimljivo je da se fićo, iako je pre 20 godina prestala njegova proizvodnja, i danas može videti na putevima u regiji
http://fildzanviska.ba/clanak_49.htmJubilej Dragutina Gorjanovića Krambergera


ZAGREB - U memorijalnoj sobi Dragutina Gorjanovića Krambergera, u Hrvatskome prirodoslovnom muzeju, u petak je održana konferencija za novinare povodom 150. obljetnice rođenja toga istaknutoga hrvatskog i svjetskog znanstvenika, koja će se obilježiti nizom manifestacija.
Rođen u godini s velikanima znanstvene i kulturne Europe (1856.), N. Teslom i S. Freudom, Kramberger je stvorio temelje europske znanstvene misli te kao prirodoslovac, geolog, paleontolog i paleoantropolog, do danas ostaje obelisk koji osvjetljava putove čovjekovih nastajanja i djelovanja, kazala je Tatjana Vlahović, ravnateljica muzeja. Obljetnica će započeti polaganjem vijenca na grob znanstvenika 24. listopada, a završit će u studenome predstavljanjem monografije »Okna iskona«. Obljetnica je uvrštena među 63 značajna svjetska jubileja koja se odvijaju pod visokim pokroviteljstvom Unesca te pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića. [T. N.]
Vijesnik 21.10.2006.

Tko je bio krapinski pračovjek
http://magister.lani...nski-pracovjek/