Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Fildžan viška


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
505 replies to this topic

#496 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 22 July 2012 - 20:14

Schindler iz Ljubuškog

Početkom ove sedmice u Ljubuškom je premijerno prikazan dokumentarni film o NEDELJKU NEĐI GALIĆU, Hrvatu koji je tokom rata uz pomoć falsifikovanih garantnih pisama spasio oko hiljadu Bošnjaka iz logora Heliodrom; najava prikazivanja ovog filma, koji je snimljen u produkciji NVO „Gariwo“, izazvala je burne reakcije lokalnih udruga proisteklih iz rata, koje su tražile zabranu projekcije; „SB“ donosi priču o Neđi Galiću, hrabrom čovjeku, heroju i „izdajniku“

U Ljubuškom pretukli Šteficu Galić

I to se dogodilo, Štefica Galić je fizički napadnuta. U petak je počela brutalna kampanja protiv obitelji Galić. Nešto što se zove „dr. Ante Lauc“ pozvao je na lokalnom portalu na akciju hrabre vitezove.

Editor of tacno.net portal Štefica Galić Brutally Attacked in Ljubuški

Štefica Galić, editor of tacno.net portal and widow of Nedeljko Neđo Galić was brutally attacked and severely beaten in Ljubuški yesterday, July 18, 2012, 48 hours after the premiere of the "Neđo od Ljubuškog" (Neđo of Ljubuški) documentary film. Over the past several days, Galić was target to repeated threats published on several internet portals.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_580.htm

#497 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 03 August 2012 - 12:08

Oni su se suprotstavili zlu i postali heroji u vremenu genocida

Ove sedmice u Australiji se održava izložba pod nazivom "Spasitelji: Fotografije moralne hrabrosti". Izložene fotografije prikazuju osobe koje su spasile druge u vrijeme genocida. Tako na fotografijama možemo vidjeti ženu koja je riskirala život kako bi spasila dijete Jevreja u vremenu holokausta, vojnika iz Kambodže, koji je pomogao stotinama osoba da pobjegnu od sigurne smrti i Crvenih Kmera, ali i dvoje Bosanaca i Hercegovaca, koji su riskirali svoj život da bi spasili svoje komšije. Oni su Borivoje i Ljubinka Lelek.

Spašavanje komšija

Muharem Karahodžić, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine na suđenju Nisetu Ramiću, optuženom za ratne zločine pred Sudom BiH, je ispričao kako je 20. juna 1992. godine gledao odvođenje srpskih civila iz sela Hlapčevići, a potom je vidio i njihovo strijeljanje.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_581.htm

#498 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 09 August 2012 - 17:59

Kamen Muje i Jure iz Mostara podsjeća na bh. nesreću

Svi koji su šetali popularnim morskim šetalištem, poznatim i pod imenom Šetnica, koje se nalazi nedaleko od Trpnja na poluotoku Pelješac u Hrvatskoj imali su priliku da se podsjete na svu nesreću i tragediju posljednjeg rata. Naime, na jednoj od kamenih gromada, pored samog šetališta, ispisane su gotovo sve godine od 1976. do 1990. sa imenima Mostaraca Muje i Jure, koji su ljetovali na ovom poluotoku.

Kad te mrtvi za rukav povuku

Pod svakim krstom počivaju dva vojnika, na svakom krstu dva imena i dva datuma smrti. Čitam. To je Balkan. Gledam kako ću pobjeći jer je teško stajati tu. Ali ne mogu da bježim, oni zaslužuju da čitam, neću ih i ja ubiti.

Mitrovčani između politike i svakodnevnih problema

Konsultacije Brisela o nastavku pregovora između Beograda i Prištine su u toku. iz međunarodnih krugova je saopšteno da je važno da obe strane i Beograd i Priština- u potpunosti sprovedu sve sporazume postignute u dosadašnjem dijalogu. U svetlu iščekivanja preciznog datuma o novoj rundi pregovora Beograda i Prištine pokušali smo da saznamo koji su to životni, praktični problemi sa kojima se susreću gradjani srpske nacionalnosti na severu Kosova.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_582.htm

#499 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 07 September 2012 - 10:56

Izviđači na Boračkom jezeru izbrisali granice

Izviđači iz Zenice, Prijedora i Prnjavora iz Bosne i Hercegovine, te Prijepolja i Bajine Bašte iz Srbije, njih oko 200, nalaze se na Boračkom jezeru, gdje kroz druženje i zabavu učestvuju na Interetničkom kampu Jednostavno izviđaštvo. Granice između entiteta i država za skaute nikad nisu ni postojale. Članovi ovog pokreta uvijek su bili za primjer drugima. Nikad se nije gledalo ko je koje nacionalnosti, boje kože, vjeroispovijesti, već su prijateljstvo, sticanje novih znanja i drugarstvo krasili izviđače u cijelom svijetu, pa i kod nas.



Bojan Glavašević, bolja Hrvatska

Mladi znanstvenik, asistent na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Bojan Glavašević šef je kabineta ministra hrvatskih branitelja Freda Matića. Glavašević je sin ubijenog novinara Radio Vukovara Siniše Glavaševića. Matić je vukovarski branitelj, osoba koja je nakon pada Vukovara prošla srpske logore. Kažu da im je glavna zadaća integracija branitelja u svakodnevni život, prevladavanje ratnih trauma i borba protiv mržnje. Nekonvencionalni su, svježi, brane svoja stajališta, pa i kada se treba suprotstaviti prevladavajućem javnom mnijenju.



Hoće li se vratiti zagrebački putokazi za Beograd

Je li nakon 20 godina od početka rata došlo vrijeme da i Zagreb na svojim izlazima prema istoku vrati putokaze s natpisom 'Beograd' koji su, iz ideoloških razloga skinuti 1991.? Inicijativu je nedavno na društvenoj mreži Twitter pokrenuo direktor Centra za razvoj interneta iz Srbije, Zoran Torbica. Podršku je, navodno, dobio i od hrvatskih twiteraša, a pitanje je putem Twittera postavljeno i hrvatskoj Vladi. Većina Zagrepčana koju smo anketirali smatra da bi ime Beograda trebalo vratiti na zagrebačke putokaze, tek manji dio anketrianih bio je ravnodušan ili protiv.

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_583.htm

Edited by valterbranisarajevo, 07 September 2012 - 10:56.


#500 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 24 October 2012 - 13:18

Uradio bih sve to ponovo

"Čovjek čista obraza", naslov je filma autorice Svetlane Broz, već sada čuvene aktivistice za promociju građanske hrabrosti, u kojem se govori o hrabrim djelima Mostarca Budimira Bude Koprivice.


U Bihaću su muslimani molili katolike da izgrade sebi crkvu

Bihać, mali grad na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine, poznat je po svojim prirodnim ljepotama, posebno po smaragdno zelenoj rijeci Uni koja kroz njega protiče. Svakog ljeta ova rijeka privlači u Bihać mnoge domaće i strane posjetitelje. Ovo je jedno od rijetkih mjesta u BiH u kojima su ljudi različite nacionalnosti uspjeli održati dobre odnose, uprkos svim strahotama posljednjeg rata koji je podijelio zemlju.



Inicijatori mešovite škole u Vukovaru kod Josipovića‏


U Vukovaru bi od naredne jeseni mogla da proraditi integrisana škola koju bi, nezavisno o nacionalnosti, zajedno polazili vukovarski učenici, rečeno je na današnjem susretu predsednika Ive Josipovića s inicijatorima projekta. Osnivanje nove škole je u okviru projekta Nansen Instituta iz Norveške pokrenuto 2003. za integrisano vaspitanja hrvatske i srpske dece u vukovarskim školama i obdaništima.



Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_584.htm

#501 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 17 November 2012 - 12:49

Nebo nam je isto, zemlja nam je ista, Gospod nam je zajednički

Povodom zatvaranja reprezentativne izložbe, pod nazivom “Prastari simboli mira i tolerancije”, bh. Nesima Tahirovića u Kragujevcu, u okviru manifestacije "Oktobarskih svečanosti", u Spomen-Muzeju "21. oktobar" organizirana je "Beseda" na kojoj su govorili dr. Draško Ređep, književnik, likovni i književni kritičar, Saša Milenić, predsjednik Skupštine grada, kao i sam autor, uz nazočnost brojnih gostiju grada Kragujevca iz Srbije i inozemstva, koji po tradiciji prisustvuju obilježavanju "21. oktobra".


Сајонара, Сарајево

Tetka Božana je izašla iz Sarajeva jednog maglovitog, proletnjeg jutra... Ili mi se čini da je bilo maglovito, jer me je uvek Sarajevo asociralo na maglu iz koje se uvek, iznova i iznova, oktrivala njegova lepota. Vratila se u svoju ravnicu, gde je i rođena... Mi smo se, onako vojvođanski polupodgojeni, „naoružani“ džakovima brašna, šećera, sveže ispečenim štrudlama i kiflicama uputili put njene kuće, da čujemo vesti sa ratišta, ovog puta iz „prve ruke“. I naravno, da čujemo kada će konačno Sarajevo biti „naše“ (kao da ono nije bilo utkano u nas i mi u njega...).


Spomen park Vraca nije “trag totalitarnog režima“

Tražeći na Internetu informacije vezane za obnovu Spomen parka Vraca u Sarajevu našao sam na suludu inicijativu o uključivanju uspomene na svirepo ubijene građane Sarajeva u II svjetskom ratu u tzv. projekat “ATRIUM“. Opština Novo Sarajevo na čijoj se teritoriji Spomen park nalazi je ovu incijativu uputila Vladi FBiH, koja je razmatrala na svojoj 67. sjednici održanoj 6.11.2012. i o tome izvjestila javnost na svojoj web stranici:



Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_585.htm

#502 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 12 December 2012 - 12:53

Dani srpske kulture u Zagrebu: Angažirana društvena scena ex YU prostora

 

U Zagrebu se po sedmi puta zaredom održavaju Dani srpske kulture.  Na četiri zagrebačke lokacije predstavlja se recentna srpska kulturna ponuda, ali ipak - ona nastala izvan glavnih tokova.

U Beogradu postoji cijela Makarska puna Hrvata

 

Nikakvo čudo što su beogradski Hrvati zajednici u kojoj se okupljaju nadjenuli ime Tina Ujevića, genijalnog književnika koji je čak i svoju “najsplitskiju” pjesmu “Zelenu granu s tugom žuta voća”, objavio, a možda i napisao baš u Beogradu, gdje je živio desetak godina, između dva svjetska rata, što je rezultiralo tiskanjem zbirke “Kolajna”. Ipak, stvarnost više nije kao u Tinovo vrijeme, puno toga se promijenilo, većinom nagore za Hrvate koji žive u Beogradu.
 

 

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

 

http://www.fildzanvi.../clanak_586.htm



#503 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 31 December 2012 - 13:42

Dušica: Almirova i moja ljubav nije ništa čudno, pa svi smo ljudi

 

Priča o Dušici i Almiru iz Srebrenice, paru čija je ljubav pobijedila "vjersku različitost", obišla je gotovo cijeli svijet i još uvijek traje. No, njihova ljubavna priča za njih nije ništa neobično. "Ljudi smo i volimo se, šta je tu čudno", kazala je Dušica za Klix.ba.

 

Božić u Bijeljini

 

U župnoj crkvi Prečistog Srca Marijina u Bijeljini na Badnje veče služena je misa bdijenja. Stotinjak katoličkih vjernika i njihovih gostiju tako su počeli obilježavanje Božića, praznika rođenja Isusa Krista.

 

Doček Božića u Franjevačkom samostanu u Fojnici

 

Fratri Franjevačkog samostana Duha svetoga u Fojnici pripremaju se za doček najradosnijeg kršćanskog praznika - Božića. Između duhovnih obreda, pomaganja ljudima i razgovora s vjernicima, prevladava briga o samostanskom muzeju, u kojem su, kako kažu fratri, zapisane stranice svjetske historije.  

 

 

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

 

http://www.fildzanvi.../clanak_587.htm

 



#504 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 13 January 2013 - 19:50

Zajedno peku i pečenicu

 

U Mjesnu zajednicu Zasavica, smještenu na sedmom kilometru od Šamca, koja se nalazi iza Gornje Crkvine, do sada se vratilo 80 hrvatskih porodica, koje su smještene u 60 obnovljenih kuća. Povratnici ne kriju zadovoljstvo i zahvalnost lokalnoj zajednici što su ponovo u svojim kućama. Prve komšije su im Srbi sa kojima, kako kažu, žive kao braća, kao i prije rata.

 

Petnaest godina Pavarotti centra: Muzika ujedinila Mostarce

 

Luciano Pavarotti, Bono Vox, Zucchero, Brian Eno i Jovanotti – neke od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda – otvorile su pred kraj 2007. godine veliki Muzički centar u tada strogo ratom podijeljenom Mostaru, tačnije njegovom većinski bošnjačkom, razrušenom istočnom dijelu, par stotina metara od Starog mosta. Uz reflektore velikih svjetskih medija, pokrenut je Muzički centar Pavarotti, s namjerom da se kroz muzičke terapije i druge vrste umjetnosti, radi na liječenju duhovnih rana - koje je nanio rat - kod velikog broja djece iz cijelog Mostara.
 

Apel za izmjene Zakona o Zaštiti i dobrobiti životinja u BIH

 

http://www.facebook....536721966352567


 

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

 

http://www.fildzanvi.../clanak_588.htm



#505 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 24 March 2013 - 14:39

Jugoslavija u malom

 

Etničke podjele, sukobi, fizičke i mentalne barijere, koje dominiraju Kosovom posljednjih decenija, u potpunosti nestaju ulaskom u skromni ugostitetljski objekat Trepča u Mitrovici.


Mladi Mostarci mogu živjeti zajedno

 

Savjet učenika srednjih škola grada Mostara, koji je organizator akcije, želio je da pokaže da, i pored različitih religije i nacionalnih pripadnosti, mladi Mostarci mogu živjeti zajedno u miru

 

Razglednica iz Vareša: Grad koji je uspio sačuvati zajednički život

 

U Varešu, gradiću u srednjoj Bosni, još u vrijeme srednjeg vijeka eksploatisala se ruda, a sa tom praksom nastavili su i Turci i Austrijanci. Grad se nekada ponosio većim brojem radnika od stalno nastanjenog stanovništva, no rat i postratni period donijeli su sumnjive privatizacije i urušavanje privrede. Uprkos svemu što ga je zadesilo, Vareš je uspio sačuvati ono najbolje po čemu se BiH prepoznavala - život različitosti.

Kako je Hasan Jusović spasio vojnika u Dobrovoljačkoj

 

Kad je 3. maja 1992. godine kolona JNA iz tadašnje komande na Bistriku izlazila iz Sarajeva i bila zaustavljena u Dobrovoljačkoj ulici, paralelno uz događaje koji će kasnije biti predmetom sudskih sporova odvijala se drugačija priča. Hasan Jusović, tada pripadnik Teritorijalne odbrane, spasio je iz kolone vojnika Acu Nenadića. Odveo ga je svojoj kući gdje ga mjesec dana čuvao, sve dok nije našao način da bezbjedno napusti grad. I danas su u kontaktu. Priča o Aci i Hasanu koga zovu Duša, jedna je od onih koja govori o dobrim ljudima u lošim vremenima.
 

Ispunimo svoju ljudsku obavezu – spasimo Spomen park Vraca od propadanja!

 

http://www.facebook....39193399483132/


 

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

 

http://www.fildzanvi.../clanak_590.htm

 



#506 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 14 April 2013 - 10:47

Pravoslavni sveštenik u muslimanskim molitvama

 

Na početku rata u BiH spasao je dva imama iz džamije u Vlasenici, posle čega su mu govorili: „Dok Srbi ginu, ti spasavaš Muslimane.“ Kada je njegov narod počeo da ga smatra izdajnikom, a suprotna strana neprijateljem, dobio je premeštaj u sremsku eparhiju


Glazba povezala stolačke Hrvate i Bošnjake

 

Stolac je godinama nakon rata punio novinske stupce vijestima o međunacionalnim incidentima. Danas taj grad privlači ulagače, u njemu se obnavljaju porušeni objekti, ali i međunacionalni odnosi.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

 

http://www.fildzanvi.../clanak_591.htm