Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Fildžan viška


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
505 replies to this topic

#481 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 03 October 2011 - 19:35

U Srebrenici se razgovaralo o četiri religije u BiH

Srebrenica je danas bila središte umjetnosti i kulture, međureligijskog dijaloga i tolerancije, a sve zahvaljujući mladima iz Srebrenice, Bratunca i Vlasenice, te organizaciji CARE International. Danas je 60 mladih sa područja regije Birač, učestvovalo na radionici o temi „Četiri religije Bosne i Hercegovine“ koju su vodili eminentni teolozi iz Bosne i Hercegovine.


Jevreji slave 5772. Novu godinu – Roš Hašana

Roš Hašana je jevrejska nova godina. To je godišnjica stvaranja prvog čovjeka, kojeg iznad svih drugih živih bića uzdiže njegov intelekt. Sam izraz Roš hašana na hebrejskom jeziku ima dva značenja: početak godine i glava godine, što upućuje na potrebu da um i intelektualne sposobnosti budu iznad fizičkog i materijalnog.


In Memoriam Toma Zdravković 20.11.1938. – 30.9.1991.

U vreme početka kontrarevolucije na Kosovu, bio sam u Tetovu, sa direktorom Doma kulture. Seli smo u kafanu, počeli da pričamo o Kosovu i kad sam čuo njegove priče zgražavao sam se. Onda me je on upozorio da budem tiši, jer preko puta za stolom sede dva Albanca. Ja malo popio... ustanem i krenem za njihov sto. „Jeste li vi Albanci?" pitam. „Jesmo", reče jedan i poče da bledi. „Dođi za moj sto, kažem, ja sam iz Srbije, ja sam Toma Zdravković. 'Ajde da se poljubimo i da budemo drugovi!".Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_564.htm

#482 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 11 October 2011 - 14:00

Kako je Đojo spasio Jusufa od ratnog ludila u Bijeljini

Masovni zločini u Bijeljini počeli su 1. aprila 1992. godine, mada je grad mjesecima ranije bio potpuno okupiran. Sa dotadašnjih radnih mjesta istjerani su svi Bošnjaci. Sve je bilo u rukama SDS-a. U takvom stanju bilo je potrebno još samo uvjeriti domaće Srbe da je lako ratovati, ubijati i progoniti civile.


Sjećanje na hrabar ljudski čin

"Na današnji dan prije dvadeset godina, 29. rujna 1991. godine, organizirana je i uspješno provedena evakuacija pakračke bolnice. Ovim putem želimo podsjetiti javnost na ovaj iznimno važan i hrabar ljudski čin i odati priznanje svima koji su u tim trenucima pokazali iznimnu humanost i požrtvovnost kako bi se spasili životi najugroženijih.

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_565.htm

#483 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 01 November 2011 - 13:38

Duh Asiza u Sarajevu

Imajući u vidu sve uzroke i posljedice ratova kod nas i u svijetu, smatramo se p®ozvanim i odgovornim da, kao vjernici, radimo na izgradnji mira, rečeno je na sinoćnjem međureligijskom susretu u Crkvi sv. Ante na Bistriku u Sarajevu, koji je održan povodom 25. godišnjice skupa u italijanskom gradu Asizi. Tu su se, na inicijativu pape Ivana Pavla II, okupili predstavnici svih svjetskih religija.


Medicina nakratko pobijedila politiku

Branislav Blagojević sa Pala, nakon hitne intervencije na Vaskularnoj hirurgiji u Sarajevu kojom mu je spašen život, nastavio je liječenje u ovoj ustanovi iako je osiguranik Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Kaže da je njegov logičan izbor bio Koševska bolnica u Sarajevu jer mu pomoć nije mogla biti pružena u Istočnom Sarajevu, a na putu do Banje Luke bi sigurno umro.


Ogijev novac na dar oboljeloj djevojčici

Iako suočena sa novim problemima zbog zdravstvenog stanja oboljelog Ognjena, porodica Gudelj iz Trebinja pokazala je i sama veliku humanost. Kako je za "Glas Srpske" rekao Ognjenov otac Mario, sav novac koji je Ognjen dobio, a uplaćen je preko humanitarnog broja "BH Telekoma", biće doniran za liječenje teško oboljele osmogodišnje djevojčice Medihe Muratović iz Bihaća.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_566.htm

#484 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 19 November 2011 - 12:53

Kako bivši logoraši danas u BiH grade mir

„Izaberimo mir zajedno“ zajednički je projekat CARITASA i CRS-a u okviru kojeg je snimljen i dokumentarni film. Glavni protagonisti filma su bivši logoraši sve tri nacije u BiH, koji kroz svoja iskustva šalju poruku mira i pouke o strahotama rata. Stanislav Krezić, Anđelko Kvesić, Amir Omerspahić, Janko Samouković su bivši logoraši. Godinama preživljene traume potisikivali su duboko u sebi i daleko od javnosti u nadi da će ih zaboraviti, ali kažu kako je vrijeme prolazilo, bilo je sve teže. Onog trenutka kada su odlučili javno progovoriti o svojim mukama i mučiteljima kroz program „Izaberimo mir“ oslobodili su potiskivane emocije i traume i uskoro osjetili olakšanje.Zagreb nema pojma što su to vehabije... Zagreb ima svoje muslimane, a muslimani i Zagreb vole se javno

"Uzmemo naočale i idemo u dućan! I supruga i ja. I čitamo što piše u deklaraciji. S voćem i povrćem nema problema, kao ni s ribom, a znamo meso nabavljati i preko restorana u džamiji", kaže Fahrudin, koji svoj zagrebački islam živi punim plućima, zajedno sa svojom obitelji, susjedima katolicima i svima ostalima koji u različitostima među ljudima ne vide prepreke.

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_567.htm

#485 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 06 December 2011 - 13:17

Upoznajte ljepše lice Stoca

Stolac je već odavno u svijesti većine građana naše zemlje, nažalost, svojevrsni ''grad slučaj''. Malo je onih koji će se na spomen ovog hercegovačkog bisera odmah sjetiti Radimlje, Daorsona, Bregave, Begovine, a mnogo onih kojima pominjanje Stoca priziva asocijacije poput dvije škole pod jednim krovom, međunacionalna trvenja, segregacija, povratničke muke i slične. Ipak, da sve u Stocu i oko njega i nije tako crno pokazuju vijesti koji posljednjih mjeseci dolaze iz ovog ''muzeja pod vedrim nebom'', kako se nekada tepalo gradu na Bregavi. Nakon što je, u organizaciji Stolačkog odreda za čistoću, ljetos uspješno izvedena volonterska akcija čišćenja korita Bregave, iz Stoca su nekako počele pristizati sve same dobre vijesti.


Branko Ćopić piše Ziji Dizdareviću

Dragi moj Zijo! Znam da pišem pismo koje ne može stići svom adresantu, ali se tješim time da će ga pročitati bar onaj koji voli nas obojicu. Kasna je noć i meni se spava. U ovo gluho doba razgovara se samo sa s duhovima i uspomenama, a ja, evo, razmišljam o zlatnoj paučini i srebrnoj magli tvojih priča, i o strašnom kraju koji te je zadesio u logoru Jasenovac. Pišem, dragi moj Zijo, a nisam siguran da i mene, jednom, ne čeka sličan kraj u ovome svijetu po kome još putuje kuga s kosom.

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_568.htm

#486 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 11 December 2011 - 21:54

Srbi i Albanci na zajedničkom talasu

Srbi i Albanci su se prvi put našli na zajedničkom talasu, u emisiji “Most izvan granica” koju priprema i emituje 18 radio stanica sa Kosova i iz centralne Srbije. Emisija, koja predstavlja prvi korak uspostavljanja srpsko-albanske medijske komunikacije na lokalnom nivou, prevashodno se bavi životnim pitanjima ali aktuelnim političkim i ekonomskim temama.


Okupili se stanovnici Kreke - Evrope u malom

Tradicionalni susreti Krečana, nekadašnjih i sadašnjih stanovnika starog tuzlanskog radničkog naselja, održavaju se danas po 33. put. Riječ je o manifestaciji koja je ustanovljena 1979. godine i kojom se oživljavaju sjećanja na životopisno tuzlansko naselje, koje je nekada, u dobra stara vremena, bilo Evropa u malom.Naime, u Kreki su živjeli predstavnici čak 27 nacija, koji su se naselili u vrijeme industrijalizacije BiH, prije i poslije Prvog svjetskog rata. U Kreki, navode njeni stanovnici, nikada nije bilo važna pripadnost vjeri i naciji. Najvažnije je bilo ko je kakav čovjek. Kreka, koja je danas pala u zaborav, svojevremeno je bila prepoznatljiva po sportskim aktivnostima.


Nakon nedavne tragedije u Ševarlijama: Bošnjaci spašavali Srbe

Kada su 29. novembra, nešto prije deset sati, čuli jaku eksploziju u Ševarlijama na desnoj obali rijeke Bosne, neposredno uz prugu Doboj - Maglaj i vapaje za pomoć, ribari Udruženja ribara Kulina Doboj-Jug i njihovi prijatelji iz Tešnja nisu se dvoumili. Ostavili su štapove i otrčali preko mosta da vide šta se dešava.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_569.htm

#487 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 19 December 2011 - 21:53

"Međureligijski dijalog kao put pomirenja i integracije u BiH"

Može li međureligijski dijalog biti ključ razumijevanja, pomirenja i izgradnje bolje budućnosti BiH? Zemlje u kojoj žive tri konstitutivna naroda, brojne nacionalne manjine, pripadnici četiri najveće svjetske religije. “Period mira i suživota Jevreja, katolika, pravoslavaca i muslimana u Bosni i Hercegovini mnogo je duži od perioda konflikata i to je dobar zalog za budućnost", ocijenio je nakon održavanja susreta mladih teologa u Sarajevu i Bijeljini Erdin Kadunić, politikolog i projektni koordinator Fondacije Konrad Adenauer u Bosni i Hercegovini. Kadunić, koji je odrastao i studirao u Njemačkoj, smatra da su ovi mladi teolozi “mali ambasadori”, koji će kasnije, nakon završetka studija otići u svoje zajednice i prenijeti znanje svojoj vjerskoj zajednici.


Mostarci sanjaju o povratku u rodni grad

U grad Mostar se, prema nezavaničnim podacima, vratilo nešto manje od jedan posto prijeratnog srpskog stanovništva. Veliki broj kuća do danas nije obnovljen. U očekivanju povratka, mnogi mostarski Srbi ostali su živjeti u Nevesinju, gdje žive kao podstanari, mnogi u stanju socijalne potrebe. Mnogo je želja, ali jedna je najveća - vratiti se u svoj rodni dom.


Uvedena vanredna autobuska linija Sarajevo – Jahorina

Gradonačelnici Istočnog Sarajeva i Sarajeva Vinko Radovanović i Alija Behmen danas su pustili u rad vanrednu autobusku liniju na relaciji Sarajevo - Jahorina. Autobusi će na ovoj liniji u narednih mjesec dana saobraćati četiri puta dnevno, preko Pala do Jahorine, i preko Istočnog Novog Sarajeva u povratku, a karta će koštati pet KM. Polazna stanica je ispred Trga oslobođenja u Sarajevu, a povratna ispred hotela "Termag" na Jahorini.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_570.htm

#488 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 14 January 2012 - 12:21

Zimska večer u Kreševu

Znam da ova kreševska priča neće izmijeniti stvarnost i da će već sutra u novinama osvanuti primjeri vjerske i etničke mržnje. Ostati normalan u takvom političkom i mentalnom ambijentu, pravi je podvig. Ali zašto je život u jednom Mostaru tako frustrirajući, potpuno nenormalan kad je riječ o odnosu Hrvata i Bošnjaka, dok je u malom Kreševu, najblaže rečeno, više nego podnošljiv?


Multietnički koncert koji povezuje Brčake

U Brčkom je održan tradicionalni koncert tri nacionalna kulturna društva. Zajedničkim koncertom profesionalnih ansambala i mladih solista, na izmaku stare godine, poručili su da zajedno mogu više i bolje.

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_571.htm

#489 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 22 January 2012 - 11:11

Heroj iz Trebinja

Na današnji dan 1993. godine ubijen je Srđan Aleksić, pripadnik Vojske Republike Srpske. Ubili su ga pripadnici iste vojske kundacima pušaka jer im se suprotstavio su htjeli su da ubiju njegovog sugrađanina, Bošnjaka iz Trebinja Alena Glavovića.

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_572.htm

#490 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 11 February 2012 - 20:46

Grijali smo igrače Hemofarma rakijom i uštipcima

Punih 35 časova igrači, stručni štab i članovi uprave Košarkaškog kluba Hemofarm preživljavali su dramu u smetovima sela Drežnice, na 20 kilometara od Mostara, sjedeći u zavejanom autobusu, u kojem je, na sreću, bilo grijanja. Mehanizacija i spasilačke ekipe su se sporo probijale, Vrščanima je posljednjih 12 sati ponestalo hrane i vode, ali su zahvaljujući dobrim ljudima, mještanima, uspjeli da se okrijepe i u noći između subote na nedjelju domognu hotela Ero.


BiH 20 godina poslije: Kum na zemlji, bog na nebu (1. dio)

Prva od dvadeset priča govori o prijateljstvu trebinjskog imama Huseina efendije sa lokalnim Srbima Božom i Mirom, koji su mu pomogli da obnovi džamiju uprkos svim pritiscima i protivljenju okoline.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_573.htm

Edited by valterbranisarajevo, 11 February 2012 - 20:47.


#491 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 15 March 2012 - 21:08

Susret autora iz Sarajeva i Banja Luke

Od 12. do 17. marta u Sarajevu i Banjoj Luci bit će održan prvi program novog projekta Internacionalnog teatarskog festivala MESS - UNDIPLOMATIC ART. Tim povodom je u prostorima PEN Centra BiH upriličen prijem za učesnike književnog programa.


BiH 20 godina poslije: Priča iz Doboja (2. dio)

Druga od dvadeset priča govori o Zorki Kaišarević koja je, nakon što su njena djeca otišla na studiranje, postala hraniteljica i u svoj dom primila Elvedinu i Adija Mehića.

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_574.htm

#492 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 07 April 2012 - 11:10

Povrijeđene časne sestre Vladimira i Kata uskoro izlaze iz bolnice

Časne sestre Kata Čelan i Vladimira Kraljević već duže od mjesec dana su pacijentice Klinike za ortopediju u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu. One su nastradale u stravičnom sudaru 19. februara na putu prema Vitezu i na ovu kliniku dovezene su u vrlo teškom stanju traumatskog šoka.

Makedonci i Albanci protiv talasa međuetničkog nasilja

Više od dve hiljade Makedonaca i Albanaca izašlo je na ulice Skoplja izražavajuću želju da pripadnici dvije nacije u Makedoniji žive zajedno i u miru. Učesnici skupa, među kojima je bio i makedonski predsjednik Đorđe Ivanov, su na ulice glavnog grada Makedonije izašli na poziv nevladinih organizacija, a u rukama su držali transparente na kojima je pisalo "Zajedno za mir", i "Ništa na svijetu nije vrijedno kao život jednog djeteta".

BiH 20 godina poslije: Mostarska priča (3. dio)

Priča o čovjeku koji je tokom rata svakodnevno rizikovao svoj život kako bi povezao Mostarce u istočnom i zapadnom dijelu podijeljenog grada. Prenosio je pakete, poruke, a povezivao je i zaljubljene parove.

http://www.fildzanvi.../clanak_575.htm

Edited by valterbranisarajevo, 07 April 2012 - 11:10.


#493 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 23 May 2012 - 11:07

Mostarska gimnazija - model za cijelu BiH

Koncept „Dvije škole pod jednim krovom“ kojeg je, kao segregacijski model, nedavno ukinuo Sud u Mostaru, treba zamijeniti modelom Gimnazije Mostar, koji je jedinstven i najprikladniji za BiH, smatraju u toj školi.

U Mostaru su me od nacista spasili muslimani

Jakob Ehrlich rođen je u Sarajevu, počeo je pjevačku karijeru kao džez-pjevač u Buenos Airesu, upoznao je svoju suprugu na jednom brodu iz Sao Paula, a emigrirao je u SAD prije više od 50 godina. No ako postoji savršen ambasador Italije, onda je to Ehrlich, stalni stanovnik gradića Boynton Beach, u okrugu Palm Beach na Floridi, od 2000. godine.“Za mene, Italija je spasitelj. Ne samo za mene, nego za mnoge, mnoge druge Jevreje”, kaže Ehrlich, koji sada ima 78 godina i koji zahvaljuje muslimanima i jugoslovenskim partizanima za preživljavanje tokom i nakon Drugog svjetskog rata.

BiH 20 godina poslije: Priča iz Hadžića (4. dio)

Ovosedmična priča zabilježena je u Hadžićima kraj Sarajeva i priča je o dva najbolja prijatelja - Mehmedu i Gavri.

http://www.fildzanvi.../clanak_576.htm

#494 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 16 June 2012 - 11:24

Beleške jednog Beograđanina: Moja prva godina u Sarajevu

Otvoren mi je prozor. Uvek je otvoren kad dođe proleće i kada se čuje poziv za akšam namaz. A večeras je poziv završio tačno u 8:38. Za dvadesetak minuta čuće se i zvona sa crkava. Da li se Sarajevo promenilo? Nemam pojma. Pitajte Sarajlije. Meni je ovo „aktuelno“ Sarajevo jedino koje poznajem. I nije loše, da vam odmah kažem. Grad sateran među brda. Često stisnut oblacima. Sa nikad mirnim nebom. Ranjen, a lep. Depresivan, a veseo. Mali, a opet veliki. Uskogrud, a pun razumevanja. Nasmejan i kada je tužan. Grad koji je kontradikcija samom sebi.


Na Kosovu navijaju za Novaka

Predsednik FF Kosova Fadilj Vokri izjavio je za B92 da bi "najbolji teniser sveta mogao da bude faktor pomirenja u regionu". Vokri je dodao da svi na Kosovu prate mečeve Novaka Đokovića i navijaju za njega. “Na Kosovu se pomno prate uspesi najboljeg tenisera na svetu Novaka Đokovića. Pomno se prate svi mečevi i slave se njegove pobede i uspesi."


BiH 20 godina poslije: Prijatelji iz Bihaća (12. dio)

U okviru projekta „20 godina poslije“ kojeg realizuju Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje i Mebius film, ove sedmice pogledajte priču o prijateljstvu Bošnjaka i Hrvata u bihaćkom kraju koje nije moglo zasjeniti ni ratno vrijeme.


http://www.fildzanvi.../clanak_577.htm

#495 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
 • Members
 • 514 posts

Posted 12 July 2012 - 13:33

Dobri ljudi u vremenu zla: Srećko Aćimović odbio da strijelja 500 Srebreničana

Srećko Aćimović iz Ročevića kod Zvornika nije završio nikakve vojne škole, a eto, desilo se da u vrijeme masovnih egzekucija u julu 1995. godine, za razliku od velikog broja visokih oficira Vojske Republike Srpske, koji su godinama na vojnim akademijama izučavali pravila Ženevske konvencije, zakone i običaje rata..., jedini stane na časnu stranu historije i vojne etike.


Generacija na kojoj je izvršena velika racija

Priča o jednoj ilidžanskoj generaciji raznesenoj u paramparčad, a čije dijelove preživjeli polako i, čini se ustrajno, počinju skupljati.


Kompletene članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_579.htm