Jump to content


Photo
* * * * * 1 votes

Fildžan viška


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
505 replies to this topic

#451 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 08 August 2010 - 20:14

QUOTE (zoran59 @ 03.08.2010, 04:08) <{POST_SNAPBACK}>
Valtere, molim za link gdje se moze saznati vise o knjizi, kao i da li je moguce nabaviti je internetom ili postom. Hvala!


na brzinu sam "proguglao" i vidim da je nude you4you, amazon, e-bay...


#452 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 10 August 2010 - 21:39

Ljubav ne zna za granice i prepreke

Nakon više od deset godina od završetka rata na Kosovu, u kuršumlijskom planinskom selu Sagonjevo sklopljen je prvi brak između Srbina i Albanke. Naime, nakon završetka konfilkta na Kosovu 1999. godine, veze koje su ranije postojale između Srba i Albanaca pokidane su i stvoreno je obostrano nepoverenje.

Nekad iza nišana, danas na istom poslu

Na čelnim pozicijama u poslovnicama širom BiH u kompaniji Sector Security zaposleno je čak 90 posto dobitnika ratnih vojnih priznanja i odlikovanja – i to svih, Srba, Bošnjaka i Hrvata. Ljudi koji su prije 15 godina ratovali jedni protiv drugih, danas rade zajedno. Kažu da njihov primjer može poslužiti svima u BiH, naročito političarima koji građane i dalje uvjeravaju da ne mogu živjeti zajedno.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_534.htm

Zamolio bih sve dobre ljude koji žele da pomognu onima koji su izgubili kontakt sa dragim osobama tako što će link prema tražilici “Tražim izgubljenog prijatelja” postaviti na: web stranice, blogove, forume.....

Tražim izgubljenog prijatelja


http://www.a-free-gu...e=valterbranisa



#453 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 25 August 2010 - 21:07

Evropa u malom


Piroge, buhtle, medenjaci. Tu su i biblija stara više od 120 godina, barbika u italijanskoj nošnji... Sve to predstavljeno je na jednom mjestu, na Festivalu nacionalnih manjina „Mala Evropa“ u Prnjavoru.


Mladi iz regije se okupili na kampu u Tuzli


Mladi aktivisti Crvenog križa iz Srbije, Hrvatske, Makedonije i BiH okupili su se na ljetnom kampu koji organizuje Crveni križ općine Tuzla.


Preminuo Stjepan Bobek


Noćas je u Beogradu, u 87. godini života preminuo Stjepan Bobek, legendarni igrač Partizana i najbolji strelac reprezentacije Jugoslavije svih vremena. Popularni „Štef“ čitavih 14 godina nosio je crno-beli dres a kao trener, pored beogradskog kluba vodio je Legiju iz Varšave, Panatinaikos, zagrebački Dinamo i skopski Vardar. Veliki sportista i umetnik lopte ostaće zabeležen kao jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera svih vremena.



Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_535.htm

#454 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 01 September 2010 - 12:46

Obnovljena škola u selu staraca...


Naučnici iz Srbije i iz Hrvatske ponovo su se, treću godinu zaredom, okupili u Golubiću kod Obrovca i razgovarali o različitim viđenjima nedavne prošlosti, a naročito o mogućnostima međusobne saradnje Hrvata i Srba.


Mila je ostala u Srbiji

Nakon 17 godina Mila Janković je saznala da je njeno pravo ime Senida Bećirović, koja je porijeklom iz okoline Zvornika. Igrom sudbine spašena je tokom rata, a potom usvojena u Beogradu.



Nije samo izložba: Prošlost nam je zajednička, ali i budućnost!


Na UNESCO-ovoj izložbi fotografija, upriličenoj ovih dana u Centru za kulturu Grada Mostara, predstavljeno je 18 kulturno-historijskih spomenika iz Albanije, BiH, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije.



Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_536.htm

#455 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 11 September 2010 - 19:21

Bajramska sofra razumevanja i tolerancije

Nekoliko stotina Kragujevčana podelilo je u četvrtak radost Bajrama sa svojim komšijama muslimanima na Bajramskoj sofri održanoj u organizaciji Skupštine grada i Kulturnog muslimanskog društva “Gajret”.U Kragujevcu živi oko 150 muslimanskih porodica koje su prvi put imale priliku da se na ovakav način predstave svojim komšijama.

Mladi se molili za mir u svijetu

U Sarajevu je od 3. do 5. rujna održan ekumenski susret „Hodočašće povjerenja na Zemlji“ u organizaciji ekumenske zajednice braće iz Taizea, mjesta na jugu Burgundije u Francuskoj. Više od 600 mladih iz Poljske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Mađarske, Rumunjske, Španjolske, Portugala, Francuske, Italije, Austrije, Engleske i Bosne i Hercegovine tri dana molilo je za mir u svijetu. Sarajevo je prvi put domaćin jednog ekumenskog susreta koji se deseteljećima održavaju u gradovima širom Europe i svijeta. Uz molitvu, radionice, razgovore, mladi se druže i pronalaze u sebi mir, povjerenje, vjeru i ljubav.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_537.htm

#456 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 23 September 2010 - 11:57

"Tuzlanski model" gradnje mira

Građani BiH navikli su da se o njihovoj zemlji uglavnom govori kao zemlji koja nazaduje za europskim standardima. Zato prosto zvuči nevjerojatno kada građani drugih zemalja dođu u BiH po primjer o suživotu i nacionalnoj usklađenosti. Tuzla je tako sve prepoznatljivija u svijetu kao grad multukulturalnosti i međusobnog poštivanja.


Obnovom spomenika do vraćanja povjerenja

Po 200.000 američkih dolara obezbijeđeno je za obnovu franjevačkog samostana na Plehanu, kod Dervente, saborne crkve u Mostaru i Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.


Sofra planula za 10 minuta!


Više od hiljadu Beograđana okupilo se juče kod Bajrakli džamije u Beogradu da obeleži početak Ramazanskog bajrama i proba specijalitete na bogatoj bajramskoj sofri. Interesovanje je bilo toliko da su jagnjetina, pite, baklave, tulumbe i ostali specijaliteti planuli za deset minuta.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_538.htm

#457 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 06 October 2010 - 21:18

„Signali srca“ - priče o hrabrim i plemenitim ljudima

U Sarajevu je promovisana knjiga „Signali srca“ čiji je autor Istraživačko-dokumentacioni centar. Radi se o projektu IDC-a uz finansijsku pomoć Ministarstva vanjskih poslova Švicarke, u kojem su registrovane priče bosanskih građana koji su pomagali jedni drugim tokom rata.


Josip Reihl Kir je pravi heroj rata

U petak navečer je u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika otvorena izložba posvećena tragičnoj sudbini nekadašnjeg šefa osječke policije Josipa Reihl Kira, ubijenog na povratku sa pregovora s pobunjenim Srbima srpnja 1991. godine, jer je predstavljao prepreku ratu. Izložba je dio projekta na kojem sudjeluju nevladine organizacije iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije.


Beogradski bendovi pred Zagrepčanima

Sledećeg vikenda, 1. i 2. listopada, zagrebačka Tvornica kulture ugostit će rock fest 'Pozdrav iz Beograda' na kojem će se u dva dana programa predstaviti šest mladih bendova iz Srbije


Sarajevo spremno za Evropski zimski festival mladih


U petak je u Sarajevu održan sastanak predsjednika i generalnih sekretara olimpijskih komiteta zemalja centralne i jugoistočne Evrope, a kojem je prisustvovao i dogradonačelnik grada Igor Kamočaji i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Vinko Radovanović.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_539.htm

#458 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 15 October 2010 - 22:04

Fedhija Mukača, hrabrost bez predrasuda

Rođen sam u zaseoku Rajičići u blizini Šćitog. Tamo sam odrastao i kasnije se oženio sa mojoj suprugom. Rodili smo i odgojili sedmero djece, pet kćerki i dva sina. Svi su nam hvala Bogu živi i zdravi. Svako od njih ima svoju obitelj. Ovu kuću u kojoj se sada nalazimo u Šćitom Polju napravili smo zajedno sa sinom i sada tu i živimo. Kada sam otišao u penziju 1988. godine, supruga i ja preselili smo se ovdje. U ovom kraju svi mještani živjeli su nerazdvojno. Zajedno smo išli na veselja i teferiče, i jedni druge pomagali, kad god je bilo potrebno.


U selima nema ni Srba ni Hrvata

Maksim Milošević je prvi povratnik u selo Čavaš, u donjem delu hercegovačkog Popovog polja, koje je pre rata pripadalo trebinjskoj, a sada opštini Ravno. Došao je na ognjište sa suprugom Vinkom i smestio se u kućicu od svega osam kvadrata. "Ognjišta su nam porušena i popaljena, u selu još nema naroda, ni struje, ali slična je situacija i u selima u kojima su do poslednjeg rata živeli Hrvati


Krenuo prvi regionalni voz


Zajedničko železničko preduzeće Srbije, Hrvatske i Slovenije "Kargo 10" u ponedeljak je počelo da obavlja saobaraćaj. Prvi zajednički regionalni voz od Paraćina do slovenačkog mesta Sežana, sa 32 teretna vagona koji prevoze brikete drveta namenjene italijanskom tržištu, prošao je u ponedeljak oko 12.00 sati kroz beogradsku stanicu Batajnica:


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_540.htm

#459 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 11 November 2010 - 13:55

Vukovar kao model za Izrael i Palestinu


I 12 godina nakon stravičnih zločina u Vukovaru, žitelji ovog grada sa sjetom su gledali na obalu Dunava i Vukovarsku adu, mjesta gdje su se nekada zajedno kupali i družili sa građanima susjedne vojvođanske opštine Bač. Došao je rat i granice su povučene. Ono što je nekada spajalo, odjednom razdvaja, rekao je gradonačelnik Vukovara Željko Sabo u Evropskoj akademiji u Berlinu gdje je održao predavanje na temu „Dunav – rijeka koja spaja ili razdvaja?“


Gospođa Vasiljka, dobri duh Sarajeva


Iako sam bio vrlo mali dječak sjećam se dosta stvari koje sam proživio u ranom djetinjstvu. Nije mi baš sve iščezlo. Čini mi se kako je to bio naljepši dio moga života. U sjećanju mi je najviše ostala bezbrižna igra sa bratom i prijateljima, ono što mi je kasnije mnogo nedostajalo. Ratom je naše djetinjstvo prekinuto i više se nismo mogli igrati. Stalno smo živjeli u strahu i neizvjesnosti. A u tom vremenu prije rata sve je bila čista dječija igra. Život je bio poprilično lijep. To i danas slušam od mojih roditelja, koji često hvale Titovo vrijeme i sistem. U selu iz kojeg potičem ljudi su živjeli lijepo i skladno. Stanovnici Trebečaja su bili i Srbi i Muslimani. Među nama nije bilo neslaganja i vladali su dobri međuljudski odnosi. Svi smo se poštovali i živjeli u slozi. Jedni drugima išli smo na praznike i družili se. I sada imam prijatelja Srba iz tog sela sa kojima sam u dobrim odnosima.


Priča sa sretnim krajem

Prije posljednjeg rata u BiH, Muradif Ćerimagić je već bio etabliran likovni umjetnik, iz one najbolje, prve generacije sarajevske Akademije likovnih umjetnosti. Dobitnik je brojnih nagrada za crtež, akvarel, portret... U analima bh. likovne umjetnosti ostaće upamćene njegove samostalne izložbe: „Nostalgija Tijelom i Dušom“, „Autentično Vizuelno Iskustvo“ i „Na Iskustvima Prošlosti“. Nakon sarajevske Akademije, umjesto da izabere veliki grad sa svim pogodnostima koje najčešće nudi umjetniku, Ćerimagić je izabrao osamu i tišinu svoje Lastve. A kada je 2007. odlučio da ostane u zavičaju, završio je u – šatoru!


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_542.htm

#460 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 14 December 2010 - 15:00

Plemenitost i hrabrost Radomira Nedimovića


Priče o zločinima, koji su u počinjeni u BiH, i zločincima, koji zaslužuju kaznu, u drugi plan potisnule su primjere nesebičnog žrtvovanja ljudi koji su i u najtežim vremenima rizikovali i vlastiti život da bi pomogli komšiji druge nacionalnosti. Bosna i Hercegovina jedina je zemlja na svijetu u kojoj se o zlu govori javno i posredstvom svih medija, a o dobru gotovo nikako ili šapatom. Priča iz Goražda, kada je u opkoljenom gradu život sugrađanina Jusufa Dacića spasio Radomir Nedimović, jedna je od mnogih u ovom gradu i cijeloj Bosni i Hercegovini, koja svjedoči da mržnja nije sudbina stanovnika ove zemlje.


Behmen i Svetlana Broz potpisali Memorandum o saradnji


Danas, na Međunarodni dan zaštite ljudskih prava, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen i direktorica NVO Gariwo Svetlana Broz potpisali su Memorandum o saradnji i podršci na realizaciji Programa “Edukacije o građanskoj hrabrosti” uosnovnim i srednjim školama, fakultetima i udruženjima građana na području grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine. Grad Sarajevo u partnerstvu sa NVO Gariwo, ovim memorandumom, također, prihvata pokroviteljstvo svečane ceremonije dodjele prestižne nagrade “Duško Kondor” za građansku hrabrost i afirmaciju građanske hrabrosti, koja se održava svake godine 22. februara u Sarajevu.

Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_544.htm

#461 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 28 December 2010 - 15:26

Badnjak s franjevcima u Sarajevu

U povodu Badnje noći franjevačka crkva sv. Ante bila je u petak uveče kuća molitve svih Sarajlija. Svetkovina Božića, velikog kršćanskog praznika pomirenja i mira koji je posvećen Kristovom rođenju, započela je misom ponoćkom. Okupljanje katoličkih vjernika, ali i pripadnika drugih konfesija, dugogodišnja je predbožićna tradicija u Sarajevu. U petak ih je u crkvi bilo preko 500, koji su uz božićne pjesme i prigodnu propovijed, zajedno dočekali Božić.

Badnje veče kod Ane i Svetozara

Ana i Svetozar prvo zajedno proslave katolički, a onda i pravoslavni Božić. Za njih su ovi dani puni radosti i zbog susreta sa djecom koja žive u Beogradu. Nisu stigli za majčin praznik. Ali, imaju oni još jedan Božić. „Ja ću ti se, mati, udat' za drugu viru“, govorila je često Ana svojoj majci, i tako je i bilo. Neko će reći: Pa šta? Priča nalik na tolike druge u BiH! Ali, nije. Malo je, ipak, posebna.

Novogodišnji koncert za djecu - mališani Foče uživali

Pod pokroviteljstvom opštine Foča sinoć je u Gradskoj sportskoj dvorani održan novogodišnji koncert za djecu pod nazivom Udahni muziku kojem je prisustvovalo preko hiljadu mališana i njihovih roditelja. Devedesetominutni koncert izveli su dječiji horovi „Princes krofne“ iz Sarajeva i „Palčići“ sa Pala.


Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_545.htm

#462 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 11 January 2011 - 22:37

U Narodnom pozorištu u Sarajevu Božićni koncert u organizaciji SPKD-a »Prosvjeta

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo Prosvjeta Sarajevo organizator je, prvi put, Božićnog koncerta u povodu pravoslavnog Božića. Program koncerta osmislio je akademik prof. Teodor Romanić u okviru kojeg su u Narodnom pozorištu u Sarajevu nastupili Interreligijski hor Pontanima, Muzička akademija iz Istočnog Sarajeva, AKCUS Seljo Sarajevo, te glumci Tatjana Šojić i Dragan Jovičić.


Umetnost ruši berlinske zidove

„Kultura je prva sklonila neke berlinske zidove – knjiga, muzika, pozorište, film. Verovatno te kategorije nisu do te mere ispolitizovane da bi to trebao da bude problem. Za nas to niti jednog momenta nije bio problem.“ Ova izjava glumice Mire Banjac, u potpunosti potvrđuje tezu da su kreatori raspada bivše Jugoslavije zanemarili činjenicu da će dotadašnje kulturno nasleđe i potrebe nadživeti njihove ideje i dela i preoblikovati stvarnost u nešto što će prerasti u novi vid zajedničkog delovanja na nekom novom zajedničkom putu.



Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_546.htm

#463 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 19 February 2011 - 13:00

Jednom braća

Riječi koje je ovih dana u Sarajevu i Banjoj Luci izgovorio nekadašnji sjajni košarkaš beogradskog Partizana i Los Angeles Lakersa Vlade Divac, mnoge su potaknule na razmišljanje. Nakon premijere dokumentarnog filma „Jednom braća", priče o surovo prekinutom prijateljstvu s legendarnim košarkašem Draženom Petrovićem, čiji život je ugašen 1993. u saobraćajnoj nesreći, Divac veli da mu najteže od svega pada činjenica što njegovog prijatelja više nema.


Haim Altarac Židov koji je uz pomoć sugrađana preživio i pomagao zatočenim u logoru

Dan kada je oslobođen zloglasni koncentracijski logor Auschwitz, u kojemu je život izgubilo više od milijun muškaraca, žena i djece židovske vjeroispovijesti, 27. siječanj, u cijelom svijetu se obilježava kao Dan sjećanja na žrtve holokausta. Isti datum je prihvaćen i u našoj zemlji i već petu godinu se obilježava u organizaciji Židovske zajednice u BiH i Vijeća ministara BiH.



Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_547.htm

#464 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 21 March 2011 - 23:32

Žrtve rata u BiH najglasniji zagovarači povjerenja


U BiH preovladava dugotrajna atmosfera etničke separacije i straha, i 16 godina nakon kraja rata. Ponovno uspostavljanje povjerenja među ljudima i trajnog mira moguće je jedino uz uvažavanje svih žrtava i osuđivanje svih zločina.


Spasio mnoge ljubavi koje su rođene na obalama Neretve

Teško je, ali moguće povjerovati da i danas, negdje oko nas postoje ljudi koji su su stanju žrtvovati vlastiti život kako bi pomogli drugome. Međutim, nemoguće je povjerovati da ima onih koji bi život dali za ostvarenje nečije potpune ljubavi. Primjer Zorana
Mandlbauma je sigurno jedinstven. Baš u vrijeme kada se slavio praznik ljubavi «Sveti Valentin» saznalo se za ovog rođenog Mostarca koji je u najteže vrijeme pomagao da se u ovom gradu sklope tzv «mješoviti» brakovi. Ni Neretva, ni srušeni mostovi, ni granate i barikade, snajperi, kao ni prijetnje nisu ga spriječili da krišom prevede momka ili djevojku s jedne na drugu stranu, kako bi se vjenčali sa prijeratnom ljubavi.


Zavjet na grobu pravednika

Nekada su Jevreji na putu na hodočašće obavezno svraćali u Stolac, na grob sarajevskog rabina Moše Danona. Danas se o ovom mjestu brine jedan dobri Bošnjanin kako to tradicija nalaže.


Pomoć nastradalom stanovništvu Japana

Povodom razornog zemljotresa i cunamija koji su 11. marta pogodili Japan i izazvali brojne ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine pokrenulo je humanitarnu akciju prikupljanja finansijskih sredstava za pomoć nastradalom stanovništvu Japana. Crveni krst poziva sve koji imaju mogućnosti da se uključe u ovu akciju.



Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_548.htm

#465 valterbranisarajevo

valterbranisarajevo
  • Members
  • 514 posts

Posted 28 March 2011 - 10:25

Idemo dalje

Tri drugarice, učenice trećeg razreda Gimnazije u Srednjoškolskom centru u Srebrenici napisale su scenarij za film "Šansa za novu ljubav"



Srednjoškolci u Busovači ustali protiv segregacije

Evo jedne priče koja je u bh. javnosti prošla nezapaženo. Desila se u Busovači, jednoj od sredina u kojima su podjele među Bošnjacima i Hrvatima itekako vidljive. Naime, grupa srednjoškolaca odlučila je dići glas protiv segregacije u svojoj školi i pobuniti se protiv sistema 'dvije škole pod jednim krovom'. Zato su, uprkos svemu, napravili trodnevnu akciju 'Zajedno smo jači'.



Željezničar i Dinamo priredili spektakl na Grbavici

Nogometaši Željezničara i zagrebačkog Dinama su u povodu 90. rođendana sarajevskih "plavih" u petak navečer priredili istinski spektakl za oko 7.000 navijača koji su došli na stadion Grbavica.


Kraljevski grad ruši entitetsku liniju


Opština Jajce je nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma entitetski je podijeljena. Posljednjih godina se saradnja opet nazire. Planirani projekti nagovještavaju ponovno uspostavljanje jedinstvene regije.



Pomoć nastradalom stanovništvu Japana

Povodom razornog zemljotresa i cunamija koji su 11. marta pogodili Japan i izazvali brojne ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu, Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine pokrenulo je humanitarnu akciju prikupljanja finansijskih sredstava za pomoć nastradalom stanovništvu Japana. Crveni krst poziva sve koji imaju mogućnosti da se uključe u ovu akciju.



Kompletne članke možete pročitati na sljedećem linku:

http://www.fildzanvi.../clanak_549.htm