Jump to content


Photo

OVK celnici - optuzba u HAGU


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
21 replies to this topic

#16 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 20 June 2002 - 00:41

[quote]
VLADAP:
Ja sam rekao da verujem da ce se neko od Albanaca naci u Hagu, a dogadjaji od juce i danas govore u prilog tome.

_____________________________________________

Nisam u toku,hteo bih ako je moguce neku informaciju....

#17 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 20 June 2002 - 02:39

Brisel -- Glavni tuzilac Haskog Tribunala Karla del Ponte je u sredu, u Evropskom parlamentu u Briselu, zatrazila od Evropske unije i medjunarodne zajednice da nastave "sve politicke i ekonomske pritiske" na vlasti u Beogradu da bi ih privolela na punu saradnju s medjunarodnim sudom u Hagu. To se, dodala je, prvenstveno odnosi na hapsenje Veselina Sljivancanina, Miroslava Radica, Vinka Pandurovica i drugih optuzenih za ratne zlocine koji su u bekstvu, pristup haskih istrazitelja drzavnim arhivama i mogucnost da ispituju sve svedoke. Karla del Ponte je naznacila da pritisci na Beograd moraju biti nastavljeni, ali da su Evropska unija i medjunarodna zajednica ti koji treba da utvrde na koji nacin.

Time je odgovorila i na opasku poslanika u Spoljnopolitickom odboru Evropskog parlamenta da, "iako ispravno", uslovljavanje pomoci Beogradu izrucenjem optuzenih Hagu, izaziva nedoumice i "gorcinu" kod srpskog stanovnistva. Karla del Ponte je ponovo iznela tvrdnju da se bivsi vojni zapovednik bosanskih Srba Ratko Mladic nalazi u Srbiji, rekavsi da "mi to tacno znamo, a on nije uhapsen". Karla del Ponte je, takodje, procenila da bi se sudjenje bivsem predsedniku SRJ Slobodanu Milosevicu, moglo okoncati kroz dve i po do tri godine.

Ona je dodala da se vode i 23 istrage protiv Albanaca, "na temelju osnovanih sumnji za pocinjene zlocine" na Kosovu, rekavsi da se "nada da ce do kraja ove godine podici i nekoliko optuznica". Karla del Ponte je navela da ce Haski sud do 2004. okoncati istrage, uz opasku da se ne moze znati koliko ce biti od 105 optuzenih biti osudjeno.

Tuzilac Haskog suda je optuzila srpske vlasti da "izbegavaju" da dozvole istragu o masovnim grobnicama u Srbiji, "odakle bi trebalo ekshumirati 600 leseva". To se, smatra ona, "izgleda smisljeno cini da bi se 'pokrili' visoki zvanicnici MUP-a" i "zastitili pripadnici MUP-a i specijalne policije koji su pocinili zlocine prilikom sukoba na Kosovu". Ona je izjavila i da uopste ne napreduje ni istraga o lesevima otkrivenim u kamionima-hladnjacama, rekavsi da su "visoki policijski zvanicnici koji su, kako izgleda, u to bili upleteni, i dalje su na duznostila u srpskoj vladi".

Karla del Ponte je, takodje, naznacila da se na Kosovu smatra "nestalim" 1.300 Srba i navela da je utvrdjeno da se u jednom jezeru na Kosovu nalazi "na stotine leseva" za koje se veruje da su kosovski Srbi. Ona je, medjutim, zelela da naglasi da "nema nikakvih dokaza o postojanju tajnih logora na Kosovu ili u Albaniji", gde bi mogli biti zatoceni "nestali" Srbi, iako takve sumnje imaju njihove rodbine. Karla del Ponte je posebno ukazala da "bez potpune saradnje, bez ikakvih ograda", SR Jugoslavije sa Haskim sudom, "a narocito kad je u pitanju brzog hapsenja optuzenih za ratne zlocine, nasom strategijom utvrdjeni rokovi nece moci da budu ostvareni".

#18 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 20 June 2002 - 02:42

Dvojica Albanaca predala su se u sredu međunarodnoj policiji koja istražuje
zločine počinjene nakon 1999. odnosno od ulaska međunarodnih vojnih snaga u to područje.

Jedan od njih je Daut Haradinaj, brat jednog od zapovednika nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja.

#19 Vladap

Vladap
  • Members
  • 4,823 posts

Posted 20 June 2002 - 17:52

Pre ove dvojice koje su se predala, neke je medjunarodna policija, mislim cetvoricu (dvojica pustena), uhapsila, a takodje je vezano za Hag.

#20 Dardania

Dardania
  • Members
  • 47 posts

Posted 20 June 2002 - 21:42

Ko je kriv odgovarace i neka mu je sretan put u Hag. Bilo nad kim da je izvrsio zlocine. Postupak je jasan: sud, svedoci i na kraju kazna.
Ja nemam nameru da krivim ceo universum da bi branio zlocine :smile:
Niti da pri tom prilikom pateticno konstatujem kako su svedoci "lazovi", sto je na ovom sajtu (a verovatno i drugima, ne znam)vec postala praksa, kad je u pitanju sudjenje onom bivsem predsedniku... (ne znam ni kako da ga nazovem)glavonja, baraba, manijak....

#21 Vladap

Vladap
  • Members
  • 4,823 posts

Posted 18 February 2003 - 22:51

Ipak se krece...
Mada sam pre osam meseci mislio da je pocelo, ali je onda ostala samo nada, sada sam siguran.


DEL PONTE: TROJICA ALBANACA U HAGU | 14:51 -> 21:54 | Izvor: B92

Beograd, Hag -- Trojica uhapšenih pripadnika rasformirane Oslobodilačke vojske Kosova, koje Haški tribunal tereti za ratne zločine na Kosovu, prebačeni su u Hag, potvrdila je glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte. Ona je precizirala da su optuženi za zločine protiv humanosti i ratne zločine nad albanskim i srpskim stanovništvom, koje su počinili u zatvoru OVK u selu Lapušnik kod Glogovca 1998. godine.

Optužnica Haškog tribunala tereti Haradina Baljaja, Isaka Muslijua, Agima Murtezija i Fatmira Ljimaja za zločine nad srpskim i albanskim civilima u logoru Lapušnik u proleće i leto 1998. godine. Optužnica je potvrdjena 27. januara ali je do utorka bila zapečaćena, iz Haga izveštava dopisnik RTV B92 Miloš Milić.

Ova optužnica tereti Ralu, Musliua, Murtezija i Ljimaja da su u periodu od maja do kraja jula 1998. ubili devet srpskih i trinaest albanskih civila, koje su držali zatočene u logoru u selu Lapušnik. Prema navodima tužilaštva, oni su optuženi za pritvaranje, surovo postupanje i mučenje u ukupno devet tačaka optužnice za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja rata. Tužilaštvo je zadovoljno što su ove optužnice podignute.

Reč je o samo jednoj od nekoliko istraga koje su zvanično još u toku, kaže diplomatski savetnik glavnog tužioca Karle Del Ponte, Žan Žak Žoris. On odbacuje postojeće kritike vladajućih krugova u Srbiji da je Tužilaštvu bilo potrebno mnogo vremena da podigne prvu optužnicu protiv oficira OVK, iako je NATO na Kosovu već tri godine: "Shvatam da je za žrtve vreme uvek dugačko. Niko ne shvata kako su složene i teške naše istrage. Mi ne funkcionišemo kao nacionalna policija, već u potpunosti zavisimo od saradnje sa drugima, i to objašnjava zašto su one tako dugačke. I bez obzira na opravdano očekivanje žrtava, vreme istrage nije bilo predugačko u poređenju sa drugim istragama", kaže Žoris. Inače, još uvek nije objavljen datum prvog pojavljivanja novooptuženih pred sudijama Haškog tribunala.

Predsednik Odbora za ljudska prava u Prištini Adem Demaći za B92 kaže da je za Albance neprihvatljiva činjenica da su oni tokom sukoba u pokrajini počinili zločine, "pošto su oni bili u ustanku i borili se protiv jedne države, koja ih je ugnjetavala sto godina". "Tako su oni posle deset godina bezuspešnih pokušaja da se problem Kosova reši mirnim putem, morali da se vrate oružju. Međutim, ako ima pojedinaca, koji su iz svojih privatnih razloga napravili neka ubistva, građanstvo ovde prihvata da svako mora da odgovara", kaže Demeći. "Ali, ako je to samo da bi se pravila simetrija, za građanstvo je to neprihvatljivo. Što se tiče načina hapšenja, ima mnogo zamerki. Ti ljudi su postupili u stilu onih srpskih četnika i bandita, koji su hapsili i harali po Kosovu. Međutim, narod ovde ima poverenja u Haški sud", rekao je Demaći.

O samom značaju i funkcijama koje su ova trojica Albanaca obavljali dok su se nalazili u nekadašnjoj OVK-a, pojavile su se kontradiktorne informacije. Direktor Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić tvrdi za B92 da su Baljaj, Musliju i Murtezi obavljali niže funkcije u OVK i bili "zaduženi za održavanje logora i sprovođenje naredbi u vezi sa zatvorenima". "Lično sam iznenađena da nije došlo do drugih hapšenja, jer se činilo da ima dovoljno indicija da su neki koji su bili na višim funkcijama u OVK zapravo na meti Haškog tribunala. Čini mi se da se započelo sa nižih funkcija nego što se očekivalo", rekla je Kandić.

S druge strane, član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović kaže da su trojica uhapšenih Albanaca bili visoki oficiri OVK i da su operisali u oblasti Drenice i nekoliko drugih mesta. "Sigurno je da će to biti otrežnjenje za celu albansku populaciju, koja je neophodna da bi oni shvatili da budućnost nije u bilo kakvoj nezavisnosti niti na teroru zasnovanim društvima. Izvesno je da su do sada oni bili pošteđeni toga i da se činilo da ono što su radili 1998, 1999. i kasnije ima podršku međunarodne zajednice", rekao je Ivanović. "Tek će se posle njihovog otrežnjenja stvoriti uslovi da se Srbi i Albanci međusobno sretnu i razgovaraju o tome kako da urede pokrajinu i prilagode se potrebama i interesima svih koji tu žive", smatra Ivanović.

#22 HIGHFELDER

HIGHFELDER
  • Members
  • 248 posts

Posted 24 February 2003 - 18:28

Ajde, ma sta mi rece ? Tako fini momci da budu optuzeni - ne mogu da verujem !

Pa oni kad su klali, to su radili isljucivo sterilisanim instrumentima tako da zrtva ne dobije sepsu. Isto tako su svu municiju iskuvavli, pre upotrebe, samo da zadovolje povelju Zenevske ratne konvencije. Znate veliki je zlocin korisiti prljavu municiju.

Isto tako, pa oni su bili narodna vojska takoreci ko Titovi partizani. Oni su samo trazili da se pripoje Alabaniji i nista vise, ne vidim nikakav greh na njima !? Kuda ide ovaj Svet ?