...
Prstac, datulPRSTAC, DATUL – LITHPHAGA LITHOPHAGA
http://www.mnhn.fr/m...lithophaga.htmlStrani nazivi:
1. engleski: Date shell
2. francuski: Datte de mer
3. grčki: Daktvli
4. njemački: See-datel
5. španjolski: Datil de mer
6. talijanski: Dattero marino
7. ruski: Morskoy finnikPripada obitelji Mytilidae-a.
Boja svjetlije ili tamnije kestenjasta. Najduža osovina ljušture 12 cm, težina do 40 gr. Srednja lovna težina oko 20 gr. Skoljka mu je izduzenog oblika. Mrijesti se krajem proljeća i ljeti.
Meso odličnog okusa, jede se kuhano i prijesno.
Rasprostranjen je po čitavoj kamenoj obali našega primorja od 0 do 10 metara dubine, izuzimajući one položaje koji su suviše izloženi jakom udaranju mora. Općenito, prstac odabire mirna staništa, ali gdje ima jačeg strujanja vode. Živi u samom kamenu, nasipima i kamenim gromadama. Mladi prstac stopom koja luci kiselinu izdubi u kamenu otvor u koji se smjesti. Otvor uvjek ostaje manji samo se siri mjesto u kamenu u kome se nalazi. Hranise planktonom i organskim tvarima.
U suviše oslađenoj vodi ga nema (Novigradsko more). Poznata su lovišta Stonski zaljev, Mljetska jezera, Hvar, okolica Splita, zapadna obala Istre, itd. Ali ga ima i na mnogim drugim mjestima, samo se još ne iskorištava.
Može se loviti tokom cijele godine, lakše u toplim mjesecima. Vadi se iz kamena koji se prethodno raskomada jačim čekićem, ili vadi posebnim pincetama nakon što su otvori prošireni. Lov je najrazvijeniji u okolici Splita.
Kamen u kojem su naseljeni prstaci lako se poznaje po sitnim rupicama na površini. Usljed visoke cijene naselja ove školjke su opustošena te se već mora misliti na zaštitne mjere.
Godišnji ulov sigurno doseže količinu od 30 tona. Većina ga lovi za vlastitu upotrebu ili pak po narudžbi za mnogobrojne ugostiteljske radnje uzduž primorja.
ne treba ga brkati sa
Prstavac, šljanakPRSTAVAC, ŠLJANAK - SOLEN VAGINA (da covek ne poveruje!)
http://www.arkive.or...ne/Ensis_ensis/Strani nazivi:
1. engleski: Razor shell
2. francuski: Couteau droit
3. grčki: Solines
4. njemački: Gerade messerscheide
5. španjolski: Longueiron
6. talijanski: Capalonga
7. arapski: Navaja (Alžir)
8. ruski: Morskoy čerenokPripada obitelji Solenidae-a.
Boje sivkaste do sivkastosmeđaste ili jantaraste. Najduža osovina školjke do 16 cm, težina do 40 gr. Srednja lovna težina oko 20 gr. Skoljka mu je kvadratastog oblika na krajevima. Mrijesti se na proljeće i ljeti.
Meso odličnog okusa, uvijek i općenito traženo, a priprema se kao i prstac.
Rasprostranjen u plitkom obalnom pojasu samo na pješčanim i pješčano-muljevitim plićacima pred riječnim ušćima od 0.5 do 3 metra dubine. Nađe se i po plićacima uvala nekih otoka, ali i tu samo onda ako u blizini proviru oslađene vode. Jedno od najbogatijih lovišta prostire se oko ušća rijeke Cetine i potoka Žrnovnice istočno od Splita, zatim na nekim mjestima zapadne obale Istre, otoku Vergadi, Rabu itd.
Može se loviti cijele godine, ali je najuputnije u proljeće kad su najpuniji. Lovi se pomoću tanke željezne šipke koje vrh ima zaoštren zub. Treba dosta iskustva i vještine da se pronađu i pogode pravi otvori kanala u pijesku u kojima prstavac živi: oni u obliku broja osam. Treba gađati u veći otvor da se izvuče prstavac.
Dosta ih se povadi kašikama kojima se vadi morski građevni pijesak. Odličan kao meka za lov ovčica i lovrata. Usljed zagađenih voda rijeke Cetine, prstavac je na ušću te rijeke skoro nestao.
Uglavnom se lovi za vlastitu potrošnju, a usput i za razonodu.
Ako se lovi za prodaju, onda ga redovito otkupljuju riblji restorani i serviraju izbirljivcima.
Iz knjige:
Fabjan Grubišić
RIBE, RAKOVI I ŠKOLJKE JADRANA
Štamparski zavod »Ognjen Priča« Zagreb, 1982.
Izdavači: ITRO »Naprijed«, Zagreb, Palmotićeva 30 / GRO »Liburnija«, Rijeka, Bulevar Marxa i Engelsa 20.
.........................................
Sad citam kako neko kaze - "na zaru" pa se zgranem!
Meso im je tako delikatesno, nezno, meko, - neponovljivog ukusa.
To samo treba trositi zivo, uz malo limuna i neko dobro ohladjeno belo.
I jedan drugi, po meni, jedini prihvatljivi nacin:
- Sipati u sherpu / posudu maslinovo ulje i lagano zagrejati;
- dodati beli luk (svaki chen na "cetvrku")
- staviti prstace
(neko bi dodao kolut limuna i grancicu persuna?)
Drzati na vatri taman toliko dok se ne otvore i iz skoljki ne iscuri morska voda! To je sve.
Uz njih ide neko dobro, hladno, belo.
Normalno - mocha se pokupi hlebom.
"Na zharu", - to mi je nekako isuvise ... radikalno. No, kako mi se cini, - "roshtilj je nasa sudbina". Steta.
Postoje i drugi nacini pripreme: "na buzaru", sa pastom - no sve mi je to upropastavanje delikatesa.
Negde s kraja '80. godina sam ih na Hvaru vadio sa dubine od 1m, tako po 15-20 komada, za dve porcije, ne vise. Onda je to bilo dozvoljeno.
Samo da nemas odelo i veliki cekic. Sa bocama - to je vec krivolov. Sa dinamitom - to je vec za robiju.
Kod nas su (i onamo i ovamo) ponestali bas zbog takvog "lova".
...