Jump to content


Photo

nevidim ili ne vidim ?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 ruskabajka

ruskabajka
  • Members
  • 473 posts

Posted 03 May 2006 - 22:51

dakle, znamo svi kako se pishe, to su dve rechi, itd,itd.
Mene kopka jedna druga stvar, a to je naglasak.
Zashto se izgovara NEvidim, NEchujem, NEradim, a ne neVIdim, neCHUjem, neRAdim ? ovo drugo jes` da zvuci ko gidra, ali bi izgleda bilo logichno tako.

Do ove dileme sam doshao zbog svog malog deteta, koje koristi ovu gidrinu varijantu, mada u okruzenju nema od kog to da chuje, svi koristimo onu prvu varijantu sa naglaskom na NE_____. Tako sam doshao do zakljuchka da ona zapravo logichno zakljucuje: ako je "VIdim" onda je negacija ista samo se prethodno doda ne, dakle " ne VIdim". Ili recimo glagol dati, DAj, a ne kaze se neDAj, nego NEdaj.

Daljom analizom sam doshao do toga da se ovo odnosi samo na 2slozne rechi, kod vishesloznih reci se usvaja pravilan naglasak, neraZUmem, nePRIhvatam, nezaKLJUchujem.

Glagoli moci i umeti su neki izuzeci.Zvuchi mi podjednako pravilno i neMOgu i NEmogu, kao i neUmem i NEumem, premda mi ovi sa naglaskom na 2. slogu deluju pravilnije.

I kao poslednji zakljuchak mi se namece to da smo mi zapravo od negacijskih izjava kao shto su: NEvidim, NEchujem, NEradim...napravili ( u izgovoru ) jednu rech, samo shto to u pravopisu josh uvek ne priznajemo.

Kao shto su naprotiv ili naprosto, verovatno nekad bile dve rechi, ali su se vremenom, prvo kroz govor, a kasnije i u pisanju pretvorile u jednu rech.

#2 kingmaker

kingmaker
  • Members
  • 4,535 posts

Posted 03 May 2006 - 23:07

QUOTE(ruskabajka @ 3 May 2006, 23:51)
I kao poslednji zakljuchak mi se namece to da smo mi zapravo od negacijskih izjava kao shto su: NEvidim, NEchujem, NEradim...napravili ( u izgovoru ) jednu rech, samo shto to u pravopisu josh uvek ne priznajemo.

nismo samo od 'negacijskih izjava' to napravili. zvuchni talasi se ne zavrshavaju i ne pochinju sa krajem i pochetkom rechi kao jedinice jezika. govor ne prati morfologiju kao shto nam se chini.

#3 reddwarf

reddwarf
  • Members
  • 703 posts

Posted 03 May 2006 - 23:59

To je u suštini jako jednostavna stvar i tiče se samo nekih dijalekata srpskog jezika.
Zove se "stručno" metatonija i odnosi se na pomeranje silaznih akcenata za jedan slog unapred i promene tona akcenta. Nema nikakve veze sa brojem slogova. Zato ima veze sa tipom akcenta: silazni akcenti se, ako se stvore odgovarajući uslovi, prenose, a uzlazni ostaju na istom mestu.

Tako imaš glagole kao što su: pevam (kratkosilazni na 1. slogu), radim (dugosilazni na prvom slogu), spava (dugosilazni na 1. slogu) i kod takvih glagola, akcenat će se uvek pomerati na rečcu "ne", pa će se izgovarati: /nEpevam/, /nEradim/, /nEvidim/, /nEspava/.
Kod drugih, pak, glagola koji na prvom slogu (ili na bilo kojem drugom) imaju uzlazne akcente, akcenat se neće pomerati na rečcu "ne": /ne žElim/, /ne vAži/, itd.

Princip metatonije funkcioniše i u drugim slučajevima, kao što je prefiksacija glagola:
s jedne strane, biće: /Uradi/, /prEspava/, a, s druge strane, biće: /zažEli/, itd.