Jump to content


Photo

vodene kornjače, kućni ljubimci


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
44 replies to this topic

#1 dranata

dranata
  • Members
  • 732 posts

Posted 14 April 2006 - 00:03

Nisam sigurna ali mislim da je ovo ipak dobro mesto na ovom forumu, za topik o kornjačicama. Ja sam vlasnik dve crvenovratke već tri meseca i potpuno uživam u njihovom društvu. Ako ima ljudi koji bi svoja iskustva o ovim predivnim stvorenjima hteli da podele, pišite?
Šta vas oduševljava, šta vas brine, problemi sa ishranom, ponašanjem, razlikovanjem....

Edited by dranata, 14 April 2006 - 00:05.


#2 Skadi

Skadi
  • Members
  • 1,557 posts

Posted 14 April 2006 - 00:57

Imam jednu kornjaču već skoro četiri godine, i pošto sam počela kao totalni laik (kornjača stigla kao poklon za dečji rođendan u onoj plastičnoj čantri sa palmicom), evo šta sam iz iskustva naučila:

Kornjači je potreban prostor - znači nikako pomenuta plastična čantrica, već pravi pravcati akvarijum. Dok su male, dosta im je nekoliko centimetara vode, a kako rastu, potrebna im je dublja voda jer vole da plivaju. Veoma prljaju vodu, tako da je obavezan filter koji treba čistiti što češće. Naš akvarijum ima otprilike 6 litara vode, i onaj najmanji filter koji čistim svaki drugi dan. Kompletnu zamenu vode sa pranjem šljunka u akvarijumu radim na desetak dana. Tako je sigurno da joj je voda i akvarijum uvek čist - zbog veće količine urina u vodi umeju često da dobiju infekcije oka, i našoj kornjači se to jedanput i dogodilo. Na stranu fekalije i ostaci hrane koji se zadržavaju ispod kamenčića.

Akvarijum je formiran bez biljaka, zbog manjka prostora. U budućnosti planiram da joj proširim životni prostor jer je već prilično narasla (a skroz velike budu oko 20 cm) i tada ću joj dodati i biljke zbog autentičnosti prirodnog okoliša. Trenutno ima krupan šljunak na dnu akvarijuma, koji stalno premešta i jedno ostrvce na koje se penje radi "sunčanja". Kao svi pravi gmizavci, veoma vole toplotu, pa im treba obezbediti lampu koja ih greje iznad akvarijuma - problem je što je gmizavcima potrebno UV svetlo, ali nisam uspela da pronađem odgovarajuću lampu za akvarijum. Treba obratiti pažnju i na to da akvarijum mora da bude dosta dubok, jer su kornjače poznate "pobegulje" i neverovatno je kako tako naizgled troma životinjica može da zbriše preko prepreke njene visine!

Kao sve hladnokrvne životinje, ne podnose nagle promene temperature, i zbog toga ih ne treba držati na dlanu, već kod hendlovanja treba koristiti tzv. "CD zahvat" - držanje za ivicu oklopa. Grejanje vode nije neophodno, jer ova vrsta kornjača u prirodi živi i u hladnim podnebljima. Ranije je naša kornjača zimu provodila u delu stana koji je bio dosta hladan, i bila je u nekoj polu-hibernaciji. Sada joj je pozicija u blizini radijatora i veoma je aktivna preko cele godine.

Što se ishrane tiče, preporučeno mi je da joj glavni deo hrane budu račići ili ribice, pošto su mesožderi. Granule koje se prodaju su takođe OK, ali se više preporučuju sušeni račići. Potrebno joj je i oko 20% hrane biljnog porekla - može zelena salata, krupno rendana šargarepa ili jabuka (po malo, jer inače zasvinje akvarijum). Zbog minerala potrebnih za oklop, dodaju se i kapi u vodu akvarijuma svaki put kada se ista menja. Negde sam pročitala i da je dobro staviti im na ostrvce i svežu vodu, ali to nisam praktikovala do sada, jer je ostrvo malo pa treba tu posudicu nekako i fiksirati i napraviti da bude laka za održavanje.

Uopšte, kornjače se ovde nažalost tretiraju kao "potrošni materijal" jer se za par stotina dinara može dobiti i životinja i inkriminisana posudica sa palmicom - što je u stvari mučenje za životinjicu. Kornjače su egzotični ljubimci i potrebna im je adekvatna nega da bi se dobro osećale i da bi bile zdrave - znači prostor dovoljno veliki da mogu da plivaju, konstantno čista voda, prostor na suvom, toplota, ishrana prilagođena gmizavcima mesožderima, ne-tumbanje po rukama...

Edited by Skadi, 14 April 2006 - 00:59.


#3 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 14 April 2006 - 01:56

Strasno me mrzi da pisem na temu "Crvenouhih Kornjaca" Trachyemys scripta [tako nesto, mrzi me da trazim pravo latinsko ime]... Postoje specijalizovani forumi koji se bave teraristikom [gde i ja idem, ne za kornjjacu vec za gustera]...

Poslacu ti PM sa svim podacima, za par dana... Sad sam u guzvi sa faksom.. Poz....

Lepo se raspisala Skadi ali nazalost fali konkretnih podataka...

@Skadi Uzmi bilo koju odgovarajucu [mislim na talasne duzine] UV lampu i postavi je iznad nekog kamena [gded stoji kornjaca van vode] i yto bi bilo to....

Obavezno UV lampa, ne zbog toga sto su hladnokrvne zivotinje vec im je to potrebno sa varenje i za proizvodnju kalcijuma [zaa kosti, oklop itd....]

#4 Skadi

Skadi
  • Members
  • 1,557 posts

Posted 14 April 2006 - 02:28

Pa kao što rekoh na početku - što se uzgajanja kornjača tiče, tu sam laik, a ovo je sve uglavnom iz iskustva. Pogledala sam forum koji ti stoji u potpisu, ali tamo nema aktivne diskusije toga o kornjačama, da li imaš neke linkove ili forume o toj temi? Recimo, kako joj formirati akvarijum, koje biljke su OK i slično?

#5 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 14 April 2006 - 03:30

QUOTE(Skadi @ 14 Apr 2006, 03:28)
Pa kao što rekoh na početku - što se uzgajanja kornjača tiče, tu sam laik, a ovo je sve uglavnom iz iskustva. Pogledala sam forum koji ti stoji u potpisu, ali tamo nema aktivne diskusije toga o kornjačama, da li imaš neke linkove ili forume o toj temi? Recimo, kako joj formirati akvarijum, koje biljke su OK i slično?


Nije taj forum u pitanju... Napisacu tacne adrese sutra... trenutno spremam kolokvijum biggrin.gif...

Taj forum je u fazi formiranja cca 25 clanova... Mala ekipa ali odabrana wink.gif

Ima drugi forum, koji se bavi akvaristikom i par hrvatskih...

I opet, tacne adrese sutra [nadam se]...

#6 mmilovan

mmilovan
  • Members
  • 507 posts

Posted 16 April 2006 - 01:30

Čisto laički govoreno (pošto sam imao kornjačice kao klinac), bilo mi je prava lutrija šta će sa kornjačama dalje biti. Ženka je riknjavala svako malo godinu dana, dok je mužjak izgurao punih pet godina. Sad znam, premalo za takvu, podosta dugovečnu životinju. Sad znam da nisam smeo da imam plastičnu posudu, sad znam da sam trebao da imam filterisanu vodu, zagrejanu itd. Sad znam da je možda trebala specijalna hrana.

Sve to je bilo prava misterija "prosečnom odgajivaču", jerbo je priča sa kornjačama pre dvadeset, dvadesetpet godina bivao pravi tamni vilajet. Slabo se tu šta znalo. Nabavljao sam stvari iz Italije, kamenu posteljicu, hranu, šta sve ne.

Ipak, mužjak je na kraju "podlegao".

#7 dranata

dranata
  • Members
  • 732 posts

Posted 16 April 2006 - 09:59

Isti slucaj... Ja sam imala prvu kada sam bila jako mala, a drugu pre dve godine. Ova prva zivela je oko godinu ipo dana, a ova druga čitava dva meseca. Da, zivele su u plastičnoj posudi, da nisu imale ni grejac ni filter i jele su samo i isključivo račiće, i to iako su uopšte jele....
Zato sam sada rešila da moje dve malecke kornjačice (koje više i nisu tako malecke) imaju jako dobre uslove i evo već tri meseca uživamo i one i ja!
Imaju prostran akvaterarijum, grejač, filter i lampu i četiri vrste suve hrane, a hranimo se i mesom i povrćem naravno...
Ovo su divna mala stvorenja i preporučujem svakom ko ima volje i želje da udomi neku od kornjačica jer one u pet šopovima žive u užasnim uslovima. I još nešto vrlo važno: NE SLUŠAJTE SAVETE U GORE POMENUTIM ŠOPOVIMA! Koliko oni ništa ne znaju to je užas!

#8 dranata

dranata
  • Members
  • 732 posts

Posted 16 April 2006 - 10:06

Ima sjajnih hrvatskih foruma o kornjačama, ali nažalost kod nas nisam pronašla ništa specijalno. Ako, neko ima problema sa bilo čim u vezi ishrane, održavanja, menjanja vode, neka slobodno pita ja sam se u poslednje vreme dosta informisala!
Ljubitelji kornjačica, slobodno pišite. I ako neko ima slike svojih vodenih ljubimaca, neka ih pošalje, ja ću moje beštije uskoro da slikam pa ćete ih svi videti!

#9 dacha od bosne

dacha od bosne
  • Members
  • 2,035 posts

Posted 16 April 2006 - 17:36

Djeca su mi nedavno dobila kornjacu (pretpostavljam da je malo starija) i drzali smo je par dana u plasticnoj kutiji. Ostavili je tu sa hranom i otisli na put. Vratili se nakon tri dana a od nje ni traga ni glasa. E sad, jel pobjegla tj. negdje se sakrila i umrla ili zivi, ne znamo jer se ne cuje i ne mozemo da je nadjemo. Da li postoji mogucnost da nije odrapila zimski san pa sada nadoknadjuje? Gdje se obicno kriju? Ova je onih par dana koliko smo je imali stalno trazila tamno mjesto.
Ajd, vi koji imate kornjace pomagajte jer se ova igra zmurke nece zavrsiti dok se ona sama ne pojavi ili je ja ne nadjem.

poz
Dacha

#10 Cruella De Ville

Cruella De Ville
  • Members
  • 1,490 posts

Posted 16 April 2006 - 19:57

ko zeli da od malene, obicne kornjacice dobije kornjacu s galapagosa, nek` je hrani zivim mesom-rastu kao blesave biggrin.gif
i sipajte im ad vitamin u vodu, za jacanje oklopa smile.gif

#11 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 16 April 2006 - 20:44

Poslao sam PM otvaracu topica...

Sa raznim nasim i Hr adresama... ALi se ne oglasava da li je OK..

#12 dranata

dranata
  • Members
  • 732 posts

Posted 17 April 2006 - 21:52

Tek sam sad procitala, imala sam posla! Za prvi i poslednji znam i to je ovaj poslednji stvarno sjajan i svima ga preporucujem (www.kornjace.net i njihov forum). Hvala Esdy, ali i pored toga mogli bi smo i na ovom forumu da razmenjumo iskustva o nasim kornjacama!

#13 Strani plaćenik

Strani plaćenik
  • Members
  • 660 posts

Posted 17 April 2006 - 22:23

QUOTE(dacha od bosne @ 16 Apr 2006, 18:36)
Ova je onih par dana koliko smo je imali stalno trazila tamno mjesto.
Ajd, vi koji imate kornjace pomagajte jer se ova igra zmurke nece zavrsiti dok se ona sama ne pojavi ili je ja ne nadjem.


Kad je moj mnogo godina mlađi brat bio baš klinac dobio je kornjaču na poklon. Držali smo je u već opisanoj plastičnoj činiji na frižideru i jednog dana je nestala. Našli smo je šest meseci kasnije u onoj crnoj konstrukciji za grejač (ili kako se to već zove) iza frižidera, slučajno. Živu, zdravu i usnulu. Kad je mali porastao, nije više bio zainteresovan za držanje kornjača i poklonio je drugarici za rođendan. Zadnji put kad sam proveravao čuo sam da je kornjača i dalje živa i zdrava.

Dakle, proveri dobro ceo stan, vrlo je moguće da se negde zavukla i spava.

#14 dacha od bosne

dacha od bosne
  • Members
  • 2,035 posts

Posted 18 April 2006 - 05:06

QUOTE(strani placenik @ 18 Apr 2006, 00:23)
Kad je moj mnogo godina mlađi brat bio baš klinac dobio je kornjaču na poklon. Držali smo je u već opisanoj plastičnoj činiji na frižideru i jednog dana je nestala. Našli smo je šest meseci kasnije u onoj crnoj konstrukciji za grejač (ili kako se to već zove) iza frižidera, slučajno. Živu, zdravu i usnulu. Kad je mali porastao, nije više bio zainteresovan za držanje kornjača i poklonio je drugarici za rođendan. Zadnji put kad sam proveravao čuo sam da je kornjača i dalje živa i zdrava.

Dakle, proveri dobro ceo stan, vrlo je moguće da se negde zavukla i spava.

Hvala. Moracu preroviti stan. I ja sam mislio da se zavukla i da spava samo nikako da skontam gdje.

poz
Dacha

#15 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 18 April 2006 - 13:11

Moja crvenouha kornjaca zivela je punih osamnaest godina. Punu velicinu dostigla je sa desetak godina. A veci deo zivota je provela na suvom setajuci po kuci kao da uopste nije barska kornjaca (a bila je najklasicnija crvenouha). hranila se svim i svacim, nastruganim zivim mesom, povrcem. poredeci iskustva sa iskustvima drugih ljudi verovatno je higijena uzasno vazna. Voda u tererijumu uvek mora da bude cista i odstojala pre nego sto joj se da, a oklop smo joj cistili bar jednom nedeljno mlakom kamilicom...

Srecno i uzivaj u svojim ljubimcima. Kako se uopste zovu? Moj primerak je bio muzjak i stigao je u paru sa zenkom. Zenka se zvala Kora, a muzjak Njaca. Kora nije bila Njacine srece i zivela je svega par meseci.