Jump to content


Photo
- - - - -

Zaštita životinja


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
295 replies to this topic

#76 beowl

beowl
  • Members
  • 2,789 posts

Posted 22 November 2006 - 10:06

QUOTE(mightygears @ 2 Nov 2006, 22:37)
Hahaha...dobro je...
Pitanje je samo kako ce se zakon primenjivati u zemlji koja ima vise ulicnih pasa nego stanovnika...


Ne boj se, nema ih toliko niti će ih ikada biti... A sprovešće se i njihovo uklanjanje
sa ulica, i to uz generalnu podršku i asistenciju stanovništva po naseljima - čim se
skupi malo keša da se to uklanjanje izvede na evropski™ i civilizovan način,
dakle isključujući masovne pokolje tupim predmetima i kreozanom.

#77 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 22 November 2006 - 11:17

,,,

Edited by Teja, 22 November 2006 - 11:46.


#78 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 22 November 2006 - 11:19

QUOTE(Cica83 @ 21 Nov 2006, 15:55)
Zakon kao zakon ne postoji.Na nivou grada Beograda postoji "odluka o drzanju kucnih ljubimaca" u kojoj se ne pominju liftovi uopste ( sem u slucaju da u njemu ne drzis psa -
kao u zajednickoj prostoriji).Informacija je proverena kod zene koja se zakonskom regulativom bavi vrlo strucno te gradsku odluku zna napamet.Situacija u Ns-u je drugacija zbog odluke donesene pre nekoliko meseci koja je u najmanju ruku jako sporna te je uglavnom upucena ka smanjivanju sloboda vlasnika ljubimaca i njihovom sankcionisanju.Dakle ta odluka funkcionise samo na nivou grada a ne drzave.Na nivou drzave se ocekuje Zakon o zastiti zivotinja koji ce sve pomenute odluke anulirati te ce se imati jedinstvena zakonska regulativa koja ce izmedju ostalog regulisati i ovo pitanje.Za sada Skocica ima pravo da na teritoriji grada Beograda vozi svog psa liftom naravno vezanog na povocu.



Uobicajeno je da komune donose svoje sopstvene propise i "odluke o drzanju
kucnih ljubimaca" i tu ne pomaze neki zakon na "drzavnom nivou" Ja zivim
u jednoj jako "elitnoj" banji i psu ne treba povodac . S druge strane postoje
gradovi gde pas ne sme ni da prigviri u centar grada (Karlovi Vari).

Licno nikada nisam cula da pas ne sme da ulazi u lift i mislim da su to prazne
price.

Lep pozdrav

Teja

Ove dole niko nikada i ne pita za povodac :heart:Moj je ovaj sentimentalan..

Edited by Teja, 22 November 2006 - 11:49.


#79 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 15 December 2006 - 00:28

V. Delimar zaklala pijetla u performansu
Prijatelji životinja pokušali su spriječiti kazneno djelo i kršenje Zakona o dobrobiti životinja, no brutalan čin klanja zarezivanjem žila pijetlu nije se mogao zaustaviti

Udruga Prijatelji životinja dobila je anonimnu dojavu da će se u Galeriji Klovićevi dvori u Zagrebu održati performans na kojem bi moglo doći do klanja životinje. Kako je takav čin u sklopu performansa nelegalan te se njime krši Kazneni zakon (članak 260.) i Zakon o dobrobiti životinja (članak 5.) aktivisti udruge otišli su provjeriti i pokušati spriječiti kazneno djelo.

Brutalan čin klanja pijetla koji je sniman i prenošen na projektor se ipak dogodio, usprkos pokušaju aktivista da spriječe Vlastu Delimar u mučenju i ubijanju životinje.
Pozvana je policija, čiji su djelatnici utvrdili višestruko kršenje zakona te će se protiv izvoditeljice performansa koja je privedena podnijeti kaznena i prekršajna prijava. Poprište zločina pregledali su i djelatnici kriminalističke policije. Samo klanje je izvršeno zarezivanjem vratnih žila, a ne dekapitacijom, što je dodatno mučenje životinja i dodatno kršenje navedenih zakona te Pravilnika o zaštiti životinja pri klanju ili usmrćivanju.

Prekršajna prijava će biti podnijeta i protiv Milana Božića, nevjenčanog supruga izvoditeljice performansa, zbog uporabe grube sile nad članom udruge dok ga je pokušavao udaljiti s mjesta događaja.

Ispitani su i djelatnici Galerije Klovićevi dvori kako bi se ustanovila njihova moguća umiješanost u navedeno kazneno djelo te uvjeti pod kojima je životinja držana prije klanja.

Udruga Prijatelji životinja obavijestila je medije kako se nada da će javne ustanove nakon ovog incidenta pripaziti što se događa pod okriljem umjetnosti i kulture koju predstavljaju i kloniti se podržavanja mučenja i okrutnosti nad životinjama. Nadaju se kako će i sami umjetnici ovo shvatiti kao opomenu da iz svojih umjetničkih i kulturnih izričaja izostave životinje.
Očekuje se da će se prema novom Zakonu o zaštiti životinja i direktivama Europske unije još više pooštriti sankcioniranje zlouporabe životinja u svrhu zabave, umjetnosti i kulture, a klanje životinja u domaćinstvima staviti pod nadzor stručnih osoba koje prije klanja moraju omamiti životinju kako bi spriječile dodatnu patnju i bol. Time se ostvaruje zakonski minimum zaštite životinja prilikom najbrutalnijeg odnosa čovjeka prema životinji - klanju. (t-portal)




Attached File  koka.jpg   53.47KB   120 downloads

#80 Practical

Practical
  • Members
  • 676 posts

Posted 16 February 2007 - 00:54

sad.gif link


#81 Cica83

Cica83
  • Members
  • 242 posts

Posted 16 February 2007 - 15:19

Pratical ova prica o Mimi posle svega ima srecan epilog.Trajno je udomljena kod veterinara Milana koji je obozava isto kao i cela njegova porodica.Zivnula je i opcela sama da jede.Oni koji su ovo uradili nazalost verovatno nikada nece biti pronadjeni ali ima pravde...

#82 djordje geprat

djordje geprat
  • Members
  • 1,455 posts

Posted 15 March 2007 - 20:10

u čemu je štos? da li su ratovi bili taj ventil za ispoljavanje bestijalnosti pa sada, kada su oni, manje više prošli, preostaje jedino iživljavanje na životinjama i deci.
prekjuče delfini u japanu, juče vukovi na aljasci, danas foke u kanadi. a radi se o G8 državama.

#83 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 16 March 2007 - 10:25

QUOTE(Cica83 @ 16 Feb 2007, 15:19)
Pratical ova prica o Mimi posle svega ima srecan epilog.Trajno je udomljena kod veterinara Milana koji je obozava isto kao i cela njegova porodica.Zivnula je i opcela sama da jede.Oni koji su ovo uradili nazalost verovatno nikada nece biti pronadjeni ali ima pravde...

Ovo su super, extra vesti... biggrin.gif Citala sam i postove na zivotinjskom carstvu.. svaka cast veterinaru Milanu! heart.gif

#84 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 14 May 2007 - 17:39

QUOTE
Dva suđenja za zlostavljanje i ubijanje životinja u Srbiji


Dragi prijatelji životinja,

obaveštavamo vas da će se do kraja maja održati dva suđenja za zlostavljanje i ubijanje životinja - prvo u Beogradu za slučaj "Leštane" (16. 05. 2007. u 10 sati, Peti opštinski sud, Ustanička 14), a drugo u Ljigu (23. 05. 2007. godine u 11 sati, Opštinski sud u Ljigu).

Slučaj "Leštane" - Kao što se sećate, iako smo u slučaju Leštane očekivali da će presuda biti izrečena 28. 03. o.g., u cilju pribavljanja stručnog mišljenja prof. dr Zorana Aleksića sa katedre za sudsku medicinu i propise Fakulteta veterinarske medicine, sudija Dragiša Kesar zakazao je naredno suđenje za 16. maj 2007. god.

Podsećamo ... Osumnjičeni Slobodan Plećaš je dana 18. 09. 2006. u Leštanima, Grocka, putničkim vozilom marke Jugo, putem vukao živog psa koji je bio vezan za kuku koja se nalazila na zadnjem delu vozila. Naime, pas je prethodno surovo fizički bio zlostavljan. U obdukcionom nalazu piše: "Povrede konstatovane na glavi psa prouzrokovane su mehaničkim oruđem... Moguće da je upotrebljen nož, bodež (rane u predelu vrata...) i oštrica sekire, satare, većeg noža ili sličnog oruđa (rana na temenoj kosti)".
Slike zlostavljane životinje možete preuzeti sa www.orca.org.yu


Slučaj "Ljig"- Suđenje za slučaj ubistva psa takođe je otkazano zbog bolesti sudije Milene Kojić i zakazano za 23. maj 2007. godine.

Podsećamo ... Osumnjičeni Mioljub Savić je dana 17. 11. 2006. u selu Latković Opština Ljig vatrenim oružjem ubio psa i tako izvršio krivično delo ubistva životinje iz člana 269. Krivičnog zakonika RS (Sl. gl. 85/05). Pored toga dotični je izvršio povredu Zakona o javnom redu i miru (član 17), Zakona o oružju i municiji (član 35.), kao i odredbe Odluke o držanju domaćih životinja na teritoriji opštine Ljig.


Zlostavljanje životinja je bitan pokazatelj nasilja u društvu, između ostalog i zbog veze sa drugim oblicima nasilja i mora mu se posvetiti potrebna pažnja. Nažalost, u našoj zemlji je za ovakve zločine pripisana novčana ili kazna zatvora u trajanju do 6 meseci.

Ovakvi svirepi oblici fizičkog zlostavljanja nedvosmislenio ukazuju na potrebu da se ovakva (ne)dela sankcionišu sa najmanje 3 odnosno 5 godina zatvora, kao što su to propisale zemlje koje su svesne činjenice da je zlostavljanje životinja usko vezano sa zlostavljanjima uopšte. Ne trebamo zaboraviti da je nasilje NASILJE, bez obzira nad kim i u kojim okolnostima se ono vrši!


#85 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 14 May 2007 - 19:55

...

... da se ovakva (ne)dela sankcionišu sa najmanje 3 odnosno 5 godina zatvora ... <<


Na osnovu cega si tako presudila 3 - 5 godina ???
Imas neko pravno (sudijsko) iskustvo - znas sta znaci zatvor?

Meni se cini da bi prvi "slucaj" trebao da bude prinudno lecen, posto pokazuje ocigledne simptome, a drugi - osudjen na drustveno korisni rad u nekoj kafileriji / gradskoj cistoci.

Btw, - imas li ti uopste pojma kakvi su nasi zatvori i sta znaci 5 godina zatvora?

...

#86 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 14 May 2007 - 20:51

QUOTE(Kinik @ 14 May 2007, 20:55) <{POST_SNAPBACK}>
...

... da se ovakva (ne)dela sankcionišu sa najmanje 3 odnosno 5 godina zatvora ... <<
Na osnovu cega si tako presudila 3 - 5 godina ???
Imas neko pravno (sudijsko) iskustvo - znas sta znaci zatvor?

Meni se cini da bi prvi "slucaj" trebao da bude prinudno lecen, posto pokazuje ocigledne simptome, a drugi - osudjen na drustveno korisni rad u nekoj kafileriji / gradskoj cistoci.

Btw, - imas li ti uopste pojma kakvi su nasi zatvori i sta znaci 5 godina zatvora?

...


Ma nisam ja presudila, to je izvod iz saopštenja za medije i javnost koji sam danas dobila.

Našim Krivičnim zakonom, predviđeno je 6 meseci zatvora ili novčana kazna, što je u poređenju sa zakonima drugih zemalja za isto delo - malo. Da je bio u pitanju nehat, neznanje, maloletno lice i sl. - mogla bih da se složim sa prinudnim lečenjem ili društveno korisnim radom.

Nisam bila nikada u zatvoru, ali, iskreno, za ova dva lika me ne interesuje kako će im tamo biti. Videla sam slike iz Leštana i pročitala obdukcioni nalaz - i zamislila da je intenzitet bola koji je taj pas tada osećao potpuno jednak bolu koji bih ja osećala da su mene isprebijali motkom po glavi a potom, još uvek živu i svesnu, vezali za kola i vukli. I zato mi ne bi bilo žao da ih osude i na više, bez obzira na uslove u zatvorima.

Kako drugačije zaustaviti ovakve psihopate? I šta je ili ko sledeći na redu? Kad jednom pređe granicu da li će sledeći put moći da se zaustavi na životinji, ili će mu to biti malo?

Edited by Rahel, 14 May 2007 - 20:53.


#87 ceres

ceres
  • Members
  • 566 posts

Posted 14 May 2007 - 21:36

Nije mi jasno kako to da nigde nevidjamo slike tih ljudi, da mozemo da uperimo prstom u njih ili da ih se klonimo posto su ocigledno na svasta spremni.

Edited by ceres, 14 May 2007 - 21:38.


#88 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 14 May 2007 - 21:53

...

Mislim da je na ovim temama neko napisao - samo drustvo koje je bogato / "bogato" moze u manjoj / vecoj meri disciplinovati slicna ponasanja.

Ovo drustvo je veoma siromasno / bolesno.

Ovde se za streljanje ljudi daje 5 godina (porodicni ljudi!), a u tom "flajeru / lifletu" koji si primila - trazi se isti rok za ubistvo jadne zivotinje. Ironicno govoreci - pa i ovaj, sto je mucio i ubio psa je - "porodican covek"?

Ne sporim ja da je potrebno jedno "generalno spremanje" drustva, no to treba da pocne od nekih osnovnih principa. Sto je vecno-sizifovski posao. Opet da se pozovem na post nekog 4umasha / 4umkinje - samo neki "visak vrednosti" - materijalnih (vulgarnih), drustvenih, civilizacijskih, - moze dati uslovni boljitak. Ali ne u apsolutnim pokazateljima.

Jer, inace - to bi bilo ono Marfijevo pravilo: svaki pokusaj uredjenja haosa, proizvodi jos veci haos.
Ili bi dalo tkanje, gde je lice divno, - a nalicje puno cvorica.
Zato sto postoje i pozeljna tkanja gde su i lice, i nalicje (skoro) jednaki.

Odnos prema Prirodi / okolini, zivotinjskom svetu - u biti je neka zivotna / licna filozofija.
Moze biti i ovakva / onakva, - no zaista je to.
U krajnjem, - to je odnos prema samom sebi.

Pa zar ti zaista mislis da je neko, ko je ubio psa i vezao ga za kola / vukao unaokolo - normalan / "normalan"?
To je toliko ocigledno da, jednostavno, - nemam reci.

A opet, s druge strane, sta mislis o ljudima koji imaju "zanatski" odnos prema zivotinjama.
Recimo, radi kao kasapin u nekoj klanici. Priveze zivuljku za neki lanac na traci - klepi je pistoljem (to je pneumatski

pistolj koji ispaljuje celicni klin koji trenutno razori mozak, dok srce i dalje radi, - "pumpa") i onda nakaci za neku kuku, podigne visoko i zabode specijalnu suplju nozekanju u poveci krvni sud da zivuljka "iskrvari" - dok "srce pumpa", a krv se skuplja u sterinki kontejner?
Da ne govorim o "domacem klanju" kad se sve to radi maljem / kasapskim nozem ... na livadi?
Da ne govorim o civilizacijama gde se jede psece meso?

Mislim, - gde je ta granica? Pa - ko su ti ljudi?
I drugo: znaci postoje nacini / pravila / zakoni - koji neke aboliraju od zakonskih posledica "pistolja / klanja / dranja?"

Mislim - covek je tako cudan stvor.

Najlakse je dobiti preko Net-a saopstenje, virtualno ga potpisati, fino vecerati i ususkati se ...

(ovo se ne odnosi na tebe)

... i kasnije nekom reci - "ugrizi me / hocu da osetim bol!" ...

Opa!
Bas cudno.

...

#89 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 15 May 2007 - 01:55

QUOTE(Kinik @ 14 May 2007, 22:53) <{POST_SNAPBACK}>
...


Granica je tamo gde ubijanje životinja prestaje da bude od suštinske važnosti za opstanak čoveka. Dakle, ne stavljam životinju ispred čoveka (kao što mi neki zameraju - ne samo ovde). Ali smatram da je ravnodušnost prema zlu gora i od samoga zla. A nepotrebno, svirepo ubistvo jeste zlo čak i kada je životinja u pitanju.

Biti porodičan čovek ne može da opravda to zlo. Šta je takva osoba u stanju da uradi sa svojom porodicom? Kazniti ga sada, ili sačekati da nešto slično pokuša još jednom, ovaj put ne sa životinjom? Svejedno mi je da li će da završi u Lazi ili u zatvoru. Postoje valjda stručnjaci koji će da utvrde da li ima kvar u glavi ili ne.

Ili ga kazniti sa bednih 500 dinara (kao što je bilo predviđeno pre promene Krivičnog zakona) i otvoriti Pandorinu kutiju punu sličnih manijaka. Bilo je i ranije sličnih, možda još gorih slučajeva, bilo ih je i posle ovoga.

Čekati da se stvore materijalni uslovi za rešavanje marginalnih problema – a priznajem da je u ovoj sirotoj državi problem zlostavljanja životinja od manje važnosti, jer postoje važniji – ne mogu da prihvatim kao rešenje u ovakvim slučajevima.

Nacrt zakona o zaštiti dobrobiti životinja je prošao skupštinsku proceduru. Čeka se usvajanje i čekaće se možda još godinama. Nije ga napravila vlada niti je ikada iko od njih i pomislio na to. Napisala ga je šačica ljudi sa željom da ubrza postupak. Da su čekali da postanemo bogato društvo, ni taj nacrt ne bi bio napisan bar još 20 godina. Ostatak sveta (napredniji – a valjda i mi težimo u tom pravcu) počeo je time da se bavi još pedesetih godina prošlog veka.

Šta mislim o ljudima koji imaju ”zanatski” odnos prema životinjama? Ništa posebno. Ljudi rade svoj posao onako kako znaju ili kako im je rečeno da treba. Poznat mi je postupak klanja i znam šta je i kako se koristi pneumatski pištolj u klanicama. Mislim da može da se unapredi a da se pri tom ne izgubi na kvalitetu mesa. Nema potrebe da izmišljamo ništa novo, dovoljno je da primenimo ono što rade neki drugi koji su već razmišljali o tome. Pre iskrvavljenja, omamljivanjem se prouzrokuje trenutan gubitak svesti. Veliki vratni krvni sudovi se preseku jednim potezom. Sa daljom obradom se nastavlja tek nakon što životinja u potpunosti iskrvari. Ceo postupak se sprovodi od strane obučene osobe uz prisustvo veterinara. Meso dobijeno na ovaj način je zdravije jer je oslobođeno endofrina i sličnih supstanci koje životinja luči kad je pod stresom a to svakako jeste ako se pre klanja ne opije. Ove supstance na čoveka deluju slično kao opijati, što nikako ne može da bude dobro (zašto se ljudi osećaju umorno i blaženo kad se nakrkaju pečenja?). Klanje po kućama – zabraniti zakonom.

Da se filozofira može do beskraja. Na ljude koji jedu pseće meso ne mogu da utičem jer ne mogu da doprem do njih. Ali mogu bar da pokušam da iznošenjem svog mišljenja utičem na svoju bližu okolinu. Da napojim žednog i nahranim gladnog (pa i životinju). Više od toga ne mogu ili ne umem.

#90 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 15 May 2007 - 03:12

QUOTE(Kinik @ 14 May 2007, 22:53) <{POST_SNAPBACK}>
Mislim da je na ovim temama neko napisao - samo drustvo koje je bogato / "bogato" moze u manjoj / vecoj meri disciplinovati slicna ponasanja.


Zasto drustvo treba da bude bogato da bi sankcionisalo violence? Violence prema zivotinjam je i dalje [V]iolence, i on se u 80% slucajeva prenosi sa zivotinja na ljude [porodicu, kolege ...] To pokazuju razna istrazivanja. Da, na prvi pogled te kazne deluju drakonske, but ako postavis vilence=violence, onda mozda i nisu. Tako bar vecina zakonodavaca na Zapadu smatra.

U nas [i ovde] se vrebalna pretnja smatra 70% ostvarenim delom. Pretis da ce recimo nekoga da ubijes [da se drze zakona] dobio bi 70% od minimalne kazne za takvo delo. Well, ja jos nisam cuo da je neko osudjen za to u Srbiji. Ali to nije poenta. Zakonodavac smatra ako vec pretis, ok marnuli smo te pa nisi uradio, ali bi uradio. Tako je slicno i sa ovim zakonom; nasilje danas prema zivotinjama sutra prema ljudima ... Oko tacnosti ovoga nema mnogo dileme!

QUOTE(Kinik @ 14 May 2007, 22:53) <{POST_SNAPBACK}>
A opet, s druge strane, sta mislis o ljudima koji imaju "zanatski" odnos prema zivotinjama.
Recimo, radi kao kasapin u nekoj klanici. Priveze zivuljku za neki lanac na traci - klepi je pistoljem (to je pneumatski
pistolj koji ispaljuje celicni klin koji trenutno razori mozak, dok srce i dalje radi, - "pumpa") i onda nakaci za neku kuku, podigne visoko i zabode specijalnu suplju nozekanju u poveci krvni sud da zivuljka "iskrvari" - dok "srce pumpa", a krv se skuplja u sterinki kontejner?
Da ne govorim o "domacem klanju" kad se sve to radi maljem / kasapskim nozem ... na livadi?
Da ne govorim o civilizacijama gde se jede psece meso?


Pa zavisi od kulture do kulture. Psi & macke & zasticene vrste nisu na "zvanocnom jelovniku" tamo gde zivimo. Kucni ljubimci [psi i mace] su imale uvek bolji status nego recimo zeke, patke, labudovi ... Ali se i taj odnos menja. Ovde ne postoji meso sa koskom [ajde krmenadle] ali koscuranje, glave ... sve sto podseca na poreklo tog mesa ... ne to je isnogod. Meso je i dalje jedna od osnovnih namirnica ali bice ono; Q: Ko daje mleko? A: Tetrapak. Takva je trenutna etika.
Ja sam svojim ocima video kao se psi "uspavljuju" u kafileriji u BG pre jedno 30g. Motkom! Kome je tada palo napamet da trosi pare na inekcije. Pa se valjda i to promenilo.

Ono sto je najbitnije: Kada se radi o nasilju nad zivotinjama nije u pitanju samo zrtva [zivotinja], eto neka niza vrtsta ... samo nasilje kao cin je ono sto je "zarazno" destruktivno i sto treba da se sankcionise. Oh yes, ostro i po dzepu & ostalim instrumentima prisile sa kojima drustvo raspolaze. Ali ni to nije dovoljno jer drustvo nije svemoguce. Dokle god okrecemo glavu kada se suocimo sa nasiljem, za nasilnika je to samo aminovanje njegovog nedela. U nas ce neko mozda da sloci da brtani zenu [mozda eto deluje viteski, zastitnicki na kraju deluje propagandno]. ako neko bije dete, vecina misli njegovo dete moze da radi sta hoce. Ako neko maltretira zivotinju; well, to je smao zivotinja. Dakle violence nije uvek sa velikim V.

A treba da bude? Bez obzira na personal flavor [maca, kuca, tasta, ljubavnica, peder, mali gilipter ...]

Edited by Hefestus, 15 May 2007 - 03:16.