Jump to content


Photo

kad ce investicije?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
46 replies to this topic

#1 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 29 March 2006 - 08:14

četvrtak, 23. mart 2006. list Danas

Potezi Vlade na suzbijanju inflacije kontradiktorni, ocenio Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije


Srbiji potrebne grinfild investicije


Beograd - Slobodan Milosavljević, predsednik Privredne komore Srbije, izjavio je juče na konferenciji za novinare, predstavljajući novi broj biltena PKS - Konjukturni trendovi Srbije, da će ukoliko se nastavi trend rasta cena na malo, inflacija u ovoj godini dostići 13 do 14 odsto. "Da bi se ostvarila projektovana stopa od 9,3 odsto, mesečni rast inflacije ne bi trebalo da premaši 0,8 odsto. To je, međutim, u ovoj situaciji nemoguće ostvariti, jer sledi poskupljenje struje i sezonski rast cena na zelenim pijacama", istakao je Milosavljević. On je ocenio kontradiktornom odluku Vlade da poveća zarade u prosveti jer, kako kaže, to je u suprotnosti sa merama za suzbijanje inflacije.
Tender za izgradnju nove zgrade Privredne komore Srbije biće završen sledeće nedelje. Vrednost projekta je oko 16,5 miliona evra, a taj novac će biti obezbeđen iz kredita zahvaljujući ogromnoj imovini PKS. Kredit ćemo otplaćivati od pet do sedam godina - izjavio je Milosavljević.
- Evidentan je pokušaj administriranja države na tržištu kroz ograničavanje marži u trgovini što se može okarakterisati kao krajnje nestručan potez. Ne može se na uzorku od jednog proizvoda izvesti zaključak o tome kolika je marža za sve proizvode. Tržište je najefikasniji regulator cena, a potrošači mogu najbolje da procene kakav je odnos cena i kvaliteta proizvoda. Ograničenje marži moglo bi da prouzrokuje gašenje malih trgovinskih radnji dok će veliki trgovinski lanci zahvaljujući obimu prometa to upseti da prebrode - naglašava Milosavljević.
On je dodao da je Srbiji potreban novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom jer je očigledan nedostatak direktnih stranih investicija, a pre svega grinfild investicija. "U prošloj godini priliv stranih investicija ogledao se isključivo kroz kupoprodajni odnos i to u finansijskom sektoru. Nisam primetio investicije u realnom sektoru, a sudeći prema najavama, u ovoj godini ne treba očekivati grinfild investicije", naglašava Milosavljević.
Predsenik PKS je kritikovao kreatore ekonomske politike jer se sredstva od privatizacije ne troše na povećanje atraktivnosti tržišta koje bi privuklo strane investicije, već na poboljšanje materijalnog položaja javnih službi, penzionera...
Radovan Kovačević, direktor Centra za naučnoistraživački rad u PKS, rekao je da se trend u spoljnotrgovinskoj razmeni iz druge polovine prošle preneo i na ovu godinu. To znači da se izvoz zadržao na nivou od oko 400 miliona dolara, dok se uvoz kreće oko 900 miliona dolara mesečno. "Rast izvoza u ovoj godini neće biti veći od 15 odsto", kaže Kovačević.
Prema njegovim rečima, država bi trebalo da suficit u budžetu iskoristi za finansiranje izvozno orijentisanih grana privrede. "Restriktivne mere Narodne banke Srbije, usmerene na ograničenje tražnje na tržištu prouzrovaće rast kamatnih stopa, što negativno deluje na izvoznike", zaključuje Kovačević.


Dakle, forumaši ekonomisti, šta uraditi da se povećaju direktne strane investicije u Srbiji?

Edited by slowmotion, 29 March 2006 - 08:16.


#2 bankbase

bankbase
  • Members
  • 561 posts

Posted 29 March 2006 - 08:23

ukinuti PKS wink.gif

To će na direktan način da utiče na smanjenje nepotrebnih izdataka privrednih društava, i na indirektan način će doprineti stvaranju povoljnije investicione klime.

#3 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 29 March 2006 - 08:54

Meni se čini da Srbija ima hroničan nedostatak ideja i to je jedan od najvećih problema. A to je u direktnoj vezi sa kvalitetom kadrova, koji je ovde jako problematičan.

#4 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 29 March 2006 - 09:08

Pre svaga jasan pregledan i stabilan legislativni i politički sistem, apsolutno ukidanje bilo kakvih restrikcija u platnom prometu sa inostranstvom, infrastruktura (putevi, telekomunikacije, železnice), poreske olakšice za strane investitore. Kvalifikovana radna snaga.
Ideje će doneti sami.

#5 vizl

vizl
  • Members
  • 353 posts

Posted 29 March 2006 - 11:19

QUOTE(alberto.ascari @ 29 Mar 2006, 09:08)
Pre svaga jasan pregledan i stabilan legislativni i politički sistem, apsolutno ukidanje bilo kakvih restrikcija u platnom prometu sa inostranstvom, infrastruktura (putevi, telekomunikacije, železnice), poreske olakšice za strane investitore. Kvalifikovana radna snaga.


Znaci uskoro tongue.gif laugh.gif

#6 deltapcshop

deltapcshop
  • Members
  • 40 posts

Posted 04 April 2006 - 11:51

QUOTE(vizl @ 29 Mar 2006, 12:19)
Znaci uskoro  tongue.gif  laugh.gif

U Zrenjaninu je vec pocelo,investitori se otimaju za lokacije u slobodnoj zoni a Zrenjanin polako postaje sinonim za privredno cudo u Srbije,neke od najvecih evropskih firmi pocinju gradnju fabrika

#7 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 04 April 2006 - 14:52

QUOTE(deltapcshop @ 4 Apr 2006, 12:51)
U Zrenjaninu je vec pocelo,investitori se otimaju za lokacije u slobodnoj zoni a Zrenjanin polako postaje sinonim za privredno cudo u Srbije,neke od najvecih evropskih firmi pocinju gradnju fabrika



A koje?

#8 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 04 April 2006 - 15:20

QUOTE(alberto.ascari @ 4 Apr 2006, 15:52)


Mislim da u Zrenjaninu imaju uspešne firme. Npr. onu šećeranu što pored šećera pakuje metalne opiljke. rolleyes.gif

#9 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 04 April 2006 - 15:22

QUOTE(slowmotion @ 4 Apr 2006, 16:20)
Mislim da u Zrenjaninu imaju uspešne firme. Npr. onu šećeranu što pored šećera pakuje metalne opiljke.  rolleyes.gif



To je ta "jedna od najvećih"? Naziv, molim te, to me interesuje.

#10 slow

slow
  • Members
  • 3,778 posts

Posted 04 April 2006 - 18:21

QUOTE(alberto.ascari @ 4 Apr 2006, 16:22)
To je ta "jedna od najvećih"? Naziv, molim te, to me interesuje.


Alberto, vidi se da nisi u toku. Evo kako izgleda to privredno ''čudo'':

iz glasa javnosti:

Fabrika šećera u Zrenjaninu nema para da se pripremi za tender
Šećerana obrće 3.000 dinara
Firmu pustoše i radnici i poverioci, a dugovi dostigli tri miliona dinara. Bivši direktor, kada je uvideo da će biti smenjen, ekspresno uzeo novac sa računa i isplatio pojedine poverioce

ZRENJANIN - Ni predstojeći postupak privatizacije fabrike šećera u Zrenjaninu, u kojoj je više od 60 odsto kapitala u vlasništvu države, neće proći bez ozbiljnih problema. Smatra se da je jedini izlaz iz finansijskog kolapsa u koji je najstarija srpska šećerana zapala upravo njena privatizacija, ali je ovih dana otkriven novi problem. Poznato je, naime, da je za pripremu tenderske dokumentacije, osim stručnjaka, potrebno obezbediti i pare, a na fabričkom računu, prema našim saznanjima, ima svega 3.000 dinara!

Vršilac dužnosti direktora Đorđe Radu, imenovan posle nedavne smene Dragana Mitrovića, potvrdio je da je tenderska prodaja firme trenutno jedino rešenje, dodajući da se rukovodstvo, nakon što je uvidelo da na računu nema novčanih sredstava, obratilo za finansijsku pomoć lokalnoj samoupravi i nadležnim republičkim organima. Radu je podvukao da zrenjaninsku šećeranu opterećuju i dugovi koji su dostigli cifru od oko 300 miliona dinara.

Objašnjavajući zbog čega se na računu šećerane nalazi tako mala suma novca, član Upravnog odbora Milan Rodić je naveo da je bivši direktor Mitrović, kada je uvideo da će biti smenjen, ekspresno uzeo novac sa računa i njime isplatio pojedine poverioce čiji je prioritet odredio po svom nahođenju. To će, najavio je Rodić, najverovatnije biti i predmet policijske istrage.

S druge strane, preostali poverioci, zahtevajući isplatu dugova, počeli su na sve moguće načine da ih i namiruju. Uz pomoć sudskih izvršitelja i policije oni najkrupniji su prosto ispraznili fabričke magacine i silose i na taj način bar delimično naplatili dug za jesenas isporučenu repu. Poveriocima su se, u međuvremenu, pridružili i radnici, koji su, po grupama, tužili preduzeće zbog neisplaćenih ličnih dohodaka, tako da se posle utovarivača za repu, bagera, putničkih vozila, sada popisuju fabričke mašine, pa čak i kancelarijski kompjuteri.

Ovim se nastavlja agonija šećerane u Zrenjaninu aktuelizovana izuzetno lošom lanjskom kampanjom prerade šećerne repe, koja je kulminirala pronalaskom metalnih opiljaka u šećeru proizvedenom u ovoj fabrici.

#11 MayDay

MayDay
  • Members
  • 153 posts

Posted 04 April 2006 - 21:19

QUOTE
ukinuti PKS

Ave bankbase!

Cemu uopste sluzi ta privredna komora? Kolika je njihova produktivnost? 0?
Pri tome podizu sebi plate po zelji.
A onda,u kulminaciji, Milosavljevic nalazi da prica o inflaciji.

Pa dobro,ko je ovde lud?

Sada ce jos da grade sebi novu zgradu.
Kazu da ce da je finansiraju iz renti,pored clanarina. Pa ako imaju slobodnog i neiskoriscenog prostora za rentiranje sta ce im nova zgrada?

#12 Slobodan

Slobodan
  • Members
  • 862 posts

Posted 05 April 2006 - 02:37

Okurazio se popularni Slobica. Sad je dosao do tacke kada analizira inflaciju.
Pa ako bi ukinuli PKS (sa cim sam saglasan jer ne sluze nicemu) onda bi morali da doticnom gospodinu nadju drugo radno mesto...ma ko zna sta je perskusivna sublimacija i lateralna arabeska zna o cemu se tu radi....

#13 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 05 April 2006 - 03:36

QUOTE(bankbase @ 29 Mar 2006, 03:23)
ukinuti PKS  wink.gif

ukinuti Srbiju.

#14 Tresko

Tresko
  • Members
  • 7,316 posts

Posted 05 April 2006 - 06:57

QUOTE(slowmotion @ 4 Apr 2006, 19:21)
Alberto, vidi se da nisi u toku. Evo kako izgleda to privredno ''čudo'':

iz glasa javnosti:

Fabrika šećera u Zrenjaninu nema para da se pripremi za tender
Šećerana obrće 3.000 dinara
Firmu pustoše i radnici i poverioci, a dugovi dostigli tri miliona dinara. Bivši direktor, kada je uvideo da će biti smenjen, ekspresno uzeo novac sa računa i isplatio pojedine poverioce

ZRENJANIN - Ni predstojeći postupak privatizacije fabrike šećera u Zrenjaninu, u kojoj je više od 60 odsto kapitala u vlasništvu države, neće proći bez ozbiljnih problema. Smatra se da je jedini izlaz iz finansijskog kolapsa u koji je najstarija srpska šećerana zapala upravo njena privatizacija, ali je ovih dana otkriven novi problem. Poznato je, naime, da je za pripremu tenderske dokumentacije, osim stručnjaka, potrebno obezbediti i pare, a na fabričkom računu, prema našim saznanjima, ima svega 3.000 dinara!

Vršilac dužnosti direktora Đorđe Radu, imenovan posle nedavne smene Dragana Mitrovića, potvrdio je da je tenderska prodaja firme trenutno jedino rešenje, dodajući da se rukovodstvo, nakon što je uvidelo da na računu nema novčanih sredstava, obratilo za finansijsku pomoć lokalnoj samoupravi i nadležnim republičkim organima. Radu je podvukao da zrenjaninsku šećeranu opterećuju i dugovi koji su dostigli cifru od oko 300 miliona dinara.

Objašnjavajući zbog čega se na računu šećerane nalazi tako mala suma novca, član Upravnog odbora Milan Rodić je naveo da je bivši direktor Mitrović, kada je uvideo da će biti smenjen, ekspresno uzeo novac sa računa i njime isplatio pojedine poverioce čiji je prioritet odredio po svom nahođenju. To će, najavio je Rodić, najverovatnije biti i predmet policijske istrage.

S druge strane, preostali poverioci, zahtevajući isplatu dugova, počeli su na sve moguće načine da ih i namiruju. Uz pomoć sudskih izvršitelja i policije oni najkrupniji su prosto ispraznili fabričke magacine i silose i na taj način bar delimično naplatili dug za jesenas isporučenu repu. Poveriocima su se, u međuvremenu, pridružili i radnici, koji su, po grupama, tužili preduzeće zbog neisplaćenih ličnih dohodaka, tako da se posle utovarivača za repu, bagera, putničkih vozila, sada popisuju fabričke mašine, pa čak i kancelarijski kompjuteri.

Ovim se nastavlja agonija šećerane u Zrenjaninu aktuelizovana izuzetno lošom lanjskom kampanjom prerade šećerne repe, koja je kulminirala pronalaskom metalnih opiljaka u šećeru proizvedenom u ovoj fabrici.

Ili ti krivi su Kole i Čeda. Eh, legalisti..................

Inače, treba ukinuti Koštunicu, Velju Selju, Mamulu, Aligrudića, Pa-homija, Pukovnika Ristu, i slične.

#15 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 05 April 2006 - 07:35

QUOTE(slowmotion @ 4 Apr 2006, 19:21)
Alberto, vidi se da nisi u toku. Evo kako izgleda to privredno ''čudo'':

iz glasa javnosti:

Fabrika šećera u Zrenjaninu nema para da se pripremi za tender
Šećerana obrće 3.000 dinara
Firmu pustoše i radnici i poverioci, a dugovi dostigli tri miliona dinara. Bivši direktor, kada je uvideo da će biti smenjen, ekspresno uzeo novac sa računa i isplatio pojedine poverioce

ZRENJANIN - Ni predstojeći postupak privatizacije fabrike šećera u Zrenjaninu, u kojoj je više od 60 odsto kapitala u vlasništvu države, neće proći bez ozbiljnih problema. Smatra se da je jedini izlaz iz finansijskog kolapsa u koji je najstarija srpska šećerana zapala upravo njena privatizacija, ali je ovih dana otkriven novi problem. Poznato je, naime, da je za pripremu tenderske dokumentacije, osim stručnjaka, potrebno obezbediti i pare, a na fabričkom računu, prema našim saznanjima, ima svega 3.000 dinara!

Vršilac dužnosti direktora Đorđe Radu, imenovan posle nedavne smene Dragana Mitrovića, potvrdio je da je tenderska prodaja firme trenutno jedino rešenje, dodajući da se rukovodstvo, nakon što je uvidelo da na računu nema novčanih sredstava, obratilo za finansijsku pomoć lokalnoj samoupravi i nadležnim republičkim organima. Radu je podvukao da zrenjaninsku šećeranu opterećuju i dugovi koji su dostigli cifru od oko 300 miliona dinara.

Objašnjavajući zbog čega se na računu šećerane nalazi tako mala suma novca, član Upravnog odbora Milan Rodić je naveo da je bivši direktor Mitrović, kada je uvideo da će biti smenjen, ekspresno uzeo novac sa računa i njime isplatio pojedine poverioce čiji je prioritet odredio po svom nahođenju. To će, najavio je Rodić, najverovatnije biti i predmet policijske istrage.

S druge strane, preostali poverioci, zahtevajući isplatu dugova, počeli su na sve moguće načine da ih i namiruju. Uz pomoć sudskih izvršitelja i policije oni najkrupniji su prosto ispraznili fabričke magacine i silose i na taj način bar delimično naplatili dug za jesenas isporučenu repu. Poveriocima su se, u međuvremenu, pridružili i radnici, koji su, po grupama, tužili preduzeće zbog neisplaćenih ličnih dohodaka, tako da se posle utovarivača za repu, bagera, putničkih vozila, sada popisuju fabričke mašine, pa čak i kancelarijski kompjuteri.

Ovim se nastavlja agonija šećerane u Zrenjaninu aktuelizovana izuzetno lošom lanjskom kampanjom prerade šećerne repe, koja je kulminirala pronalaskom metalnih opiljaka u šećeru proizvedenom u ovoj fabrici.



Hvala lepo, nisam u toku, u pravu si. Mene bi ipak interesovalo koje su to "neke od najvećih evropskih firmi"? Da ne znaš ovo slučajno?