Jump to content


Photo

Mesić


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 DOCc

DOCc
  • Members
  • 560 posts

Posted 12 March 2006 - 13:14

Ovaj čovek ne prestaje da me oduševljava svojom normalnošću.

QUOTE(Hrvatska radiotelevizija @ 12 Mart 2006)
MESIĆ: PRESUDA MILOŠEVIĆU OLAKŠALA BI EUROPEIZACIJU SRBIJE

12. ožujka - Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić sinoć je izjavio da bi izricanje dugogodišnje, a možda i doživotne zatvorske kazne Slobodanu Miloševiću, olakšalo europeizaciju Srbije.

"Žao mi je što je Milošević umro prije izricanja presude jer bi dugogodišnja, a meni se čini da bi to bila doživotna kazna zatvora, olakšala posao onima koji se bore za europeizaciju Srbije", rekao je predsjednik Mesić. "Također, Srbija bi lakše doživjela potrebnu katarzu", dodao je hrvatski predsjednik koji je sinoć u zagrebačkome hotelu "Westin" sudjelovao na dobrotvornoj "Noći tisuću večera" u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj, na kojoj se prikuplja novac za razminiravanje prostora u neposrednoj blizini Osnovne škole u Tordincima.

Predsjednik Mesić je u razgovoru s okupljenim novinarima rekao da je smrt Slobodana Miloševića i činjenica da presuda nije donesena olakšala situaciju onima u Srbiji koji ne priznaju činjenice i još sanjaju "veliku Srbiju. Jer notorna je činjenica da je Milošević planirao rat, da je planirao i upravljao zločinima, kao i njihovom izvedbom", dodao je. "Što se pak regije tiče, Milošević će biti zapamćen kao jedan od najvećih zločinaca koji se može svrstati u red Pola Pota", rekao je hrvatski predsjednik, usporedivši Miloševića s kambodžanskim zločincem koji je dao pobiti milijune ljudi u svojoj zemlji. Na pitanje hoće li neizricanjem presude Miloševiću Srbija biti amnestirana odgovornosti za ratove, Mesić je istaknuo da se u Den Haagu nije sudilo Srbiji već Slobodanu Miloševiću i drugima, i to po načelu individualizacije krivnje. S tim u vezi predsjednik Mesić je rekao kako ipak očekuje da će "oni koji su činili zločine doći pred lice pravde".

A na novinarski upit hoće li ići na pogreb Slobodanu Miloševiću ako on bude u Beogradu, Mesić je odgovorio da u životu "još nije čuo veću glupost".