Jump to content


Photo

istorijat jezika


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
19 replies to this topic

#1 Dunadan

Dunadan
 • Members
 • 12,305 posts

Posted 23 February 2006 - 15:52

vidim da ovde ima dosta lingvista/jezichara (kako vec da nazovem) pa kontam da bi bilo lepo da neko, heh, odvoji vremena da opricha malo o istorijatu jezika.
kako je nastao, koji su iz kojih jezika nastali, meshanje, stapanje vishe jezika u jedan itede.
meni prosto neverovatno da se npr. slovenski jezici toliko razlikuju, ok, ne razlikuju se toliko po sluhu, mozesh tu i tamo ubosti smisao rechenog, ali kako je moguce da za jedan relativno kratak period dodje do takve divergencije? jesu l u pitanju samo redakcije ili meshanje jezika pridoshlica sa jezikom starosedelaca?

ok, ako ovde propupi neki Bozji chovek, samo da napomenem, ono o kuli vavilonskoj i biblijskom objashnjenju nece biti zadovoljavajuce.

#2 Dunadan

Dunadan
 • Members
 • 12,305 posts

Posted 25 February 2006 - 13:14

ahm, je l ljude mrzi da odgovore il sam postavila previshe opshirno pitanje?

ajd ovako: shta znachi 'indoevropska grupa jezika'?

#3 Crveniautobus

Crveniautobus
 • Members
 • 4,131 posts

Posted 25 February 2006 - 23:33

ahm, je l ljude mrzi da odgovore il sam postavila previshe opshirno pitanje?

ajd ovako: shta znachi 'indoevropska grupa jezika'?

<{POST_SNAPBACK}>


Preopsirno pitanje problem bilo je.

O teorijama porekla jezika bi se mogao ispuniti ekran za najprostiji pregled mogucnosti (sa ili bez kule babilonske).

...

Indoevropski jezici su grupa jezika (zivih i mrtvih) koji su se razvili iz zajednickog im pretka, praindoevropskog jezika, koji se govorio negde pre 6000 godina, na prostoru koji je mogao biti negde od stepa Centralne Azije do Srednje Evrope, najverovatnije blize Evropi nego Aziji, jer je varijacija evropskih indoevropskih jezika daleko veca nego varijacija azijskih, sto ukazuje na to da su govornici indoiranskih jezika migrirali u pravcu istoka, a ne da su govornici drugih grupa migrirali u pravcu zapada.

Sto se tice velicine teritorije na kojoj su Praindoevropljani ziveli, ona nije mogla biti veca od milion kvadratnih kilometara. Jezicka kohezija na teritorijama vecim od ove povrsine u to vreme nije bila moguca.

Ispod cu zalepiti poznatu "basnu" na protoindoevropskom. Ovo samo moze biti aproksimacija tome kako je ovaj jezik mogao da zvuci, i sasvim je nedokazivo da je potpuno tacno.

Owis ekwoskwe, The Sheep and the Horses, a fable in reconstructed Indo-European, was first composed by August Schleicher in 1868, and later revised by Winfred Lehmann and Ladislav Zgusta more than a century later in 1979.

Owis ekwoskwe
(Gwarei) owis, kwesyo wlhna ne est, ekwons espeket, oinom ghe gwrum woghom weghontom, oinomkwe megam bhorom, oinomkwe ghmenm oku bherontm.

Owis nu ekwobh(y)os ewekwet: kerd aghnutoi moi ekwons agontm manum widntei.

Ekwos tu ewewkwont:  Kludhi, owei, kerd aghnutoi nsmei widntbh(y)os: ner, potis, owiom r wlhnam sebhi gwhermom westrom kwrneuti. Neghi owiom wlhna esti.

Tod kekluwos owis agrom ebhuget.

A literal translation:

[The] Sheep and [the] Horses
[On a hill] [a] sheep, on which wool was not, saw horses, one [a] wagon heavy pulling, [another] one, [a] load great, one, [a] man swiftly carrying.

[The] sheep to the horses said: heart pains me seeing [a] man horses driving.

[The] horses to the sheep said: listen sheep, hearts pain us seeing: man, [the] master, wool of the sheep makes for himself [a] warm garment and to the sheep the wool not is.

That having heard, [the] sheep to the plain fled.

A freer translation:

The Sheep and the Horses
[On a hill] a sheep that had no wool saw horses -- one pulling a heavy wagon, another one a great load, and another swiftly carrying a man.

The sheep said to the horses: it pains me to see a man driving horses.

The horses said to the sheep: listen sheep, it pains us seeing man, the master, making a warm garment for himself from the wool of sheep, when the sheep has no wool for itself.

On hearing this, the sheep fled to the plain.


Edited by Crveniautobus, 25 February 2006 - 23:35.


#4 Analiza

Analiza
 • Members
 • 1,851 posts

Posted 27 February 2006 - 12:06

> meni prosto neverovatno da se npr. slovenski jezici toliko razlikuju,

Sta bi tek rekao za razlike izmedju jezika razlicitih jezickih grupa, koji ima razlicite korene reci? Ne samo izmedju slovenskih, vec izmedju svih jezika iste jazicke grupe, mozes da prepoznas iste korene reci. Na primer, pojam "Ne" je zajednicki za vecinu indoevropskih jezika:

Posted Image

Ali u svetu postoji preko 50 jezickih grupa, od kojih svaka ima jedinstvene korene reci. Pogledaj kako glasi pojam "Ne" u nekoliko drugih (neindoevropskih) jezickih grupa:

Posted Image

Ovo dole je mapa koja predstavlja vece jezicke grupe u svetu:

Posted Image

Dakle, svaku jezicku grupu odlikuje ogroman fond zajednickih korena reci. Pogldajmo na primer korene izmedju srpskog i engleskog:

Mleko - milk, sestra - sister, divan - divine, tri - three, nos - nose, biti - to be, volja - njill, moć - might, noć - night, dan - day, sunce - sun, sin - son, čeljade - child, gost -guest, part - parče, sedeti -sit, stajati - stand, itd.

Što su primeri jezika koje međusobno poredimo stariji, to su njihove sličnosti veće. Uporedimo, na primer, staroslovenske i engleske reči: dveri - door, buki - book, svent - saint, bratr - brother, tysonshta - thousand, itd.

Takođe ćemo primetiti veću sličnost srpskog sa staroengleskim nego sa savremenim engleskim jezikom. To nam dokazuje da zajednički koreni većine reči nisu nastali kao plod naknadnog mešanja jezika, već zbog zajedničkog porekla od njihovog prvobitnog prajezika.

> ok, ne razlikuju se toliko po sluhu, mozesh tu i tamo ubosti smisao rechenog, ali kako je moguce da za jedan relativno kratak period dodje do takve divergencije? jesu l u pitanju samo redakcije ili meshanje jezika pridoshlica sa jezikom starosedelaca?

Nije toliki problem mesanjem sa jezikom najstarijih starosedelaca, vec sa starosedelackom populacjom cijim psihofizckim atrubutima ne odgovara jezik druge jezicke grupe, pa onda dolazi do transformacije jezika u skladu sa psihofizickim atributima govora starosedelaca. A pored toga postoji proces uproscavanja (degradacije) jezika, koji se odvija na razlicite nacine i koji zato dovodi do odstupanja od pra jezika iste jezicke grupe.

Nosioci indoevropske jezicke grupe su bili plavokosi ljudi - nordidi, pa se njihova rasprostranjenost poklapa sa rasprostranjenoscu indoevropske grupe jezika. Evo mape genetickog markera HLA-A1 koji prati nordide (Slovene, Germane, Kelte...) uporedjene sa mapom rasprostranjenosti indoevropske jezicke grupe:

Posted Image

Ovo dole je jasnija mapa zastuljenosti HLA-A1 gde se lepo vidi kako izmedju Rusa ina istoku, i zapadnih Slovena, postoji velika koncentracija starosedelaca, pa i u globalu, pogledajte koliko samo procenata cine nordidi i tamo gde ih najvise ima:

Posted Image

Kada su razni nenordijski - neindoevropski starosedeoci Evrope usvajali indoevropski jezik, i mesali se sa nordidima, oni su transformisali taj jezik u skladu sa svojim psihofizickim govornim posebnostima. Na primer, nosioci megalitske kulture zapadne Evrope tj. oni koji su pravili Stonehenge, su u usvojene indoevropske jezike (proto-keltski, proto-germanski) ubacivali dentalne i palatalne frikative, jer su oni bili odlika njihovog izvornog jezika, pa zato danas englezi ne kazu "Pater", nego "Father". Gde god su mogli, starosedeoci su ubacili sustece glasove, kod Germana "th", "dh", a kod Slovena je ista populacija ubacivala "šj", i "žj" (shjekira, ...). To je populacija velike telesne visine, ali sa svojim fizioloskim posebnostima govornog aparata, koja ima drugacije teziste izgovora glasova nego kod nordida.

#5 Analiza

Analiza
 • Members
 • 1,851 posts

Posted 27 February 2006 - 12:07

Evo sheme kako su se pojedini proto-indoevropski glasovi menjali kada su usvajani kod raznih starosedelaca - na pocetku su prokazani izvorni glasovi u protoindoevropskom jeziku, a desno u raznim novonastalim indoevropskim jezicima:

Posted Image

Svaka populacija ima i svoje fiziloske i psiholoske posebnosti koje uticu na transfornaciju usvojenog jezika. Na primer, mongole i ugrofince odlikuje neadekvatna upotreba deminutiva (tepanje) prema odraslim osobama, pa je taj fenomen vecini slovenskih jezika dodao mnostvo sufiksa (vanja - vanjuska, vashka, mirko - mirkec, ...), dok dinarsku populaciju odlikuje neadekvatna upotreba augmentativa - prema maloj deci (baraba, deriste, konjina...) sto opet dovodi do transformacije govora. Kao sto karakter pojedinca oblikuje njegov rukopis, tako i karakter populacije oblikuje njenu intonaciju i akcentuaciju govora, pa zato, na primer, svi zapadni mediteranci (Juzni Rumuni, Srbi na Kosovu i Podgorici, ...) govore kao Italijani, svi dinarci (Gruzini...) govore kao Cnogorci brdjani, svi alpidi (Bavarci...) govore kao Lale, bez obzira na kulturne, politicke, verske i lingvisticke razlike izmedju sebe. (Te razlike u intonaciji i akcentuaciji rezultuju lancanom reakcijom u promena reci.) Razlike u nasim dijalektima se poklapaju sa zastupljenoscu razlicitih starosedelackih populacija u nasoj zemlji. Evo mape te jasne korelacije:

Posted Image

A evo i primera, kako bavarski dijalekat (alpidi) oteze isti kao nase Lale sto otezu:

http://milosb.users....i_dijalekat.wav

A evi i primera kako Gruzini govore ko cnogorski dinarci:

http://milosb.users...._pleme_lazi.wav

Cak i gruzijska muzika pokazuje slicnost sa nasom crnogorsko-hercegovackom:Postoji veza izmedju intonacije i akcentuacije govora i etnomuzike iste populacije, jr obe otkrivaju istu psihologiju. ...

Postoje jos nekoliko faktora koji menjaju jezik a koji su dobro objasnjeni u sledecem naucnom radu i prezentovani pre godinu i po dana na jednoj medjunarodnoj konfererenciji o jeziku u SANU:

http://milosb.users....origenetika.pdf

Fajl ima nesto preko 2 Mb jer sadrzi oko 80 zvucnih primera.

Dakle, objasniti razlike unutar iste jezicke grupe, nije nikakav problem, ali objasniti razlike izmedju jezickih grupa, koje se razlikuju izmedju sebe na svakom nivou, i po korenima svojih reci, i po gramatickim principima, to je za one koji veruju u teoriju evolucije neobjasnjiv fenomen.

Edited by Analiza, 27 February 2006 - 12:13.


#6 Crveniautobus

Crveniautobus
 • Members
 • 4,131 posts

Posted 28 February 2006 - 00:09

Stavovi o jeziku i o varijaciji jezika koje zastupaju radovi do kojih si postavio link ni slucajno nisu mainstream nauka. O pominjanju biblijske genealogije i Nojevih sinova u jednom radu koji pretenduje da bude naucni stvarno ne znam sta bih rekao.

Iako nisam ekspert za akusticku, eksperimentalnu, ili kakvu drugu fonetiku (a to svakako nisu ni autori ovih "naucnih" radova; stavise tesko je poverovati i da su lingvisti); jesam ekspert za language acquisition (usvajanje jezika) i kao takav znam nesto sto, na kraju krajeva, zna i svaki lingvista: Svaka ljudska jedinka je neposredno po rodjenju u stanju da izgovori apsolutno sve glasove koji postoje u svim ljudskim jezicima. Bebe (kada brbljaju) upravo to i rade: proizvode najrazlicitije glasove. Ipak, vrlo brzo nakon rodjenja, se pocnu ogranicavati na proizvodjenje samo glasova koje cuju u svojoj okolini.

Zato dete bilo koje rase i etniciteta moze da kao svoj prvi jezik usvoji bilo koji ljudski jezik. Anatomija sa time nema bas nikakve veze.

Stoga, nauka u ovim radovima malo previse mirise na frenologiju i eugeniku, a bas nikako ne lici na savremenu lingvistiku.

Edited by Crveniautobus, 28 February 2006 - 00:10.


#7 Analiza

Analiza
 • Members
 • 1,851 posts

Posted 28 February 2006 - 00:46

> Stoga, nauka u ovim radovima malo previse mirise na frenologiju i eugeniku, ...

"Mirisanje" svakako nije jezik naucnog istrazivaca, niti iznosenje sumnje protiv autoriteta onih koji su taj rad radili, nego se radi obrnuto, iznese se primer nelogicnosti onoga sto je u tekstu, ako hoces da osporis autoritet onih koji su ga radili (dr Mirjana Sovilj je direktorka Instituta za eksperimentalnu fonetiku).

A ako imas razumne argumente, onda ne trosi vreme na iracionalne metode, vec ospori ono sto je napisano. Ako nemas, onda budu naucno rezervisan.

Opet, sve sto je u radu napisano je logicki povezano a informacije su proverljive, tako da ne postoji ni izgovor za neku dalju rezervisanost. Problme je u dogmama koje ljude ometaju da misle slobodno, a ne u samom radu.

Zar ti zaista verujes da oblik lobanje i boja kose nije determinsan genetikom? Ako vec tako nesto spominjes, onda budi voljan da stvar razjasnis do kraja.

Tacno je da beba spontano ispusta oko 80 glasova od 4. do 11 meseca, ali postoji razlika u frekvenciji glasova koje ispusta, u zavisnosti od genetskog porekla te bebe. Rezultati o tome su objavljeni u "Elementi psihologije" od Dejvida Kreca i Ricarda Kracfilda.

Interesantno je da se u tih 80 glasova nalaze sva 52 glasa protoindoevroskog jezika. Medjutim, mi smo do sada sacuvali samo 19 glasova iz tog jezika, a dodali mu jos 11 glasova, od kojih vecina uopste ne postoji u fondu govora bebe, nego mora da ih naknadno beba uci, a to su: lj, nj, c, ć, č, đ, dž, š, ž, h i f. To je agrumenat protiv nastanka jezika kako ga zastupaju evolucionisti, ali to je tema za poseban topik.

#8 Crveniautobus

Crveniautobus
 • Members
 • 4,131 posts

Posted 28 February 2006 - 01:32

O tome kako se jezici menjaju postoji citava nauka. Zove se istorijska lingvistika. Ni u jednoj textbook iz istorijske lingvistike, makar u delu sveta gde se Biblija ne navodi kao izvor podataka u naucnom radu iz lingvistike, a lista referenci na kraju rada je tu i tamo duza od 11 naslova dela opsteg karaktera koja su se pre 50 godina izucavala na uvodnim kursevima iz 10 razlicitih disciplina, nigde ne stoji da na jezicku varijaciju utice genetika.

Upravo zbog toga svako ljudsko dete moze bez akcenta da usvoji svaki ljudski jezik. Ako ti se ovde ne upali crvena lampica koja znaci "alarm" kad citas izvore do kojih si postavio linkove, ne znam kada bi se upalila.

...

Ne moras da me ucis o tome kako se vodi naucna diskusija. Ovo nije naucni forum, kao sto ni ovo sto si naveo nije nauka, nego kvazinauka, i po tome je jednako frenologiji i eugenici. Sa time se ne polemise. Samo se slegne ramenima i kaze: "Bujna mashta cini svashta."

#9 Crveniautobus

Crveniautobus
 • Members
 • 4,131 posts

Posted 28 February 2006 - 01:34

jednako frenologiji i eugenici


Da ne zaboravim i "Srbe, narod najstariji."

#10 Crveniautobus

Crveniautobus
 • Members
 • 4,131 posts

Posted 28 February 2006 - 01:41

dr Mirjana Sovilj je direktorka Instituta za eksperimentalnu fonetiku

<{POST_SNAPBACK}>


mr Velimir Ilic je Ministar za Kapitalne, a Maja Gojkovic je gradonacelnica Novog Sada.

#11 Analiza

Analiza
 • Members
 • 1,851 posts

Posted 28 February 2006 - 11:56

> Ni u jednoj textbook iz istorijske lingvistike, makar u delu sveta gde se Biblija ne navodi kao izvor podataka u naucnom radu iz lingvistike, a lista referenci na kraju rada je tu i tamo duza od 11 naslova dela opsteg karaktera koja su se pre 50 godina izucavala na uvodnim kursevima iz 10 razlicitih disciplina, nigde ne stoji da na jezicku varijaciju utice genetika.

Opet inkvizicijska logika. Hiljadu godina je evropska civilizacija camila u mraku tamnog srednjeg veka jer su ideoloski autoriteti sputavali razvoj nauke upravo tvom logikom, da ako nesto vec nije nigde napisano, da onda tako ne moze ni da bude.

> O pominjanju biblijske genealogije i Nojevih sinova u jednom radu koji pretenduje da bude naucni stvarno ne znam sta bih rekao.

Ako ne znas sta bi rekao, onda bolje cuti.

Da zivis sredinom devetnaestog veka u Evropi, kada je prosvecen svet shvatio da treba da vodi racuna o higijeni, da pere ruke pre jela, da lekar pere ruke pred kontakt sa osobom koja se poradja, da treba sprovoditi karantin obolelih, i kada su lekari prvi put naucno shvatili da masna hrana treba da se izbegava zbog svoje nezdravosti, ti bi ih onda napao kao kvazinaucnike, samo zato sto se ista zdravstvena i higijenska nacela spominju u Svetom pismu pre vise od 3000 godina. Zar ne?

Opet, Biblija u ovom radu nigde nije spomenuta kao izvor podataka kojim se dokazuje istinitost naucnog istrazivanja, vec upravo suprotno, naucnim istrazivanjem je potvrdjen biblijski izvestaj o porodicama gde je svaku porodicu odlikovao jedinstven jezik, od kojeg su kasnije nastale njima adekvatne jezicke grupe:

Posted Image

Svaka porodica ima jedinstvene lingvisticke posebnosti, i svakom izvornom nosiocu jezicke grupe odgovara adekvatna pripadnost odredjenom rasnom tipu (indoevropska grupa jezika odovara nordidima, uralska - ugrofincima, altajska - mongolima, afroazijska - semicanima, sinotibetanska - sinidima, itd.).

Posted Image

> Ovo nije naucni forum, ...

A kakav je ovo forum ako nije naucni forum? Sta je za tebe lingvistika?

> Da ne zaboravim i "Srbe, narod najstariji."

Ti nesto rece o bujnoj masti. Da li te je upravo ona inspirisala za ovakvo "logicko" povezivanje? Znam da ces ponovo svoje principe misljenja opravdati pozivanjem na to da ovo nije naucni forum, ali hajde lepo probaj da objasnis gde se u ovom istrazivanju igde spominju Srbi kao narod najstariji?

> Upravo zbog toga svako ljudsko dete moze bez akcenta da usvoji svaki ljudski jezik.

U tome i jeste problem sto ne moze svako ljudsko dete da to uradi bez propratnih problema. Na primer, od genetike zavisi na koji nacin, i kojim polozajem jezika izgovaras glas "R", kao sto od genetike zavise mnogi problemi govora sa kojim se suocava dete u razvoju svog govora. Isti spoljni uticaji razlicito deluju na razlicite jedinke zbog razlicitih genetskih preddispozicija. Zbog svog jedinstvenog genetskog porekla svaka ljudska populacija je ranije imala jezik koji je njenom psihofizickim atributima savrseno odgovarao. Danas dete uci da govori glasove koji ne postoje u njegovom govornom fondu, ili da ih izgovara onako kako to njemu prirodno ne odgovara. Zato defektolozi imaju pune ruke posla.

>>> Iako nisam ekspert za akusticku, eksperimentalnu, ili kakvu drugu fonetiku (a to svakako nisu ni autori ovih "naucnih" radova; ...

>> dr Mirjana Sovilj je direktorka Instituta za eksperimentalnu fonetiku

> mr Velimir Ilic je Ministar za Kapitalne, a Maja Gojkovic je gradonacelnica Novog Sada.

Tvrdis da autori ovih radova nisu eksperti za eksperimentalnu fonetiku, a jedan od autora rada je najveci strucnjak za eksperimentalnu fonetiku u nasoj zemlji - dr Mirjana Sovilj. Ako ti autori rada nisu relevantni, zasto se onda pozivas na pitanje ko su oni i da li su eksperti?

Rad je toliko jasan da zaista nije potrebno pozivati se na to ko je njihov autor. Rad je svakome dostupan na pomenutoj adresi, i kada bi ti ili neko drugi mogao da ospori ono sto je u njemu izlozeno (a to je samo mozda oko 5% ukupnog istrazivanja), onda bi to svakako vec ucinio. Ne bi isao kao "kisa oko Kragujevca" sa iracionalnim argumenuma tipa "mirise", nego bi direktno razumnim argumentima osporio njegov sadrzaj.

Edited by Analiza, 28 February 2006 - 11:58.


#12 Gonzo

Gonzo
 • Members
 • 3,133 posts

Posted 28 February 2006 - 19:02

Svaka ljudska jedinka je neposredno po rodjenju u stanju da izgovori apsolutno sve glasove koji postoje u svim ljudskim jezicima


Crveni, malo ovo preformulisi. Dete je po rodjenju sposobno da jednog dana izgovara glasove bilo kog jezika, a ne odmah. Deca od dve godine jos uvek nisu u stanju da izgovore glasove svog materenjeg jezika.

Da zivis sredinom devetnaestog veka u Evropi, kada je prosvecen svet shvatio da treba da vodi racuna o higijeni, da pere ruke pre jela, da lekar pere ruke pred kontakt sa osobom koja se poradja, da treba sprovoditi karantin obolelih, i kada su lekari prvi put naucno shvatili da masna hrana treba da se izbegava zbog svoje nezdravosti, ti bi ih onda napao kao kvazinaucnike, samo zato sto se ista zdravstvena i higijenska nacela spominju u Svetom pismu pre vise od 3000 godina. Zar ne?


Analiza, sta jos govori biblija? Mrtav covek ustaje posle tri dana (oziveo ga drugi mrtav ozivljeni), Marija rodila bezgresno, pa Neko to odgore vidi sve....
Ajde malo sa naucne strane ovo sve sagledaj i objasni...

#13 Indy

Indy
 • Members
 • 21,392 posts

Posted 28 February 2006 - 22:21

dr Mirjana Sovilj je direktorka Instituta za eksperimentalnu fonetiku

<{POST_SNAPBACK}>

A meni kurdi i još neki tamo ne veruju da je nauka u Srbiji in tatters. :wub:

#14 Analiza

Analiza
 • Members
 • 1,851 posts

Posted 28 February 2006 - 23:12

> Dete je po rodjenju sposobno da jednog dana izgovara glasove bilo kog jezika, a ne odmah. Deca od dve godine jos uvek nisu u stanju da izgovore glasove svog materenjeg jezika.

Dete zaista ne uci da govori glasove, vec je njima genetski obdareno i govori ih bez obzira na okolinu - oko 80 glasova, pocinje da ih ispusta od cetvrtog, pa sve do 10 meseca, a onda dolazi do zakljucavanja instinkta. Samo one glasove koje cuje od sredine u kojoj zivi, izmedju cetvrtog i desetog meseca, ono ce da sacuva, a ostale ce da izgubi, tako da te glasove posle jako tesko moze da nauci, ako ih nije slusala do 10. meseca tj. neke od tih glasova nikada ni nece vise moci da nauci tako da oni deluju prirodno. Postoje razni instinkti koji zakrzljaju ukoliko se ne iskoriste onda kada je vreme, pa to vazi i za sposobnost govora.

> Analiza, sta jos govori biblija? Mrtav covek ustaje posle tri dana (oziveo ga drugi mrtav ozivljeni), Marija rodila bezgresno, pa Neko to odgore vidi sve....
Ajde malo sa naucne strane ovo sve sagledaj i objasni...

Hajde, objasni ti nesto sto je jos vece cudo sto se tice nauke:

Kako uopste postoji zivot? Probaj da ga sam proizvedes namerno! Valjda ces to lakse i brze uspeti namerno nego ako cekas da se desi slucajno. Hajde stvori zivot zahvaljujuci naucnim saznanjima.

Posted Image

I jos jednu stvar te molim. Objasni kako to postoje prirodni zakoni. Zakon znaci da se nesto desava svaki put na isti nacin. Kako je to iz velikog praska mogao da nastane nekakav sklad - zakon?

Da li slucajno kada predmet pustis iz ruke padne svaki put dole?

Da li on pada slucajno ili namerno svaki put dole?

Ako pada slucajno, onda kolika je to verovatnoca da padne svaki out bas dole?

Posle nekoliko puta vec ce ti postati sumnjivo, jer ne moze svaki put bas dole da padne (po verovatnoci).

Ako pada namerno bas dole, ko onda tako razumno odredjuje i odrzava postojanje zakona?

Svaki zakon je vece cudo od iznimke.

Dakle, ovo sto te ja pitam da odgonetnes je vece cudo od onoga sto ti pitas u vezi Biblije. Probaj to sto vidis oko sebe svaki dan da objasnis, pa kada to cudo objasnis, onda cemo da pricamo o onim cudima koja se desavaju nesto redje.

Edited by Analiza, 28 February 2006 - 23:13.


#15 Crveniautobus

Crveniautobus
 • Members
 • 4,131 posts

Posted 28 February 2006 - 23:17

Crveni, malo ovo preformulisi. Dete je po rodjenju sposobno da jednog dana izgovara glasove bilo kog jezika, a ne odmah. Deca od dve godine jos uvek nisu u stanju da izgovore glasove svog materenjeg jezika.
Analiza, sta jos govori biblija? Mrtav covek ustaje posle tri dana (oziveo ga drugi mrtav ozivljeni), Marija rodila bezgresno, pa Neko to odgore vidi sve....
Ajde malo sa naucne strane ovo sve sagledaj i objasni...

<{POST_SNAPBACK}>


Potpis.

EDIT: Mentalne (dubinske) reprezentacije fonema se fiksiraju tokom prve godine, neki kazu cak tokom prvih sest meseci. Govorni aparat se razvija sporije.

Edited by Crveniautobus, 28 February 2006 - 23:23.