Jump to content


Photo

O svakoj (ne)potrebnoj stranoj rechi


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
292 replies to this topic

#286 rover

rover
 • Members
 • 332 posts

Posted 16 March 2006 - 07:12

QUOTE(Mioba @ 15 Mar 2006, 22:21)
stručna terminologija je - u posrbljenoj verziji - u upotrebi bez obzira da li je razumljiva običnom svetu > prosto je reč o strukovnom "dijalektu"; imam sestru zubarku koja priča o gingivi, petici-gore-levo ("šifra" koja zahteva znanje konteksta da bi se razumelo da je reč o zubu br. pet u levoj polovini gornje vilice) - takvi su i auto-limari i profesori filozofije > "prevesti" nekome šta znači transcedentno a šta transcedentalno zahteva seriju predavanja iz filozofije a ne latinskog... sva je prilika i da šegrt u autolimarskoj radnji ne uči nemački, već svoj zanat, i ne mora ni da zna poreklo tuđica da bi ga (zanat) dobro savladao

nevolja, čini mi se, nastaje sa kompjuterskim slengom, jer se stvar prekomerno demokratizovala - biće zanimljivo saznati kako će se prilagođavati jezik zemalja trećeg sveta kad ih preplave kompovi na kurblu za sto dolara

lokalna nevolja u srbiji je, čini mi se, u tome što su nas odjednom preplavile ne samo IT već i novosti iz marketinga, politike, ekonomije... nikako da dođemo do daha
ne verujem da će puristi uspeti u svojoj uzaludnoj misiji, prosto ih gazi vreme
nažalost, vreme je pregazilo i odbor za standardizaciju srpskog jezika...

ali, budući da verujem da jezik odražava stanje svesti u jednoj zajednici, ukoliko se u budućnosti prilike u srbiji budu svodile u realan okvir, utoliko će i jeziku biti bolje...thumbsup.gif

QUOTE(mango)
hocemo se sad vratiti na sustinu ove teme a ne na specijalizovane recnike raznih struka pa neka mi neko objasni sta ce nam luk, stejdz, personaliti, biliving, simpli, i buk?


Vrlo rado i rekao bih - najzad! wink.gif

Pomenuti izrazi nam ne trebaju.
Medjutim, njih srecem samo u slengu, trendovski su izrazi jedne generacije i ne vidim njihov ozbiljniji upliv u standardizovani knjizevni jezik.

Pre bih rekao da je pojava tih izraza u javnom govoru (mediji, pre svega) rezultat nepaznje i nezainteresovanosti medija da postuju pravila svog jezika.
Oni koji promovisu ove izraze imaju mnogo vise problema sa gramatikom i pravopisom nego sto je ovo bespotrebno koriscenje popularnih tudjica.

Cini mi se da je ovo socioloski a ne jezicki problem.

Edited by rover, 16 March 2006 - 07:48.


#287 Artur Dent

Artur Dent
 • Members
 • 8,603 posts

Posted 16 March 2006 - 08:48

A "stejdz" je ionako tu zbog "bekstejdza". wink.gif

#288 kikii

kikii
 • Members
 • 1,822 posts

Posted 16 March 2006 - 09:56

QUOTE(rover @ 16 Mar 2006, 07:12)
Pre bih rekao da je pojava tih izraza u javnom govoru (mediji, pre svega) rezultat nepaznje i nezainteresovanosti medija da postuju pravila svog jezika.


Ne bih rekla da je nepaznja i nezainteresovanost osnovni uzrok. Plasim se da je to neobrazovanost, da ne spominjem cinjenicu da nesrecnici koji se ovih godina (vec i decenija) pojavljuju u javnosti misle da tako deluju svetskije ph34r.gif .
Ne znam da li bi njih 90% znalo da je monotonija isto sto i jednolicnost, edukacija obrazovanje, elokventnost recitost, biznis posao, bizMismen poslovni covek, reklama oglasavanje itd.
.

#289 pacey defender

pacey defender
 • Members
 • 1,308 posts

Posted 16 March 2006 - 10:26

QUOTE(mango @ 15 Mar 2006, 19:39)
sta je, gospodine, vbas predlog? da srpski koristi strane rechi bez standardizacije ili da koristi vishe standardizovanih rechi?

ili da naprosto svi srbi kad se rode nauce engleski? tj. barem "elita"?


Ja sam govorio o tome da oni obrazovani nemaju MOGUĆNOST da se na maternjem jeziku adekvatno izraze. Mnogo više me je briga za to što oni, u najboljoj nameri da govore svojim jezikom, moraju da koriste strane reči u originalu jer je srpska verzija istog termina siromašna.

Ja na fakultetu svaki put moram da objašnjavam da mislim na paper policy a ne na politics neke vladajuće stranke. I to me užasno nervira.

Dakle, da ti odgovorim; taj koji je uveo u srpski rečnik "Politika" nije ni razmišljao o tome da taj pojam ne treba da obuhvata 3 engleske reči. To je možda i razumljivo jer je u to vreme bilo manje informacija o drugim jezicima. Ali, ne mogu da razumem da se naši vajni standardizatori nisu za ovih koliko godina potrudili da pronađu odgovarajuće termine za svaki od pojmova koji se označava onako priprosto "politika".

Dakle, ako smo se dogovorili da se radi standardizacija, onda to treba odraditi do kraja. Primetio sam da je to i tvoj stav, zar ne?

Ti i ja se razlikujemo po tome da li standardizaciju treba provoditi po potrebama elite ili mase. Primer "politika" je očigledno dokaz da se do sada to radilo po ukusu nepismenih masa. Šta zna seljak podno Maljena šta je policy a šta politics; za njega je sve to jedno te isto. A ne treba da bude tako. Već treba stvoriti 3 adekvatna termina, u suprotnom će politikolozi u potpunosti odbaciti "politika" i koristiti originalne engleske izraze, što govori o promašenosti ovog načina standardizacije.

Standardizacija je uspešna u meri u kojoj je ljudi dobrovoljno prihvate.

Jezik služi da čovek izrazi svoje misli. Izraziće ih onoliko dobro koliko mu to jezik dopušta. Ukoliko je jezik bogat toliko da za svaki misaoni pojam postoji pandan u jeziku, izražavanje će biti bolje. Simple as that.

Ili ti imaš problem sa samim izrazima "elita" i "masa"?

#290 Buum

Buum
 • Members
 • 2,042 posts

Posted 16 March 2006 - 16:20

tačno tako
nažalost, ovde se naručena lokalizacija jednog operativnog sistema prodaje kao standardizacija jezika
zvuči srpski, pa su pojedinci oduševljeni negovanjem...

<{POST_SNAPBACK}>

Opet zamena teza!

Lepo sam objasnio...

Ja nigde nisam rekao da je Đukanović radeći na poslu lokalizacije Majkrosoftovih proizvoda izvršio neku zvaničnu standardizaciju IT terminologije.

+

Elem, ja nikad nisam ni tvrdio da su navedeni prevodi ozvaničeni kroz nekakav proces standardizacije, te da se kao takvi moraju koristiti i gde treba i gde ne treba. Ne, samo sam predočio rešenja koja smo mi koristili, a koja su manje-više poznata i usvojena od strane većeg broja izdavača računarske literature.

... ali gospođa ne odustaje.

Bolest. :wicked:

#291 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 16 March 2006 - 18:06

Bolest.  :wicked:


izgleda da si zbog te bolesti izgubio nit o čemu se na ovom topiku raspravlja
saosećam, zaista
probaj da se sabereš, pa ispočetka...

edit: trolovanje sa elementima vređanja ubuduće prijavljujem modu

Edited by Mioba, 16 March 2006 - 18:06.


#292 ikica1

ikica1
 • Banned
 • 864 posts

Posted 16 March 2006 - 21:51

Ne bih rekla da je nepaznja i nezainteresovanost osnovni uzrok. Plasim se da je to neobrazovanost, da ne spominjem cinjenicu da nesrecnici koji se ovih godina (vec i decenija) pojavljuju u javnosti misle da tako deluju svetskije :wicked:

Slazem se potpuno.

#293 rover

rover
 • Members
 • 332 posts

Posted 17 March 2006 - 10:18

Ne bih rekla da je nepaznja i nezainteresovanost osnovni uzrok. Plasim se da je to neobrazovanost, da ne spominjem cinjenicu da nesrecnici koji se ovih godina (vec i decenija) pojavljuju u javnosti misle da tako deluju svetskije :wicked: .
.

<{POST_SNAPBACK}>


Verovatno si u pravu, ja sam samo hteo optimisticki da ostavim prostora da je ipak samo nepaznja.