Jump to content


Photo

Solidarnost sa bratskim Beloruskim narodom


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
406 replies to this topic

#406 Jasa Tomic

Jasa Tomic
  • Banned
  • 319 posts

Posted 30 June 2007 - 00:25

Војна парада у Минску


Дискотека у Минску


#407 Abaton23

Abaton23
  • Banned
  • 99 posts

Posted 01 September 2007 - 22:15

Русија наоружава Белорусију нуклеарним оружјем

Повратак атомског арсенала одговор Москве на план Вашингтона о изградњи противракетних система у Европи

Русија је спремна да своје нуклеарно наоружање поново размести на територији суседне Белорусије, саопштио је амбасадор РФ у Минску Александар Суриков. Према његовим речима, ово је нова варијанта асиметричног одговора Москве на планове САД да у Европи разместе системе своје противракетне одбране.

„Као одговор на планове Вашингтона, Русија и Белорусија би могле донети решење о изградњи нових заједничких војних објеката, па у том смислу и оних за нуклеарно наоружање”, изјавио је Суриков. Како преноси интернет-агенција Њузру, у амбасади РФ у Минску су потврдили да је Суриков на уму имао управо опасност која би могла да запрети уколико би САД до краја спровеле своју намеру о инсталирању ракетних система у Пољској и Чешкој.

Помоћник државног секретара Руско-белоруске уније Иван Макушок такође је изјавио да се војна инфраструктура у Белорусији преостала из времена Варшавског пакта, поготово силоси који су били опремљени ракетама са нуклеарним главама, а које су по распаду СССР-а повучене у Русију, и даље налази у одличном стању. „Враћање нуклеарних ракета у силосе захтева много мање времена од изградње радарског комплекса у Пољској, што у датој ситуацији може за Русију представљати правог џокера”, сматра Макушок.

У Минску за сада нема противљења овој идеји, мада познаваоци тамошњих прилика напомињу да би неспоразум између две државе који је изазвало поскупљење руског гаса намењеног белоруском тржишту могао да утиче и на коначну одлуку о повратку руских нуклеарних ракета. Треба, међутим, додати да Белорусија није претерано омиљена на Западу, као и да овдашњи житељи и данас себе сматрају за први бедем одбране бивше совјетске матице од могуће агресије из западне Европе.