Jump to content

Photo

Savski kej na Novom Beogradu (Blok 44, 45 etc.)

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
33 replies to this topic

#16 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 10 February 2006 - 21:07

....snegu i hranili neverovatan broj galebova kojih je svake godine sve manje...)

Komentaer na ovo jer mi je upalo za oko... [nisam citao sve, nema potrebe slike same govore]

Galebove upravo privlace deponije, smecec i sl. Tako da ako ih ima manje, nije sigurno zbor djubreta [ovo naj ozbiljnije]
Posted Image

Inace to djubre je lice tog dela grada i njenih gradjana [bez uvrede]. Treba da se vidi pod cijom je to nadleznostcu. da li moze gradska cistoca tu da prodje ?? Sto da ne. Iovako uspesno rade svoj posao...[kod mene je npr. sve cisto. P. Brdo :wub: ]

Ako ne moze na taj nacin [zbog vremena ili n-te stvari] zasto se ekipa iz kraja ne organizuje i ne ocisti ??? [znam da nije jednostavno, i da VI niste krivi. Vec verovatno "setaci" i "pomorci na splavovima"]

#17 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 10 February 2006 - 21:24

Đubre u okolini teatra (na fotkama) je porekla sa splavova. Burad - takođe poreklo indirektno u vezi - majstori koji ih grade, a za čiji rad mora neko biti odgovoran. Ko - vlasnici dotičnih, logično, jer oni finansiraju to.

Prema tome, ne mogu šetači (prolaznici) sigurno biti odgovorni, jer oni sigurno ne nose sa sobom flaše i usput ih bacaju u vodu iz zabave. Ja bar nisam video ni jednog. Oni dolaze eventualno kao gosti ovih restorana i diskoteka, ali opet to nije njihov problem, jer oni plaćaju uslugu - koja pokriva i ovakve troškove, uostalom. To je ključni momenat koji neki koji ne žive u ovim krajevima moraju da shvate. :wub:

A radio sam na jednom takvom me(n)talnom sklopu, tako da vrlo dobro znam iz ličnog iskustva o čemu pričam (ovo ne znači da sam se ja tako ponašao svojevrmeeno, pa se sad kao vadim).

#18 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 10 February 2006 - 21:26

Galebove upravo privlace deponije, smecec i sl. Tako da ako ih ima manje, nije sigurno zbor djubreta [ovo naj ozbiljnije]

Ptice (kao i sve druge životinje) instiktivno tragaju za hranom. Deponije su (na žalost) jedan od surovijih načina. One ne mogu ući u supermarket i reći "dajte nam pol' kile 'leba".

Edited by FRY, 10 February 2006 - 21:29.

#19 WVIZ

WVIZ
  • Members
  • 2,497 posts

Posted 10 February 2006 - 21:59

To je djubre koje se vidi, ali nije toliko opasno.
Ono sto je opasno je kanalizacija, otpadne vode, industrijiski otpad, slivnici koji donose u vodu azbest sa automobilsik kocnica, antifriz, auto ulje.....dakle sve ono sto se ne vidi golim okom a sliva se direkktno u reke!!!
I onda se ljudi pitaju, zasto ima toliko malignih oboljenja?

Edited by WVIZ, 10 February 2006 - 22:01.

#20 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 10 February 2006 - 22:03

Đubre u okolini teatra (na fotkama) je porekla sa splavova. Burad - takođe poreklo indirektno u vezi - majstori koji ih grade, a za čiji rad mora neko biti odgovoran. Ko - vlasnici dotičnih, logično, jer oni finansiraju to.

Prema tome, ne mogu šetači (prolaznici) sigurno biti odgovorni, jer oni sigurno ne nose sa sobom flaše i usput ih bacaju u vodu iz zabave. Ja bar nisam video ni jednog. Oni dolaze eventualno kao gosti ovih restorana i diskoteka, ali opet to nije njihov problem, jer oni plaćaju uslugu - koja pokriva i ovakve troškove, uostalom. To je ključni momenat koji neki koji ne žive u ovim krajevima moraju da shvate. :wub:

A radio sam na jednom takvom me(n)talnom sklopu, tako da vrlo dobro znam iz ličnog iskustva o čemu pričam (ovo ne znači da sam se ja tako ponašao svojevrmeeno, pa se sad kao vadim).

<{POST_SNAPBACK}>

Pa upravu si...
I mislio sam da je tako...
Zovite opstinu, inspekciju ili gradsku cistocu...

Tek trebaju takvi problemi da se rese, uveren sam da hoce...

A sto se tice galebova...
na zalost... :)

#21 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 10 February 2006 - 22:05

To je djubre koje se vidi, ali nije toliko opasno.
Ono sto je opasno je kanalizacija, otpadne vode, industrijiski otpad, slivnici koji donose u vodu azbest sa automobilsik kocnica, antifriz, auto ulje.....dakle sve ono sto se ne vidi golim okom a sliva se direkktno u reke!!!
I onda se ljudi pitaju, zasto ima toliko malignih oboljenja?

<{POST_SNAPBACK}>

Potpuno si u pravu, i ovo je jedna od ozbiljnih tema za ovu sobu. Ali od nečega moramo početi.

#22 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,995 posts

Posted 10 February 2006 - 22:09

istina je da je problem djubreta gadan za splavare. organske otpatke smo bacali u reku (hrana,novine,drvo), ali je istinski problem plastika, pa polovina sikne kesu punu neke hemije i tako se "razduzi". uzas :wub: prvo, na adi nema ukupno 5 kontejnera gde bi otpad bio odlagan, daleko su i kilometrma. spaljivati djubre je isti djavo, ali u drugoj formi.

imam splav vec 20 god i pamtim mnogo bolje dane. posto sam strastveni ribolovac imao sam i lepe ulove, ali je i ribe sve manje. rade gnjurac (legendarni ronilac na savi) je pricao kako je nekad ribu maltene hvatao rukama a sad ne moze da vidi postenu deveriku kako rije po dnu. na dnu reke je pravi buvljak - od isprepletanih sajli i sidara koja drze splavove, preko ves-masina,sporeta i frizidera, do guma,flasa,stolica i ostalog kafanskog inventara. prosle godine sam se s radetom spustio na dno ispod splava da bih malo osmotrio teren - onako, da vidim rupe i panjeve za pecanje, kao i da bih znao gde je potencijalno "groblje" za olova i udice, koje u svakom slucaju treba izbeci. jedino sto me je obradovalo je sto sam nasao pepeljaru koju sam razduzio jer mi je iskliznula iz ruke. ne znam otkad i odakle, prva stvar koju sam dole ugledao bila je prastara wc-sholja,sva u algama. 0:)

edit: dodacu-cak i da smo povadili svo to zlo koje se nalazi na dnu oko splava - GDE da ga bacimo?! :)

Edited by Undead, 10 February 2006 - 22:12.

#23 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 11 February 2006 - 00:03

Gledao sam emisiju kako su Englezi preporodili Temzu.
Od jedne od najprljavijih reka u Evropi su napravili cudo, kompletno je ocisitli...

Unutra, spolja....

Kapiram da je za Dunav potrebno makar 50x vise napora i snage...

Inace, da ne zaboravimo da i nasi susedi znaju da zaagadjuju reke [mislim na Rumune koji su zagadjivali par puta Tamis koji se uliva dalje u Dunav]

#24 Daytrader

Daytrader
  • Members
  • 468 posts

Posted 11 February 2006 - 12:14

U pravu si. Ja se svima izvinjavam što je objektiv fotoaparata bio malo zamrljan, pa to nije ispalo baš najoštrije. Takođe se izvinjavam što je bilo i oblačno (tj. nije bilo sunca) pa smeće nije ispalo u ful koloru, kakvo je inače u realnosti. Nisam imao ni širokougaoni da snimim to u totalu, da se stekna malo kompletnija, šira slika kako ta pustoš i ruglo inače izgleda. A izvinjavam se i na malo jačoj Jpeg kompresiji što se neminovno odrazilo i na kvalitet...

Ostatak tvog posta ne bih želeo da komentrišem. Staklene boce Next sokića koriste isključivo ugostitelji, kao i još neke "dodatke". Plima je verovatno nanela i ove buritje koji korodiraju širom reke (ko zna koliko ih ima ispod), a napuštene splavove je (gle, koincidencije) donela Sava iz daleke Hrvatske. Zapravo, sve je donela Sava iz inostranstva, a mi jadni samo akumuliramo.

How yes no... B)

<{POST_SNAPBACK}>

Nije kvalitet fotki u pitanju, nego znas i sam, kad je bio velik vodostaj ti sa restoranima su napravili nekakve pont.staze, pa su burad ostala kad se reka povukla, i izgledalo je kao ruglo. Toga sada nema, i jeste obaveza je vlasnika da to sklone. Obala Save nije uredjena dalje od bl.45, ko Sena u Parizu, Sava kad naraste, nadodje, kupi svu prljavstinu uzvodno, i ista se dobrim delom skuplja ispred splavova, posto 20god visim na tom delu reke, marina-splav i sl, znam to sasvim dobro. E sad, kako gde, te prljavstine nema gde su splavovi blizu jedan drugom, kod onih koji su na udaru, prvi, ili gde ima otvoren prostor pre njih, tu se skuplja, to stoji. Ponovicu, idi na Medjicu i pogledaj prve splavove na ostrvu, nebitno sa koje strane, i videces da je gore nego ispred tih restorana...Ljudi
stavili sajle ko za atomsku podmornicu, pa im i one puknu, od pritiska te
prljavstine, balvana, grana, kojecega...A niti oni prljaju, niti su to restorani.
Splavove restorane kao prvo treba skloniti ako nemaju dozvole, i uostalom,
na plovnom su delu reke, to ne bi smelo, po pravilu. Prljaju, to stoji, ali ne toliko koliko sama reka nanese. Trebalo bi onda da im uvedu obavezu da ciste to, pojma nemam, i stave im vece kontejnere, male betonske kante su smesne za to. Prosto.
Pretpostavljam da je na Dunavu slicno, ne vidim sto bi bilo razlike.
Prljavo jeste, ali sa slika bi stekao utisak da je strasno, a nije bas u toj meri, eto.
I da bar donekle moze da se sredi, moze, Beograd lezi na 2 reke, i jedinstven je
u tome. Splavova ima samo jos u Amsterdamu, i to nesto malo...strancima to
zanimljivo jos iz aviona, kad slecu na Surcin. Fora je to srediti, ali ne 'industrijalizovati'...Ili sto mi neki Englezi rekose, e, ovo kod nas bi brzo
pretvorili u nesto drugo, svako bi digao nekakvo zdanje, sa sve terenima ispred.
Nije u tome poenta, poenta je zadrzati to kao nekakvu oazu nadomak grada.
Sava sigurno nema lekovitu vodu :wub:, ali je bioloski cista. U rukavcu kraj Ade,
tu je mrak, jer se uliva topciderka, sa svim dodacima iz Rakovice. Tu ribe verovatno imaju primese nikla i vanadijuma, to jeste, tu je mrak, mnogo gore
nego uzvodno. A to sa prljavstinom je prosto - veci kontejneri, (i blize!) i obaveza
tih restorana da ciste ispred, makar i da oni nisu ti koji jedini prljaju (a nisu) i kraj. Nema tu neke filozofije...

#25 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 11 February 2006 - 15:20

U rukavcu kraj Ade, tu je mrak, jer se uliva Topciderka, sa svim dodacima iz Rakovice. Tu ribe verovatno imaju primese nikla i vanadijuma, to jeste, tu je mrak, mnogo gore nego uzvodno.

<{POST_SNAPBACK}>

Je ne mogu da verujem da ima riba u njnoj [ne kazem da nema jer znam da ih ima, to mi je opstinska reka :wub: ], inace se ptice cesto hrane i piju vodu na toj rechici.

#26 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 11 February 2006 - 16:56

"Brigo moja pređi na drugog"

Splavove restorane kao prvo treba skloniti ako nemaju dozvole, i uostalom,
na plovnom su delu reke, to ne bi smelo, po pravilu. Prljaju, to stoji, ali ne toliko koliko sama reka nanese.

Prljavo jeste, ali sa slika bi stekao utisak da je strasno, a nije bas u toj meri, eto.

Napomenuo sam da nije svuda podjednako kritično, ali u delu 44,45 blokova izgleda ovako. A prošle-preprošle-natprošle su slično izgledali i splavovi u 70 i 70a. Drugo, ako je negde prljavije, da li treba da se pravda situacija time što može (ili na drugim delovima izgleda) još i gore? A u ovim blokovima živi ogromna koncentracija ljudi, za razliku od tih "drugih" delova. I slažem se sa svime što si rekao u principu, treba problem rešavati i na samom izvoru.

U rukavcu kraj Ade,
tu je mrak, jer se uliva topciderka, sa svim dodacima iz Rakovice. Tu ribe verovatno imaju primese nikla i vanadijuma, to jeste, tu je mrak, mnogo gore
nego uzvodno.

Što manje znam - mirnije spavam. :wub:

Edited by FRY, 11 February 2006 - 17:02.

#27 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 11 February 2006 - 17:00

U rukavcu kraj Ade, tu je mrak, jer se uliva topciderka, sa svim dodacima iz Rakovice. Tu ribe verovatno imaju primese nikla i vanadijuma,

tu ja stalno viđam pecaroše :wub:

#28 BigLebowsky

BigLebowsky
  • Members
  • 1,822 posts

Posted 11 February 2006 - 17:05

...ovo je stvarno bezveze, vidi se da ne poznajes savske galebove....pre deset godina ih je bilo jako mnogo, a kad Sava zamrzne masovno su dolazili na kontejnere i trazili hranu...neki od nas su setali zimi i hranili ih pored reke...gledali ih kako love ribu, to je nevidjeno koliko su spretni....a zasto ih vise nema toliko, nisam ni rekao da je samo zbog smeca, mozda ni ribe vise nema kao pre, ali da su dolazili tu zbog smeca je...hm...

Inace to djubre je lice tog dela grada i njenih gradjana [bez uvrede]. Treba da se vidi pod cijom je to nadleznostcu. da li moze gradska cistoca tu da prodje ?? Sto da ne. Iovako uspesno rade svoj posao...[kod mene je npr. sve cisto. P. Brdo  :wub: ]

...nisi citao pazljivo, nece da se penju na nasip i prazne kontejnere, a malo je kanti posto tamo ipak cirkulise jako mnogo ljudi....

Ako ne moze na taj nacin [zbog vremena ili n-te stvari] zasto se ekipa iz kraja ne organizuje i ne ocisti ???

<{POST_SNAPBACK}>

...jel ovo provokacija....?... :)

...ko je stavio link za opstinski link, hvala, ni ja nisam znao da postoji...da ne bude da sam pljuvac, efekti u ovom delu se vide poslednjih par godina i drago mi je....ipak svaki deo bg-a pored reke mora da bude prioritet svakoj opstini....ali problem djubreta koji je potegao fry je sasvim na mestu, nije ni neresiv ni skup, potrebno je samo malo akcije, par uredbi, kampanja i visoke kazne....a mnogo ce da znaci ljudima koji tu zive i koji dolaze da uzivaju pored reke....

#29 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 11 February 2006 - 17:19

...ovo je stvarno bezveze, vidi se da ne poznajes savske galebove....pre deset godina ih je bilo jako mnogo, a kad Sava zamrzne masovno su dolazili na kontejnere i trazili hranu...neki od nas su setali zimi i hranili ih pored reke...gledali ih kako love ribu, to je nevidjeno koliko su spretni....a zasto ih vise nema toliko, nisam ni rekao da je samo zbog smeca, mozda ni ribe vise nema kao pre, ali da su dolazili tu zbog smeca je...hm...

Savski galebovi ?? Posebna neka vrsta ??? :) Salim se, ja sam samo rekao da smece na dokovima nije nije uzrocnik. Verovatno je manjak riba....
inace galebovi i nisu neki vodeni lovci [znaju da kradu od drugih ptica] kad se pogledaju Kormorani ili porodica Gavia... [mada je to sad nebitno]

...nisi citao pazljivo, nece da se penju na nasip i prazne kontejnere, a malo je kanti posto tamo ipak cirkulise jako mnogo ljudi....

Pa onda treba bolj organizacija

...jel ovo provokacija....?... 0:)

<{POST_SNAPBACK}>

nije provokacija, ozbiljno pitanje... :wub:

#30 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 11 February 2006 - 18:46

Koliko sam video, u prolazu, grade veci objekat odmah pored, sto u sustini nije lose, rasterecenja radi.

"TC #2" (da ga tako nazovemo) je proradio pre par meseci, stvarno je prelepa urađena zgrada. Ja nemam ni najmanji problem sa Kinezima, šta više, drago mi je da ih ima. Može se reći da su se potpuno stopili sa sredinom za relativno veoma kratko vreme. Naravno, nisam sociolog da se udubljujem u neka detaljnija istraživanja...

Problem je higijena okoline, "ništa više" od toga. Živeo sam dovoljno dugo da znam koliko to smeta "starosedeocima" koji su prilično čisti i vole svoj deo grada u kome žive.

Posted Image

Recimo, evo prostog primera:
jedan soliter = ko celo omanje selo (po broju stanovnika). Pomnožimo li to sa brojem solitera u prosečnom bloku i neka samo po jedan predstavnik iz ovih "sela" rastura đubre - već nastaje haos, zar ne?