Jump to content

Photo

dresura pasa

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
50 replies to this topic

#16 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 23 January 2006 - 17:52

>>Covece, tj. devojko - Joli nam je bila razredna, a koker se zvao Dolly!!! Koji crnjak!

ma idi u ochin! :wub: ja kontala da je Joli/Dzoli. a shto se tiche razredne, pa nije Joli vec Jolan.

>>mada vidim da ljudi danas vise vole da upotrebe 'teaser' mali elektricni okidac, koji ti kontrolises preko daljinskog. pa kad mu kazes stop, stani, ili da on sam prepozna da to vise nije sidewalk (ne mogu se setiti na srpskom trenutno) onda se pritisne taj teaser i pas se pecne sa strujom.

choveche, ovo zvuchi kriminalno. sirote zivotinje. ja zazirem od metala svaki put nakon shto me je drmnuo elektricitet, a kamoli da njime cimam zivotinju.

#17 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 23 January 2006 - 19:20

Takodje mislim da kucnom ljubimcu ne treba prof. dresura. Def. nisam za nikakvu silu, ostar glas i trzaj za povodnik, je uglavnom dovoljno da pas nauci osnovne komande.
Naravno da mnogo toga zavisi od rase, pa po karakteristikama rase treba i birati psa.
To nije nimalo nonsense!
Odmaj se setim Pere Bozovica i njegovog Newfoundlera na +38 u Primostenu. :wub:
i slicnih exibicija gde je odabir bio po sistemu "jao kako je sladak". Onda to bude nightmare i za psa i za zivotinju.

Evo ja imam vec trecu gen rotova, a pre toga sam imao 2 gen srednjih pudli. Uvek bi svakom pre preporucio pudlu, nego rota. Rot su izuzetni psi, u kuci tesko da ima bolji to svi kazu. Sa druge strane to je opasan sluzbeni pas, koji nimalo nije jednostavan za handle. Pratical kaze poslusni, well izgleda da je imao srecu. Ja to za moje ne bih mogao uopste da kazem.

#18 Dr Kosh

Dr Kosh
  • Members
  • 460 posts

Posted 23 January 2006 - 19:28

jane

>>pas se vodi uvek sa tvoje leve strane<<
Nije mi jasno zasto?

Probala sam, ali bez uspeha. Kako da je to naucim?

za ovo znam da su uveli jos davno nemacki panduri dok su dresirali pse, da bi im uvek bila slobodna desna ruka, kojom su se vatali za pistolj, a od tada se verovatno uobicajilo.

ni ja nikad nisam koristio elektricni teaser, jedva da sam pristao i na onu bodljikavu ogrlicu, al to sam ipak morao jer je pas pun energije jako vukao, pa se cesto gusio od kozne ogrlice. kad sam mu stavio tu sa bodljicama, lepse je hodao.

a kako ste vi dresirali psa da ne istrcava na ulicu, nego da ide samo po trotoaru? al bez elektrike, ako moze.

Edited by Dr Kosh, 23 January 2006 - 19:29.

#19 precog

precog
  • Members
  • 1,809 posts

Posted 23 January 2006 - 20:19

pas se vodi uvek sa tvoje leve strane

Nije mi jasno zasto?

<{POST_SNAPBACK}>

zato sto decko ide sa desne.
:wub:

#20 Shiba

Shiba
  • Members
  • 610 posts

Posted 23 January 2006 - 20:32

Nije mi jasno zasto?

Probala sam, ali bez uspeha. Kako da je to naucim?

<{POST_SNAPBACK}>

moram da ti kazem da nece biti bas tako jednostavno i brzo ako ti je pas stariji od sest meseci.
svaki put, cim stavis povodac, psa prebacis na levu stranu. drzi ga na vrlo kratkom povocu, skoro da mu glava pipa tvoju nogu. onog trenutka kad hoce da mrdne levo ili desno, malo cipni i kazi 'ne'. kad izadjete napolje i setah ga na levu stranu ga pusti, svaki put kad hoce da se vrati na desnu, cimni kais i kazi 'uz nogu'...a onda setajte jedno 10 metara na opet kratak povodac, pa ga pomazi i casti. uvek morate da imate pri ruci treats raznorazne.

na psa se ne dere kao neki, niti glas treba da je grub. glas samo treba da je kratak i cist.

sve te treninge treba zavrsiti do godinu dana starosti a onda uzivati. eh, sad neke rase bukvalno zahtevaju intezivan trening, narocito rotovi koji su tvrdoglavi i ne bas bistri kao vucjaci, francuske pudle i vecina lovackih pasa.
pudle i lovacke skoro da covek ne mora ni da trenira. kod vucjaka kao i kod vecine rotova je borba za vlast..ko je kome gazda ...

moj pas (epanjel breton-lovacki) na primer zna da otvara frizider, sva vrata sa kvakama, da ceka da je neko poveze liftom (nadimak joj je debela), da otvori unutrasnja vrata lifta i da izadje, sama seta napolje (doduse setala je sad je matora pa slabo vidi i cuje)..zna tacno gde mi koja drugarica zivi, pocne da se trese kad sa slavije skrecemo ka veterinarskom itd... a to je niko od nas nije naucio.... sa rotovima, dobermanima, snaucerima to vec malo teze.... problem moze da nastane pod njihove stare dane kad postanu senilni i cesto se desi da postanu agresivni prema najblizima.

#21 Shiba

Shiba
  • Members
  • 610 posts

Posted 23 January 2006 - 20:36

zasto sa leve?

zato sto se na ocenjivanju i takmicenjima ide u suprotnom smeru od kazaljke....cini mi se da su ludi englezi uveli to pravilo...kod njih je i onako sve naopacke.

#22 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 24 January 2006 - 10:00

Eh da... Na ocenjivanju sam popio kritiku da kuče vodim sa pogrešne strane...

Naravno uz kritiku da pogrešno češljam kuče, a tek se sudija za glavu uhvatio kad je čuo da je dva puta šišano jer se ta rasa ne šiša (Shi Tzu).

Elem, mi smo pre dve godine prvi put uzeli kuče (birali iz enciklopedije), a da pre toga nikakvog iskustva nismo imali...

Haos... Mnogo enciklopedija i mnogo kučkarskih babica...

Još je kuče i dobro... Super!

Najveći mi je problem bila nužda jer zbog dužine dlake (ko portviš), šetnja tri puta dnevno nije dolazila u obzir, jer po ulasku u kuću moram bar dva tri puta da je bućnem u škaf za veš, posle čega ostane prst-dva peska i blata na dnu.

E sad to je ok leti, ali kad je ladno ona jednostavno ne može da se osuši između dve šetnje... Tako da imamo samo jednu dužu dnevnu šetnju!

Da se vratim na nuždu... Kučkari lažu... Valjda neće da kažu da im kučići pišaju i seru po kući, pa ih sramota...

Uglavnom svi saveti su bili nepraktični i bar meni nehigijenski (Jedino da napravim čučavac ili tuš kadu pa naučim kuče da je koristi).

Elem, pošto mi je kutija sa peskom bila nepraktična i nehigijenska, ja nabavim dva veća pekarska pleha i jedan turim na terasu, a jedan za ove hladne dane u kuhinjski ćošak. Pleh pokrijem novinama koje dnevno menjam, a imam i nekoliko malih tepiščića (40puta60),koji služe da se novine ne razlete , a koje nedeljno operem.

To rešenje se pokazalo najefikasnije i zadržalo se do danas... :wub:

#23 Merlak

Merlak
  • Members
  • 2,906 posts

Posted 24 January 2006 - 10:14

Puno dobrih, dobrih saveta. Ali i generalizovanja. Upravo ono sto
profi dreseri rade. A te zivuljke su individualci kao i ljudi. Jedan pas iste rase
ne ponasa se kao drugi, zavisi kaki mu "karakter", a bogami i inteligencija.
Duna je to prozivela sa Charlijem i Malishom, shvatice.
Iskustvo mi veli da jedan od problema minimalne kucne dresure lezi u
ponasanju ostalih ukucana prema kucnom ljubimcu. Taman naucis chedo
necemu, a nadje se neko da ga pokvari i zahebe sve.
Uz pse, treba dresirati i ljude. Nije na odmet!

#24 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 24 January 2006 - 11:15

Evo na primer, pre bi ja trebalo da idem na dresuru nego Idifix. Kad negde zapne ja mogu samo da ga razvlacim po trotaru, a i tada sa dve ruke. Shvatio je da je naefikasnije da se kao pomiri sa mojom odlukom, aonda iznenada promeni smer tamo gde je naumio. Vec me par puta oborio na tu foru.
E, sad, moj muz moze da ga seta bez icega. Kad ga on seta, mali ker ni ne gleda kud ide nego gleda u mog muza na 5cm od noge.
Pa ti sad vidi!

#25 Practical

Practical
  • Members
  • 676 posts

Posted 24 January 2006 - 22:40

Puno dobrih, dobrih saveta. Ali i generalizovanja. Upravo ono sto
profi dreseri rade. A te zivuljke su individualci kao i ljudi. Jedan pas iste rase
ne ponasa se kao drugi, zavisi kaki mu "karakter", a bogami i inteligencija.
Duna je to prozivela sa Charlijem i Malishom, shvatice.
Iskustvo mi veli da jedan od problema minimalne kucne dresure lezi u
ponasanju ostalih ukucana prema kucnom ljubimcu. Taman naucis chedo
necemu, a nadje se neko da ga pokvari i zahebe sve.
Uz pse, treba dresirati i ljude. Nije na odmet!

<{POST_SNAPBACK}>

Rekoh ja..... :wub:

#26 Merlak

Merlak
  • Members
  • 2,906 posts

Posted 25 January 2006 - 10:03

Rekoh ja.....da treba dresirati ljude :wub:

#27 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 26 January 2006 - 15:53

Evo na primer, pre bi ja trebalo da idem na dresuru nego Idifix. Kad negde zapne ja mogu samo da ga razvlacim po trotaru, a i tada sa dve ruke. Shvatio je da je naefikasnije da se kao pomiri sa mojom odlukom, aonda iznenada promeni smer tamo gde je naumio. Vec me par puta oborio na tu foru.
E, sad, moj muz moze da ga seta bez icega. Kad ga on seta, mali ker ni ne gleda kud ide nego gleda u mog muza na 5cm od noge.
Pa ti sad vidi!

<{POST_SNAPBACK}>

Eh da... Ja dotično kučence šetam bez povodca (osim preko glavne ulice), i ono bogami sluša, dok ćerke i supruga teško izlaze na kraj i sa povodcem STANI; DOĐI; AJDE; NE; FUJ; POLAKO i naravno BUBI -to je uglavnom ceo repertoar komandi koje razume... I sasvim je dosta...

Mora kuče pomalo, da bude i svoje... (isto kao i deca :wub: )

Evo i kučeta:

Attached Files

#28 Shiba

Shiba
  • Members
  • 610 posts

Posted 26 January 2006 - 18:17

dare tvoj pas malo lici na

#29 Musky

Musky
  • Members
  • 4,450 posts

Posted 27 January 2006 - 00:06

[

ti elektrosokovi nisu opasni za organizam ali sam licno protiv njih. btw, ako sterilises psa do 6 meseca kao sto rade u americi vrlo cesto, pas ce po prirodi da ti bude mirniji.

<{POST_SNAPBACK}>

[/quote]

...a ako mu isechesh rep i ushi ,
pas che ti biti shpicastiji u izrazu
i kvadratichniji u profilu ...

... a ako mu ugradish potkozni identifikacioni chip,
mozesh da ga registrujesh i ugradish mu alarm...

...ne secite psima delove tela,
kupichete jednom kola, pa njima menjajte delove
po nahodjenju ....

#30 kingmaker

kingmaker
  • Members
  • 4,535 posts

Posted 27 January 2006 - 00:14

...a ako mu isechesh rep i ushi ,
pas che ti biti shpicastiji u izrazu
i kvadratichniji u profilu ...

je l' ozbiljno to ideja?