dresura pasa
Posted 21 January 2006 - 09:49
srela proshle godine lika u parku sa nekim teletom od psa koji je vaspitan ko dechko sa Itona (tele, ne lik). reko mi da ide sa njim na neki kurs na Kamenjaru, al poshto nemam kola teshko da bih mogla peshke da se dovuchem, a taxi je out of the question.
znam dosta ljudi koji imaju velike pse, savrsheno vaspitane, bez da su se ganjali sa njima po tim kursevima.
e sad. koja je caka sa kucnom dresurom? nagrada-kazna, uslovljavanje? what?
proshli januar keva donela josh jednog pekinezera koji je bio toliko glup da, za tih par prvih meseci kad nije smeo da izlazi iz kuce, uopshte nije nauchio gde da pisha/sere, iako sam ga tabala, umakala njushku u mokracu, pokazivala posle gde treba itede. kontam da pekinezeri ne spadaju medju najinteligentnije, al i najgluplji pas moze da se uslovi, samo ne znam kako.
Posted 21 January 2006 - 11:23
iskljuchivo osobe koje za to imaju izrazite predispozicije, osechaj ,whatever .....
-svako moze svog psa nauchiti onim elementarnim komandama tipa:
sedi, lezi, mesto, k-nozi, fuj, shapa, box ...
-ove komande uglavnom znaju svi sluzbeni psi, koji idu na dresuru
/10meseci starosti-minimum/ a kasnije i polaganje radnog ispita .
ovi kursevi uglavnom zahtevaju dosta vremena, nisu jeftini i uglavnom su za sluzbene pse.
-mnoge rase imaju svoje specifichnosti, koje se moraju uzeti u obzir prilikom dresure.
- krupne rase /mastifi,doge,molosoidi.../ koje nisu sklone oblajavanju,
teshko se u globalu uche komandi ,,glas,, - lajanje na znak vodicha.
- polarni psi , prvenstveno malamuti , su veoma ,,tvrdi,, na dresuru, zbog slobodnog duha i ne vole shetnje na povodcu.
-osnovne komande pas pochinje da uchi josh kao shtene -
ali osnovno pravilo je da uslovljenost bude pohvala, a ne kao u cirkusu - biskvit.
-da se pas ne zbuni, vazno je da se svi ukuchani pridrzavaju iste terminologije i pokreta rukom prilikom izdavanja komandi.
-ako je kod tebe papucha ili zavesa - ,,fuj !,,
najgora varijanta je, da sutradan vidish nekog od ukuchana,
kako psa uchi aportiranju papuche.
-istina je da pas brze uchi uz uslovljenost hranom,
ali kad odraste ostache mu taj pavlovljev refleks .
nakon poslushane komande njushkache vashe shake razrogachenih ochiju, ochekujuchi materijalnu nagradu, uz oblizivanje ili bale.
Posted 21 January 2006 - 12:13
Gledao sam neke knjige o dresuri pasa i skontao da je za ozbiljnije dresiranje neizbezno "nasilje". I brutalnost se uvek podrazumeva, ide cak i dotle da se sakrijes i cekas da pas uradi nesto sto ne sme, pa ga onda "anonimno" oshinesh, da ne vidi ko je to uradio...
Meni pas i ne treba da juri krimose i trazi drogu, pa nisam ni hteo da idem dalje od osnovnih komandi. Nisam zeleo da ga voshtim samo da bi mi isao uz nogu kad ga vodim u setnju. Nek trci gde hoce, i nek njuska unaokolo. Jedino mi je bitno da ne istrcava na ulicu, pa ga sad dresiram da ne izlazi na put, nego samo po travnjaku i trotoaru. A to je moguce i bez sibanja.
A te osnovne komande pas lako moze da nauci, bez problema, stalnim ponavljanjem i povremenim nagradjivanjem. I bitno je stalno ponavljanje i kad nauci komandu jer u suprotnom posle nekog vremena zaboravi. Moj je kad je bio stene znao da da sapu, a sad ne zna. I bitno je da, kad ga grdis, ne koristis njegovo ime.
Posted 21 January 2006 - 12:32
-istina je da pas brze uchi uz uslovljenost hranom,
ali kad odraste ostache mu taj pavlovljev refleks .
nakon poslushane komande njushkache vashe shake razrogachenih ochiju, ochekujuchi materijalnu nagradu, uz oblizivanje ili bale.
a zato djuwy i dan-danas jede ogromen kolicine. npr. kad se vrati iz setnje, trci u kuhinju ocekujuci nagradu zato sto se prosetala. ili kad ide u setnju, prvo ode u kuhunju po zalogaj. osim toga, i krade hranu, ali to je zato sto je halapljiva. ponekad mislim da ce se prezderati do smrti, ako bude u prilici.

enivej, ona nije rasni pas, ali jeste velika (ok 35 kg) ali je, osim ovoga sto krade hranu, vrlo brzo naucila sta je trebalo (ovo sto je musky pobrojao+donese igrackice kad hoce da se igra), tako da nije bilo mnogo problema.
nije neko cudo od poslusnosti, ali je ok.
a, musky, koliko ti naplacujes?

Edited by kingmaker, 21 January 2006 - 13:27.
Posted 21 January 2006 - 12:59
-mnogi dreseri to podrazumevaju... ,,to je sluzbeni pas , nije pudlica ...!,,
-u zelji, da shto pre dodju do dobrih rezultata / reputacije/
neki koriste i ogrlice sa elekto shokovima
/koje inache sluze da upozore psa, koji nije u ogradjenom prostoru, da je na granici svoje teritorije/, pa to izgleda veoma svirepo.
-dresuru pas najbrze prihvata, kada ,,radi,, sa vech dresiranim starijim psom.
-godinama uzgajam sluzbene pse
imam prijatelja odlichnog dresera /uradio kokershpanijelu odbranu i napad/
ali mu nikad nisam dao svog psa na dresuru.
-osnovna pravila o dresuri, se nisu znatno menjala poslednjih 20 godina,
tako da je bilo koja knjiga dovoljno merodavna, da te nauchi kako izbechi greshke koje usporavaju ceo proces.
-pas koji se samo jednom nedeljno izvodi u shetnju van dvorishta,
normalno je da se ponasha euforichno i da reaguje na komandu tek nakon dva-tri povika.
-sve ostalo dolazi vremenom .
-
Posted 22 January 2006 - 13:47
Kao i kod ljudi postoje inteligentniji psi i oni drugi. Odredjene rase imaju neke specificnosti koje bi mogle da se generalizuju npr. kokeri su tvrdoglavi, kao i irski seteri, rotovi su ekstra poslusni, chivave su drkadzhije...etc..ali bez obzira na sve pas "upija" ponasanje vlasnika i otuda i ona fora da psi liche na svoje vlasnike...
Najinteligentniji psi (koliko sam chitao) jesu pudlice.
Lichno nisam za varijante profi dresure kucnih ljubimaca. Smatram da ako se chovek dovoljno posveti svom psu moze da ga nauchi svemu shto je potrebno da normalno funkcionishu u drustvu....Pas mora da nauci da dodje kada ga gazda zove, da stane pre prelaska ulice, da ne napada druge pse, da voli decu, ....da ne dira mace...a za sve je potrebno vreme, strpljenje i velika ljubav vlasnika.
U principu isto kao i kod dece samo sto su psi zahvalniji i iskreniji

Posted 22 January 2006 - 14:34

Cini mi se da je trajalo negde oko 2 meseca, svaki drugi dan, cak se i nekakav ispit polagao. Jedino je problem sto je tamo na Klisi, na kraj sveta...
Attached Files
Edited by kovjanic, 22 January 2006 - 14:37.
Posted 22 January 2006 - 20:22

elem... da pocnemo, khm, khm:
prvo pas sto je mladji pas to bolje. gledaj da ga uzmes mladjeg od tri meseca.
komande tipa sedi, dodji, daj sapu (ili give me five), gde da kaki, piski, itd...bukvalno mozes da ga naucis za nedelju dana (sve komande).
uvek imaj smoki pri ruci.
kako pas da prekine da vrsi nuzdu: cim to uradi, dovuces ga mesto gde se istovario, priblizis mu njusku na to mesto, i sa parcetom novina zasuskas mu na uvo. psi se uzasno plase tog zvuka. to im je gore nego da si ga tukla (inace, nema potrebe da ikad podignes ruku na tvog ljubimca)...e, onda ga izbacis iz stana, ispred vrata, gledaj kroz spijunku da mentol ne krene na stepenice (a obicno nece, nego stoji kod vrata i cvili da udje). drzi ga napolju bar minut-dva. i to je reseno zauvek.
sedi, lezi, daj sapu, padni mrtav (moja omiljena

daj jedan smoki pre nego sto krenes u akciju, da pas 'omirise' nagradu, i onda ponavljas sledeci postupak:
kazes 'sedi' a onda ga sa rukom pritiskas da sedne. kad ga stavis u polozaj da sedne obavezno ga pohvalis sa na primer 'good boy' ili ' bravo' i das mu jedan smoki. pa opet tako...sve dok sam ne sedne (isto se ponasas kao da si ga rukom namestila da sedne). ovaj postupak vazi i za sve druge komande.....da dodam ako psa ucis i sign language onda mu kazes 'sedi' i pokazes rukom (izaberi neku tvoju licnu komandu za sedi)...tako da ubuduce kad mu pokazes rukom (na primer spustas ruku) on ce da sedne. sign language upotrebljavam kad me menta ne cuje od buke, ili kad imam posla sa budalama.
eto, i psa sve ovo sa zadovoljstvom mozes da vaspitas pre nepunih dva meseca.
ne sme dvoje da vaspitava, samo jedan, glas pri dresuri da ti je kratak, cist, i taj koji ga vaspitava da ga obavezno izvodi i hrani. na taj nacin necete posle svaljivati krivicu kako nikog nista ne slusa jer ste psa vaspitali totalno naopacke.
have fun and good luck.
ah, da, pas mora da ima svoj kutak u stanu gde moze da ostane sam, zvace svoje koske (i uvek daj bar jednom nedeljno zivu kost od praseta, jagnjeta, i dnevno nekuvano jaje za dlaku).
i ne dozvolite da pas provali kako se otvara frizider! hrana uvek u isto vreme, i zdravo je da jednom u nedelju dana samo pije vodu.
any questions?
Edited by Shiba, 22 January 2006 - 20:31.
Posted 23 January 2006 - 09:32
ni ja nisam kontala klasichnu dresuru za policijske/vojne pse. ne bih htela da ga tabam bez preke potrebe, al bih htela da zna barem najosnovnije; da mi ne izleti na put ako je bez povoca, da dodje kad ga pozovem i slichne sitnice.
e sad, kako da istreniram psa ako nisam ceo dan kod kuce pored njega. shta mi vredi da mu umochim njushku u mokracu, ako se popishao pre tri sata kad nikog nije bilo kod kuce?
ili ako nemam vremena iskljuchivo ja da ga shetam.
kovjanicu, druze, pas ti je presladak

Edited by DUNADAN, 23 January 2006 - 09:36.
Posted 23 January 2006 - 12:21
opet ne znam tacne 'cifre', ali mislim da jedna setnja dnevno treba da bude to istrcavanje u parku.
i da, ovo sto je shiba rekla za 'batinu od novina' je super fora, samo ne radi bas tako jednostavno na principu prirodnog straha od tog zvuka, nego je obicno uslovljavanje, ako ga po njuskici malo odalamis:)
a fora je da umotane novine nisu tvrde, ne boli mnogo, a najbitnije je da ga ne tuces rukom, da bi mogla da ga hranis i mazis tom istom rukom, a ne da se trza.
Posted 23 January 2006 - 13:01
Covece, tj. devojko - Joli nam je bila razredna, a koker se zvao Dolly!!! Koji crnjak!10x za savete.
ni ja nisam kontala klasichnu dresuru za policijske/vojne pse. ne bih htela da ga tabam bez preke potrebe, al bih htela da zna barem najosnovnije; da mi ne izleti na put ako je bez povoca, da dodje kad ga pozovem i slichne sitnice.
e sad, kako da istreniram psa ako nisam ceo dan kod kuce pored njega. shta mi vredi da mu umochim njushku u mokracu, ako se popishao pre tri sata kad nikog nije bilo kod kuce?
kovjanicu, druze, pas ti je presladaksecam se onog tvog kokera iz osnovne, Joli il kako se zvala?
Posted 23 January 2006 - 13:14
sjajno
Posted 23 January 2006 - 16:05
10x za savete.
kovjanicu, druze, pas ti je presladaksecam se onog tvog kokera iz osnovne, Joli il kako se zvala?
mi ostavljamood terase malo otvorena, i kad hoce da se olaksa ode na terasu. medjutim, pas moze da izdrzi 10 sati da ne piski ako si tako vaspitao.
kao sto rekoh, nisam ni zakakvu agresiju, cak ni za sluzbene pse, i da bi vaspitao psa da ne prelazi ulicu, trebace ti malo vise vremena i truda. kao prvo, pas se vodi uvek sa tvoje leve strane, na raskrsnici mora da se nauci da stane i sedne. to isto radis sa smokijem, mada vidim da ljudi danas vise vole da upotrebe 'teaser' mali elektricni okidac, koji ti kontrolises preko daljinskog. pa kad mu kazes stop, stani, ili da on sam prepozna da to vise nije sidewalk (ne mogu se setiti na srpskom trenutno) onda se pritisne taj teaser i pas se pecne sa strujom.
kad sve to nauci tek onda mu skidas povodac, i das mu da nosi ako te mrzi

ti elektrosokovi nisu opasni za organizam ali sam licno protiv njih. btw, ako sterilises psa do 6 meseca kao sto rade u americi vrlo cesto, pas ce po prirodi da ti bude mirniji.
Posted 23 January 2006 - 16:19
pas se vodi uvek sa tvoje leve strane
Nije mi jasno zasto?
Probala sam, ali bez uspeha. Kako da je to naucim?