Jump to content


Photo

Selo moje malo


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
63 replies to this topic

#16 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 16 January 2006 - 10:22

Sto se tice siromastva, ispravi me ako grijesim; uz sve prednosti GMO-a kao jeftine hrane pristupacne siromasnima, oni najsiromasniji i dalje masovno umiru od gladi.

<{POST_SNAPBACK}>

Pa nije GM hrana toliko zaživela, štaviše tek smo na početku (a možda i na kraju obzirom na stav javnosti prema GM hrani).

Pisao sam o tom nesrećnom paradajzu negde detaljno, ček da nađem link.

evo ga

(Radi se prosto o "neukusnom" paradajzu, zaista mi nije poznato da se GM paradajz igde prodaje za svežu upotrebu, moguće je da ga ima u vidu paste od paradajza a i onda po zakonima većine zapadnih zemalja to mora da jasno piše na pakovanju).

#17 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 16 January 2006 - 11:17

2 Indy


Pa nije GM hrana toliko zaživela, štaviše tek smo na početku (a možda i na kraju obzirom na stav javnosti prema GM hrani).



Ovisi kako gdje, cini mi se da Ameri bas nisu optereceni s tim,(mozda upravo zato sto im sve pise, a ni moji domacini iz Kanade nisu uopce spominjali GM; kupovali smo hranu u supermarketima, iako ja tada nisam obracala paznju na to sto pise na etiketama, ali nisu ni oni.

Pisao sam o tom nesrećnom paradajzu negde detaljno, ček da nađem link.


Hvala ti. Ovaj paradajz koji se zimi prodaje je neopisivo bljutav, pa sam mislila da je to zahvaljujuci nekoj kemiji.
Cuj, a sto je s pricom o ubrizgavanju ribljih hormona u paradajz? Ima li to veze s GM ili ne?


a i onda po zakonima većine zapadnih zemalja to mora da jasno piše na pakovanju).


Nismo mi ta vecina, niti smo Zapad. :wub:

Prepisujem ti sto pise na tubi od paste:

Dvostruki koncentrat rajčica
28 -30% suhe tvari (?? koje suhe tvari)
Bez konzervansa
Sastojci: rajčica, kuhinjska sol
Podravka



A ovo pise na smrznutoj piletini:

Pileca prsa
Duboko smrznuto meso
Datum pakiranja: 17.10.2005.
Upotrebljivo do: 17.10.2006.
Croatia 2, veterinarska inspekcija
Belje, mesna industrija Darda
Beljska piletina, dobar tek!
- i to sve sto pise je na naljepnici koja je naljepljena na ambalazu.

Ja ne znam treba li na tim proizvodima pisati nesto drugo osim toga; cinjenica je medjutim da uglavnom nemam pojma sto jedem.
Tjesi me da ce se to vjerojatno morati promijeniti ulaskom u EU.

#18 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 16 January 2006 - 11:57

28 -30% suhe tvari (?? koje suhe tvari)

<{POST_SNAPBACK}>

Nikakve posebno suhe tvari. To prosto znači kad zagreješ tu pastu iz tube na npr 60 celzijusa voda će početi da se gubi. Kada dostigne konstantnu masu, preostaće 28 do 30% od početne mase - tj. suva materija. To su uglavnom ugljeni hidrati, nešto vrlo malo proteina, mrvičak lipida i ostalo su vitamini, minerali i slično. U principu to bi sve trebalo da piše. Kupujem puno proizvoda Made in Croatia ovde i uvek piše sve šta ima :wub:

To sa ribljim genima (nisu hormoni) u paradajzu jeste GM paradajz koji treba da je otporan. Takve stvari imaju jako slabu prođu u javnosti, znam da već postoje programi koji se obustavljaju zbog lošeg prijema u javnosti. Koliko mi je poznato, taj paradajz nije izašao iz laboratorija.

U Australiji i Novom Zelandu je obavezno obeležavanje GM hrane.

#19 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 16 January 2006 - 13:39

2 Indy


Nikakve posebno suhe tvari. To prosto znači kad zagreješ tu pastu iz tube na npr 60 celzijusa voda će početi da se gubi. Kada dostigne konstantnu masu, preostaće 28 do 30% od početne mase - tj. suva materija. To su uglavnom ugljeni hidrati, nešto vrlo malo proteina, mrvičak lipida i ostalo su vitamini, minerali i slično.


Tebe treba vodit u kupovinu kao prevoditelja. :wub: :)



Kupujem puno proizvoda Made in Croatia ovde i uvek piše sve šta ima


Hihi, naravno da pise kad imaju posebnu ambalazu za izvoz i moraju se drzati postavljenih standarda.
Ima proizvoda u HR na kojima pise, ali moj je problem sto i ono sto pise ja uglavnom ne razumijem, pogotovo kad su razni emulgatori u pitanju.
Sto se tice "Made in Croatia", mala preporuka kad budes dolazio u Hrvatsku, pogotovo ako volis sireve.
Iz takvih i slicnih proizvoda bi Hrvatska (i Srbija) trebale profitirati. Daleko vise nego sto to cine sad.

#20 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 16 January 2006 - 15:29

Nema sta da se lazemo, skenjali su hranu samo tako.

Normalno da je profit u pitanje kada je GMO a ne 6.5 bil "hungri maut to fid".
Na zalost nije vise ni stvar u zdravoj zemlji, vodi, vazduhu .... ok dobijes "zdavu hranu" iz jednog ugla, a sta cemo sa onim side-efects koji tek treba da se vide i osete. Sta je sa semenom. Seme su skenjali totalno, u trci za profitom, prinosom, otpornoscu ....

Na Balkanu ponesto jos ima ukus, ovde .... mislim ne mislim. I ja se takodje secam kakav ukus ima breskva recimo u Grckoj, nema vise tih sorti. Nisu profitabilne! ......

.....


Agrarni turizam se u Hrvatskoj polako razvija, (pretpostavljam da ga ima i u Srbiji, ne bi bilo lose da netko kaze par rijeci) iako nedovoljno s obzirom na mogucnosti; mi ne moramo glumiti ruralno, kad to jesmo. Najvise po tom pitanju je ucinila Istra; i to bas u samoj unutrasnjosti. I odlicno profitiraju.


:wub: Well, na zalost nema turista koji zele da plate izvorno ruralno, mora da bude ipak malo odglumatano.

#21 vizl

vizl
  • Members
  • 353 posts

Posted 16 January 2006 - 16:14

2. Ova je zabrinjavajuca.
Moj odlican prijatelj Dino, vrhunski vet na Krfu, probao da odgaji 100 pilca na svom rancu. Em ogroman ranc, em i on i zena vet, tj super uslovi. Na kraju su uspeli da pojedu 5 zdravih pilica od 100, te ga je svako kostalo oko 200e. :). Ok, covek nije farmer nego veterinar, ali kaze da bez tone lekova nema sanse da odgajis pile.


Pazi ne znam kakve oni droge daju svojim pilicima ali koliko sam razumeo tetky oni se vode jednom na pelcovanje dok su mali :wub: Sad ko zna mozda su nashi pilici vec genetski modifikova ko i njihove gazde Srbovi (:

#22 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 16 January 2006 - 16:42

Moj odlican prijatelj Dino, vrhunski vet na Krfu, probao da odgaji 100 pilca na svom rancu. Em ogroman ranc, em i on i zena vet, tj super uslovi. Na kraju su uspeli da pojedu 5 zdravih pilica od 100, te ga je svako kostalo oko 200e. :wub:. Ok, covek nije farmer nego veterinar, ali kaze da bez tone lekova nema sanse da odgajis pile.

Ok ako je business opportunities a jeste, balkan ima velke sanse da uspe sa "zdravom hranom" tematskim turizmom ....

<{POST_SNAPBACK}>


Taj tvoj drugar stvarno nije bas vest sa zivinarstvom. Moji mama i tata prosvetni radnici, pa im malo pilica "ode" a gaje ih u basti i bude ih po 50-ak u cugu.
Mama ne da se prska krompir nego smo zlatice, a narocito jaja skidali sa krompira rukama. Imamo 'zaboravljeni" vocnjak koji je dalje od kuce, pa se ide samo kad treba da se oreze i obere voce. Niko nista ne prska, i sva stabla su ziva vec 20 godina.

A paradajiz, moze da bude ukusan, zavisi od sorte i pod uslovom da se Holandjanima zabrani da uzgajaju svo povrce. Cini mi se da sam procitala neki tvoj post gde kazes da gaje povrce kao hidrokulture (jasta, nema krtica, glista, crva, puzeva...). Zato je paradajiz koji je kod mog tate vec nikao (a tek smo u januaru) najsladji, jer jos koristi "starinske" sorte koje nadje sam, a i ovde su pocele da se pojavljuju, pa mu saljem. A i sa krticama se bori, pa im je instalirao radio u rupe, kaze da ne vole Radio Beograd I program :)

Moji roditelji su poceli "ekolosko amatersko bastovanstvo" kad smo mi bile male (hteli su da nas zdravo hrane) , a njima trebao hobi. Sada su penzioneri ali polu-profesionalci u bastovanstvu , sa velikim znanjem (prosvetni radnici, pa i hobiju prisli 'po udzbeniku" 0:) ) koje nikome ne treba. Lokalno seosko stanovnistvo se cudi kako njih dvoje imaju toliko uspeha, ali nemaju nameru da promene svoj zastareo, i los nacin uzgajanja.

#23 Kontras

Kontras
  • Banned
  • 833 posts

Posted 16 January 2006 - 17:07

2. Ova je zabrinjavajuca.
Moj odlican prijatelj Dino, vrhunski vet na Krfu, probao da odgaji 100 pilca na svom rancu. Em ogroman ranc, em i on i zena vet, tj super uslovi. Na kraju su uspeli da pojedu 5 zdravih pilica od 100, te ga je svako kostalo oko 200e. . Ok, covek nije farmer nego veterinar, ali kaze da bez tone lekova nema sanse da odgajis pile.


Pa normalno da je tako kad je pogrjesio u samom startu. Ako je tvoj prijatelj Dino htio da proizvodi zdrave pilice onda se to radi malo drugacije, a ne tako sto kupis stotinu pilica nastalih od roditelja koji su vjrovatno bili bolesni pa tretirani, pa kljukani raznim drugim hemikalijama itd, itd.
Ako je Dino htio da uzgaja zdrave pilice onda nije trebao da pojede tih pet nego da ih pusti da oni izlegu svoje pilice. One koji se razbole odstrani, a zdrave sacuva da se oni dalje reprodukuju. Tek poslje nekog vremena ce moci da ima recimo farmu sa sto pilica koje nece morati tretirati jer ce njihov imunoloski sistem biti dovoljno jak da se sam bori sa bolestima. Tu i tamo po neko bolesno pile ukloni i s time je rijesen problem. Podrazumjeva se da ti pilici moraju imati odgovarajucu hranu i ostalo sto im treba da bi ostali zdravi.
E, ali to je malo duzi proces i nesto skuplji mada i ne mora biti. Problem sa proizvodnjom zdrave hrane je to sto to zahtjeva vrijeme i strpljenje.

#24 Kontras

Kontras
  • Banned
  • 833 posts

Posted 16 January 2006 - 17:12

Modestiy svaka cast tvojim roditeljima!

#25 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 16 January 2006 - 18:56

2 Msmodesty & Kontras

Svaka cast rotiteljima from me 2.

Naravno da sve moze, Dino nije imao dovoljno strplejnja i sl. Poenta je bas ono sto je rekao Kontras. Posle jedno trece cetvrte generacije mozda i dobijes otporne pilice ....

Seme; stare sorte. Well koliko ima takvih kao tvoji rotitelji? Ma Srbija je bre super, bar u prolece kada vecina povrca bude lokalno, jos se i nadje ponesto da valja, ali je trend def. los.

U GR se ljudi to desilo preko noci. Meni je Grcka bila sinonim za dobro voce povrce, breskve, lubenice, paradjz, pomorandza .... Danas je to katastrofa, ok opet moze da se nadje "dopio" tj domace. Well "domace" odjednom je sve "domace". Na onom topiku o moru sam pisao ode o Mihalisu koji ima tavernu Alonaki na Krfu. On ima sve svoje iz baste, ljudi nema para koje mogu to da plate!

Naravno da kod nas sve to moze da funkcionise. Pogledaj malo okolo po Srbiji: Rajac, Mionica, Milanovac... raj na zemlji.

#26 reg

reg
  • Members
  • 4,229 posts

Posted 16 January 2006 - 21:56

Ako je Dino htio da uzgaja zdrave pilice onda nije trebao da pojede tih pet nego da ih pusti da oni izlegu svoje pilice. One koji se razbole odstrani, a zdrave sacuva da se oni dalje reprodukuju. Tek poslje nekog vremena ce moci da ima recimo farmu sa sto pilica koje nece morati tretirati jer ce njihov imunoloski sistem biti dovoljno jak da se sam bori sa bolestima. Tu i tamo po neko bolesno pile ukloni i s time je rijesen problem. Podrazumjeva se da ti pilici moraju imati odgovarajucu hranu i ostalo sto im treba da bi ostali zdravi.
E, ali to je malo duzi proces i nesto skuplji mada i ne mora biti. Problem sa proizvodnjom zdrave hrane je to sto to zahtjeva vrijeme i strpljenje.


Ko ce da finansira cekanje cetvrte generacije pilica?

Zitarice, voce i povrce jos i nekako, ali pretpostavljam da su "eko" farme izuzetno rizicne. Recimo razboli se neko grlo u stadu, i proizvodjac je primoran da rokne svima lekove i izgubi ulozeno, ili da rizikuje uz nadu da su grla zdrava.

#27 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 16 January 2006 - 22:20

...da gaje povrce kao hidrokulture (jasta, nema krtica, glista, crva, puzeva...). =

<{POST_SNAPBACK}>

To nema veze sa ukusom paradajza, vazna je sorta, a svaka moze da se gaji kao hidrokultura. Neki od najboljih paradajza koje sam jeo su bili proizvedeni hidrokulturom.

#28 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 17 January 2006 - 09:41

To nema veze sa ukusom paradajza, vazna je sorta, a svaka moze da se gaji kao hidrokultura. Neki od najboljih paradajza koje sam jeo su bili proizvedeni hidrokulturom.

<{POST_SNAPBACK}>


Ne kazem ja da je to povrce lose, ali gajenje hidrokultura samo pokazuje koliki je imperativ imati EFIKASNO povrtarstvo, po bilo koju cenu. To je bio samo uvod za pricu o krticama i Radio Beogradu. Znaci, nista se ne sme prepustiti slucaju, pa ni moguci problem krtica i glista.
Sorte - opet ista prica, idemo prema najefikasnijim resenjima, pa tako i paradajiz i paprika koji imaju kozu kao da je od plastike, jer se tako nece ugruvati.

Ipak, vidim trend u Francuskoj, koji ide prema kvalitetu. Tu i nalazim "stare sorte" paradajiza i paprike. Pokrenuta je citava kampanja da se te sorte zastite, pravilnim donacijama EU, ljudi pocinju da ih gaje, i potrosaci su odusevljeni.
Nasa pijaca u gradu je puna, i ljudi se skupljaju bas na tim "etno" tezgama - Italijani sa povrcem (onaj fini okrugli svetlo ljubicasti patlidzan moze samo kod njih da se kupi, a ukus ne moze da se meri sa "crnim"), Portuglaci dovoze voce, Belgijanci pecurke sa Ardena,.. Od Holandjana kupujem samo cvece :wub:

#29 APACH

APACH
  • Members
  • 758 posts

Posted 17 January 2006 - 10:14

@msmodesty
ahh secam se tog skidanja zlatice sa krompira u selu, nije bilo sanse da se prska bilo cime. Sto se tice krtica i rovchica provereni sistem je da sednes pored baste sa motikom u ruci(kisobran da zastiti od sunca obavezan) i cekas da se mali vrag pojavi(macke bas i nisu zainteresovane) znaci, nista hemija i ostale gluposti. Zlatice nije bilo nikako kad su zasadili stabljike konoplje medj krompirima..... Cherry tomato raste kao divlja sorta koju je nemoguce iskoreniti i baba vise ne zna sta ce sa njim leti......dotle mi dajemo cca 300 dindzi za pola kile korova. I jos uvoznog.

#30 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 17 January 2006 - 10:28

@msmodesty
ahh secam se tog skidanja zlatice sa krompira u selu, nije bilo sanse da se prska bilo cime. Sto se tice krtica i rovchica provereni sistem je da sednes pored baste sa motikom u ruci(kisobran da zastiti od sunca obavezan) i cekas da se mali vrag pojavi(macke bas i nisu zainteresovane) znaci, nista hemija i ostale gluposti. Zlatice nije bilo nikako kad su zasadili stabljike konoplje medj krompirima..... Cherry tomato raste kao divlja sorta koju je nemoguce iskoreniti i baba vise ne zna sta ce sa njim leti......dotle mi  dajemo cca 300 dindzi za pola kile korova. I jos uvoznog.

<{POST_SNAPBACK}>


:wub: Zamisljam tatu kako sedi sa kisobranom :)
Ne znas ti njega, nema za to strpljenja. Mada je prosle godine mislio da ce se ubiti kada je zatekao rasad paradajiza unakazen prolaskom krtice.
To sa Cherry paradajizom nisam znala da moze da raste kao divlji. Tata prvo nije hteo da se "bakce" sa tako malim plodovima, ali je posle par godina pristao. Opet, ko sto kazes, niko drugi nece ni da proba.

Razmisljam koliko je ljudi pogresno izabralo profesiju, a i mi mozda, pa sto kaze Ziza, rade po fabrikama, a bili bi srecniji na selu.

EU subvencije (a tek US subvencije) za poljoprivredu, su valjda imale za cilj da tim ljudima koji rese da se vrate na selo, ili da nastave proizvodnju, pomognu. Opet, stvorile su nelojalnu konkurenciju. Zato je povrce ovde jeftinije nego u Srbiji, i izvoz iz Srbije je nemoguc.

Ko o cemu baba o ustipcima, a ja o kvalitetnom povrcu/vocu - ja i dalje mislim da bi bilo mesta za Srbiju na EU marketu (samo se setim lubenica iz Spanije ovog leta pa mi muka). Problem su kvote, regulative koja se moraju postovati,...
Profit nije veliki, mora mnogo da se radi ali ko voli, nije mu tesko.