Jump to content


Photo

Selo moje malo


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
63 replies to this topic

#61 Zverilla

Zverilla
  • Members
  • 910 posts

Posted 30 January 2006 - 10:45

"bilo bi vise vode/nafte po glavi stanovnika, sto ne znaci da bi bila jeftinija."

"teoretski, ako bi zivela u manje naseljenoj sredini, verovatno ne bi imala vodovod ili naftovod, gallon bi te kostao ko sv. petra kajgana."


ja ovo nisam napisao. nauci da koristis alate koje ti pruza forum

"misliti i pisati nije isto!
ja citam ono sto pises a ne tvoje misli"

i? sta si procitao sto je razlicito od mojih misli u onoj recenici o umiranju od gladi? hoces zapravo da kazes da si bukvalista i da si me tako i shvatio? ok, tvoj problem, no one cares...


sama si napisala "sta to bese ja rekoh odn. htedoh reci". da bih ti to ucinio citljivijim, cak sam i naglasio. al izgleda ne pomaze :)

"problem gladi i prenaseljenosti je mnogo ispoljeniji u oblastima zemljine kugle gde nije posteno ni struja stigla a kamoli internet."

ne znam sta je implikacija ove recenice.


opet - procitaj ono sto si ti pisala o informisanosti, podacima koji treba da stoje na proizvodu, itd...

"takodje, u tim predelima smanjenje kupovne moci ne utice na usporenje rasta populacije. logika ti ne valja."

pa sad zavisi od konkretnih okolnosti i namirnica. siromasni u pustinjama ako nemaju da plate hranu, umrece, jer nemaju gde da je nabave, i tako mrtvi nece se vise razmnozavati. da se i ovo ne bi shvatilo bukvalno, sta hocu da kazem je da siromasni koji nemaju za hranu nece radjati decu, jer nece biti u stanju da ih odgoje. to opet ne znaci da je _to_ odluka nekog siromasnog coveka danas (cak naprotiv, oni ce se razmnozavati koliko god mogu u nadi da ce bar jedan potomak da prezivi do stvaranja svojih potomaka) koji vidi da nema hranu, i za tu odluku potrebno je jos dodatno obrazovanje o tome sta su posledice njihovog razmnozavanja. mozda se ja suvise uzdam u to da bi obrazovanje pomoglo da odgovori siromasne ljude od razmnozavanja, ali mislim da je bar vredno probati.


evo primera: drzava koja ima enorman rast populacije je indija. i to u krajevima gde je godisnja zarada po glavi stanovnika reda 10ak do 1 stotine dolara godisnje. a hranu ne kupuju nego je sami gaje.

i na kraju, samo za tebe, jedan mali savet (na engleskom, mozda ces tako bolje razumeti): think before you post :wub:

Edited by Zverilla, 30 January 2006 - 10:59.


#62 ucn24

ucn24
  • Members
  • 212 posts

Posted 31 January 2006 - 19:56

[quote name='Zverilla' date='30 Jan 2006, 10:45']
ja ovo nisam napisao. nauci da koristis alate koje ti pruza forum

big deal, zaboravih da izbrisem "[quote=...]", kad sam u isto vreme odgovarala na tvoje i na TBone-ove postove. kakve veze ima kome konkretno sam odgovarala? sto se mene tice, vi ste jedna ista osoba s druge strane zice.

"sama si napisala 'sta to bese ja rekoh odn. htedoh reci'. da bih ti to ucinio citljivijim, cak sam i naglasio. al izgleda ne pomaze :)"

ja mislim da ti imas problem sa tumacenjem ove recenice koja znaci: 'sta je pisac podrazumevao (hteo da kaze) onim sto je rekao (o umiranju siromasnih od gladi).'
al' dobro...

"opet - procitaj ono sto si ti pisala o informisanosti, podacima koji treba da stoje na proizvodu, itd...
evo primera: drzava koja ima enorman rast populacije je indija. i to u krajevima gde je godisnja zarada po glavi stanovnika reda 10ak do 1 stotine dolara godisnje. a hranu ne kupuju nego je sami gaje."

aha, da. a sad _ti_ idi pa procitaj ponovo ono sto sam ja napisala u vezi s tom konkretnom realizacijom, prepisano (i vazni delovi 'hajlajtirani') ispod:

[1] "... a ono da se vrlo jasno i citko ispise na namirnicama uslovi odgajanja zivotinje/biljke koja se prodaje, i da se [dodatno] prilozi referenca na citko i jasno ispisan website, kao i papirnu verziju, izvestaja koji onako na narodnom (ali nepristrasnom) jeziku tacno opisuje kupcu sta su mogucnosti da mu se desi ako kupi datu namirnicu. pa onda da se nadamo da ce ljudi s takvim obrazovanjem napraviti odluku za koju ce onda bez dvoumljenja biti sami odgovorni. ovo onda ne bi dovelo do direktne smrti od gladi, ali bi - ja mislim i nadam se - malo pokrenulo neke tockice u mozgu inace neinformisanog kupca. "


"i na kraju, samo za tebe, jedan mali savet (na engleskom, mozda ces tako bolje razumeti): think before you post :wub:"

no comment. i suggest you get a mirror for yourself, and take a good and hard look at the reflection.

#63 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 09 February 2006 - 01:39

@ Ziza
od prvog do poslednjeg slova...

moderni lanci modernog čoveka. zlatni, sjajni i estetski oblikovani, al' opet - lanci. :wub:

Edited by FRY, 09 February 2006 - 01:42.


#64 Sleepers

Sleepers
  • Members
  • 8,129 posts

Posted 09 February 2006 - 19:13

@ Ziza
od prvog do poslednjeg slova...

moderni lanci modernog čoveka. zlatni, sjajni i estetski oblikovani, al' opet - lanci. :wub:

<{POST_SNAPBACK}>


Da jos malo obrazlozis te lance?
Ne bi bilo na odmet..