Jump to content


Photo

Internet domen za Srbiju?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
136 replies to this topic

#31 arrgh

arrgh
 • Members
 • 496 posts

Posted 14 July 2006 - 16:29

Osnovan je Registar internet domena Srbije pocetkom jula. Oni i ministarstvo kazu da ce novi internet domen biti .rs ili .sp (?!) ili .ss (treba li komentar).

.yu ce biti u funkciji jos oko 5 godina, dok se sve adrese ne prebace na novi domen

MORE INFOMORE INFO

#32 arrgh

arrgh
 • Members
 • 496 posts

Posted 14 July 2006 - 16:34

QUOTE(I feel good @ 14 Jul 2006, 16:07)
Raspade se drzava, mi jos par godina mozemo koristiti .yu domen, a sta posle? Varijate sa .ss .  .sx ili .sq su poprilicno bezveze. Neko rece .rs sto da ne. Mozda ako se otkupi .co.sr ako je to uopste moguce to bi nam resilo neke probleme. Ili varijatan .sr.com ne znam da li je izvodljiva!
U cemu je ovde stos?


Stos je u tome sto je neko pametniji na vreme za 20-30 dolara kupio te zanimljive adrese i sad ceka da se neko javi da to otkupi od njega. Postoje firme koje imaju i do 15 miliona registrovanih adresa koje su na prodaju.

BTW sex.com je prodat za oko 15 miliona dolara!!! ph34r.gif

#33 AkoPostaveNekogVisokog

AkoPostaveNekogVisokog
 • Members
 • 12,197 posts

Posted 19 July 2006 - 10:25

Pogledajte glasanje na
Ovom sajtu

Ogromna vecina je za RS tj. Republika Srbija. Meni se to svidja, pogotovo sto ce i ovi i Srpske da se prime pa da kupuju nas domen.

Varijanta ss je u opticaju jer mnogi strucnjaci tvrde da se jako vazno da pocinje sa istim slovom kao i ime drzave. Mada ni cp nije lose, ali to je vise zaj**ancija.

#34 I feel good

I feel good
 • Members
 • 735 posts

Posted 22 July 2006 - 16:09

Sa sajta b92:

Kodovi Srbije SP i SPA?
22. jul 2006. | 12:55 -> 16:36 | Izvor: B92
Beograd -- U igri za novi dvoslovni državni kod za Srbiju ostale oznake "RS" i "SP", konačnu reč će dati Zavod za standardizaciju Srbije.

Kako do autentičnog identiteta Srbije?


Kako saznaje list Danas, u petak je održan interni sastanak predstavnika Zavoda za standardizaciju Srbije i Ministarstva nauke i zaštite životne sredine, na kojem je Ministarstvo predložilo "RS", dok je Zavod još 27. juna kao predlog Ministarstvu spoljnih poslova uputio "SP" za dvoslovni i "SPA" za troslovni kod.

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) uzela je u razmatranje oznake "SS" i "SP" koji će biti usvojeni ako Srbija ne dostavi svoje predloge. Odluku o državnim kodovima donosi ISO, u saradnji sa Zavodom za standardizaciju zemlje o kojoj je reč.

Iako se odranije znalo da će biti veliki problem oko dvoslovne oznake jer su sve opcije koje asociraju na ime Srbije zauzete od strane drugih država, nejasno je zašto se odustalo od troslovne oznake "SRB" ili "SER" koje su slobodne? Postavlja se pitanje koga će "SPA" asocirati na ime Srbije, na bilo kom jeziku.

Takođe, spominjala se mogućnost upotrebe dvoslovne oznake "SJ", koja jeste registrovana od strane ostrvske teritorije Svalbard i Jan Majen, ali ona koriste oznaku "NO" matične države Norveške.

Više o ovoj izuzetno bitnoj temi za identitet nove države možete pročitati ovde, uz ogradu da je preuzimanje oznake od stane druge države moguće tek uz vremensku distancu od pet godina, koliko po pravilima ISO mora neka oznaka biti nekorišćena da bi se mogla ponovo aktivirati.

Zanimljiv osvrt na ovu problematiku možete pročitati i na sajtu Wikipedia.

------------

Problem sa oznakom SRB je sto je dvoznacna zauzeta i SR i SB, a po standardu ALFA2 i ALFA3 moraju da budu slicne. Mozda naprave izuzetak pa dozvole RS i SRB... ali videcemo SP i SPA je katastroficno, ko zna na sta ce domen da lici.

Edited by I feel good, 22 July 2006 - 16:09.


#35 Posmatrac

Posmatrac
 • Members
 • 890 posts

Posted 22 July 2006 - 23:15

QUOTE(SkewSoul @ 14 Jan 2006, 18:30)
vrlo vazno pitanje... ove oznake su stvar nacionalnog identiteta, i srbija je na zalost i u ovoj oblasti kao neko siroce. oznake propisuje medjunarodna organizacija za standardizaciju, i to alpha 2 oznaku (koristi se napr. za internet domene, automobilske oznake) i alpha 3 oznaku (koristi se za napr. olimpijsku skracenicu). vise o ovome na http://www.iso.org/i...atement_cs.html

posto je sasvim izvesno da ce srbija ove godine NAJZAD postati samostalna drzava, predlazem sledece:

za alpha 3 oznaku SRB (prva tri slova od srbija, nikako SER sto se iz zezanja cesto pojavljivalo, zvog humoristicke konotacije sa jednim procesom koji se obavlja na klozetskoj solji. ponavljam, ove oznake ne smeju biti zajebancija, zaista su bitan deo marketinskog kapaciteta zemlje)

za alpha 2 oznaku je stvar mnogo komplikovanija. idealno bi bilo SB, jer su ta dva slova najzvucnija i u engleskom i u srpskom izgovaranju imena drzave, ali je zauzet od solomonskih ostrva, mada mi uopste nije jasno kakve veze ima B slovo sa nazivom solomon islands... mislim, sa obzirom na to da se radi o maloj drzavi, da bi se medjudrzavnim ugovorom mogao kupiti taj domen, a da solomonska ostrva registruju neki drugi.


Da, najidealnije bi bilo SB i SRB, i stvarno bi trebalo neko da se zamisli i sa tim solomonskim ostrvima, pretpostavljam veoma malom drzavom, napravi ugovor. Bolje i da kosta i da bude SB, nego da bude nakaradno SS ili SP.

#36 zzzzz

zzzzz
 • Members
 • 2,055 posts

Posted 22 July 2006 - 23:28

Sto se tice .sp, nemam reci. Tuvalu od izdavanja .tv placa clanarinu u UN, mozda bismo mi sa .ss navukli neke nesretne naciste da dadnu malo.

Bez sve sale, ako ikako moze .sb da se otkupi od Solomonskih ostrva (igrali nereseno sa Australijom u kvalifikacijama za ovo SP u fudbalu, znaci nisu naivni), pa makar i moralo da se potom ceka pet godina, vredelo bi. S druge strane, .sj jeste darovano norveskim ostrvima Svalbard i Jan Mayen, ali se taj domen trenutno ne koristi, posto oni koriste .no, tako da bi se i to moglo otkupiti (naravno, ako se mala ali ponosna ostrvca ne uskopiste i ode mas u propas). Idealno bi bilo .sr, ali rodna zemlja Ruda Gulita i Franka Rajkarda verovatno ima druge planove.

.sp strancu ne znaci nista. A tek SPA... za uzasavanje. Netacno je da alpha-2 i alpha-3 oznaka moraju da lice, prvi primer su Hrvati sa .hr i CRO, tako da ne postoji objasnjenje zasto ne uzeti SRB za alpha-3 oznaku. Inace, iskoriscene alpha-2 oznake na s jesu:

SA Saudi Arabia
SB Solomon Islands
SC Seychelles
SD Sudan
SE Sweden
SG Singapore
SH Saint Helena
SI Slovenia
SJ Svalbard and Jan Mayen
SK Slovakia
SL Sierra Leone
SM San Marino
SN Senegal
SO Somalia
SR Suriname
ST Sao Tome and Principe
SV El Salvador
SY Syrian Arab Republic
SZ Swaziland


Sto nam ostavlja sirok izbor u vidu:

SF (raniji finski kod, mozda bi privuklo neke nerdove)
SP (nas buduci kod, ne znaci nista, osim skracenice Svetskog prvenstva... na srpskom)
SQ (www.squirrel.sq)
SS (www.nijesvakisrbinratnizlocinac.ss)
SU (bivsi kod Sovjetskog Saveza, eto, imamo ponesto za svaki ukus)
SW (U znak osvete Svedjanima za sva zla koja su nam naneli)
SX (ne asocira ama bas ni na sta... perverznjace)

Blagis se nama.

Edited by zzzzz, 22 July 2006 - 23:35.


#37 Ragnar

Ragnar
 • Members
 • 1,431 posts

Posted 23 July 2006 - 10:08

http://en.wikipedia....n_country_codes

"However, it is worth noting that since ISO 3166-1 requires that a code is unused for five years before it can be re-used, this may not be possible even with the consent of the ISO and the previous holder, as users of the standard may object."

Čini mi se da i sa su ta ostrva voljna da urade tako nešto, otkup neće biti glatko rešenje.

#38 AkoPostaveNekogVisokog

AkoPostaveNekogVisokog
 • Members
 • 12,197 posts

Posted 23 July 2006 - 12:39

Mislim da je potpuno prirodno da oznake budu SRB i RS. Koga SP i SPA asociraju na Srbiju, to mi uopste nije jasno. Cak i SER nije tako lose resenje za troslovnu, a moglo bi da prodje SS za dvoslovnu. Sve ostalo je totalna glupost.

#39 arrgh

arrgh
 • Members
 • 496 posts

Posted 25 July 2006 - 14:30

Evo i najnovijih informacija, izgleda da ipak ima sanse da izbegnemo Srbija - zemlja banja...

[/QUOTE]SP i SPA ili RS i SRB
25. jul 2006. | 14:58 -> 15:08 | Izvor: B92, FoNet
Beograd -- Još nisu određeni zvanični predlozi za međunarodne dvoslovne i troslovne oznake za Srbiju, kaže Ivan Krstić.

VD direktora Instituta za standardizaciju Srbije je u pisanoj izjavi naveo da su oznake "SP", "RS" i "SPA" za Srbiju samo početni radni predlozi koji mogu biti promenjeni, kao i da one nisu upućene Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju (ISO) u Ženevi.

Zavod je 27. juna ministarstvima nauke i spoljnih poslova Srbije predložio da dvoslovna skraćenica za Srbiju bude "SP", a troslovna "SPA". Oznaka "SP" je predložena jer sadrži slova iz reči "srpski" i jer su druge oznake koje sadrže slova iz naziva "Srbija" zauzete ("SR", "SB", "SI", "SJ" i "SA"), a do troslovne oznaka se došlo dodavanjem slova "A".

Krstić je kazao da su pored oznake "SP" sa istim početnim slovom slobodne samo oznake "SQ", "SS", "SW" i "SX", ali slobodna je i oznaka "RS", koja "direktno i vizuelno asocira na službeni naziv zemlje - Republika Srbija". Ministarstvo nauke Srbije je 21. jula predložilo da dvoslovna oznaka za Srbiju bude "RS" jer je to predlog koji podržava cela Internet-zajednica u Srbiji, a predlog za troslovnu oznaku ministarstvo nije dalo.

Preostaje stav Ministarstva spoljnih poslova koje može da se saglasi sa predlogom Zavoda dostavljenim 27. juna ("SP" i "SPA"), ili sa predlogom Ministarstva nauke ("RS") i predloži troslovnu oznaku "SRB" što će, kako saznaje B92 iz izvora bliskih lideru Srpskog pokreta obnove Vuku Draškoviću, sigurno biti predlog MIP-a.

"Ukoliko se u tom prvom krugu usaglašavanja ne dođe do predloga koji ima podršku oba ministarstva, uslediće hitno neposredno usaglašavanje do postizanja konsenzusa", rekao je Krstić.[QUOTE]

Boldovani text samo dokazuje nepresusnu mudrost drzavnih sluzbenika...

#40 CTPAX

CTPAX
 • Members
 • 10,503 posts

Posted 25 July 2006 - 14:44

debili dry.gif

Garant neki stari zaboravljeni kadar, možda vuče korene i iz Jula.

Nego, najbolje bi bilo da troslovna oznaka bude BRE... Kad mogu Bosanci sa BA, možemo i mi sa BRE

#41 Ragnar

Ragnar
 • Members
 • 1,431 posts

Posted 25 July 2006 - 15:14

QUOTE(I feel good @ 22 Jul 2006, 17:09)
Problem sa oznakom SRB je sto je dvoznacna zauzeta i SR i SB, a po standardu ALFA2 i ALFA3 moraju da budu slicne. Mozda naprave izuzetak pa dozvole RS i SRB...


A kako smo do sada imali CS i SCG? Ne moraju biti slične.

Meni je sve bliži RS i SRB, a SB ili SRB za tablice.

#42 Jr

Jr
 • Banned
 • 4,557 posts

Posted 25 July 2006 - 15:21

Off

Ma dali bi oni nama RS samo se plase da bi ih za koju godinu opet zajebavali i trazili KS wink.gif

#43 arrgh

arrgh
 • Members
 • 496 posts

Posted 25 July 2006 - 15:23

QUOTE(Jr @ 25 Jul 2006, 15:21)
Off

Ma dali bi oni nama RS samo se plase da bi ih za koju godinu opet zajebavali i trazili KS wink.gif


A, da ih odmah spojimo u KRS ?!

#44 CTPAX

CTPAX
 • Members
 • 10,503 posts

Posted 25 July 2006 - 16:01

Dvojezična i trojezična oznaka NE MORAJU biti slične (primer iz prvog susedstva: Hrvatska je HR i CRO).

SPA je toliko besmisleno i debilno, da ne vredi trošiti reči.

#45 individue

individue
 • Members
 • 510 posts

Posted 25 July 2006 - 16:11

QUOTE(CTPAX @ 25 Jul 2006, 16:44)
debili  dry.gif

Garant neki stari zaboravljeni kadar, možda vuče korene i iz Jula.

Nego, najbolje bi bilo da troslovna oznaka bude BRE... Kad mogu Bosanci sa BA, možemo i mi sa BRE


svi drzavni internet kodovi moraju da budu dvoslovni smile.gif primetio si da nijedna drzava nema troslovni kod. Uostalom mislim da ce proci predlog za RS i SRB.