Jump to content


Photo

Nikola Tesla


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
107 replies to this topic

#1 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 05 November 2005 - 22:11

Hrvatska je proglasila 2006. godinu godinom Nikole Tesle. Ovaj velikan rodjen je u Gospicu, u malom selu Smiljanu (koje je usput budi receno, danas jos uvijek posijano minama od proslog rata, a jos mozda i gore, niti dan-danas nema struju- koje li ironije!)

Zanima me vase misljenje o velikom znanstveniku, geniju 20. stoljeca. Faktografske podatke znamo manje-vise sve, ovdje ocekujem od vas da pustite masti na volju i da iskonstruirate raznorazne teorije o njegovom radu i zivotu.

Ajmo teoreticari zavjere, da vas cujem! :lol:

Vecernji list, 05.11.2006.:

http://www.vecernji-...411416/index.do

"TAJNA DOSJEA NIKOLE TESLE Američki biro skupljao je podatke o hrvatskom znanstveniku tijekom života i 40 godina nakon smrti
FBI krao Tesline izume

Čim je u siječnju 1943. godine čuo vijest o smrti Nikole Tesle, agent FBI-ja Foxworth poslao je brzojav direktoru newyorškog ureda. “Istaknuti znanstvenik iz područja elektrotehnike umro je u hotelu New Yorker. Eksperimentirao je bežičnim prijenosom energije i tzv. zracima smrti te konstruirao revolucionarni tip torpeda. Njegove bilješke nalaze se u hotelu i dosad nije učinjeno ništa da se sklone od neprijateljski raspoloženih prema ratnim naporima SAD-a”, obavijestio je šefa i zatražio upute za daljnje korake.

Pod nadzorom FBI-ja
Tesla je bio stari FBI-jev znanac. Pod nadzorom FBI-ja bio je od dolaska u SAD do smrti 1943. godine, no i sljedećih četrdeset godina svaki upit o Teslinoj ostavštini, novinski članak ili znanstveni rad o tom genijalnom znanstveniku iz Hrvatske, kojemu će biti posvećena 2006. godina, završio bi ravno na stolu direktora FBI-ja. Po američkom Zakonu o slobodi informacije, ti su dosjei nedavno djelomično objavljeni.

Nedostaju ključne stranice, a na više mjesta crnim su flomasterom precrtana imena. Uvid u tajnu tko je naložio da Tesla bude pod nadzorom možda može objasniti poruka FBI-ju koju je poslao tadašnji američki potpredsjednik Henry Wallace, netom nakon Tesline smrti, da su Tesline stvari od vitalnog interesa za vladu.
Nedugo nakon Tesline smrti u SAD-u počinju istraživati tajna oružja koja se oslanjaju na njegove pionirske radove. No kako se FBI dokopao Tesline ostavštine? Pažljiva analiza 254 stranice dosjea te najnovije Tesline biografije daju prilično jasan odgovor.

Utrka za ostavštinom
Kako Tesla nije imao djece, njegov nećak Sava Kosanović dan nakon ujakove smrti došao je u sobu hotela New Yorker, gdje je Tesla živio, kako bi pronašao oporuku. Iz sefa je uzeo Tesline fotografije, a zatim je tajnoviti bravar, koji se nekim čudom tamo našao, namjestio novu kombinaciju. Dan poslije, uz pratnju djelatnika iz Odjela kontrole imovine stranaca, zapečatili su imovinu i prevezli je u skladište na Manhattanu. Nekoliko godina poslije, Kosanović je od radnika u skladištu doznao “da su ljudi iz FBI-ja dolazili noću i snimali”. Tadašnji direktor FBI-ja J. Edgar Hoover porekao je bilo kakvu umiješanost. Vrijeme je pokazalo drukčije.

Ratovanje vremenom
Američka je vlada tijekom rata u Vijetnamu počela istraživati tzv. ratovanje vremenom. Cilj je bio produljiti monsunsku sezonu i usporiti kretanje neprijatelja. Istraživanje se temeljilo na Teslinoj teoriji o obilju električne energije koja slobodno pluta u Zemljinu ionskom omotaču. Projekt je izveden sa stotinjak antena koje emitiraju energiju u smjeru ionskog omotača. Povezane su s izvorom energije i sistemom s pomoću kojega se regulira klima.

Od projekta se odustalo zbog zabrane UN-a, no desetak godina poslije, kad su se američki vojni krugovi osjetili ugroženima od Rusa, obnovili su ga i odveli korak dalje. Rusi su već znali kako utjecati na gornji dio atmosfere. Prema nekim podacima, njima je Tesline dokumente predala jugoslavenska vlada u zamjenu za nenapadanje. Prema drugima, dokumente im je dostavio Teslin pomoćnik i FBI-jev povremeni informator Spaniel koji je bio sovjetski simpatizer. Rusi su po Teslinim idejama stvorili umjetnu ionizaciju u atmosferi velike razorne snage koja se mogla upotrijebiti i kao elektromagnetski štit za onesposobljavanje raketa. Amerikanci su brzo reagirali stvaranjem programa obrane od napada poznatim kao “Ratovi zvijezda”.

Tajna udara u Sibiru

Većina upita koje su znanstvenici upućivali FBI-ju, a ovi odgovarali da nemaju pojma o tome, odnosila se na tajnu Teslinih “zraka smrti”. Jedna teorija kaže da je Tesla njima izazvao misterioznu tungusku eksploziju 1908. godine. Navodno je zamolio istraživača Roberta Pearyja, koji je tada krenuo prema Sjevernom polu, da ga obavijesti o čudnim događajima s puta. S tornja Wardenclyffe pokraj svoga laboratorija usmjerio je zračni top prema Arktiku. Peary je doista javio o snažnoj eksploziji u Sibiru, koja je ravna eksploziji od 10 do 15 megatona TNT-a, u kojoj je uništeno 200.000 hektara šume. Teslu su godinu dana prije te eksplozije optužili za sličan incident: tajanstveno potapanje francuskog broda “Lena”. Brod je 1907. godine potonuo pod tajnovitim okolnostima, a kako je Tesla prije toga oglasio da može učiniti takvo što, učinilo se logičnim da je i “Lena” među Teslinim žrtvama.

Opasan odmetnik
Ipak, najviše pozornosti izazvao je tzv. Philadelphijski eksperiment izveden 1943. godine. Tesla je vodio projekt Duga u kojemu su niskofrekventnim magnetskim poljem pokušali skriti ratni brod od radara. Brod i jest postao nevidljiv, no ljudskom oku, nestavši kroz nešto što se u SF-u opisuje kao vremenski tunel. Kad su generatori prestali raditi, brod se pojavio.
Al Bieleka, jedan od mornara s broda, otkrio je da je Tesla još 1942. godine počeo sabotirati istraživanje kad je shvatio da će ljude iskoristiti kao zamorce. Kad se naposljetku povukao s projekta, bio je obilježen kao odmetnik koji previše zna. Tu priča o Tesli dobiva dramatičan obrat. Na ulici ga u čudnim okolnostima udara automobil.

Tajnovita smrt
Oporavio se, no ipak ga nekoliko mjeseci poslije pronalaze mrtvog u hotelskoj sobi. Iako je prema službenom izvješću umro od tromboze, na temelju niza događaja prije njegove smrti, počelo se govoriti da je zapravo ubijen.

Zanimljivo je da ni agenti FBI-ja, koji su Teslu i njegove prijatelje pratili u stopu, nisu znali točno kad je Nikola Tesla umro. Agent FBI-ja u dokumentu od 12. siječnja 1943. godine kaže: “Naknadno istraživanje pokazalo je da je Tesla umro 8. siječnja, a ne u četvrtak, 7. siječnja, kao što je bilo javljeno.”
Taj podatak naveo je zaljubljenike u Teslu na zaključak da nikad nije ni otišao. Među njima su i sljedbenici Unarius akademije iz San Diega, koji tvrde da još komuniciraju s Teslinim zvjezdanim bićem u svemiru.

KRAĐE
Talijanski znanstvenik G. Marconi otkriće je radiotelegrafske veze pripisao sebi, a smatra se da je i otkriće rendgenskih zraka nepravedno pripisano W. C. Ru00F6ntgenu.
PRIZNANJE
Po Tesli je nazvana jedinica za magnetsku indukciju. Tesla “ima” grad u Teksasu, softmetal bend, mjuzikl i više od 7000 stranica na internetu.
INTERNET
Zbog stalnog zalaganja za sustav povezivanja komunikacija, smatraju ga praocem interneta."

#2 Kresimir

Kresimir
  • Members
  • 1,339 posts

Posted 06 November 2005 - 14:00

Hehe! "Đe me nađe!". Na temi o Tesli prije dvije godine počeo sam svoj "forumski život". I naravno 'narazgovarao se' s Harambašom :lol:

Evo ti da budeš svjestan šta te čeka :lol:

Lijepi pozdrav!

#3 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 06 November 2005 - 14:16

Hrvatska je proglasila 2006. godinu godinom Nikole Tesle.

Potez vrijedan svake hvale! Svaka cast!

Ovaj velikan rodjen je u Gospicu, u malom selu Smiljanu (koje je usput budi receno, danas jos uvijek posijano minama od proslog rata, a jos mozda i gore, niti dan-danas nema struju- koje li ironije!)

<{POST_SNAPBACK}>

Ovo je stvarno katastrofa...


Sto se tice mog misljenja o Tesli, citirat cu grafit sa novosadskog FTNa: "Tesla jel' moglo ovo jednostavnije?" :lol:

#4 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 06 November 2005 - 14:45

Jedini koji bi bili dostojni da proglase neku godinu 'Godinom Tesle' bi mogli biti samo Amerikanci... Niko sa ovih prostora nije ni zasluzio da coveka u usta uzme, a kamo li da ga svojata i sta vec.
Tesla je pre svega americki naucnik, to sto se rodio u Gospicu nema nikakve veze sa zivotom.

A najsmesnije je kad ga svojataju ovde svakakvi (sto sa srpske, to i sa hrvatske strane) koji nemaju ni pojma sta je covek izmislio pa kazu recimo da je 'izmislio struju'.

#5 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 06 November 2005 - 16:13

A najsmesnije je kad ga svojataju ovde svakakvi (sto sa srpske, to i sa hrvatske strane) koji nemaju ni pojma sta je covek izmislio pa kazu recimo da je 'izmislio struju'.

<{POST_SNAPBACK}>



To me podsjetilo na onu djecju pjesmicu:

Nikola Tesla
sjeo na vesla
otis'o u Ameriku
i izmislio elektriku.

#6 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 06 November 2005 - 16:27

Jedini koji bi bili dostojni da proglase neku godinu 'Godinom Tesle' bi mogli biti samo Amerikanci... Niko sa ovih prostora nije ni zasluzio da coveka u usta uzme, a kamo li da ga svojata i sta vec.
Tesla je pre svega americki naucnik, to sto se rodio u Gospicu nema nikakve veze sa zivotom.

A najsmesnije je kad ga svojataju ovde svakakvi (sto sa srpske, to i sa hrvatske strane) koji nemaju ni pojma sta je covek izmislio pa kazu recimo da je 'izmislio struju'.

<{POST_SNAPBACK}>


Donekle si upravu, da je ostao na Balkanu najvise sto bi postigao je u rangu nekog upravnika elektrane ili sl. Kao sto, recimo, i Pupin i Milankovic ne bi nista postigli da nisu otisli vani.

Tesla Americki drzavljanjin, Srbin u dushi (tako se izjasnjavao u pismima), a rodjen u prelepoj Hrvatskoj (kao jos gomila Srba)...

Svaka cast Hrvatskoj na tom proglasenju, i mogu samo da mastam o nekoj velikoj izlozbi koju bi Hrvatska priredila zajedno sa Srbijom i Amerikom, i koja bi putovala p[o svetu i prikazazal velicinu Tesle.

#7 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 06 November 2005 - 16:54

Hehe! "Đe me nađe!". Na temi o Tesli prije dvije godine počeo sam svoj "forumski život". I naravno 'narazgovarao se' s Harambašom  :lol:

Evo ti da budeš svjestan šta te čeka :lol:

Lijepi pozdrav!

<{POST_SNAPBACK}>


Haha.. procitao sam. Ali ja ne zelim ovdje potaknuti slicnu raspravu, ovdje me zanima sto ljudi misle o Teslinim tajnim eksperimentima i izumima za koje ne znamo jer su na njih Ameri stavili oznaku tajnosti. Dakle, malo rasprave u stilu X-filesa :lol:

#8 moler

moler
  • Members
  • 589 posts

Posted 06 November 2005 - 20:32

Interesantan je podatak da su devedesetih u Beogradu boravili tipovi iz one japanske sekte koja je izvrsila napad nervnim gasom u tokijskom metrou. Zna se da su dosta vremena proveli u muzeju Nikole Tesle. Vjerovatno su se i oni upecali u RTS price o "zracima smrti " i drugim hipotetickim teslinim izumima.

Nego glede godine Nikole Tesle, je li istina da je spomenik Tesli u Gospicu miniran tokom rata i da nikada nije obnovljen??

#9 Atreid

Atreid
  • Banned
  • 8,210 posts

Posted 07 November 2005 - 00:29

Jedini koji bi bili dostojni da proglase neku godinu 'Godinom Tesle' bi mogli biti samo Amerikanci... Niko sa ovih prostora nije ni zasluzio da coveka u usta uzme, a kamo li da ga svojata i sta vec.
Tesla je pre svega americki naucnik, to sto se rodio u Gospicu nema nikakve veze sa zivotom.

A najsmesnije je kad ga svojataju ovde svakakvi (sto sa srpske, to i sa hrvatske strane) koji nemaju ni pojma sta je covek izmislio pa kazu recimo da je 'izmislio struju'.

<{POST_SNAPBACK}>

Tesla je prije svega doprinjeo citavom covjecanstvu, a ne Srbima, Hrvatima ili Amerikancima... danas se o Teslinim otkricima uci od Japana, preko Juznoafricke Republike do Amerike, jednako kao i sto se primjenjuju njegovi izumi...

Svojatanje jednog takvog covjeka je naprosto smijesno, radili to Amerikanci, Hrvati ili Srbi...

#10 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 07 November 2005 - 03:07

Mozda nema mnogo veze sa temom, ali ima sa Teslom... ko je gledao "Coffee & cigarettes" od Jima Jarmuscha, video je vrlo simpaticnu indie vinjetu "Twins/Jack Shows Meg His Tesla Coil". Mozda i najbolju vinjetu u celom filmu. Toliko je slatko da se i dan danas neki novi klinci odusevljavaju ovim eksperimentima, sam Jarmusch je veliki Teslin fan.

Posted Image
Demonstracija Tesla Coil na univerzitetu Montana

#11 Rostokovsky

Rostokovsky
  • Members
  • 3,260 posts

Posted 07 November 2005 - 04:15

komunicirao sa vanzemaljskim intelektualcima
okretao jaja u elektromagnetskom polju
hranio golubove na neboderu da bolje seru
ustrojio samog sebe
da ne bi morao da jebe
velikan sto se drzao samo jednog gesla
da ljudima bolje bude
Nikola Tesla

Edited by 3opge, 07 November 2005 - 04:17.


#12 pikli

pikli
  • Members
  • 2,042 posts

Posted 08 November 2005 - 11:18

Gde je sad Purger da dokazuje da je Tesla Hrvat :lol:

#13 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 09 November 2005 - 00:13

Nego glede godine Nikole Tesle, je li istina da je spomenik Tesli u Gospicu miniran tokom rata i da nikada nije obnovljen??

<{POST_SNAPBACK}>


Ovo je nazalost, koliko znam, istina. Ali obnovljen je ubrzo, zajedno s rodnom kucom i sada su u pristojnom stanju. Ali suludo je da cijelo njegovo rodno selo nema struju!?

#14 moler

moler
  • Members
  • 589 posts

Posted 09 November 2005 - 09:07

Ovo je nazalost, koliko znam, istina. Ali obnovljen je ubrzo, zajedno s rodnom kucom i sada su u pristojnom stanju. Ali suludo je da cijelo njegovo rodno selo nema struju!?

<{POST_SNAPBACK}>


Koliko sam uspjeo da vidim na internetu, spomenik Tesli, rad vajara Frana Krsinica, je miniran tokom rata i nikada nije bio obnovljen, stavise obnova je nemoguca jer je totalno unisten. Taj spomenik je identican onom cuvenom ispred ETF-a (vidi ispod), kao i spomenik kod Nijagarinih vodopada, mislim da je na USA strani, posto ce i Kanadjani da postave jedan sledece godine, na Teslin rodjos.

Mozda ti govoris o nekom drugom spomeniku!?


Posted Image
Ispred ETF-a.

Posted Image
Niagara Falls.

#15 Cro-boy

Cro-boy
  • Members
  • 4,466 posts

Posted 09 November 2005 - 17:09

Koliko sam uspjeo da vidim na internetu, spomenik Tesli, rad vajara Frana Krsinica, je miniran tokom rata i nikada nije bio obnovljen, stavise obnova je nemoguca jer je totalno unisten. Taj spomenik je identican onom cuvenom ispred ETF-a (vidi ispod), kao i spomenik kod Nijagarinih vodopada, mislim da je na USA strani, posto ce i Kanadjani da postave jedan sledece godine, na Teslin rodjos.

Mozda ti govoris o nekom drugom spomeniku!?

<{POST_SNAPBACK}>


Imas pravo. Bio sam siguran da sam ja u pravu, ali malo sam se ipak zaletio. Naknadno sam se uvjerio u to surfajuci po netu:


Vecernji list, 03.11.2005 11:45
Vlada Saboru: 2006. proglasiti godinom Nikole Tesle

ZAGREB - Iduća, 2006. trebala bi biti godina Nikole Tesle, znanstvenika svjetskog glasa, prijedlog je koji je Vlada danas uputila Hrvatskom saboru.

Naime, 2006. obilježit će se 150. godišnjica rođenja Nikole Tesle (10. srpnja 1856. u Smiljanu, kraj Gospića).

Godina Nikole Tesle obilježila bi se nizom manifestacija, znanstvenim skupovima, predavanjima u osnovnim i srednjim školama.

Obnavlja se i njegova rodna kuća u Smiljanu gdje bi se postavio i spomenik Tesli, a najavljeno je da bi se u suradnji s Gradom Zagrebom razmislilo i o postavljanju biste u Zagrebu itd.

Opisujući Teslu kao čovjeka ispred svoga vremena čije ideje svijet još nije do kraja spoznao, premijer Ivo Sanader je rekao kako se nagađa da se u Teslinoj ostavštini nalazi i rješenje pitanja bežičnog prijenosa energije.

Ministar znanosti i obrazovanja Dragan Primorac dodaje kako su neke Tesline ideje još obavijene velom tajne.

Najmanje deset Nobelovih nagrada proizišlo je iz Teslnih ideja, a sam Tesla nije dobio Nobelovu nagradu, kazao je Primorac.

http://www.vecernji....409757/index.do