PUSENJE ILI ZDRAVLJE? - Odlucite sami.
PLASTIKA ILI ZDRAVLJEDETERDZENTI ILI ZDRAVLJEZIVOT U GRADU ILI ZDRAVLJEASFALT ILI ZDRAVLJEhocemo dalje? Ili da krenemo redom:
1) pusac svojim pusenjem ne steti samo sopstvenom zdravlju vec i zdravlju ljudi u njegovoj okolini, stoga kada nepusac provede odredjeno vreme izlozen duvanskom dimu, isto je kao i da je on sam popusio nekoliko cigareta
Vozac Yuga ili kakve druge krntije od 20 godina ne steti samo sopstvenom zdravlju, ne steti cak ni samo zdravlju ljudi u njegovoj okolini, vec i celoj okolini, i to siroj. Ziveti okruzen takvim vozacima je gore nego ziveti u pusnici ceo zivot (hint: emisije CO2 i ostalih). Ja za mesec dana zagadim okolinu pusenjem koliko taj vozac krntije zagadi za jedan dan.
Da ne pricam o autobusima i kamionima, bespotrebnim fabrikama, azotarama, rafinerijama...
Evo, ja sam za da se ukinu sve stvari koje koriste naftu i naftne derivate, jer ja iste ne koristim (koristi doduse taksista, al' o tome kasnije) i zato sto ne skode samo meni, vec skode svima i unistavaju okolinu onoliko koliko svi pusaci na planeti Zemlji ne mogu ni kad ne bi vadili cigaretu iz usta.
A cek, sta cemo sa onima koji se greju na ulje, mazut, ugalj i drvo? Ja se ne grejem na istima, a koliko jedno kucno grejanje na ugalj/ulje/drva zagadi okolinu toliko ja za 10 godina necu cigaretama. Dakle, i njih zabraniti!
2) antialkoholicari ne mogu da napadaju alkoholicare zbog toga sto oni piju zato sto alkoholicari stete samo svom zdravlju, oni ne ugrozavaju zdravlje ljudi u njihovom prisustvu
... sem ako ti ne razbiju vinsku flasu o glavu... tad smetaju...
3) ako koristimo automobil, autobus, avion ili neko drugo prevozno sredstvo koje zagadjuje zivotnu sredinu, ono ima pozitivnu stranu - svrhu transporta, a pusenje NEMA NIKAKVU svrhu! A poslednjih godina radi se na istrazivanju i razvoja takhiv tehnologija koje ce imati za cilj da svedu stetna dejstva prevoznih sredstava na minimum.
Pusenje takodje ima pozitivnu stranu - licno zadovoljstvo pojedinaca koji uziva u duvanskom dimu. Sto je covek zadovoljniji, to je manje isfrustriran, te je i produktivniji, komunikativniji i opste drustveno korisniji.
A sta cemo sa ljudima koji nikad ne koriste autobus? Znas li ti koliko zagadjuju ovi autobusi po BG-u? Jedan autobus, za jedan dan zagadi odprilike koliko svi pusaci u BG-u za mesec dana. Ili sta cemo sa onima koji nikad nisu usli u avion i ne nameravaju da to ikada ucine? Mislim posto polazis sa egocentricne ravni, znaci i ti ljudi bi opravdano mogli da traze da se zabrane letovi aviona jer oni ugrozavaju njihovo zdravlje a njima nista ne koriste. A bolje da ne pricam koliko jedan b747 zagadi vazduh, verujem da bi poceo da stavljas masku s' kiseonikom na usta cim vidis da neki avion prolazi.
O jugicu i slicnim praistorijskim krntijama sam vec pisao gore. Ja se zalazem da se zabrane sva vozila ispod EURO 4 specifikacije. I to literalno sva, od kamiona do skutera. E onda ce odprilike doci da na nedelju dana zagade pojedinacno koliko svi pusaci za mesec dana... Pa gospodo, kad napravite doticna vozila da izbacuju samo vodenu paru (sto je opet lose jer povecana vlaznost vazduha takodje nije zdrava) onda se bunite protiv pusaca jer ce tada vasa svekolika vozila zagadjivati manje od pusaca. Do tad je smesno polemisati.
Pusaci cine negde 0.000001% zagadjenja vazduha, a ono sto vi svakog dana, po meni cesto neopravdano, koristite zagadjuje ostalih 99.999999% vazduha. Ali vama smetaju pusaci, je l' te...
Evo ono za sta cu ja da se zalazem a vi ako zelite mozete da me pljujete i mrzite koliko god zelite, to samo govori o vasoj kulturi. Dakle, JA NEMAM NISTA PROTIV PUSACA dokle god oni ne ugrozavaju moje zdravlje. U poslednje vreme je sve vise ljudi koji setaju ulicama i puse i stvaraju nesnosan dim od kojih se narednih 15 minuta nakasljavam. A to mi se, verujte, desava SVAKI DAN! Zasto? Zasto ja moram da trpim zbog necijeg poroka? Ako je neko zarazno bolestan on sigurno nece ici ulicom i kasljati svuda naokolo da se svi porazboljevaju. Ako je neko zarazno bolestan onda lezi kuci u krevetu i ne prima posete dok se ne izleci. A pusaci ako vec hoce da puse, neka to rade na mestima gde nema nepusaca i tako nece ugroziti njihovo zdravlje. Svuda u svetu, ponavljam, svuda u svetu je zabranjeno pusenje na javnim mestima! Ako nije svuda, onda u vecini drzava nije dozvoljeno pusenje na javnim mestima! E, sad, da bi se postigla ta ravnopravnost pusaca i nepusaca, smisljene su zone - pusacka i nepusacka. I to je jedno resenje! A takav primer kod nas imate u Mercatoru na Novom Beogradu. A bice ih svuda posle nekog vremena. Dakle, neminovno je, a pre svega i zdravorazumno, da nepusac ima svoje pravo koje nalaze da nije obavezan da njegovo zdravlje trpi zbog poroka pusaca!
Zasto bih te pljuvao i mrzeo? Ti si taj koji izgleda oseca ta topla osecanja prema ljudima koji su, eto, pusaci.
I ja nemam apsolutno nista protiv vozaca Yuga (da opet podsetim, ne mislim samo na Yuga, vec i na sve sub EURO3 automobile/kamione/whatever) dokle god oni ne ugrozavaju moje zdravlje, sto revnosno i svakog dana rade u angro kolicinama.
Zasto eto ja kad idem ulicom pa proleti neki vrli autobus GSP-a i sasuje mi oblak dima u lice kasljem posle 15 minuta? Zabrani GSP - oni koliko te zagade toliko ja necu moci za citav svoj vek pusenjem pa sve da te u stopu pratim, ne vadim cigaretu iz usta i duvam ti non-stop u lice.
Dakle, neminovno je, a pre svega i zdravorazumno, da ne-vozac Juga ima svoje pravo koje nalaze da nije obavezan da njegovo zdravlje trpi zbog poroka vozaca Jugo-tugo-a. Dakle, sva <EURO4 (a moze i EURO4, i dalje zagadjuju na angro) vozila na Mesec pa tamo neka voze do mile volje, jer ovako zagadjuju celu planetu.
A evo kako bi trebalo da izgledaju neka "pravila":
1* U imovini (npr.: kuca, stan, kancelarija, auto...) koje je vlasnistvo fizickog lica, on ima pravo da odredi da li ce pusenje biti dozvoljeno ili ne i u kojim vremenskim periodima
2* U usluznim objektima (bilo privatnim ili drzavnim) (npr.: kafic, restoran, autobuska stanica...) pusenje ce biti dozvoljeno samo u pusackoj zoni ako je takva zona naznacena, u suprotnom, pusenje na tim mestima nece biti dozvoljeno sto ce biti oznaceno znakom zabrane
3* Na otvorenom prostoru (npr.: ulica, park, zooloski vrt, igraliste...) pusenje je ZABRANJENO!
Kazne za nepostovanje pridrzavanja zakona iznosile bi 1.000 dinara na licu mesta. Ukoliko se kazna ne plati na licu mesta, lice bi moralo da u roku od 10 dana izmiri dug sa naknadnom kamatom od 500 dinara, a ako ni posle 10 dana lice ne ivrsi uplatu kazne, slucaj bi se prepustio sudu i protiv lica bi bio pokrenut krivicni postupak.
Eto.
<{POST_SNAPBACK}>
E evo kako bi trebalo da izgledaju neka 'pravila':
1* Van planete Zemlje (npr. Mesec, Evropa, Mars) vozac danasnjih naftaskih krntija ima pravo da odredi da l' ce se tamo voziti ili ne i u kojim periodima.
2* U gradu voznja vozila na derivatima nafte i drugih fosilnih goriva ce biti dozvoljena samo u Yugo zoni - zatvorenim zonama koje poseduju adekvatnu ventilaciju i najsavremenije filtere, kako bi sto manje tog zagadjenja islo u atmosferu.
3* Na otvorenom prostoru voznja je ZABRANJENA!
Kazne za nepostovanje pridrzavanja zakona iznosile bi od 100000€ do 10000000€ (shodno 8000 do 80000 puta vecim zagadjivacima nego sto su pusaci) na licu mesta. Ukoliko se kazna ne plati na licu mesta, lice bi moralo da u toku od 10 dana izmiri dug sa naknadnom kamatom od 50%, a ako ni posle 10 dana lice ne izvrsi uplatu kazne, slucaj bi se prepustio sudu i protiv lica bi bio pokrenut krivicni postupak uz zaprecenu kaznu koja varira od smrtne na humani nacin do smrtne uz mucenje...
Eto, ti se slozi sa mojim zakonikom, i ja cu odmah podrzati taj za pusace pa ce nam grad biti cist i mirisan.
edit:
Zaboravih nesto - nekad je cak zdravije pusiti nego ne pusiti. Recimo, dok pusis vazduh koji unosis sa dimom mora da prodje kroz zar na vrhu cigarete - kroz tu temperaturu nece preziveti ni jedan virus, bakterija ili sta vec.
Ima takodje otrovnih materija u vazduhu koje se skroz razgrade na temperaturi dok prolaze kroz zar cigarete, te sto moj ortak jedared rece - nekad pomislim da je u Beogradu zdravije pusiti nego disati...
Edited by incognito, 03 November 2005 - 22:18.