Jump to content


Photo
- - - - -

Koji čaj pijete?


  • Please log in to reply
389 replies to this topic

#31 kurdi

kurdi
  • Members
  • 3,206 posts

Posted 23 October 2005 - 11:24

kamilicu.
ponekad nanu.
redje lipu.
ne volim shipak.
ostalo ne priznajem.

<{POST_SNAPBACK}>


i ja sam u tom fazonu, al i te retko. vise nanu nego kamilicu rekao bih. mada sam kao adolescent fashionably pio earl gray, sa puno secera. ove ostale mi neko posluzi, zaboravim sta je sta, mada ponesto nije lose.
  • 0

#32 Krampa

Krampa
  • Members
  • 4,481 posts

Posted 23 October 2005 - 14:14

rahmetli nana, vazda...
  • 0

#33 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 23 October 2005 - 14:18

Roiboos - strejt ili flejvrd; hansolo je spominjala božićne čajeve - ti su najbolji. Roiboos u kombinaciji s vanilom, s cimetom, s korijanderom, a najbolje s ukusom karameliziranog badema (to je savršenstvo).
Osim toga, Earl Gray s limunom je klasika, pa još kad se umoči koji petit beurre keksić... :lol:
Ne volim zeleni čaj, ni u kom obliku.
  • 0

#34 Vakula

Vakula
  • Members
  • 334 posts

Posted 23 October 2005 - 14:46

trenutno sam ostao da "visim" na jednoj arapskoj mesavini sa dosta bibera i cimeta (jako slican "Yogi-caju", ali ne tako jak da bi se morao piti sa mlekom);
inace vec spomenuti Yogi kad sam u kaficima, menta naravno i japanska tresnja.
svidja mi se i "beli caj", jedna podvrsta zelenog caja; novijeg datuma na trzistu i sa "odgovarajucom" cenom...
  • 0

#35 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 23 October 2005 - 15:02

divlja trešnja, kamilica, nana :lol:
  • 0

#36 Kinik

Kinik
  • Members
  • 41,070 posts

Posted 23 October 2005 - 22:14

...

Caj?
Samo crni i zeleni.

Sto neko rece - travke / biljke ne priznajem.
Kamilica, nana, zalfija - to su mi vodice za "zapiranje & ispiranje usta".
Nesto najodvratnije - tzv. " hibiskus".

Cudno je, ali narodi koji zive u vrelim (pustinjiskim) predelima piju samo caj.
Pa sam citao neku studiju, gde se posebnim aparatima merila temperatura tela posle konzumacije ledenih napitaka i caja. Posle ledenog napitka padne temperatura usana i usne duplje 2-3 'C.

Solja vrelog caja snizava temperaturu citavog tela za 1-2 'C. I to traje 15 minuta.
Sto znaci vrelim letom - optimalna kolicina je - 4 solje na sat.

Nesto malo oko etimologije reci "caj".
U severnoj Kini, u dijalektu, ta se biljka zove "chaa", a u juznoj - "tee".

Rec "chaj" - kod nas je dosla preko uticaja Rusa, a oni je dobili preko Mongolije, Burjatije, Tatara - etc.
Rec "tee" je u Evropu dosla preko portugalskih, holandskih i engleskih trgovaca.
Pre rata ' 41. kod nas se koristila rec "tej". No to su zap.evropski, "fancy" uticaji.
Raznorazne kuvane biljke - za to bi Nemci rekli "dekokt", ili kod nas fancy - "odvar".

Da sad ne ulazim u tehnologiju, no - sto sitniji listici - bolji caj.
U Rusiji se danas prodaju jako skupi cajevi "chaj o prva tri listica" (ona sa vrha).

Ako se samo osuse - zeleni. Ako se osusi i fermentira - crni.
Ako se osusi. fementira, pa i jos dimi na borovini - to je Lapsang Souchong.
Vrlo grubo govoreci - kao da je neko skuvao kozurice od shunke/slanine u crnoj vodi.
(To treba koristiti samo posle "teskog mesnog obroka").

Pogledajne slike "chajnih" clipper-a. Neverovatno brznih jedrednjaka sa 3-4 jarbola (americkih "Rainbow", "Flying Cloud" /21 chvor iliti 39 km/h, australijski kliper "James Baine" koji je stigao iz Liverpula do Melburna za 63 dana!). Neki kliperi su prevaljivali za dan 807 kilometara!/, engleski "Thermopilae" i "Cutty Sark" - jedini sacuvani primerak klipera) - koji su bili predvidjeni samo da dovoze caj iz Indije / Kine (neki i opijum / robove). Ko pre stigne - visa cena!
Da ne govorimo o jedrenjaku "six masted schooner Wyoming" i visinom jarbola od 108m!
(Pih, na uzas danasnjih mrzitelja berze / commodity trejda, sve se popelo na poredak-dva vise. Nekad dani - danas minute/sekunde! Samo sto onda nije bilo Net-a. Morao si da kontrolises 2.000 sq.m. jedrilja).

No, da se vratim caju.
Manje-vise svaki caj treba pripremati na originalan, "njegov" nacin.

Kineske u onoj braon / mrkoj glinenoj posudi sa "supljim saksijicom" u koju stane do 200g caja i 3-4 puta nalivati vrelom vodom.
Indijske u srebnim cajnicima. Posluzene sa mlekom i limunom.
Japanske u porculanskim.
Ruske u malom cajniku koji se do pola napuni cajem, doda vrela voda i stavi na vrh samovara.
Pa se sipa malo "zavarke" - caja crnog kao "zift" i dopuni vrelom vodom.

"Kalmichki chaj".
Zeleni caj, posoljen, sa supenom kasikom "masla".
(Pretopljen i ohladjen puter - vrlo specificne boje i ukusa". Neko bi rekao "bljak"!).
Srecom kad sam ga prvi put probao, tip mi kaze: nemoj se gaditi - zamisli da je to samo "bujon"!
Pa mi se ucinio interesantan.

Vocni caj "a la russe".
Uzmu se 1-2 kasike smrznutih crnih ribizli ili "kljukve" (cranberries). maline (ne ljubim je) stave u povecu solju (1/2 l) i blago izgnjece drvenim manjim tuchkom. Zatim se nalije vrelim cajem, blago zaseceri.

Kod naroda Centralne Azije, ili Rusa - caj je nekada bio finale dobrog rucka.
Sto rece jedna tatarska poslovica: ko caj ne pije, - pa odakle mu snaga?

A povodom ovih egzoticnih i preskupih cajeva sa "zlatnim & srebrnim listicima" - to je delimicno obol zapadnom marketingu, mada sa nekim natruhama vedske / budisticke filozofije zivota - "dovodjenja organizma u ravnotezu", modernisticki govoreci - uklanjanje slobodnih radikala, oksidanata etc.

Ne volim ni ove ukuse - cimeta, vanile etc.
Mozda samo "kardamon" (pa i u kafi) - sto je nasledje istochno-indijske kompanije.

Ono sto kod nas neki sluze u kesicama, i sto u solji dobije sumnjivi izgled "mlake vode od sudova" - to je zlocin. Nikakve "kesice". Taj mleveni, ili "granulirani" chaj - to su samo "restlovi" / otpaci. Sva aromaticna jedinjenja ispare posle par dana.
Chaj mora biti u listicima, jasne, opipljive strukture.


Nekoliko zlatnih pravila.

Crni caj.
Porculanski cajnik - prema broju osoba 1/2 - 1 - 2 l.
Plaknuti ga vrelom vodom, prosuti je i u cajnik sipati 1 cajnu kasicicu caja za svakog gosta + jednu kasicicu "za cajnik". Naliti vrelom vodom i sacekati neko vreme.
Kroz cediljku sipati u solje pa neka se svako sluzi kako hoce.
Ponuditi secer, limun, mleko, med (?) (ne zaboraviti da na temperaturi preko 38'C med gubi vitamine / hranljive sastojke) A ako neko voli - i po koji "biskvit".

Zeleni caj.
U porculanski cajnik sipati 1 supenu kasiku caja za svakog gosta + 1 kasicicu za "cajnik".
Sluziti u onim azijskim cinijicama bez drske.
Domacica uzima svoju cinijicu i sipa prvu kolicinu caja. Otvara poklopac i vraca je u cajnik.
Posle toga nudi prvom gostu da on sipa.
Bez secera, bez limuna.

Ona "chajna ceremonija" ili slani chaj sa "maslom" - to je nesto drugo.

PS.
Caj sadrzi u sebi sve one sastojke kao i kafa - ali sa faktorom 4-5 x.
U ruskim zatvorima / logorima - chaj je bio najveca vrednost / novac.
Uzimao se paketic od 100g caja i kuvao u 1/2 l vode.
Taj otrov se zove "chifir".
To je "extazi".
Mislim - "male zenke / lupanje srca / iskljucenje / nirvana".

Nemojte to slucajno da pozelite da probate.

...
  • 2

#37 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,149 posts

Posted 23 October 2005 - 23:11

Clipper iliti "Strigach" - poslednji tip jedrenjaka u historiji. :lol: Takvi su razvozili travke diljem Planete. U Magrebu nije bilo preke potrebe uciti stanovnike kulturi pijenja caja. Pri poslednjoj poseti pustinje (u julu), pio sam caj s Tuarezima na +49. Crn kao zemlja, jak kao necastivi. Nisu mi otkrili sastojke, ali mi se ucinilo da sam, pored nane, osetio i ukus nekog crnog :lol: caja. Po tradiciji, sluze se tri casice - prva je najsladja i najslabija. Druga je ozbiljna i osetno gorka. Treca je toliko gorka da se osecaj za slatko pojavljuje "sa zakasnjenjem". :lol: Naravno, caj se toci u casice, poput onih za rakiju, samo malo dublje, i to s' metar i po visine. B)
  • 0

#38 Lucifer

Lucifer
  • Members
  • 1,891 posts

Posted 23 October 2005 - 23:59

Posted Image

Jasminov čaj je zakon!

Naročito kada cele noći treba da ostanem budan i koncentrisan.
  • 0

#39 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 24 October 2005 - 00:12

Od kuda Tea i Caj

Well, ovo sa etimologijom je intresantno.

Caj (tea) je izvorno kineska biljka. Predpostavlja se da je negde oko V veka A.D caj exportovan iz Kine odakle se sirio.
Na mandarinskom se "caj" izgovara kao CHA dok na sijamskom (XiaMenese) fujian provincija, izgovara kao TAY. Sireci se preko grannica caj je bio Cha (Persija, pod Indiski kontinet, Pakistan nekada 100% budistiki....) (j) je dobio od Arapa u Iraki Arabi,
kod Rusa takodje CHA presao CHAI verovatno preko Turaka??

Odkuda Tea :lol: Brit. trgovci su dosli prvi put u dodir sa cajem negde sredinom XVII veka i to bas u nekoj postaji u Fujian provinciji gde se caj izgovara kao TAY. :lol: njima to zvucalo ako tea. Vecina zapadne Evrope je zadrzala sijamski koren, Tako da je u FR. caj thé, u Nemackoj tee, NL thee, Danskoj te, Finskoj tee, IT tè .....

Neverovatno da je u modernom day2day Japanskom za "caj" upotrebljava "ti" inace je cha.

Well, chaji, je tradicionalna Jap. ceromonija sluzenja caja. I izgovara se vrlo slicno kao "caj"

Jos nesto kada sam vec ovde:

Porcelan. Jos jedno izvorno kinesko cudo. Japanci zanju za porcelan tek od XVII veka a za caj mnogo pre. Japanski "Kakiemon" ili "Imari" porcelan nikada nije u potpunosti zamenio tradiconalni glaze eartware (keramika) od koga se pravi trad. jap. chawan (tea bowl). A ni dostigao slavu kineskog porcelana.
Sama prica o porcelanu i njegovom putu u Evropu; Sevres, Limoges, Meissen je dobar triler. Tuzna prica o nesrecnom Bottgeru, hemicaru-alhemicaru koji je trazeci zlato otkrio tajnu hard-paste porcelaina, pa ga pijanog prevarili Gali za formulu i otvorili fabriku u Limogesu.

Danasnji tea bowl (solja) sa drskom je naravno Brit. invention sa kraja XVIII veka. Britanci nikada nisu imali dobar hard paste porcelan za razliku od Meissena i Limogeusa, ali su imali maste kad je utilitarno u pitanju (drska), a i smisla za eklektiku kada je design u pitanju. Chelsea, Bow, Derby i kasnije Worcester su proizvodile tzv, chinaware soft-paste poc. sa kineskim motivima dinastije Tang.

:lol: sta radi dosada i hvatanje krivine (sto bi italijani rekli curve) sa posla.
  • 0

#40 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 24 October 2005 - 01:45

Posted Image

Svim cajoljubcima, posebno japanske tradicije cha-ja, preporucujem da procitaju

The Book of Tea by Kakuzo Okakura

(Besplatno na gornjem linku - pre nekih 20-tak godina ova knjiga je bila objavljena u SFRJ u prevodu).

U knjizi ima mnogo vise od pukog opisa cajne ceremonije.
  • 0

#41 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 2,997 posts

Posted 24 October 2005 - 06:44

Caj od maka.

Kad ga nema, onda Ska Maria Pastora, ili Pau D'Arco (na smenu) :lol:


SaE
  • 0

#42 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,149 posts

Posted 24 October 2005 - 06:51

Caj od maka.

Kad ga nema, onda Ska Maria Pastora, ili Pau D'Arco (na smenu) :lol:
SaE

<{POST_SNAPBACK}>


Jadni covece. :lol:
  • 0

#43 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 24 October 2005 - 07:01

Caj od maka.

<{POST_SNAPBACK}>

sanjao sam fini party
mnogo ljudi
nigdje žandara
  • 0

#44 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 2,997 posts

Posted 24 October 2005 - 07:43

Undead, probaj, svidece ti se B).

Indy, bas taj parti. Samo, to vazi za Salvia Divinorum, i to ovde u Australiji. Na drugim mestima je OK. Za Papaver Somniferum - pa to se kupuje u radnji, samo ga ne usmeris u strudlu :lol:.

Share & Enjoy
  • 0

#45 Celt

Celt
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 24 October 2005 - 09:52

hmm... cini mi se da je Earl Grey, cejlonski, u onoj simpaticnoj limenoj kutiji... samo, zavisi koliko stavljam od toga sta bih posle dodao, npr. mleko mu bas ubija jacinu, pa onda staim vise, ako ga pijem onako "obicno", stavim ravnu kasicicu posto je dosta jak...

zeleni caj ne volim :lol: Nekako i je suvise kiseo. Ili ja ne volim taj caj ili ovi nasi po bioshopovima prodaju djubre.... Eh, da mi ja da odem u Kinu :lol:
  • 0