Jump to content


Photo

Mikro-talasna pećnica


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
179 replies to this topic

#166 Billy Mahony

Billy Mahony
  • Members
  • 1,712 posts

Posted 20 March 2007 - 19:36

QUOTE(7 @ 20 Mar 2007, 11:21)
A jel MORA da ima poklopac? Na koliko (i na sta) se ukljuci mikrotalasna??


Ne mora da ima poklopac, ali onda ne koristiš energiju pare koja takodje kuva krompir, a ne isušuje mu površinu. To spada u štednju energije, čista tehnološka stvar. Kad pogledaš šta se u posudi dešava sa ili bez poklopca odmah će ti sve biti jasno.
Uključi se microwawe, na max., ništa defrost i te ostale štrampajzle i čičokne.
Timer na 15 do 20 min.

#167 Valkyrie

Valkyrie
  • Members
  • 1,115 posts

Posted 20 March 2007 - 23:31

Vesti s ratišta:

prvu turu uključila na 3 minuta, 2/3 ostalo neiskokano (valjda se nije zagrejala MT, štajaznam). Izbacim gotove napolje a preostale vratim natrag onako vruće i rezignirano zveknem na 5 min. Rezultat - srećom pa volim malo ''rešije'' ph34r.gif . Naredne dve ture držala na po 3.20 min i ispale su baš super.

#168 Zverilla

Zverilla
  • Members
  • 910 posts

Posted 21 March 2007 - 13:48

QUOTE(Valkyrie @ 20 Mar 2007, 23:31)
Vesti s ratišta:

prvu turu uključila na 3 minuta, 2/3 ostalo neiskokano (valjda se nije zagrejala MT, štajaznam). Izbacim gotove napolje a preostale vratim natrag onako vruće i rezignirano zveknem na 5 min. Rezultat - srećom pa volim malo ''rešije''  ph34r.gif . Naredne dve ture držala na po 3.20 min i ispale su baš super.


srecom pa se nisu zapalile smile.gif
meni su jednom nakon 5 min gorele - ne bas otvoreni plamen al je bilo dima po kuhinji, i to dosta. dobro komsije nisu zvale vatrogasce... stan smrdeo na izgorele kokice jos 2 dana

#169 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 21 March 2007 - 14:20

QUOTE(Billy Mahony @ 20 Mar 2007, 19:36)
Ne mora da ima poklopac, ali onda ne koristiš energiju pare koja takodje kuva krompir, a ne isušuje mu površinu. To spada u štednju energije, čista tehnološka stvar. Kad pogledaš šta se u posudi dešava sa ili bez poklopca odmah će ti sve biti jasno.
Uključi se microwawe, na max., ništa defrost i te ostale štrampajzle i čičokne.
Timer na 15 do 20 min.

Juce htela ovo da isprobam... unsure.gif .... nisam smela huh.gif

#170 Sendi

Sendi
  • Members
  • 10 posts

Posted 23 March 2007 - 14:44

Obicne kokice spramam u papirnoj kesi. Malo nauljim i posolim kokice, stavim u papirnu kesu koju dobro zatvorim da ne lete kokice po mikrotalasnoj, i gotove su za oko dva minuta. Kesu bacim, kokice poruckamo. Jedino ne budu bas dovoljno slane pa ih naknadno dosolim.

#171 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 23 March 2007 - 14:55

QUOTE(Sendi @ 23 Mar 2007, 14:44)
Obicne kokice spramam u papirnoj kesi. Malo nauljim i posolim kokice, stavim u papirnu kesu koju dobro zatvorim da ne lete kokice po mikrotalasnoj, i gotove su za oko dva minuta. Kesu bacim, kokice poruckamo. Jedino ne budu bas dovoljno slane pa ih naknadno dosolim.

Koju papirnu kesu -- ja to dugo ne vidoh nigde (gde je nabavis?)

#172 Sendi

Sendi
  • Members
  • 10 posts

Posted 26 March 2007 - 13:43

Obicno hleb u vecim supermarketima bude u papirnoj kesi ovde kod nas, i po nekim pekarama pakuju pecivo u papirne pa u najlon kese. E da, i Forneti pecivo stavljaju u papirne kese. Ako se setim jos necega javicu.

#173 Avram

Avram
  • Members
  • 75 posts

Posted 16 April 2007 - 14:15

Ja stavio mentol bombonu na 350W na 2 minuta, čisto da probam biggrin.gif
Rezultat: Provreli čaj od mentola tongue.gif

Edited by Avram, 16 April 2007 - 14:19.


#174 Celt

Celt
  • Members
  • 1,147 posts

Posted 16 April 2007 - 14:21

QUOTE(Avram @ 16 Apr 2007, 15:15)
Ja stavio mentol bombonu na 350W na 2 minuta, čisto da probam biggrin.gif
Rezultat: Provreli čaj od mentola tongue.gif


uf, bolje da ti ne kazem sta sam ja probao. Mentol - karakterna osobina.

#175 Avram

Avram
  • Members
  • 75 posts

Posted 16 April 2007 - 14:22

Reci, reci, da znam šta ja da (ne) probam, ja tek proučavam ovo čudo od MW-a smile.gif

#176 Allegra

Allegra
  • Members
  • 1,957 posts

Posted 28 April 2007 - 17:59

a kako/cime perete mikro-talasnu ?
onim ksh-ksh chudom za prozore ili neka hemija ili neshto trece ?
ne videh josh neki specijalni preparat namenjen za chishcenje microwave-a

#177 garcia

garcia
  • Members
  • 231 posts

Posted 28 April 2007 - 18:13

^ stavim mokar sunđer na najjače da malo izbije para a ondak sunđerom i nekim tečnim deterdžentom (onim iz Viljaribe).
na kraju više puta prebrišem vlažnom krpom da uklonim tragove deterženta.

#178 007

007
  • Members
  • 547 posts

Posted 30 April 2007 - 09:15

QUOTE(Allegra @ 28 Apr 2007, 18:59)
a kako/cime perete mikro-talasnu ?
onim ksh-ksh chudom za prozore ili neka hemija ili neshto trece ?
ne videh josh neki specijalni preparat namenjen za chishcenje microwave-a

Ja sam dobila neku plasticnu posudu uz MW koju napunis obicnom vodom, stavis je unutri, ukljucis na, npr 2min, i onda samo suvom krpom pokupis vlagu... Bas ne koristim nikakvu hemiju sto se toga tice.. cak i u uputstvu pise da se ne stavlja nikiki deterdzent u tu plasticnu posudu sa vodom...

#179 sanjac

sanjac
  • Members
  • 1 posts

Posted 14 May 2007 - 14:47

QUOTE(kovjanic @ 3 May 2006, 22:03) <{POST_SNAPBACK}>
Kad smo kod ponude - jel zna neko gde se u NS mogu pazariti kokice za MTP?


Mozes da napravis i obicne kokice u mtp, budu jednako dobre a kosta 5 puta manje.
Dublja staklena posuda (odgovarajuce staklo), na dno sipas kukuruz, poprskas uljem, malo soli, poklopis i ubacis na npr. 700w na 5 minuta, pa ako treba jos koji minut, uvezbaces vremenom. One u kesi ako promasis malo, zapali se i usmrdi sve.

#180 Borko

Borko
  • Members
  • 33 posts

Posted 13 June 2007 - 11:29

QUOTE(garcia @ 12 Nov 2005, 16:04) <{POST_SNAPBACK}>
QUOTE(sharpshooter @ 12 Nov 2005, 13:22)
Energija fotona em talasa na 2,45 GHz iznosi oko 1x10-5 eV (0,00001 eV), što je apsolutno nedovoljna količina energije da razori bilo kakvu hemijsku vezu, a o jonizaciji tek nema govora. Prilikom prženja ili pečenja na grilu nastaju mnogo gadnije supstance, tako da ne vidim zašto bi mikrotalasna bila štetnija od drugih načina pripreme hrane, pogotovo ako uzmemo u obzir da većina ljudi ustvari mikrotalasnu koristi za podgrevanje, a ne kuvanje hrane.

Strelče, svojom argumentacijom si osvojio moje iskrene simpatije. Pravi zdravorazumski post. Uglavnom se priča o štetnosti mikrotalasa svodi na "reče mi jedan čo'ek" ili "čitao sam neki pamflet na biohemiji/biofizici/hare-krišna kursu/whateveru".
A štetnost. Više mi šteti hebena toplana iz čijeg dimnjaka izlazi direktno kancerogeni dim i ukotvljuje se u mojoj ulici. A od nečega se mora i umreti.

Sa, hm, malim zakašnjenjem odgovaram na ovaj post, jer sam sada i sâm u potrazi za mikrotalasnom, pa nađoh ovu temu.
Moram samo da kažem da ovaj rezon, iako zdravorazumski, nije potpun. Hajde neka neko izračuna kolika je energija fotona UV, X ili nekog drugog zračenja. Prosto, na hranu u MT pećnici ne deluje samo jedan foton. Snaga magnetrona je velika, pa samim tim je ukupna energija koju hrana apsorbuje u kratkom roku i koja se pretvara u toplotnu znatna (još nisam saznao na koji se tačno način odvija ovaj "transfer" , pošto pronađoh da je priča o rezonanciji molekula vode sa izvorom mikrotalasa netačna - jer je sopstvena frekvencija molekula vode različita od frekvencije MT-a - možda se radi o prinudnom oscilovanju?).
Ako se zaista stvaraju jedinjenja koja se ne stvaraju pri uobičajenoj termičkoj obradi, možda je razlog što se visoka temperatura ne stvara ravnomerno svuda u hrani, već samo u delovima (tačkasto), pa se tu razvije znatno veća nego što se to može desiti pri konvencionalnom pečenju?! Pročitah u nekom katalogu za pećnice da postoji sistem sukcesivnog zagrevanja pri odmrzavanju - da bi se dalo vremena toploti da se rasporedi sa zagrejanijih na manje zagrejane delove... Itd.

Mnoge zanimljivosti, i u vezi s mikrotalasnom (pa i eksplozijama hrane, "curenju" zračenja i sl.), možete naći na www.fizika.info/kako_stvari_rade.html

Što se umiranja tiče, ne treba se brinuti, desiće se i bez dima i bez zračenja i sl. wink.gif Jedino se (možda) dovode u pitanje vreme i način... smile.gif