Jump to content

Photo

hari poter?

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
35 replies to this topic

#1 copywriter

copywriter
  • Members
  • 166 posts

Posted 07 January 2002 - 01:45

hajde da vas vidim -> mene film podseca na vreme kada su marcipan table u prodavnicama zamenili vazdusastim, bezukusnim munchmallowom...

#2 pametnica

pametnica
  • Members
  • 2,125 posts

Posted 08 January 2002 - 18:39

Mislis da je munchmallow bezukusan? Ne razumem. Ja ga obozavam.

#3 copywriter

copywriter
  • Members
  • 166 posts

Posted 08 January 2002 - 20:43

Jeste ukusan, ako ne znas kakav je ukus marcipan tabli, pinacolade, auruma, i svih ostalih lepih stvari koje su bile deficitarna roba u poslednjih nekoliko godina... ali, to sada nije od krucijalne vaznosti: zanima me misljenje o filmu!

#4 pametnica

pametnica
  • Members
  • 2,125 posts

Posted 09 January 2002 - 11:31

Simpaticna avanturica, film za decu bez neke vise mudrosti i vrednosti. Igrom slucaja gledala sam ga dva puta i nije mi bilo dosadno. Ipak, ostajem pri misljenju da nije nista novo i spektakularno u sferi filma. Da ovak film nije nikada ni snimljen mislim da nista ne bismo propustili.

#5 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 13 January 2002 - 20:43

i ja sam gledala film. mislim da je film vise nego ista drugo opasan za odredjeni uzrast dece -- mislim na mladju decu. u filmu ima nasilja, propagira se lenjost ( hari poter se rodio sa nadnaravnim sposobnostima ) i agresivnost ( ona igra kada jure one zlatne lopte i kada igraci povredjuju jedni druge na brutalan nacin ). nisam citala neke ozbiljnije kritike ovog filma, koji je ovde u kanadi najavljen kao neverovatno dobar film. kada se film gleda sa zanatskog aspekta -- efekti, kostimi, fotografija -- tu nema zamerki. ali, kada se covek zapita sta je poruka filma onda je druga stvar. meni je zao sto je moj sedmogodisnji sin bio, ne mojom krivicom ( njegov otac ga je vodio da gleda film iz razloga da se ne bi slucajno razlikovao od druge dece jer to je bilo kao in videti taj film), izlozen tavom sadrzaju.

#6 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 17 January 2002 - 18:58

Eto da i ja dodam svojih "two cents."

Ja sam prvo procitala knjigu (prvu i ostale tri) pa onda videla film. Film je veoma slican knjizi i razlikuju se samo u par manjih detalja (sto mi se dopalo s obizrom da se cesto desava da kada se film snima po knjizi, on je baziran na knjizi ali se ne drzi detalja). Licno mi se dopao i primila sam ga kao "breath of fresh air."

Ustvari, posto se i oko knjiga i oko filma digla takva frka od samog pocetka, bila sam vrlo skepticna jer mi inace sva ova komercializacija ide na zivce, ali nisam htela da "judge book by its cover" i odlucila sam da je procitam. Bila sam veoma prijatno iznenadjena. Knjiga jeste namenjena mladjim citaocima s toga mislim da je treba gledati kao takvu i o njoj ne suditi istim standardima kao da je za odrasle. Meni se dopao nacin pisanja (citala sam na Engleskom pa samo to izdanje i mogu da komentarisem) i masta spisateljice. Osim toga ona je "pogodila" mnoge probleme u ljudskom drustvu koji zasluzuju kritiku i to obradila na lep nacin. Osim toga deca u Hogwards-u su iz carobnjackih i ne-carobnjackih porodica iz mnogih entickih grupa -- znaci svako moze dostignuti odredjene ciljeve svojim radom i talentom bez obzira na poreklo ili rasnu pripadnost (sto mi se dopalo).

U SAD-u je bilo nekih (prvenstveno desno orijentisanih hriscanskih grupa) koje su trazile da se knjige zabrane jer decu uce da su "magic" i "wizardry" prihvatljive stvari a one su po njihovom olicenje zla (sto samo pokazuje koliko neki ljudi jos uvek imaju predrasuda i ustvari su neobrazovani o odredjenim kulturnim i religijskim tradicijama koje mozda nisu "main stream"). Takvi komentari su u najmanju ruku "ridiculous." Live and let live.

[ Izmena poruke: sonja na dan 2002-01-17 22:27 ]

#7 outcast

outcast
  • Banned
  • 2,346 posts

Posted 17 January 2002 - 23:15

Slazem se Sonja:smile:)) Jedino mi se ne dopadaju scene gde ima nasilja. Mislim da u zivotima nase dece i bez gledanja filomova kao sto je Hari Poter ima previse slika nasilja na svakom koraku. Tesko je uvek i kontrolisati sta sve nasa deca vide i cuju, cak i ako hoces da ih sacuvas od toga.

#8 Malecka

Malecka
  • Members
  • 145 posts

Posted 30 January 2002 - 12:37

Slazem se da bi se film, uslovno receno, mogao smatrari promasajem, ali knjiga je jako dobra, obzirom da je napisao neko bez spisateljskog iskustva, izuzetno mastovita i slojevita.
Da li je neko procitao 4 deo? Sjajna stvar kod knjige je sto prati uzrast deteta, tj. prvi deo je, manje-vise, za svaki uzrast, ali cetvrti...Pre je za nas "matore", definitivno, jer onda shvatis da "sve pocinje", i ne bih je preporucila za citanje deci ispod nekih 13-14 godina...

#9 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 01 February 2002 - 20:10

Malecka:
Da li je neko procitao 4 deo?

Ja sam. Vidi se kako knjige napreduju, svaka sledeca je bolja od predhodne. "Tentative release date" za 5. knjigu je Jul 2002. :grin:

#10 Malecka

Malecka
  • Members
  • 145 posts

Posted 01 February 2002 - 22:33

To Sonja:

Tek jul??? :smile:...Ko ce da doceka? :smile:

Preporuka ostalima (obzirom da si ti u USA, pa se podrazumeva): citati izdanja na engleskom, obavezno.

#11 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 01 February 2002 - 22:39

Hehehe :smile:
Pa kazu Jul ali ko zna, definitivan datum ce biti potvrdjen kada knjiga bude zavrsena (napisana).

[ Izmena poruke: sonja na dan 2002-02-01 22:39 ]

#12 Malecka

Malecka
  • Members
  • 145 posts

Posted 01 February 2002 - 23:14

E, ja definitivno zivim u neznanju..."Pouzdani izvori" su mi rekli da je J.K. Rowling, napisala ukupno 7 delova, i da ima dogovor sa izdavackom kucom, kada ce koji deo biti izbacen na trziste. Naivnosti mojoj kraja nema...:smile:

#13 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 01 February 2002 - 23:29

Koliko ja znam ona je zamislila svih sedam knjiga (jedna za svaku Harry-jevu godinu u Hodwards-u) i za njih ima ugovor ali ostaje da jih (preostale tri) napise.

[ Izmena poruke: sonja na dan 2002-02-01 23:31 ]

#14 Malecka

Malecka
  • Members
  • 145 posts

Posted 02 February 2002 - 00:11

Odlicno, najvaznije je da ih bude...Sonja, hvala na informacijama...:smile:

#15 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 17 November 2002 - 04:45

Chamber of Secrets je IMHO bolji od Socerer's Stone. I prvi i drugi su bili bas kako sam i zamisljala citajuci (veoma verno prate knjigu, nedostaju samo jedan ili dva manja detalja). It was great fun!!!!!! :grin: :grin: :grin: Jos uven nema vesti o petoj knjizi. :sad: