Jump to content


Photo

Ptičiji Grip (Bird's Flu), potencijalna pandemija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
291 replies to this topic

#61 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 12 October 2005 - 15:27

nešto nema kopca. :lol:

svejedno, apdejt nikog neće ubit:

Ptičji grip u komšiluku

10. oktobar 2005.

Na osnovu procene Svetske zdravstvene organizacije, projektovanoj na stanovništvo Srbije, od moguće pandemije ptičjeg gripa u Srbiji će oboleti izmedju 500 i 850 hiljada ljudi. Od tog broja, prema ovoj proceni, 8 400 slučajeva će biti fatalno.

Krajem leta, nakon što su UN upozorile da bi preko Balkana ptičji grip mogao da se raširi po Evropi, zbog staništa divljih ptica tokom jesenje seobe na velikim vodenim površinama na delti Dunava u Rumuniji, jezerima u Bugarskoj i na Skadru u Albaniji, nadležni u domaćim službama tvrdili su da Srbiji ne preti opasnost od ove bolesti.

Zamenik ministra zdravlja Nevena Karanović početkom septembra tvrdila je da je mala verovatnoća da bolest nastavi da se širi sa Urala, na koji je ptičji grip tada stigao, jer su zaražene ptice na vreme izolovane. Samo mesec dana kasnije, stvarnost je demantovala lepe želje, pa se na samo nekoliko stotina kilometara od Srbije - na delti Dunava u Rumuniji - trenutno uništvaju ptice i preventivno vakcinišu uzgajivači.

Umesto hitne preventivne akcije, u Srbiji se - ovoga puta - uzdajemo u geografiju (uzan prolaz kroz Djerdap kroz koji prenosioci zaraze, divlje ptice, ne vole da lete), kilometražu (ptice su se umorile tokom leta do Rumunije, pa ne mogu da izdrže i put preko Srbije) i pravce kretanja (ptice će iz Rumunije na jug, a ne na zapad). 

U medjuvremenu, dok svetske vlade štampaju priručnike sa detaljnim uputstvima za uzgajivače, zdravstvene radnike, svetske putnike, poslodavce i zaposlene, u Srbiji se uzgajivači živine žale da ne bi umeli ni da prepoznaju simptome ptičjeg gripa, kome bi se obratili ukloliko bi se pojavio na njihovim farmama, ni kako bi se zaštitili od eventualne zaraze.

Na osnovu procene Svetske zdravstvene organizacije, projektovanoj na stanovništvo Srbije, od moguće pandemije ptičjeg gripa u Srbiji će oboleti izmedju 500 i 850 hiljada ljudi. Od tog broja, prema ovoj proceni, 8 400 slučajeva će biti fatalno.

Srbija je, od prošle nedelje, postala jedna od 50 zemalja u svetu koje su, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, donele nacionalne planove za postupanje u slučaju pandemije. Tim planom predvidjeno je pravljenje zaliha 43 hiljade doza leka Tamiflu i nešto više od osam miliona zaštitnih maski za jednokratnu upotrebu, namenjenih zdravstvenim radincima.

Ipak, pokušaji da o ovoj bolesti saznate nešto više od zdravstvenih radnika u Srbiji se završavaju podsmehom. Isto prolaze oni koji u apotekama pokušavaju da kupe zaštitne maske sa nanofilterima ili Tamiflu. Iako su maske sa nanofilterima možda jedini način za zaštitu od zaraze sve dok se ne razvije vakcina protiv novog soja ptičijeg gripa, kod nas takve maske proizvodi samo privatna firma "9. Spetembar" iz Gornjeg Milanovca, koja ima kapaciteta za samo deset hiljad maski dnevno.

Panika, medjutim, čini svoje. U nedostatku maski po domaćim apotekama, neko se setio da preko interneta ponudi navodne zaštitne maske po ceni od 120 dinara po komadu. O kakvim je, tačno, maskama reč - nije jasno, jer nema imena proizvodjača ni specifikacije proizvoda. Što se cene tiče, maska sa nanofilterom proizvedena u Gornjem Milanovcu koštala je 27 dinara po komadu. Za one koji su ih na vreme pronašli u pojedinim apotekama.

i, naravski, ko da me gornje štivo nedovoljno nanerviralo:

Ko je prioritet za vakcinu

12. oktobar 2005. | 11:34 -> 15:02 | Izvor: B92, Beta, Politika

Beograd -- Ako u Srbiji dođe do epidemije ptičjeg gripa, među prvima koji će primiti vakcinu biće poslanici Skupštine Srbije.
:lol: :lol: :lol:

Među grupama koje imaju prioritet za primanje vakcina su poslanici u Parlamenta, a među povlašćenima u tom smislu su i pekari ili policajci. Ministra zdravlja Tomica Milosavljević kaže da je reč o uobičajenoj praksi u svim razvijenim zemljama sveta.

"To je mišljenje eksperata i takve odluke imate i u drugim zemljama. Znam da je takva vest novinarima zgodna i aktuelna za prve strane, ali bismo radili ako nam u jednom trenutku obole svi pekari ili policajci ili osobe koje čine izvršnu vlast, a to su Vlada i Parlament. Onda nemate državu, obezglavljeni ste i dolazite u opasnost da vam javne službe ne funkcionišu. U nekim državama članovi vlade i parlamenta stavljeni su u prvu grupu za zaštitu", kaže Milosavljević.

I u Hrvatskoj

U Hrvatskoj će, ako dođe do epidemije, vakcinu među prvima dobiti zaposleni u službama bitnim za normalno funkcioniranje države. Posle toga, prioritet će određivati razvoj situacije, navodi Iskon.hr.

Zabrana lova na divlje ptice u Srbiji

Ministarka poljoprivrede Ivana Dulić-Marković donela je naredbu o zabrani lova divljih ptica, da bi se sprečila pojava i širenje ptičjeg gripa.

Kako je danas saopšteno iz resornog ministarstva, tom naredbom, koja će stupiti na snagu dan posle objavljivanja u Službenom glasniku, zabranjuje se lov 12 vrsta ptica selica, a mera je usvojena da bi se sprečio kontakt lovaca, a time i ostalog stanovništva sa potencijalno zaraženim pticama.

Zabranjen je lov na gnjurca, vranca, sivu čaplju, divlju gusku, lisastu gusku, gusku glogovnjaču, divlju plovku, ronce, prepelicu, barskog petlića i barsku koku, šljuku žalari i šljuku potrk.

Na graničnim prelazima uveden je pojačan nadzor i kontrola pošiljki, a na Aerodromu "Beograd" uvedeno je dežurstvo graničnog veterinarskog inspektora od prvog do poslednjeg leta.

Testovi nisu potvrdili virus u Rumuniji

Obavljeni testovi pokazali su da u Rumuniji za sada nema virusa ptičijeg gripa, izjavila je danas u Briselu portparol evropskog komesara za zdravsto i zaštitu potrošača Markos Kiprijanu.

"Svi testovi koji su do sada obavljeni u Rumuniji su negativni. U Rumuniji za sada nema virusa ptičijeg gripa", rekla je Kiprijanu agenciji AFP.


Edited by Hella, 12 October 2005 - 15:28.


#62 Marvin (Paranoid Android)

Marvin (Paranoid Android)
  • Banned
  • 5,617 posts

Posted 12 October 2005 - 17:46

Juče neki čika doktor ekspert na BBC-ju pričao kako opasnosti od infekcije preko hrane i nema, jer virus bi trebao da odumire na 60 stepeni celzijusa, znači ko god iole dobro skuva ili ispeče chicketinu je bezbedan. Čuo neko išta slično?

#63 Tix

Tix
  • Members
  • 27 posts

Posted 13 October 2005 - 07:49

Virus se zaista prema svim navodima ubija kuvanjem, znaci jaje tvrdo kuvano i piletina dobro pecena, ali ... frka je u pripremi. Postoje na WHO saveti za pripremu takve hrane, dakle oprati ruke nakon kontakta sa zivim mesom, kao i sve povrsine gde je meso stavljano itd. sto je logicno. Sve je u higijeni, sto bi reako Dr Kon!

Nego ja zaista ne znam zasto su u onom cuvenom protokolu ponasanja u slucaju pandemije iz vakcinacije izuzeta deca mladja od 6 godina, dok su matorci iznad 65 urdedno stavljeni na listu? Ja mislim da bas treba da bude obrnuto, valjda svet ostaje na mladima, a bez onih starijih bi bilo Boze oprosti i bolje (manji balast na penzionom fondu).

#64 Marvin (Paranoid Android)

Marvin (Paranoid Android)
  • Banned
  • 5,617 posts

Posted 13 October 2005 - 09:03

Valjda ti matorci i eksperti prave te protokole :lol:

#65 precog

precog
  • Members
  • 1,809 posts

Posted 13 October 2005 - 09:35

Juče neki čika doktor ekspert na BBC-ju pričao kako opasnosti od infekcije preko hrane i nema, jer virus bi trebao da odumire na 60 stepeni celzijusa, znači ko god iole dobro skuva ili ispeče chicketinu je bezbedan. Čuo neko išta slično?

<{POST_SNAPBACK}>

ja cuo nesto slicno, ali ne bih bas proveravao :lol:

#66 morgana

morgana
  • Members
  • 1,815 posts

Posted 13 October 2005 - 10:19

Virus bi trebalo da odumire na 60 stepeni.
Znaci, pomoci ce nam samoiskuvavanje.
Veoma je logicno sto djeca nemaju prioritet u vakcinisanju- jednostavno zatvoris skole i zabranis javne skupove i time smanjis mogucnost sirenja infekcije u toj grupi.Uostalom, mnogo je vaznije vakcinisati ljekare, komunalce i grobare jer bez njih drustvo ne moze da funkcionise ni na elemantarnom nivou.Isto vazi i za poslanike i clanove vlade.
S druge strane, stariji od 65 godine su vjerovatno rizicna grupa. Uz to, cesto zive u okviru starijih domacinstava (npr. bracni par penzioneri) i primorani su da se krecu zbog nabavke hrane i ljekova.

#67 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 13 October 2005 - 10:22

Ptičji grip u Rumuniji

13. oktobar 2005. | 09:04 | Izvor: B92, Beta

Brisel, Bukurešt, Beograd -- Testovi na uzorcima iz Rumunije potvrdili prisustvo virusa ptičjeg gripa u toj državi, saopštila Evropska komisija.

U okruženju


Evropska komisija, koja će danas zabraniti uvoz živih ptica i svih živinskih proizvoda iz Rumunije, saopštava da su tri stručnjaka evropskih laboratorija u Rumuniji potvrdila da je virus ptičjeg gripa otkriven u dva uzorka, kokoški i patki, uzeta sa jedne farme u delti Dunava.

U saopštenju se ne precizira da li je reč o virusu H5N1, zbog kog je u Aziji od kraja 2003. uginilo nekoliko miliona ptica i umrlo oko 60 osoba. Komisija saopštava da će usvojiti mere preduzete u ponedeljak i zbog pojave tog gripa u Turskoj, a to je zabrana uvoza živih ptica, živinskog mesa i drugih sličnih proizvoda.

Portparol evropskog komesara za zdravstvo i zaštitu potrošača Markos Kiprijanu juče je u Briselu izjavila da u Rumuniji nema ptičjeg gripa.

Ministarka poljoprivrede Srbije Ivana Dulić Marković donela je Naredbu o zabrani lova divljači radi sprečavanja pojave i širenja avijarne influence u Srbiji. Zabranjuje se lov 12 vrsta migratornih ptica, odnosno gnjurca, vranca, sive čaplje, divlje guske, lisaste guske, guske-glogovnjače, divlje plovke, ronca, prepelice, barskog petlića, barske koke, šljuke-žalari i šljuke-potrk.

Šta je ptičji grip

Avijarna influenca, ptičji grip, zarazna je bolest ptica, virusnog porekla, koju izaziva influenca virus tip A. Postoje dva tipa ovog virusa, niske patogenosti, LPAI, i visoke patogenosti, HPAI. Bolest nikada nije zabeležena u Srbiji i Crnoj Gori.

Ptice selice, naročito divlje patke, prirodan su rezervoar tog virusa, ali su i najotpornije na infekciju. Njihov direktan ili indirektan kontakt s domaćom živinom, koja je veoma prijemčiva na virus, može dovesti do infekcije. Važnu ulogu u širenju bolesti ima i promet živih ptica.

Istraživanja su pokazala da virus niske patogenosti može, po ulasku u populaciju prijemčivih ptica, mutirati u virus visoke patogenosti. Virus u normalnim okolnostima inficira samo ptice i svinje. Infekcija kod ljudi zabeležena je pri epidemijama izazvanih visokopatogenim virusom, a istraživanja slučajeva u Hong Kongu su potvrdila da se infekcija kod ljudi javila u slučajevima gde su ljudi bili izloženi direktnom kontaktu sa obolelom živinom.

Klinički znaci bolesti

Bolest se pojavljuje iznenada, živina ima otok glave, cijanozu kreste i podbradnjaka, slaba je, gubi apetit, dobija respiratorni sindrom i dijareju, a opada joj nosivost jaja. Uginuća se mogu pojaviti i bez prethodnih simptoma.

Prenošenje bolesti

Bolest se prenosi:

1. Direktnim kontaktom sa sekretima i ekskretima inficirane živine, posebno sa izmetom;
2. Zaraženom hranom, vodom, opremom i odećom, uključujući opremu koja nije na zadovoljavajući način očišćena i dezinfikovana;
3. Uvođenjem novonabavljenih životinja lošeg ili nepoznatog zdravstvenog statusa i izostanak karantina za te životinje na farmama;
4. Kontaktom sa štetočinama i divljim pticama jer klinički zdrave vodene ptice mogu uneti virus u jato;
5. Izlomljenim kontaminiranim jajima koja mogu inficirati piliće u inkubatorima;



#68 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 13 October 2005 - 10:54

juce, ulazim ispred firme u kola, nevin ko veverica... tek sto sam seo, cujem jedno "tup", slicno zvuku koji se cuje kada komsika zavrljaci kesu djubreta sa 10 sprata... pogledam - kad, nije djubre, nego mrtva svraka pala sa neba :lol: ono, lepa, nije ofucana, crno-bela sa prelivima, lezi na ledjima ko u crtichima sa nogicama na gore. ko kamen, jbt! a njeno drustvo gore krenulo da kresti

dosta opskurno i frustrirajuce :lol:

e, sad... dal` je puklo srce, ili se gripic prikrao... :lol:

Edited by CTPAX, 13 October 2005 - 10:54.


#69 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 13 October 2005 - 11:33

ćuti, ne sluti.

#70 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 13 October 2005 - 13:14

vec vidim 'preventivnu akciju suzbijanja gripa': ubijanje migratornih i inih vrsta ptica.

#71 precog

precog
  • Members
  • 1,809 posts

Posted 13 October 2005 - 13:17

juce, ulazim ispred firme u kola, nevin ko veverica... tek sto sam seo, cujem jedno "tup", slicno zvuku koji se cuje kada komsika zavrljaci kesu djubreta sa 10 sprata... pogledam - kad, nije djubre, nego mrtva svraka pala sa neba  :lol:  ono, lepa, nije ofucana, crno-bela sa prelivima, lezi na ledjima ko u crtichima sa nogicama na gore. ko kamen, jbt! a njeno drustvo gore krenulo da kresti

dosta opskurno i frustrirajuce  :lol:

e, sad... dal` je puklo srce, ili se gripic prikrao...  :lol:

<{POST_SNAPBACK}>

to je, sto mu gromova, ko onomad u onoj igranoj seriji milenijum sa onim androidom. :lol:

#72 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 13 October 2005 - 13:18

ubijanje migratornih i inih vrsta ptica.

pa ne mož, dulićka zabranila lov na tice selice, jerbo se povećava opasnos da neki šuntavi elmer ucmeka patka dačka, te sav sretan, cmokne kapitalni ulov i odnese ga na preparirung sred begiša.

Edited by Hella, 13 October 2005 - 13:18.


#73 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 13 October 2005 - 13:24

juce, ulazim ispred firme u kola, nevin ko veverica... tek sto sam seo, cujem jedno "tup", slicno zvuku koji se cuje kada komsika zavrljaci kesu djubreta sa 10 sprata... pogledam - kad, nije djubre, nego mrtva svraka pala sa neba  :lol:  ono, lepa, nije ofucana, crno-bela sa prelivima, lezi na ledjima ko u crtichima sa nogicama na gore. ko kamen, jbt! a njeno drustvo gore krenulo da kresti

dosta opskurno i frustrirajuce  :lol:

e, sad... dal` je puklo srce, ili se gripic prikrao...  :lol:

<{POST_SNAPBACK}>

malteze je jednom prokomentarisao kako je grad pun uginulih ptica pa posle i ja pochela da primecujem tonu uginulih gachaca. kod ptica moze biti xy razloga i virusa (jednom sam u toku par meseci promenila 3 papagaja, harao neki virus od kog nama ni nula zapeta jedan celzijus nije falio), al naravno, chovek uvek pomisli prvo na sebe.

>pa ne mož, dulićka zabranila lov na tice selice, jerbo se povećava opasnos da neki šuntavi elmer ucmeka patka dačka, te sav sretan, cmokne kapitalni ulov i odnese ga na preparirung sred begiša.

mda. pitam se da l je zabranila jebenim italijanima da love prepelice po vojvodini, jebo im pas mater.

#74 dddejan

dddejan
  • Members
  • 1,413 posts

Posted 13 October 2005 - 13:27

Juče neki čika doktor ekspert na BBC-ju pričao kako opasnosti od infekcije preko hrane i nema, jer virus bi trebao da odumire na 60 stepeni celzijusa, znači ko god iole dobro skuva ili ispeče chicketinu je bezbedan. Čuo neko išta slično?

<{POST_SNAPBACK}>

jel to znaci da mogu lecim kanarinca u mikrotalasnoj na defrost :lol:?
odoh da bookujem termine u nekoj sauni just in case

#75 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 13 October 2005 - 13:43

mda. pitam se da l je zabranila jebenim italijanima da love prepelice po vojvodini, jebo im pas mater.

taj bre ne radi odkad su ga onomad smestili u apsanu.

Turistička organizacija opštine Sombor

29. avg 2005.

"Kraljevska prepelica" u Doroslovu prestala sa radom

Prema informacijama Turističke organizacije opštine Sombor turistički objekat "Kraljevska prepelica" odlučio je da raspusti sve zaposlene i da svoju aktivnost "zamrzne" za neodredjeno vreme. Prema nezvaničnim informacijama vlasnik grof Pietro Arvedi d\'Emilei odlučio da sve svoje goste, koji su u Doroslovo dolazili isključivo zbog lova, preseli u Rumuniju.

Ostao je samo pokušaj i ideja kako bi trebalo da izgleda jedno vojvođansko selo kada je u pitanju bavljenje turističkom delatnošću. Agroturizam i seoski turizam i dalje ostaje glavni prioritet razvoja somborske opštine, što je pokazao i interes svih okupljenih na nedavnom sastanku u Bezdanu koji je organizovala Asocijacija za razvoj Bezdana, na kome su bili prisutni i predstavnici iz Izvršnog veća Vojvodine.