naravno da nije svatko zarazen - u posljednje dvije godine dogodilo se 112 slucajeva oboljenja (57 umrlih), svi u nekoliko azijskih zemalja u kojima su milijuni i milijuni peradi bili zarazeni pticjom gripom. i s tom peradi su u bliskom kontaktu u najmanju ruku bile tisuce i tisuce ljudi.
E sad prica o imunitetu je drugog tipa i ovisi o tome do koje ce mjere eventualni mutirani virus biti snazan - i u obicnoj sezoni gripe si ti u kontaktu s virusom, kao i apsolutno svatko, ali se vecina ljudi ne razboli.
na kraju, ono sto mediji najcesce presucuju jer im vise pase da dizu apsolutnu histeriju i paniku - mutacija virusa s "obicnim" virusom mogla bi donijeti (to je i najvjerojatnija opcija) pandemiju "obicne" gripe - oboljelo bi strahovito puno ljudi jer apsolutno nitko ne bi imao imunitet, ali bi posljedice statisticki bile iste kao kod obicne gripe - dakle, umrlih bi bilo mnogo i zrtava bi bilo strahovito puno, ali zbog novorodjencadi, staraca, oboljelih od kronicnih bolesti poput astme, dijabetesa, srca...a ostatak bi vjerojatno pregrmio tu gripu kao i svaku koju zakaci.
I od "obicne" gripe svake godine umiru ljudi, ali ne oni do recimo 60 godina, koji su inace zdravi. Kad krene sezona gripe mozes provjerit osmrtnice i vidjet ces da ih je vise nego u ostalim periodima godine - samo sto se, bilo to surovo ili ne, malo tko posebno osvrce na cinjenicu da je taj i taj tjedan u Beogradu umrlo deset staraca vise od tjednog prosjeka.
dovoljno ti je da razmislis kako si kao mala curica "prezivljavala" temperaturu od 39 stupnjeva, kako s 18 godina, a kako s 30 (ako si dogurala do toliko). Moja kcer se s 39 malo umiri, ali ako joj padne na 38 vec trci po kuci, ja sam s 18 od takve temperature lezao nekoliko dana i onda se ustao kao da nista nije bilo, a sad s 30 isto lezim par dana i bez problema prezivim, ali se osjecam jos dva tjedna kao da me pregazio kamion - e sad zamisli kako je kad netko od 70 dobije takvu temperaturu...
edit: da dodam, taj tip panike uglavnom dizu farmaceutski i slicni lobiji. to ne znaci da je sve totalno bezveze i da nas bas nista ne treba brinuti, ali kao sto kaze Nicol, najbolje protumjere su one najjednostavnije. Jos jedna stvar - protiv gripe NE POSTOJI LIJEK. Organizam je sam pobijedi. Postoje lijekovi za snizavanje temperature koji su potrebni ako bas podivlja, eventualno ponesto za bolove i to je to. Nema lijeka koji ubija virus gripe - a svi pumpaju razne preparate kao manijaci.
Stovise, puno je onih koji tvrde da je i cjepivo besmisleno - cak i svaki doktor ce ti reci da je rijec o daleko daleko najmanje ucinkovitom cjepivu, a podaci o smanjenom broju umrlih otkako se koristi cjepivo su u najmanju ruku upitni - broj jest smanjen, ali opet se radi u periodu u kojem nije postojala hrpa efikasnih lijekova za snizavanje temperature, niti je medicinska skrb bila na razini na kojoj je danas. pa jasno da je vise ljudi umiralo u doba kad je jedina mogucnost bila potopit onog s temperaturom od 40 u ledenu vodu i nadat se da mu nece otkazat srce nego sad kad to mozes rijesit s dva panadona.
kao sto je cesta komplikacija gripe bakterijska upala pluca koja je pred 50 godina bila skoro pa smrtna presuda, a danas se 99% ljudi uspjesno izlijeci.
Edited by Carolostadien, 08 September 2005 - 07:16.