Jump to content

Photo

Ptičiji Grip (Bird's Flu), potencijalna pandemija

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
291 replies to this topic

#31 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 07 September 2005 - 11:55

je l? a gde si ti to videla maske osim na hirurgiji? ovde ni zubar, koji ti se zdushno unosi u facu ne stavlja masku. shta ce... sputava ga  :lol:

<{POST_SNAPBACK}>

Pa onda je zubar jednostavno jako neoprezan (da ne kazem blesav) jer sam riskira svu abecedu hepatitisa, HIV i sl., tako da mu je pticja gripa stvarno zadnja briga.

Nose neki, barem za jednu mogu tvrditi ssa 100 % sigurnoscu :lol:
Mislim, na kraju je to stvar osobnog osjecaja odgovornost, kao i hoces li se ljudima unositi u facu kad si gripozan i stvaljati ruku na usta kad kasljes...

#32 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 07 September 2005 - 12:03

naravno da se pitanje lichne odgovornosti ne treba ni postavljati, ali barem ovde ljudi su ultra neoprezni. ne nose maske, ne mose rukavice (chak ni oni na infektivnoj). umesto da jednostavno postoji zakon, pa ko ga ne poshtuje - cao!.

#33 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 07 September 2005 - 12:24

naravno da se pitanje lichne odgovornosti ne treba ni postavljati, ali barem ovde ljudi su ultra neoprezni. ne nose maske, ne mose rukavice (chak ni oni na infektivnoj). umesto da jednostavno postoji zakon, pa ko ga ne poshtuje - cao!.

<{POST_SNAPBACK}>

Ma postoji zakon (odnosno pravilnici), samo tu je vjecno pitanje kako se provode. Ali najefikasnije mjere su (barem sto se suzbijanja zaraznih bolesti tice) uvijek one najjednostavnije, i u bolnici i u svakodnevnom zivotu- koristi rukavice, stavi masku, peri ruke, stavljaj kondom, kuhaj hranu...

Druga je prica sto te mjere nemaju marketinsku masineriju iza sebe, kao sto ima antibiotik od 100 Eura

#34 Emina

Emina
  • Members
  • 97 posts

Posted 08 September 2005 - 00:25

Ok, ja sam se uspanicila, iskrena da budem :lol:
Ne razumem se u medicinu (totalni laik), pa mozda je otud strah jos veci.
Imunitet je glavno sredstvo odbrane organizma, zanima me dal je svako izlozen virusu automatski zarazen, tj do isteka perioda inkubacije, ili je stvar do imunog sitema individue?

Drugo, koliki je vremenski period kod zamene filtera za nanomaske? Trazila sam na netu, al ne nadjoh...

Trece, gde u zemlji Srbiji naci maske sa nanofilterima?

#35 Carolostadien

Carolostadien
  • Members
  • 4,472 posts

Posted 08 September 2005 - 07:08

naravno da nije svatko zarazen - u posljednje dvije godine dogodilo se 112 slucajeva oboljenja (57 umrlih), svi u nekoliko azijskih zemalja u kojima su milijuni i milijuni peradi bili zarazeni pticjom gripom. i s tom peradi su u bliskom kontaktu u najmanju ruku bile tisuce i tisuce ljudi.

E sad prica o imunitetu je drugog tipa i ovisi o tome do koje ce mjere eventualni mutirani virus biti snazan - i u obicnoj sezoni gripe si ti u kontaktu s virusom, kao i apsolutno svatko, ali se vecina ljudi ne razboli.

na kraju, ono sto mediji najcesce presucuju jer im vise pase da dizu apsolutnu histeriju i paniku - mutacija virusa s "obicnim" virusom mogla bi donijeti (to je i najvjerojatnija opcija) pandemiju "obicne" gripe - oboljelo bi strahovito puno ljudi jer apsolutno nitko ne bi imao imunitet, ali bi posljedice statisticki bile iste kao kod obicne gripe - dakle, umrlih bi bilo mnogo i zrtava bi bilo strahovito puno, ali zbog novorodjencadi, staraca, oboljelih od kronicnih bolesti poput astme, dijabetesa, srca...a ostatak bi vjerojatno pregrmio tu gripu kao i svaku koju zakaci.
I od "obicne" gripe svake godine umiru ljudi, ali ne oni do recimo 60 godina, koji su inace zdravi. Kad krene sezona gripe mozes provjerit osmrtnice i vidjet ces da ih je vise nego u ostalim periodima godine - samo sto se, bilo to surovo ili ne, malo tko posebno osvrce na cinjenicu da je taj i taj tjedan u Beogradu umrlo deset staraca vise od tjednog prosjeka.
dovoljno ti je da razmislis kako si kao mala curica "prezivljavala" temperaturu od 39 stupnjeva, kako s 18 godina, a kako s 30 (ako si dogurala do toliko). Moja kcer se s 39 malo umiri, ali ako joj padne na 38 vec trci po kuci, ja sam s 18 od takve temperature lezao nekoliko dana i onda se ustao kao da nista nije bilo, a sad s 30 isto lezim par dana i bez problema prezivim, ali se osjecam jos dva tjedna kao da me pregazio kamion - e sad zamisli kako je kad netko od 70 dobije takvu temperaturu...

edit: da dodam, taj tip panike uglavnom dizu farmaceutski i slicni lobiji. to ne znaci da je sve totalno bezveze i da nas bas nista ne treba brinuti, ali kao sto kaze Nicol, najbolje protumjere su one najjednostavnije. Jos jedna stvar - protiv gripe NE POSTOJI LIJEK. Organizam je sam pobijedi. Postoje lijekovi za snizavanje temperature koji su potrebni ako bas podivlja, eventualno ponesto za bolove i to je to. Nema lijeka koji ubija virus gripe - a svi pumpaju razne preparate kao manijaci.
Stovise, puno je onih koji tvrde da je i cjepivo besmisleno - cak i svaki doktor ce ti reci da je rijec o daleko daleko najmanje ucinkovitom cjepivu, a podaci o smanjenom broju umrlih otkako se koristi cjepivo su u najmanju ruku upitni - broj jest smanjen, ali opet se radi u periodu u kojem nije postojala hrpa efikasnih lijekova za snizavanje temperature, niti je medicinska skrb bila na razini na kojoj je danas. pa jasno da je vise ljudi umiralo u doba kad je jedina mogucnost bila potopit onog s temperaturom od 40 u ledenu vodu i nadat se da mu nece otkazat srce nego sad kad to mozes rijesit s dva panadona.
kao sto je cesta komplikacija gripe bakterijska upala pluca koja je pred 50 godina bila skoro pa smrtna presuda, a danas se 99% ljudi uspjesno izlijeci.

Edited by Carolostadien, 08 September 2005 - 07:16.

#36 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 26 September 2005 - 10:18

na kraju, ono sto mediji najcesce presucuju jer im vise pase da dizu apsolutnu histeriju i paniku - mutacija virusa s "obicnim" virusom mogla bi donijeti (to je i najvjerojatnija opcija) pandemiju "obicne" gripe - oboljelo bi strahovito puno ljudi jer apsolutno nitko ne bi imao imunitet, ali bi posljedice statisticki bile iste kao kod obicne gripe - dakle, umrlih bi bilo mnogo i zrtava bi bilo strahovito puno, ali zbog novorodjencadi, staraca, oboljelih od kronicnih bolesti poput astme, dijabetesa, srca...a ostatak bi vjerojatno pregrmio tu gripu kao i svaku koju zakaci.

<{POST_SNAPBACK}>

dobro, ali ti ne znash na koji nachin bi se virusi rekombinovali, ne znash da li bi bio invazivniji od obichnog ili manje invazivan od ptichjeg. ptichji grip se ovde ochekuje najkasnije sledece godine, a izaziva smrtnost u oko 60% sluchajeva shto shisha obichan virus influence.
podsetih se pre neki dan, kad sam gledala na b92 onu emisiju o svetu buba, kad su prikazali "uspeshne" efekte ukrshtanja africhke pchele i domace pchele. efekat isti kao i efekat rekombinacije genetike virusa; killer bees out of control.

#37 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 26 September 2005 - 11:05

dobro, ali ti ne znash na koji nachin bi se virusi rekombinovali, ne znash da li bi bio invazivniji od obichnog ili manje invazivan od ptichjeg. ptichji grip se ovde ochekuje najkasnije sledece godine, a izaziva smrtnost u oko 60% sluchajeva shto shisha obichan virus influence. podsetih se pre neki dan, kad sam gledala na b92 onu emisiju o svetu buba, kad su prikazali "uspeshne" efekte ukrshtanja africhke pchele i domace pchele. efekat isti kao i efekat rekombinacije genetike virusa; killer bees out of control.

<{POST_SNAPBACK}>

Znaci da se do sledece godine uzdrzimo od piletine... :lol: -Za svaki slucaj...

Neka...

‚‚Nema ptice do prasice... :lol:

#38 Bata.Ilich

Bata.Ilich
  • Members
  • 5,646 posts

Posted 26 September 2005 - 11:07

Znaci da se do sledece godine uzdrzimo od piletine... :lol: -Za svaki slucaj...

Babojebac... :lol:

#39 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 26 September 2005 - 11:13

Babojebac...  :lol:

<{POST_SNAPBACK}>

Neka...

Sto je sigurno, sigurno... :lol:

#40 Carolostadien

Carolostadien
  • Members
  • 4,472 posts

Posted 26 September 2005 - 11:17

dobro, ali ti ne znash na koji nachin bi se virusi rekombinovali, ne znash da li bi bio invazivniji od obichnog ili manje invazivan od ptichjeg. ptichji grip se ovde ochekuje najkasnije sledece godine, a izaziva smrtnost u oko 60% sluchajeva shto shisha obichan virus influence.
podsetih se pre neki dan, kad sam gledala na b92 onu emisiju o svetu buba, kad su prikazali "uspeshne" efekte ukrshtanja africhke pchele i domace pchele. efekat isti kao i efekat rekombinacije genetike virusa; killer bees out of control.

<{POST_SNAPBACK}>

naravno da ne znam, ali cisto teoretski postoji bitno veca mogucnost da se nece dogoditi nesto sto se s virusom gripe nije dogodilo nikada u povijesti - ovo nije prva "zivotinjska" gripa, ako mutira nece biti ni prva koja je mutirala, itd...

no to i nije bitno - poanta cijele ove price je da su bezvezni prigovori na racun vlasti, ministarstva zdravstva, itd...da se ne radi nista. ne radi se nigdje nista i ne moze se raditi. ne moze se napraviti cjepivo protiv virusa koji ne postoji.

#41 acojlo

acojlo
  • Members
  • 152 posts

Posted 30 September 2005 - 13:39

Док на једној страни Уједињене Нације упозоравају да би пандемија птичјег грипа могла да убије 150.000.000 људи, на другој страни су, у петак, министри пољопривреде југоисточних азијских земаља договорили споразум о трогодишњој сарадњи за контролу и елиминацију птичјег грипа, чиме су установили и фонд којим ће финансирати регионалне напоре за обуздавање и спречавање појаве ове болести.

Чланови Асоцијације Јужних Азијских Нација (ASEAN) заложили су иницијалних 2 милиона америчких долара као извор фонда, за који се ова организација нада да ће примити подршку Азијске Банке за Развој и других инвестиционих донатора.

На завршетку дводневног састанка у Tagaytay, северно од Маниле, министри пољопривреде и шумарства саопштили су да је усвојен регионални оквирни план борбе против птичјег грипа који покрива осам стратешких области, заједно са системом за хитно информисање о новим случајевима болести, системом за заједнички приступ информацијама и појачавањем могућности за израду вакцина против болести.

Нови случајеви болести високо заразних врста птичјег грипа у јужној азији у 2003. и почетку 2004. оштетили су индустрију прераде меса у региону. Скоро 140.000.000 кокошака и друге живине или је угинуло од болести у Азији или је "третирано" да би се спречило ширење болести, што је за резултат имало економске губитке који су процењени на 10 милијарди долара.

Болест је у Азији убила преко 60 људи од краја 2003. Иако не постоје докази да се вирус преноси са човека на човека, даље "напредовање" вируса у региону повећало је забринутост за могућност смртоносне пандемије вируса међу људима.

Министри ASEAN-а договорили су и стварање зона-слободних-од-болести у земљама које су заражене вирусом, да би смањили утицај ове болести на извоз пилетине из региона у Јапан и друге земље. Тајланд је пре избијања болести био највећи извозник пилетине на свету.

Mah Bow Tan, сингапурски министар за национални развој, рекао је да су националне Владе прве одговорне за борбу против вируса и да су оне слободне да усвоје стратегију коју сматрају одговарајућом.

Да би осигурали имплементацију плана - споразума, чије споровођење ће трајати од 2006. до 2008., министри су свакој земљи чланици доделили по један кључни задатак. На пример, одговорност Сингапура је успостављање информационог система, а одговорност Тајланда је успостављање система за рано упозоравање.

извор: Financial Times

#42 FRY

FRY
  • Members
  • 1,200 posts

Posted 30 September 2005 - 16:54

Juče sam slučajno uhvatio zadnjih 40-tak sekudi na HRT u nekoj emisiji /tipa naša hronika/ nekog mlađeg stručnjaka koji je pričao baš o ptičjem gripu. On kaže da je opasnost po čoveka minimalna (tj. da je praktično nema) i da u tom lancu mutacije svinja ima ključnu ulogu, pošto bi se eventualno mešanje tih virusa dogodilo u njenom organizmu. Sve u svemu, bio je skroz optimističan. :lol:

#43 Carolostadien

Carolostadien
  • Members
  • 4,472 posts

Posted 30 September 2005 - 20:46

pa cuj...

1. u OVOM trenutku opasnost za covjeka doista i jest minimalna ili je prakticki i nema

2. procjena da je opasnost da dodje do mutacije minimalna ili je prakticki i nema (ako je o tome govorio) je jednako glupa koliko su katastroficne i neodgovorne "procjene" kako je pitanje dana kada ce se mutacija dogoditi (isti "strucnjaci" koji govore da je pitanje dana kada ce se dogoditi pandemija to govore vec desetak godina - i prije pojave "pticje gripe" su to govorili za "obicnu gripu" - cisti biznis, sto ne znaci da nema nikakve opasnosti)

3. ovo sa svinjama ima odredjene logike jer je najcesce i bilo tako, gripa je s neke druge zivotinjske vrste prelazila prvo na svinju, a potom na covjeka. to medjutim nije garancija da tako mora biti uvijek

Edited by Carolostadien, 30 September 2005 - 20:48.

#44 nemavezekosam

nemavezekosam
  • Members
  • 37 posts

Posted 07 October 2005 - 10:46

Joojj, sama pomisao na pticji grip mi je uzasna i strasna.Pitam se, dokle aman vise ludi naucnici , dokleeee
1000 nacina pustanja bolesti u etar i ispitivanje na ljudima.
Fuj. :lol:

#45 precog

precog
  • Members
  • 1,809 posts

Posted 07 October 2005 - 10:56

odakle ti informacija da to ludi naucnici pustaju u etar? :lol: