ma problem je sto virus H5N1 nije nekakav novi virus - virusa H5N1 je bilo i bit ce, samo razlicitih podvrsta - pa pogledaj samo sastave cjepiva protiv gripe u odredjenoj sezoni (protiv "obicne" gripe).
sto se same situacije tice, sve je moguce, naravno, ali mislim da se trenutna opasnost zestoko napuhuje. Kao prvo, taj virus postoji i siri se vec osam godina - obolio je strahovito mali broj ljudi uzevsi u obzir koliki su bili u kontaktu s njim. zasto su obolili to je jos neotkriveno, ali ni slucajno ne mora biti najava nekakve pandemije. u jednom ranijem postu sam spomenuo meningitis; procjene su da oko 90% stanovnistva ima u sebi barem jedan tip meningokoka, pa opet vrlo vrlo rijetki obole od meningitisa.
a ovdje govorimo o strasno napucenim krajevima u kojima ljudi zive u izuzetno bliskim kontaktima sa zivotinjama i oboljelih je i dalje strasno malo. mislim, pazi, kad je pticja gripa poharala Vijetman s virusom su u kontaktu bili milijuni ljudi - oboljelo ih je sedamdesetak, umrlo cetrdesetak. dakle, sto se higijene tice to sam govorio iskljucivo u odnosu na oboljele ljude:
jedan tip pticje gripe prije nekoliko je godina vladao u Nizozemskoj - nije bilo niti jednog oboljelog covjeka. isto tako, pticja gripa je nanijela ogromne gubitke Japanu - bez ijednog oboljelog covjeka. isto tako, u Americi i Britaniji nije bilo oboljelih ljudi.
na kraju, mutacija virusa zbog te rijeci "mutacija" automatski zvuci strasno, ali ne mora biti takva, moze otici na jednu i na drugu stranu: ako cemo cisto s epidemioloskog aspekta, reklo bi se da virus i ovako slabi:
prema podacima WHO-a, od prosinca 2003. do ozujka 2004. godine (prvi nalet) je oboljelo 35, a umrle su 24 osobe.
Od prosinca 2004. do danas oboljelo je 68, a umrlo 25 osoba.
U Rusiji je pticja gripa registrirana vec nekih mjesec dana - nema oboljelih ljudi (mislim da postoji sumnja na jedan slucaj, ali to sam cuo pred nekih 2-3 tjedna tako da ili je bilo netocno ili je odbacena sumnja, jer bi se inace vec culo).
I na kraju, jedna velika pandemija gripe (ove ili neke druge) bi sigurno imala katastrofalne posljedice - ali, ponavljam, u doba kada je zdravstvena situacija po svemu bila daleko daleko gora nego danas (od cinjenice da je rijec o kraju prvog svjetskog rata, da se gladovalo, da nisu postojali lijekovi koji danas postoje od onih najobicnijih za snizavanje temperature nadalje), najgora gripa u povijesti je imala smrtnost od najvise 5%. znaci, od 20 oboljelih, jedan je umro. naravno, to je strasno teska bolest, no problem je sto citajuci novine ljudi imaju dojam da ce svi oboljeli umrijeti ako dodje do nove pandemije (kao sto vecina ljudi ima dojam i da je od spanjolske gripe umrlo bar 90% oboljelih).
u biti, ne razlikuju se nasa misljenja previse, ja samo mislim kako se prica o pticjoj gripi na nekim razinama i ciljano pumpa - primjer je ona prica o Tamiflu koji nigdje nije ni isproban na oboljelima od pticje gripe, a sad se spominje kao neki cudotvorni lijek (premda je vise istrazivanja u SAD pokazalo da nema neku posebnu ucinkovitost ni na obicnu gripu - smrtnost nije ni najmanje smanjena otkako je na trzistu).
tako da mislim da je kljucni problem na ovim prostorima nedostatak bolnickog prostora i lijekova, a mozemo li tu ista napraviti je upitno. konkretnije - ako u Srbiji i Hrvatskoj oboli 50% stanovnistva, ajmo u krajnju banalnost, hoce li biti dosta andola, panadona i lekadola za snizavanje temperature? I hoce li biti dosta mjesta u bolnicama za sve oboljele - jer i obicna gripa starije od 60 obicno stjera u bolnicu, jer su krajnje rizicna skupina - ti i ja necemo umrijeti od upale pluca kao komplikacije gripe, ali ce velik postotak starijih od 60 umrijeti (a u bolnici ce svakako zavrsiti i sva djeca mladja od 4-5 godina s upalom pluca).
samo se ja bojim da tu i nema pripreme - ako se to dogodi, u tom aspektu smo najebali.
Edited by Carolostadien, 05 September 2005 - 23:49.