Jump to content


Photo

Dželat pa svetac


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
25 replies to this topic

#1 Merlak

Merlak
 • Members
 • 2,906 posts

Posted 29 August 2005 - 19:01

Pop Vukojičić dželat pa svetac

Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa saučesnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem "učestvovao u hapšenju i strijeljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini"

Podgorica - Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. februara 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, rodom iz Pljevalja, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka. Dokument o tome, broj 1487, čuva se u Državnom arhivu Crne Gore. Vukojičića, je u maju ove godine Sinod srpske pravoslavne crkve, uz još sedmoricu sveštenika, proglasio svecem.
Zemaljska komisija je utvrdila da je Vukojičić, sa saučesnicima Vojislavom Kovaljskim i Milisavom Jestrovićem "učestvovao u hapšenju i strijeljanju mirnih građana grada Pljevalja u 1944. godini".
U odluci se navodi da je Vukojičić kriv za smrt Dika Stamenića, zemljoradnika, Ljuba Stamenića, automehaničara, Jule Stamenić, domaćice, Ljubice Stojkanović, studenta, Zore Karamatijević, domaćice, Mileve Žugić, domaćice, Savke Matović, domaćice, Miladina Božovića, penzionera, Božane Mišović, domaćice i Živka Kontića, penzionera.
"Vukojičić je kao četnički dželat u štabu pljevaljske četničke brigade noću između 22. i 23. marta 1944. godine, zajedno sa četnicima Vojislavom Kovaljskim i Milanom Jestrovićem, strijeljao Stamenića Dika, njegovog sina Ljuba i ženu Julu u Pljevljima... Vukojičić je 23. marta 1944. godine u zajednici sa Kovaljskim i Jestrovićem na zvjerski način ubio Miladina Božovića, penzionera iz Pljevalja. Aprila 1944. godine Vukojičić je izvršio hapšenje mirnih domaćica iz Pljevalja, dok su ostali četnici pohapsili Mišović Božanu i Kontić Živka. Iste noći pošto su ih pohapsili, Vukojičić ih je u zajednici sa četničkim dželatima Milanom Jestrovićem, Vojom Kovaljskim i Mišom Radovićem strijeljao kod rijeke Jugoštice u Pljevljima, piše u odluci koju je poptisao predsjednik Komisije Jakša S. Brajović,
U odluci se navodi da je Vukojičić počinio djela ratnog zličina i "kao takav je ratni zločinac".
O Vukojičićevim zločinima svjedočila je, pored Milijane Dajović i Savete Stojkanović, i Zora Stamenić.
"Mog muža i svekra su ubili u potoku više kuće i ostavili nesahranjene, dok su svekrvu zakopali u đubretu", stoji u svjedočenju Zore Stamenić.
Jestrović i Kovaljski, koji su sačinjavali zloglasnu četničku trojku sa
svojim komandantom Milovanom Planićem i Božom Milićem predao četnicima Milutina Jelovca. Njima je postavljen uslov da ubiju nekoga od partizana, što su oni i učinili. Iz zasjede su likvidirali Jezda Lovrića, komesara Treće krajiške brigade.
Uz Vukojičića je istovremeno za sveštenomučenika proglašen i Slobodan Šiljak, koji je takođe po mnogim svjedočenjima okrvavio ruke tokom Drugog svjetskog rata. To je prva otkrila Pljevljanka Milosava Strunjaš, u otvorenom pismu Sinodu Srpske pravoslavne crkve. Crkva, međutim, na to nije reagovala, ali jesu boračke organizacije, političke partije, nevladine organizacije... Milosava Strunjaš tvrdi da je još prošle godine, kada je čula ko će biti proglašen za sveca, poslala pismo i vladici Filaretu u kojem ge obavještava da se priprema kanonizacija i ratnih zločinaca. Šiljak je, prema njenim tvrdnjama, kriv za smrt njenog oca Ratka Cerovića, Šiljkovog komšiju i kuma, koji je bio uključen u pripremanje Trinaestojulskog ustanka. Zbog raznih nedjela, Šiljak je strijeljan 1943. godine.
Strunjaševa tvrdi da je Vukojičić pripadao crnoj trojci koja je klala i ubijala nevine civile. "Njegov nadimak bio je pop koljač". Ona kaže da je ta trojka ubila i Milicu Janketić, majku poznatog glumca Miše Janketića.

"To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik", bilo je sve što je Miša Janketić tim povodom želio da kaže novinaru Monitora.

Predsjednik pljevaljskog Odbora SUBNOR-a Vidoje Despotović otkriva: "Od tih devet sveštenika dvojicu je strijeljao okupator kao rodoljube, jednog su ubile ustaše,a jedan je umro prirodnom smrću. Od preostale četvorice dvojica su stradala u povlačenju ka Sloveniji, dok se Vukojičiću i Šiljaku sudilo kao saradnicima okupatora i zločincima. Ne mogu oni svi u isti koš".

Veseljko Koprivica

----------------------

Amoralan cin, zlocin koji bi trebalo osuditi, pocinioca/e kazniti.
Zakljucak koji se namece, nesto sto se ne spori.
Pravda - jednaka za sve. Ali kod ociju slepa.

Jer, doticnom nadenuse oreol sveca-svestenomucenika,
zatvarajuci oci (svesno?) pred njegovom zlocinackom proslosti.

Oštre reakcije u Crnoj Gori na odluku Srpske pravoslavne crkve ,
izostale reakcije medija (uglavnom) ovde, u Srbiji. Bice ih mozda
kad se stvari slegnu, jednom, a mozda i nikad. Kada se savest
crkvenih velikodostojnika do te mere optereti da gnojav sadrzaj
vise nema kud - prsne i pokulja na sve strane, zasmrdi i ostane zauvek
tu negde, oko nas i u nama.

Ovo je moja licna reakcija na jednu novinsku vest. Nisam je proveravala,
verujem da je bilo kako pricaju. Isplivalo na videlo, konacno.

A sveci marsiraju......

#2 slow

slow
 • Members
 • 3,778 posts

Posted 29 August 2005 - 19:24

Merlak:Ovo je moja licna reakcija na jednu novinsku vest. Nisam je proveravala,
verujem da je bilo kako pricaju.

Merlak, napravila si osnovnu gresku kad si poverovala na prvu loptu bez da se udubish u nesto tako uzasno i tragicno kao sto je bio gradjanski rat 41-45 u Crnoj Gori. Veruj mi, tamo ima malo nevinih i pravednih, sa bilo koje strane. Bolje da ovu temu nisi ni zapocinjala. U Crnoj Gori je gradjanski rat bio strasan, cak i gori nego u Srbiji, tamo je brat brata ubijao zato sto je nosio drugo obelezje na kapi. Daleko bilo i ne ponovilo se.

#3 Merlak

Merlak
 • Members
 • 2,906 posts

Posted 29 August 2005 - 20:06

Ako sam napravila gresku, prave je mnogi ovde kad postiraju
vest iz medija. Sta cu, nisam sveznalica ni vrach, nit' gledam u bob....

A ti kanda pravis gresku u usvajanju osnovne informacije.

U Crnoj Gori je gradjanski rat bio strasan, cak i gori nego u Srbiji, tamo je brat brata ubijao zato sto je nosio drugo obelezje na kapi. Daleko bilo i ne ponovilo se.


Ne ponovilo se, da. Ali - ne ponovilo se ni to, da Crkva proglasava
svecem coeka kome ruke krvave do lakata. Tu ti je poJenta, pa ti sad vidi.

#4 Billy Mahony

Billy Mahony
 • Members
 • 1,712 posts

Posted 29 August 2005 - 20:07

Merlak, napravila si osnovnu gresku kad si poverovala na prvu loptu bez da se udubish u nesto tako uzasno i tragicno kao sto je bio gradjanski rat 41-45 u Crnoj Gori. Veruj mi, tamo ima malo nevinih i pravednih, sa bilo koje strane. Bolje da ovu temu nisi ni zapocinjala. U Crnoj Gori je gradjanski rat bio strasan, cak i gori nego u Srbiji, tamo je brat brata ubijao zato sto je nosio drugo obelezje na kapi. Daleko bilo i ne ponovilo se.

<{POST_SNAPBACK}>


slowmotion,

Ti si sa svoje strane, promašio temu. Kako posle "malo nevinih i pravednih", prihvataš beatifikaciju (kanonizaciju) bilo koga. SPC kanonizuje ideologiju, a ne žrtvu za veru. To je fašizam na delu (nedelu). Dok je SPC bila crkva, jedan Stefan Dušan je ostao van onih večitih. Sad je zaista tresnula o ledinu, kao i ona nebeska limenka na kamen Rumije. O tome se radi ne o gradjanskom ratu u CG.

#5 slow

slow
 • Members
 • 3,778 posts

Posted 29 August 2005 - 21:42

billy:slowmotion,
Ti si sa svoje strane, promašio temu. Kako posle "malo nevinih i pravednih", prihvataš beatifikaciju (kanonizaciju) bilo koga. SPC kanonizuje ideologiju, a ne žrtvu za veru. To je fašizam na delu (nedelu). Dok je SPC bila crkva, jedan Stefan Dušan je ostao van onih večitih. Sad je zaista tresnula o ledinu, kao i ona nebeska limenka na kamen Rumije. O tome se radi ne o gradjanskom ratu u CG.


Suvise lako potezes rec fasizam. Nepotrebnih beatifikacija je bilo uvek, crkva se uvek dodvoravala mocnima, tj vladarima i bogatasima. Mislis da svi ostali srpski srednjevekovni vladari zasluzuju to sto su bili proglaseni svecima, sem Dusana? Ne verujem da si toliko naivan.To nije proizvod novog vremena. Hteo sam da kazem da vrlo cesto oni koji se smatraju pozvanim da sude o necijoj ispravnosti ili neispravnosti, da li je zlocinac ili ne, vrlo cesto su ideoloski zainteresovani da drugu stranu satanizuju bez argumenata, koristeci se presudama komunistickih sudova i dokumentacijom Ozne i Udbe, kao da je boze moj, to primer neideoloskih institucija i vrhunac u sprovodjenju prava i istraznih radnji. Sve presude iz poratnog perioda sprovodjenja revolucionarne ''pravde'' treba uzeti sa rezervom, pa i u slucaju ovih gorepomenutih ljudi.

Edited by slowmotion, 29 August 2005 - 21:44.


#6 Mallorn Tree

Mallorn Tree
 • Members
 • 3,071 posts

Posted 30 August 2005 - 02:40

Steta sto Charles Menson, a bogami i Hanibal Lector (jes` da je fiktivan lik, ali se uklapa u profil kandidata :lol: )nisu bili pravoslavci - vec odavno bi bili sveci ove Amfilohijevske SPC.

Cudi me da nista nije preduzeto oko Arkanovog proglasenja za sveca ili bar velikomucenika (postradao za Krst casni i Slobodu slavnu i po koju dijamantsku ogrlicu :huh: )

R. Karadzic & R. Mladic ce mozda biti proglaseni za svece i za zivota, odnosno cim poslusaju duhovnog oca Amfilohija i predaju se onoj antisrpskoj tvorevini, plodu medjunarodne zavere protiv cednih & nevinih Srbalja - ICTY.

Amfilohije & Filaret su na listi cekanja - ceka se samo da umru (ipak to nije materijal tipa R & R da bi bili proglaseni za zivota).

Edited by Mallorn Tree, 30 August 2005 - 02:42.


#7 Merlak

Merlak
 • Members
 • 2,906 posts

Posted 30 August 2005 - 11:43

R. Karadzic & R. Mladic ce mozda biti proglaseni za svece i za zivota


Upravo mi to palo na pamet u jednom trenutku Za dlaku fali da
svi nasi "heroji" dobiju oreole velikomucenika, no, joshte su zivi,
pa nije vreme za to :huh: ali kako se u diskreciji krenulo u proglasavanje,
ima nade i za njih :lol:

Inace, ne smetaju meni sveci, vec "sveci", pa se pitam, s razlogom,
cemu ta hiperprodukcija oreola, cemu ta zurba da se u evidenciju
srpskog pravoslavlja instantno unese sto veci broj svetih.

Kako stvari stoje, ni svetacka divizija nam nece pomoci. Za posredovanje
kod "onog gore" potrebno je nesto vise od azurnosti svetih otaca.

#8 Croqy

Croqy
 • Banned
 • 3,907 posts

Posted 30 August 2005 - 13:22

Steta sto Charles Menson, a bogami i Hanibal Lector (jes` da je fiktivan lik, ali se uklapa u profil kandidata :lol: )nisu bili pravoslavci - vec odavno bi bili sveci ove Amfilohijevske SPC.
...


Da, kamo lepe srece da je sve ovo na fiktivnom nivou.

#9 bfoxton

bfoxton
 • Members
 • 153 posts

Posted 30 August 2005 - 13:50

Na ovim prostorima ,kako stvari sada stoje, nikada nece doci do tzv. nacionalnog pomirenja.Tome u priliog govori i ovaj slucaj iz Pljevalja.Politickim elitama s vremena na vreme odgovara potenciranje aveta proslosti, pa nam preko strogo kontrolisanih medija serviraju price koje su u funkciji dnevnopolitickih obracuna.Partijski aparati zdusno 'ozivljavaju" proslost na jedan perverzan nacin u kojem se gubi svaka istorijska veza i objektivno sagledavanje cinjenica vezanih za kontekst u kojem su se dogodili odredjeni dogadjaji u proslosti.Rezim Mila Djukanovica preuzeo je matricu vidjenu prilikom nedavnog zahladjenja hrvatsko-srpskih odnosa, i rabi je na svoj "dukljansko -komitejski" nacin.Takva instrumentalizacija nailazi na plodno tle i u nekim ovdasnjim krugovima koji zarad svojih resentimana i politickih frustracija smatraju da su u borbi protiv "mracnih klerikalaca i nacosa" sva sredstva dozvoljena , a svaki saveznik ,bez obzira na njegov profil,dobrodosao... :lol:

#10 minka

minka
 • Banned
 • 1,886 posts

Posted 30 August 2005 - 14:07

Ako sam napravila gresku, prave je mnogi ovde kad postiraju
vest iz medija. Sta cu, nisam sveznalica ni vrach, nit' gledam u bob....

A ti kanda pravis gresku u usvajanju osnovne informacije.
Ne ponovilo se, da. Ali - ne ponovilo se ni to, da Crkva proglasava
svecem coeka kome ruke krvave do lakata. Tu ti je poJenta, pa ti sad vidi.

<{POST_SNAPBACK}>Greska ti nije u tome sto verujes medijima, te st osi postovala nesto sto je objavljeno u javnosti...

vest se oslanja na presudu iz vremena "crvenog terora", kada su mnogi nevini osudjeni i kaznjeni (najcesce smrcu)... "Revolucionarna pravda" nije predvidjala pravedno i pravno sudjenje protivnicima revolucije, neog njihovo unistenje...

Otuda me cudi toliki nedostatak kriticnosti prema izvoru (presuda iz '46)...
A citirani glumac je poznat kao veliki obozavatelj lika i dela SMilosevica, p anjemu iz principa ne verujem... :lol:

#11 BlueSoniq

BlueSoniq
 • Members
 • 893 posts

Posted 30 August 2005 - 15:14

Amfilohije & Filaret su na listi cekanja - ceka se samo da umru (ipak to nije materijal tipa R & R da bi bili proglaseni za zivota).


Problem je sto nece vise biti mesta na kalendarima. Uskoro ce da trpaju po dvoje troje na isti dan. U srpskim domacinstvima koje jako postuju crveno slovo doci ce do propasti imanja jer niko tada ne radi.

#12 Merlak

Merlak
 • Members
 • 2,906 posts

Posted 30 August 2005 - 15:47

Otuda me cudi toliki nedostatak kriticnosti prema izvoru (presuda iz '46)...
A citirani glumac je poznat kao veliki obozavatelj lika i dela SMilosevica, p anjemu iz principa ne verujem...


Minka, uvek sam malce kriticna u odnosu na izvor.... :lol:

No, nije ovde je li, stvar u izvoru. Svaka vest, pa i ova, moze biti
demantovana. Cekam eto, demant. U medjuvremenu, setih se jos
nekih svetaca i svetica za koje sigurno znam da su se upisali
u kalendar. Ni Janketic me ovde ne zanima kao postovalac druga Zlobe,
neka i jeste, bitno je da svedoka ima, citirani su, a sklona sam da
poverujem V. Koprivici. Nikad do jaja, raz'me se.....

Dovoljno je uochljiv trend hirotonizacije heroja iz proslosti a ni ovi danasnji
nisu zapostavljeni, barem to je ocigledno.
Ajd' neka mi neko objasni po kom principu se to ljudi proglasavaju svecima,
koji su to uslovi da budes primljen medj' presvete...da koknes nekog,
ili spases neciju dusu?
Je l' cinili neka cuda, za zivota a i posle prelaska u vecna lovista?
Gleda li se kome kroz prste ?
Ima dokaza u prilog njihovom posvecenju?

Aaaa, tu znaci treba da verujem nekome na rec. E, ne biva kod mene.

#13 Lun

Lun
 • Banned
 • 3,921 posts

Posted 30 August 2005 - 17:12

Hteo sam da kazem da vrlo cesto oni koji se smatraju pozvanim da sude o necijoj ispravnosti ili neispravnosti, da li je zlocinac ili ne, vrlo cesto su ideoloski zainteresovani da drugu stranu satanizuju bez argumenata, koristeci se presudama komunistickih sudova i dokumentacijom Ozne i Udbe. Sve presude iz poratnog perioda sprovodjenja revolucionarne ''pravde'' treba uzeti sa rezervom, pa i u slucaju ovih gorepomenutih ljudi.


Evo shta kazu partizani:

Podgorica - Zemaljska komisija Crne Gore za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača utvrdila je 15. februara 1946. godine na Cetinju da je Milorad Vukojičić, zvani Maca, rodom iz Pljevalja, učestvovao u ubistvu desetoro svojih zemljaka. Dokument o tome, broj 1487, čuva se u Državnom arhivu Crne Gore.

U odluci se navodi da je Vukojičić kriv za smrt Dika Stamenića, zemljoradnika, Ljuba Stamenića, automehaničara, Jule Stamenić, domaćice, Ljubice Stojkanović, studenta, Zore Karamatijević, domaćice, Mileve Žugić, domaćice, Savke Matović, domaćice, Miladina Božovića, penzionera, Božane Mišović, domaćice i Živka Kontića, penzionera.

O Vukojičićevim zločinima svjedočila je, pored Milijane Dajović i Savete Stojkanović, i Zora Stamenić.
"Mog muža i svekra su ubili u potoku više kuće i ostavili nesahranjene, dok su svekrvu zakopali u đubretu", stoji u svjedočenju Zore Stamenić.
Jestrović i Kovaljski, koji su sačinjavali zloglasnu četničku trojku sa Vukojičićem, takođe su okrivljeni sa ubistva civila.

Uz Vukojičića je istovremeno za sveštenomučenika proglašen i Slobodan Šiljak, koji je takođe po mnogim svjedočenjima okrvavio ruke tokom Drugog svjetskog rata. To je prva otkrila Pljevljanka Milosava Strunjaš, u otvorenom pismu Sinodu Srpske pravoslavne crkve. Crkva, međutim, na to nije reagovala

Strunjaševa tvrdi da je Vukojičić pripadao crnoj trojci koja je klala i ubijala nevine civile. "Njegov nadimak bio je pop koljač". Ona kaže da je ta trojka ubila i Milicu Janketić, majku poznatog glumca Miše Janketića.


A evo shta govore chetnici:

Pismo četničkog komandanta Dragana Bojovica, jedno vrijeme komandanta četničkog bataljona, na 204 mašinom kucane strane, a koje potvrđuje zlodjela popa Vukojičića.
-Drago, jedan pošten čovjek, to pismo mi je poslao 1997. godine i jedan primjerak pisma je kod mene, a drugi se čuva u Zavičajnom muzeju u Pljevljima. Tokom rata on je spasio izvjestan broj partizana, među njima i Josifa Malovića i njegovu pratnju, rekao je Golubović.
Dio pisma odnosi se i na Dragov susret i razgovor sa Ljubicom Stojkanović koju su, kako je kasnije saznao, jedne noći iz njene kuće u Pljevljima odveli pop Maca i Vojo Kovaljski.
-Drago ja sam osuđena na smrt od četnika u Pljevljima i čekam samo da se pojave Maca, Kovaljski i Bjelica da me odvedu da rade sa mnom Bog zna šta i najzad da me zakolju k'o živinče", prenio je dio razgovora sa Ljubicom, svojom školskom drugaricom, u pismu Goluboviću Drago Bojović. Par dana nakon tog razgovora, Ljubica je odvedena od kuće i nije se nikad vratila. Drago je prema prvim informacijama mislio da je to uradio Gestapo, dok skoro dva mjeseca kasnije nije saznao da su Ljubicu uhapsili Maca i Kovaljski. "To je značilo da su oni izvršili ono što je Ljubica i očekivala jer je nestala zauvijek" naveo je u pismu Bojović, par stranica ranije konstatujući da su među pljevaljskim četnicima " bili i čuveni Božo Bjelica, Vojo Kovaljski i pop Vukojičić, zvani Maca".
----------------------------------------------------------


Sve u svemu, da ne mistifikujemo preterano - rech je o josh jednoj perverziji mantijashkog nesoja. Kakvi "sveci", takva i Crkva.

#14 slow

slow
 • Members
 • 3,778 posts

Posted 31 August 2005 - 08:58

Lun, je l' mozda znas sta je posle bilo sa tim chetnickim komandantom Draganom Bojovicem? Da li je onaj Drago koji je poslao to pismo u stvari taj komandant Dragan ili neko drugi. Ko je kucao pismo? Sam komandant ili islednici OZNE?

#15 Lun

Lun
 • Banned
 • 3,921 posts

Posted 31 August 2005 - 13:16

Lun, je l' mozda znas sta je posle bilo sa tim chetnickim komandantom Draganom Bojovicem? Da li je onaj Drago koji je poslao to pismo u stvari taj komandant Dragan ili neko drugi. Ko je kucao pismo? Sam komandant ili islednici OZNE?


Nije mi se dalo da kopam po proshlosti. Naveo sam samo shta kazu komunisti i antikomunisti glede sluchaja dzelata-"sveca".
Medjutim, po toj "principijelnoj" islednichkoj logici mozemo postaviti tisucu "vaznih" pitanja.
Da li je sekretarica koja je kucala bila nagluva?
Da li se Drago ozenio partizankom Marom a Dragan kurirom Jovicom?
Da li pederastija rushi kredibilitet svedoka Dragana?
Da li je Dragan uopshte mushko?
Da li islednici OZNE uopshte znaju da kucaju ili samo sekretaricu tucaju?
Da li se sekretarice dobro jebu i kako to utiche na islednike OZNE?
I naravno, kakve to uopshte veze ima sa umetnoshcu?

Pitanja pregrsht ali samo jedan tachan odgovor - vrhushka SPC je sochinjena od najortodoksnijeg pedofilskog i sadistichkog olosha koji se raspada u trulezu svoje bestidnosti i amorala.