Jump to content


Photo
- - - - -

Sobne biljke


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
327 replies to this topic

#1 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 23 August 2005 - 14:50

Imate li talenta za uzgajanje saksijskog bilja ili, poput Mire Marković, pribegavate plastičnom rešenju problema?

Od kad sam se odselila iz roditeljskog gnezda :lol: , pokušavam da oplemenim životni prostor ponekom oazicom zelenila. Uglavnom, bezuspešno; nemam "zelene palčeve". Imam fikus (bendžamin) koji već četiri godine odbija da se razlista u nešto pristojno, ali neće ni da uvene. Zalivam ga, đubrim, uzalud. Pola stabla je sasušeno, pola ima neke listiće, sve trčiš, trčiš pa list (hm, mogla bih i da ga slikam kao primer). Čak sam mu kupila i postolje s točkićima da ga lakše premeštam, sve računam, ne odgovara mu mesto na kom se nalazi. Al ništa.

Ako kupim pet saksija, statistički mogu da se nadam da će samo jedna preživeti, iako ih sve podjednako pažljivo negujem. Da li je u pitanju talenat ili uspešni sobni baštovani znaju nešto što ja ne znam? Kakva su vaša iskustva?

#2 dr_Ksabaras

dr_Ksabaras
  • Banned
  • 261 posts

Posted 23 August 2005 - 14:53

Uglavnom zalivao biljke ortaka koji je otišao na more. Sve uvenulo. :lol:
Moj savet – kupi kaktus ili nešto zimzeleno.

Edited by dr_Ksabaras, 23 August 2005 - 14:54.


#3 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 23 August 2005 - 15:04

Moja mama ima taktiku koja kaze :pustis ih da venu, a onda ih zalijes kad vec pocnu da umiru - odmah krenu da listaju i cvetaju da ti pokazu zahvalnost", i radi :lol:
Ja iz mrske mi firme, gde sam sa UZITKOM, dala otkaz pre 3 godine dobila na poklon neku biljku. S'obzirom od kakvih sam je krava dobila htela sam da crkne odmah, a ona ne prestaje da lista i siri se na sve strane (zalivam je postujuci mamine savete :huh:
PS - Natasha, ovaj savet se ne racuna u rubriku "pitajte strucnjaka" inace moram mami da placam copyright :lol:

Edited by msmodesty, 23 August 2005 - 15:21.


#4 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 23 August 2005 - 15:47

Moja mama ima taktiku koja kaze :pustis ih da venu, a onda ih zalijes  kad vec pocnu da umiru - odmah krenu da listaju i cvetaju da ti pokazu zahvalnost", i radi :lol:


Hm. Moram (sa sramom) da priznam da mi se u nekoliko navrata desilo da sam zaboravila da zalijem biljke, pa sam do tog patenta došla nehotice. Nažalost, nisam primetila nikakvo poboljšanje. Problem je u tome što ne mogu da razvijem taktiku jer ne vidim nikakav pattern: stavim saksiju na sunce, stavim u senku - isto; zalivam retko, zalivam često - isto. Đubrila jednom nedeljno il jednom mesečno - bez promene. :huh:

Kaktusi jesu rešenje, ako ih voliš. Ja nešto nisam ljubitelj. Hoću LIŠĆE (bre!) :lol:

#5 juliana

juliana
  • Members
  • 1,408 posts

Posted 23 August 2005 - 16:14

ne volim saksijsko cvece
imam samo 1 saksiju neke defektne japanske ljubichice koja nikad nije procvetala, al me bash nervira i pustila sam je da uvene
sad je vec danima gledam kako kopni, sushi se i uzzivam

#6 DjA

DjA
  • Members
  • 2,189 posts

Posted 24 August 2005 - 00:04

o julijana, zaboga, pa i to je zivo bice, imaj milosti, prekrati mu bar muke...

maxi, najbolje stavi sliku da bi smo se lakse razumele, posto meni fikus nije isto sto i bendzamin, al dobro, uvek sam bila losa sa tim nazivima cveca...

Moj decko gaji u svojoj sobi 2 bendzamina: jedan sa tamno zelenim listovima i drugi sa sarenkastim listovima. Oba deluju jako fino.
Tebi preporucujem da presadis svog bendza, kupi novu "zemlju" i na dno saksije prvo stavi 2 shake peska, onda zemlju kojoj mozes dodati neko djubrivo, ali samo malo i to ako vec taj humus koji se kupuje nije obogacen.
Bendzamin se zaliva 2 puta nedeljno, moj decko zaliva sredom i subotom (2S - da ne zaboravi :lol: )
Bendzamin inace raste kao neko malo drvo pa bi trebalo da ga posadis u neki cup ili veliku saksiju. U svakom slucaju to je to. Pomiluj ga ponekad, i pricaj mu, pevaj recimo :lol:

Inace moja omiljena sobna biljka je ciklama. Ona cveta zimi iskljucivo i to negde od novembra pa do marta, malo li je!

Ima predivne cvetove i ima je u raznim bojama. Fora za ovo cvece je da ne trpi visoke temperature. Zene ga obicno stave u sobu gde temperatura bude oko 20-25 stepeni i ciklama prosto nece da cveta, a zatim svene iako je sve ostalo ok. Znaci najbolje je drzati saksije u hodnicima, svetlarnicima, sta ja znam, negde u kuci gde je hladnije. Obavezno niza temperatura od 20 stepeni - to kazem iz iskustva, verovatno je sve to negde strucno objasnjeno. Evo slike :D

ps procitah da je koren ciklame otrovan :huh:

Attached Files



#7 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 24 August 2005 - 13:30

maxi, najbolje stavi sliku da bi smo se lakse razumele, posto meni fikus nije isto sto i bendzamin, al dobro, uvek sam bila losa sa tim nazivima cveca...


Evo ga. Htedoh reći da je bendžamin vrsta fikusa. Ovo ne verujem da je baš bendžamin, pošto su mu listovi preveliki za tu biljku (ili nisu? :lol: ). Inače, ko da si mi čitala misli, juče popodne sam ga presadila, ovo u saksiji je nova zemlja. Ako mu to ne pomogne, ništa neće. I ja ga, inače, zalivam otprilike dvaput nedeljno, mada je to možda prečesto? Ah... :huh:

Attached Files



#8 thermal bug

thermal bug
  • Members
  • 2,388 posts

Posted 24 August 2005 - 13:35

pa meni na slici deluje sasvim ok...

#9 MaryPoppins

MaryPoppins
  • Banned
  • 750 posts

Posted 24 August 2005 - 13:38

Ja se ne razumem (sve mi biljke, nazalost, propadnu), ali kaze drugarica, koja ima ogroman, lep bendzamin da ga zaliva otrpilike jednom nedeljno, medjutim da mu, pored zalivanja, treba redovno (oko 2x nedeljno) prskati lisce (posto potice iz vlaznih, toplih predela) i da ga ne treba previse pomerati. Mozda pomogne.

#10 msmodesty

msmodesty
  • Banned
  • 1,348 posts

Posted 24 August 2005 - 13:40

Super ti izgleda bendzamin (or whatever the name), vitak, tanak, bas je elegantan. Ja bi mu smanjila zalivanje, po ugledu na mamu :lol:
Ja preferiram zato hidrokulture, ima manje parazita; talking about this, da li si mozda proverila da li ima one uzasne vostane naslage na spoju peteljke i lista? Bendzamini znaju od toga da propadaju :huh:

#11 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 24 August 2005 - 13:52

i meni. imala davno bendzamina, sasushio se misteriozno kad je papagaj pocheo da ga koristi u ishrani. drugi isto tako. jebo biljku koja je osetljiva. zato najvishe volim sukulente jer dzikljaju ko nenormalne, podnose sve, mogu da prezive x nedelja bez vode, i uopshte, vitalnije su od drugih, a ako izuzmesh kaktuse, sve ostale imaju lishce, malo, bucmasto lishce :huh: :lol:

inache, ne valja da djubrish tako chesto. to se radi na prolece, za vreme listanja (mada se sobnim biljkama futjka za to jer ne trpe sezonske promene) i valjda pred cvetanje. postoji tu chitav niz caka, shta, kada davati itede, al kontam da je najbitnije mesto u kuci.
isto tako je bitno da li se biljka nalazi u blizini neke druge biljke jer chak i kad ne dele istu saxiju mogu inhibirajuce da deluju jedna na drugu. recimo imala kroton koji sam stavila pored sheflere (koja je do tada rasla ko blesava). nakon sparivanja, sheflera pochela da se sushi i sushila se sve dok kroton nisam sklonila.

i da. shto se tiche zalivanja; biljka je mnogo otpornija na nedostatak vode. ako se koje zalivanje preskochi, nece se oshtetiti korenov sistem, eventualno ce nestati celijski pritisak pa ce izgledati otromboljeno, shto se lako regulishe zalivanjem. ali ako zalivash chesto (a 2x nedeljno u vreme kad napolju nisu ne znam kako visoke temperature jeste chesto) rizikujesh da ti biljka uvene, jer od prevelike kolichine vlage u zemljishtu prvo strada korenov sistem, izgubi se sloj korenovih dlachica (koji je jedini bitan za apsorpciju vode) i ma koliko ti posle toga zalivala, koren ne moze da vrshi svoju funkciju i biljka, eventually zagine.
najbolje ti je da pipnesh zemlju rukom, pa ako je skroz suva, onda je zali. tako ja radim.

Edited by DUNADAN, 24 August 2005 - 14:01.


#12 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 24 August 2005 - 13:52

talking about this, da li si mozda proverila da li ima one uzasne vostane naslage na spoju peteljke i lista? Bendzamini znaju od toga da propadaju :huh:

<{POST_SNAPBACK}>


Upravo proverila, nema nikakvih voštanih naslaga. Izgleda da ga nisam slikala iz dobrog ugla - uz samo stablo je mnostvo grancica koje su potpuno gole, i po mom mišljenju, uvenule. Onda, pogledajte odozdo - prve dve grane pa dvadesetak santimetara ništa, pa tek onda ostatak krošnje... Hvala na savetima :lol:

#13 maxivida

maxivida
  • Members
  • 3,167 posts

Posted 24 August 2005 - 13:58

zato najvishe volim sukulente
(...)
recimo imala kroton koji sam stavila pored sheflere


Čekaj bre, polako. Kakvi sudžuci, trodoni, šlafroci? Objasni kakve su to biljke, još bolje daj neku sliku. Zainteresovana sam za sve što "raste ko blesavo", al moram da znam šta treba da pazarim.

#14 Div

Div
  • Members
  • 7,752 posts

Posted 24 August 2005 - 14:04

Upravo proverila, nema nikakvih voštanih naslaga. Izgleda da ga nisam slikala iz dobrog ugla - uz samo stablo je mnostvo grancica koje su potpuno gole, i po mom mišljenju, uvenule. Onda, pogledajte odozdo - prve dve grane pa dvadesetak santimetara ništa, pa tek onda ostatak krošnje... Hvala na savetima :lol:

<{POST_SNAPBACK}>



Gledam sliku i gledam biljku, ovde u kancelariji, odnosno hodniku. Kolko vidim, to je to.

E, ova moja stajala blizu prozora i blizu klime, i počela da žuti.

Bacili smo ga u hodnik, gde nema direktnog sunca i eno džiglja ko lud.

#15 Hella

Hella
  • Sleepers
  • 6,199 posts

Posted 24 August 2005 - 14:14

o julijana, zaboga, pa i to je zivo bice, imaj milosti, prekrati mu bar muke...

e vaistinu - Džuli Dželatkinjo. :D
...
hm. ne znam šae gore, ajd long story long, nešto sam brbljiv:

neke školske godine, leto bilo, ortak uleti @ svoj rođenu, najmiliju + jedinu (2x2 m) izbu, da se, posle naporne arbajtske subote, malko opušti = da se u transu sjedini and stopi sa svojom najdražom vernom ljubom, znanom as jogi dušek by simpo.

kućni Red:
- sazuvaj najke patajke
- frljaj ruksak u špajs
- majcu i leviske na sedalo, a sokne na naslon random trepezariskog stoca

i tako, otvori čoek, razgaćen ko Čoek, vrata svojego spavačkogo Raja - zastori i roletne spušćeni, ič se ne vidi. pomrčina i u pretsoblju, no jebo to, vreme je za počinak, zna se šta sledi:

ko svaka bahata mrcina, zaleti se kroz hodnik, odrazi se ukoso svrata sobe i napravi lastu, u letu sluteć ono dušečko "žbrojing, bojing, ojing, jing, ing, ing..." nebil ko prava marva, slađe zaspo nakon što se naužije uz opružne milozvuke. :happy:

o-ćeš.
mesto toga - skrši se o nekako rastinje :lol: , otstra nastranu otskoči, tras! arlaukne jerbo usput sažuljo čelendru o neki komad nameštaja, te uspaničen, ranjav i prepanut, u šokiranome Stanju, pipajuć okolo - natrapa na traku od roletne.

voila.

snimi novog cimera, malko osakaćenog posle sobnog tarzanisanja: gragantuanska filadendrončina se razmilila over tri frtalja sobe, saksija ko bure za cefru, moraš puzat ispod njega da dojdeš do regala i uključiš high figh, teve, vidoje, komodor šesetčetir i ostale potrebujušće đakonije za audiovizuelnu gozbu kojoj je narečeni ortak sklon bio i osto, o komociji da ne besedimo.

posle neki kvoter sahata, suluda mu se kevanija vrne od komšike, evo baš se išćeretala s Anikó néni kako je skupo pazarila sineku jednu biljčicu, ne bi li mu živno Enterijer. e sad, keva jes polukrejze, al dob-raaaa ko vodenički somun, nije u redu da krećeš iz čista mira u prljavi rat, jerbo žena sve to čini iz Majčinske Dobroće.

no sinček, smeškajuć se, uzjeban ko rakovački moskito, iste noći spremi busiju za nesretni komad zeleniša i izvrši prfikt krajm u gluho doba noći.

naredni dana sretna mater redovno dozirala fotosintezu, sunčala kućnog Mezimca, zalivala ga, trpala štapiće supstrala u humus, brisala prašinu - zalud. rastinje vene li vene. posle cca 7 dana, antibonsai završio u kontejneru, sarani ga žena plačuć, a ova skotina, znajuć da keva plaća predplatu na "treće oko" i ljušti one lagarije dok ne oćoravi, smasti kako je bilje verovatno krepalo zbogradi lošeg zračenja, te da će zvati radiestezistu da se to, jel, ozvaniči.
:lol:

uglavnom, zeleni siromašak je ugino u najstrašnijim mukama: marvan je lepo otfikario žinor od nekog raspanutog sobnog abažura, krajeve ogolio, zabo u koren, ušteko u šteker i pretisno svič. tako sedeo pola sata, vrteo palčeve i gledo, offovo svič, išteko, smoto kabel i složio u ladicu. za sledećeg Uzurpatora.

...

tema: neam sobni biljki, al prašuma mi u avliji. desetak lješnjaka, jedna kajsija, tri lipe, zilion breza, par srebrni jelki, kojekakvog džbunja i cvjetiva, tri bora i svugde travuljina, redovno košena. ne ide mi taj sobni fengšuj, više volem da sednem na terasu, srčem 2rsq & ćeifim blejeć u onaj zeleniš kroz ćoroskope. danas tražio predfakturu za dvaes tuja. :lol:

indeed - jebo sve to. :huh:

najžalim za sledećim, ceo vrt bi osahario damse vrne ovo: ispred plota, s ulične strane, imasmo šes triesmetarskih jablanova, posadio Pilot Babo, kad mu se sinak rodio.
odnosno, bilo ih dvanest, alsam svojeručno skršio šes komada čim sam propuzo, kako kažu direktni preci. no, ostali su iždžikljali ko iz vode, mogo si ih lepo videti sa šestog sprata gratske bolnice i reći: "e, viš ono. e tamo mi lepa kuća, pet kilometeri odavde."

a onda ih premudri Babo iseko kad mu Radio Mileva javio da će kroz naš šor ići obilaznica od kelebije prema internešnl hajveju, pa je celomudreni strateg prizvo neke krezube drvoseče da ih iseču. stara komunjara tela da državi ušpara trošak pri izgradnji Kapitalnog Projekta. :lol:

ko što se pretpostavlja, tranzit, fala kurcu, otišo preko drugog kraja Metropole, a jablanovi završiše kao ogrevni materijal jedne proste vojvođanske zime...

satra me depra. odo čupam koroff, spremim teren za tuje.