Jump to content


Photo

Carski rez kao ženino pravo na izbor


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
27 replies to this topic

Poll: Carski rez kao ženino pravo na izbor (42 member(s) have cast votes)

Carski rez kao enino pravo na izbor

  1. ena sam, nisam se poraala ali smatram da imam pravo da biram kako u se poroditi (17 votes [41.46%])

    Percentage of vote: 41.46%

  2. ena sam, poraala sam se prirodnim putem ali smatram da carski rez mora biti pravo na izbor (3 votes [7.32%])

    Percentage of vote: 7.32%

  3. ena sam, poraala sam se carskim rezom i smatram da je to moje pravo na izbor (3 votes [7.32%])

    Percentage of vote: 7.32%

  4. ena sam, poraala sam se na oba naina i smatram da imam pravo na izbor (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  5. ena sam, nisam se poraala i smatram da carski rez nije pravo na izbor (1 votes [2.44%])

    Percentage of vote: 2.44%

  6. ena sam, poraala sam se prirodnim putem i smatram da carski rez nije pravo na izbor (4 votes [9.76%])

    Percentage of vote: 9.76%

  7. ena sam, poraala sam se carskim rezom ali smatram da carski rez nije pravo na izbor (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  8. ena sam, poraala sam se na oba naina i smatram da carski rez nije pravo na izbor (0 votes [0.00%])

    Percentage of vote: 0.00%

  9. Mukarac sam i smatram da je carski rez pravo na izbor (5 votes [12.20%])

    Percentage of vote: 12.20%

  10. Mukarac sam i smatram da carski rez nije pravo na izbor (5 votes [12.20%])

    Percentage of vote: 12.20%

  11. ena sam i nemam stav po ovom pitanju (1 votes [2.44%])

    Percentage of vote: 2.44%

  12. Mukarac sam i nemam stav po ovom pitanju (2 votes [4.88%])

    Percentage of vote: 4.88%

Vote Guests cannot vote

#16 Lola

Lola
  • Members
  • 289 posts

Posted 23 August 2005 - 13:41

Ne! Besmislica je sta LAICI (a tu spadaju i zene) imaju da se pitaju u vezi potpuno strucnog pitanja :lol:

<{POST_SNAPBACK}>



Mislis na medicinsku ili pravnu strucnost?

Da li je pravo izbora porodjaja nuzno strucno pitanje, to je vec vrlo diskutabilno jer je ova tema predmet debate u svetu. U svakom slucaju mislim da se ne moze reci kako zene ne treba da se pitaju o necemu sto je deo njih - trudnoca i porodjaj kao zavrsni deo tog procesa.

Edited by Lola, 23 August 2005 - 13:42.


#17 gaspod

gaspod
  • Members
  • 238 posts

Posted 23 August 2005 - 13:50

dupli post

Edited by gaspod, 23 August 2005 - 14:03.


#18 gaspod

gaspod
  • Members
  • 238 posts

Posted 23 August 2005 - 14:01

[quote name='MaryPoppins' date='23 Aug 2005, 13:42']


...a o lekarima na GAKu i njihovom neprikosnovenom autoritetu... nedavni primer, zena (koju vrlo dobro licno poznajem) pocne da krvari u ranoj fazi trudnoce. obrati se lekaru u domu zdravlja koji konstatuje da je plod uginuo i uputi je na jos jedan pregled u GAK, na second opinion i kiretazu...


Trudnoća se ultrazvučno uočava u 5-oj nedelji (drugi lunarni mesec) i u ranoj trudnoći nije lako potvrditi vitalnost embriona. Tu pomaže kvalitetan i skup aparat, mada i sa njim nije uvek jednostavno. Ako lekar nije siguran a radi se o željenoj trudnoći nama razloga da se ne sačeka neko vreme (obično dve nedelje) ako žena nema neke druge tegobe.
Ovo o opasnosti po njen život nisam razumio.

#19 Skadi

Skadi
  • Members
  • 1,557 posts

Posted 23 August 2005 - 14:39

Evo malo fakta, a vi niste dužni da obratite pažnju na tako trivijalne stvari kao što su činjenice, već budite slobodni da nastavite prepičkavanje. Samo mala opaska - drago mi je da se zabavljate i napušavate, jer je to klinički potvrđeno zdrav ventil za neutralisanje frustracija u životu, ali sve ovo što ste napisali do sada neko može i ozbiljno da shvati i u skladu s time i da najebe. Bez obzira u koji ekstrem poveruje - da li u Maksividino "Carski rez je majka" ili u Srđann-ovu sovjetsku doktrinu iz 50-tih godina prošlog veka.

BTW. Srđanne, svaka čast tvom tati, ali porazgovaraj sa porodiljama u Kragujevcu i raspitaj se u kojoj meri su njihova iskustva prilikom porođaja traumatična, umesto da to bude jedan od najlepših događaja u njihovom životu. Ovo važi ne samo za Kragujevac, već i za celu zemlju, gde se kako trudnice, tako i porodilje tretiraju sa manje pijeteta i obzira nego steone krave.

Mislim da sam već napomenula, ali želja velikog broja žena u Srbiji da se po izboru porodi carskim rezom je posledica kako neobaveštenosti, tako i brutalnog odnosa akušera i babica prema ženama na porođaju - gde je ponekad carski rez jedini način da se ima koliko-toliko normalan porođaj. Lično ne smatram da je carski rez prednost (osim u slučajevima kada je zaista neophodan), ali dok se odnos bolnica, akušera i babica prema porodiljama ne promeni, stav prema carskom rezu kao nekom magičnom načinu da se bezbolno i sa minimumom stresa, rizika i maltretmana prođe kroz porođaj će ostati.

------------------------------------------------------------

http://www.med.umich.../wha_cs_crs.htm

------------------------------------------------------------

http://www.babycente...dbirth/160.html

Insert iz teksta:
In this procedure, a doctor makes an incision in a woman's abdomen and uterus and removes her baby through it. At least 22 percent of American women give birth by cesarean delivery, or c-section, these days, though the American College of Obstetricians and Gynecologists is working to make sure that fewer women end up having unnecessary c-sections.

Komentar jedne čitateljke ovog teksta:
"I really think that we should do more to support women who have birth by ceserean instead of making them feel as if it is something shameful. We should feel lucky that such a procedure is available when complications arise. My son was born via cesearean and he breastfed fantastically, never needed a doctor for the first 6 months of life, and was 20 lbs by the time he was 5 months. We are incredibly bonded in every way and how I had the delivery is completely trivial to me at this point. Creating a life is a miracle and giving that baby as much love as we can is what we should be focusing on. Take a baby massage class. It is positively one of the best ways to bond with your child. "
-- Elizabeth

------------------------------------------------------------

http://www.birthlove...ee/anatomy.html

http://www.birthlove...e/choosing.html

Tekst koji naginje na stranu suprotno od propagiranja carskog reza, ali koji sadrži detaljne informacije o proceduri - naravno, kod nas se C.R. ne radi sa epiduralom (u slučajevima kada je to OK i bezbedno), nego obavezno sa totalnom anestezijom, ali budući da su akušeri u Srbiji studirali po Fredu Kremenku, to ne čudi. Ovakvu vrstu informacija bi trebalo da obezbeđuje ginekolog tokom trudnoće, a ne da majke dolaze na porođaj nemajući pojma šta ih očekuje.

------------------------------------------------------------

http://vbac.info/VBA...-the-issues.htm

Vaginalni porođaj posle carskog reza.

------------------------------------------------------------

Inserti iz nekoliko tekstova koji se tiču rizika, jer ako se ne varam, bilo je pitanja oko toga, sa izraženom sumnjom da takav rizik postoji, osim u zastarelim udžbenicima za medicinsko obrazovanje u Srbiji:

According to a study published by the British medical journal, The Lancet (December 2003), women who’ve had a baby by cesarean surgery have approximately double the risk of losing a baby to an unexplained stillbirth in a subsequent pregnancy.

According to the International Cesarean Awareness Network (ICAN), the risk of a mother dying from complications related to cesarean surgery soars when compared to women giving birth vaginally. The maternal death rate is 0.5 per 10,000 vaginal births but jumps to 2.0 per 10,000 with elective (i.e., medically unnecessary) cesarean surgery. The overall maternal death rate related to all cesareans is 8 times greater (4.0 per 10,000) than the rate associated with vaginal birth.

[With cesareans] “there is an increased incidence of drug-resistant infections as well as the potential for life-threatening complications from blood transfusions,” cautions Mary Ann Shah, President of the American College of Nurse-Midwives. In addition, “women risk permanent damage to abdominal and urinary tract organs and face longer and more painful postpartum recovery time.”

-What other factors are contributing to the steady rise in the cesarean birth rate?
-Fear of pain is a motivating factor for elective cesareans, and also contributes to overuse of epidurals—which in turn contributes to the rising cesarean rate. Parents fear the unknown and being out of control as much as they fear pain. Requesting (or accepting the offer of) an elective cesarean may appeal to some parents (and doctors) because surgery is scheduled and controlled.


------------------------------------------------------------

Nažalost, ništa od ovoga nećete u Srbiji čuti od svog doktora jer će se voditi ili finansijskim interesom ili zastarelom doktrinom. Da napomenem, moj stav prema akušerima u Srbiji nije posledica neutemeljenih predrasuda, već posledica ličnog iskustva, kao i iskustva mnogih drugih žena koje poznajem.

I nadam se da sam ovim ubila ovu besmislenu temu za isterivanje ličnih frustracija učesnika.

#20 srdjann

srdjann
  • Members
  • 2,977 posts

Posted 23 August 2005 - 16:38

Skadi,

Hvala na linkovima i poruci iako si me proglasila "sovjetskim doktrinarcem" što, uz moje stavove prema eutanaziji i abortusu i svemu ostalom verujem nikako ne stoji. Žao mi je što me je moje suprotstavljanje ekstremnim zastupnicama carskog reza (zasnovanih na nivou rekla-kazala) predstavilo kao ekstremistu suprotne strane što ja ni po čemu nisam, jer ja sam samo zastupao poziciju da carski rez ne utiče samo na majku već i na dete (što suprotna strana u potpunosti zanemaruje) ali ako je to cena da se dođe do pravih informacija vezanih za carski rez ja sam voljan da je platim. Takođe, voljan sam da pređem i preko ličnih uvreda na moj račun upućenih ne od tebe već od drugih učesnica u ovoj raspravi koje su išle toliko nisko da su spominjale i mog oca (?!?!?) u najpodlijem mogućem kontekstu a nisu mogle da zaobiđu ni uvrede na račun naših eminentnih stručnjaka u ovoj oblasti iako im oni kao laici ne mogu ni primirisati. Ja nikada nisam razgovarao na taj način tako da ne bih ni znao da se spustim na taj nivo i što se mene tiče ne moraju ni da mi se izvinjavaju, a ja ću se već iskreno izvinuti svima koji su se osetili pogođeni mojim neadekvatnim rečnikom koji jeste bio nekonvencionalan iako nije direktno ciljao nikoga lično i ponaosob.

#21 Skadi

Skadi
  • Members
  • 1,557 posts

Posted 23 August 2005 - 22:44

Srđanne, nezavisno od tvojih stavova prema abortusu i eutanaziji, tvoj pristup prema carskom rezu je do te mere lišen bilo kakve empatije u odnosu na trudnice i porodilje da je zaista blizak sovjetskoj doktrini iz 50-tih. Taj stav "žene su razmažene" i "imaju da snose 100% odgovornosti ako nešto pođe po zlu" jeste čisto soc-sovjetski.

Kao što si mogao da primetiš, protivim se tome da se carski rez tretira olako kao neki čarobni način porođaja koji je blagotvoran i za bebu i za majku. Ali obrati pažnju na detalj iz mog prethodnog posta "Mislim da sam već napomenula, ali želja velikog broja žena u Srbiji da se po izboru porodi carskim rezom je posledica kako neobaveštenosti, tako i brutalnog odnosa akušera i babica prema ženama na porođaju - gde je ponekad carski rez jedini način da se ima koliko-toliko normalan porođaj. Lično ne smatram da je carski rez prednost (osim u slučajevima kada je zaista neophodan), ali dok se odnos bolnica, akušera i babica prema porodiljama ne promeni, stav prema carskom rezu kao nekom magičnom načinu da se bezbolno i sa minimumom stresa, rizika i maltretmana prođe kroz porođaj će ostati." kao i opasku iz jedne ranije diskusije gde postoje psihološki razlozi za carski rez - kada se recimo žena zbog velikog straha od porođaja ne usuđuje da ostane u drugom stanju. Negiranje psihološkog momenta jeste soc-doktrina, a to si u više momenata, što direktno što indirektno izrazio.

Naši doktori nisu kompetentni da se bave psihom trudnica jer je njihov pristup osećanjima trudnica užasno brutalan i nemaran (a trudnoća je, za neobaveštene, grandaddy of all PMS, pa još na steroidima).

#22 Kler Turner

Kler Turner
  • Members
  • 166 posts

Posted 26 August 2005 - 13:49

Ako te tata toliko forsira da budeš ginekolog, otkuliraj ga, pa ima još specijalizacija. Pa nije GAK privatna firma da moraš tamo da ga naslediš. Mani te "pičnute" porodilje sa fancy zahtevima.

Pošto si tako pravdoljubiv, možda bolje da si upisao prava pa da se boriš protiv nepravde i neobrazovanih porodilja. Ako besniš na pacijente pre nego što si uopšte i počeo da ih lečiš, jao pa šta će biti kad dobiješ diplomu. Molim te javi nam na kojoj ćeš klinici ordinirati pa da te ne ljutimo bez veze.
Nisu više žene baš ko naše bake da im ništa živo ne smeta, zajebana ta emancipacija. Po meni je svaka koja se opredeli da se porodi u ovom suludom vremenu narodni heroj. Svaka joj čast. Bilo da je vaginalno ili CR, boli u oba slučaja. Da ne govorim koliko je prijatno biti trudnica, fizički i psihički. A tek majka. Pa zaposliš se ko pralja, konobarica i medicinska sestra do kraja života. Za to treba hrabrosti, porođaj je mala maca šta te tek čeka posle njega.

#23 Catwoman

Catwoman
  • Members
  • 1,425 posts

Posted 23 September 2005 - 23:35

Hm. Interesantan topic. Prvi put u životu čujem da je "carski rez štetan po dete" :lol: :lol: E sad, ja veze nemam s medicinom, ali znam da se moja mam dvaput porađala, jednom vaginalno, drugi put carskim rezom. Carskim rezom je rodila mene, ne zato što je bilo nekakvih komplikacija, pošto nije, već zato što su joj doktori preporučili, "zbog straha od prvog porođaja". Zašto? Pa, zbog onoga što se desilo njenom prvom detetu, mom pokojnom bratu, u bolnici Dragiša Mišović. Porođaj je bio težak, beba je bila krupna (4200 g) i izlazila je prvo nogama. E, onda je doktorka odlučila da primeni ne znam ni ja kakav porođaj, koji se sastojao u tome što se ona penjala mami na stomak. Pritom je bebi povredila mozak, tačnije centar za ravnotežu, pa dečak, koji bi inače bio potpuno zdrav, nikad nije mogao da prohoda, vrlo je teško govorio, i mama ga je godinama vodila po Igalu i drugim lečilištima, doktorima i ne znam ni ja gde, dok nije umro sa 7 godina. (Ja samo prepričavam ono što sam čula, pošto je umro pre mog rođenja.)

Kad je ostala ponovo u drugom stanju, preporučili su joj carski rez; mama je pričala kako joj je moj otac (inače psihijatar - dakle, ne baš stručan, ali sa više medicinskog znanja nego ona) rekao da je carski rez "lak porođaj". Po njenim rečima, posle ga je pitala što je je slagao, a one je rekao "nisi pitala za koga. To je najlakši porođaj za bebu, za doktora takođe niej težak. Nisam rekao da je lak za ženu." Po maminom iskustvu, carski rez je bio mnogo bolniji od vaginalnog porođaja - naravno, ne i toku samog porođaja pošto se obavlja pod anestezijom, već posle toga kad joj je rana zarastala. Ali, za razliku od prvog porođaja, ja sam se lepo i sigurno rodila i evo me, žive i zdrave, a to je u ovom slučaju bilo najvažnije!

#24 nikolijamajaoliveralola.v

nikolijamajaoliveralola.v
  • Members
  • 114 posts

Posted 24 September 2005 - 14:49

jupijupijupi carski rez is on road again :lol: [ srecan vaskrs diskursa ! ]
[ kako se to prevodi na latinski :lol: res illusivii ]


edit : jos jupija

edit : i jupi+ za prvih pet slova-na-kubne sekcije naseg nika. mogle smo i znati da svi road-mooviji vode u rimsku areu. cezarov presek znaci od spomenicke vrednosti na maminom stomaku. dobro.

Edited by nikolijamajaoliveralola.v, 24 September 2005 - 15:52.


#25 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 24 September 2005 - 15:40

jupijupijupi carski rez is on road again  :lol:
[ kako se to prevodi na latinski  :lol: res illusivii ]
edit : jos jupija

<{POST_SNAPBACK}>


Sectio caesarea.

#26 Iskra

Iskra
  • Members
  • 54 posts

Posted 25 September 2005 - 16:46

U drugom stanju sam i za nesto vise od mesec dana bi trebalo da se porodim drugi put. Prvi put sam dobila epiduralnu enesteziju po sopstvenom izboru iako su mame, tetke, babe bile blago sokirane jer pobogu sta mi je tesko da se porodim bez icega (kako su one mogle?). Porodjaj je bio ok, mada je bilo malo problema oko izlaska bebe te je dobila infekciju jer je bila duze u porodjajnom kanalu. Dakle smatram da zena ima pravo, ako je u mogucnosti, da izabere. Kako mi se blizi porodjaj, pocela sam da razmisljam o carskom rezu i skoro da sam ubedila sebe zbog toga jer mislim da je carski rez dobar za bebu, to jest ona nema nikakvih "patnji" tokom porodjaja. Medjutim, cula sam nekih drugarica da oporavak moze da bude prilicno komplikovan, a s obzirom na to da imam malo dete kod kuce ne mogu bas sebi da priustim dug oporavak, tako da cu se poroditi prirodnim putem (uz epidural). A, sad samo jedan mali primer a tice se izbora. Kada sam se poradjala prvi put sa mnom u boksu se poradjala jedna devojka, i ja je onako pod epiduralnom raspolozena za caskanje pitam da li je i ona uzela anesteziju. Ona mi je medjutim rekla da je njen muz lekar i da joj on nije dozvolio da uzme bilo kakve medikamente. Pitam se koji li bi njen izbor bio?

#27 Nicol

Nicol
  • Members
  • 751 posts

Posted 25 September 2005 - 22:25

@ srdjan

Smjernice i algoritmi (u svim zemljama u kojima postoje ozbiljna stručna udruženja, vjerujem tako i u Srbiji) su jasni u vezi terminskog poroda, zdrave majke i normotrofičnog djeteta, povoljnog položaja, dobrog omjera veličine bebe i porodnog kanala-metoda izbora je vaginalni porod. Dok god se ne skupi dovoljno dokaza na velikim uzorcima i carskez rez ne postane standardna metoda (za što iskreno sumnjam da će se ikada desiti, ali bumo vid'li) ti imaš svako moralno i pravno uporište odbiti izvođenje elektivnog S.C. To je ako te toliko muči pitanje (su)odgovornosti u slučaju komplikacija.

Međutim po mom iskustvu (koje priznajem nije 30 godina rađaonice, ali nešto utakmica ipak imam u nogama je slijedeće): rodilje (posebno prvorotke) osim što su neiskusne, u pravilu su vrlo loše informirane i posljedično tomu u strahu od vlastite sjene, a kamo li ne od porođaja. O trudnoći i porođaju se u boljem slučaju saznaju na Internetu ili u popularno-znastvenoj literaturi, a u gorem narodnom predajom i gradskim legendama. A neznanje je idealno tlo za nasađivanje alternativnih i eksperimentalnih metoda koje nude panaceu. E sad, tu ima podosta manevarskog prostora za pripremu žene za porođaj (u ostalom, netko će ju pregledati u prosjeku 6 ili 7 puta tijekom trudnoće). U podlozi inzistiranja na S.C. često se kriju: strah od bolova (epiduralna anestezija?), samoće (partner u rađaoni?), vlastitog zakazivanja na porodu (vježbe i pripremni tečaj?) itd. E sad, čija je odgovornost edukacija pacijenata? Možemo se mi svi skupa (da ne misliš da je i jedan liječnik ili sustav imun na to) vaditi na manjak novca i vremena, previše pacijenata, lošu opremu i nikakve suradnike, ali činjenica je da dobro informiran pacijent, kojem su iznesene mogućnosti i obrazložene prednosti i rizici svake metode, i koji ima povjerenje u liječnika (što treba i zaslužiti) jako rijetko inzistira na nečemu od čega ga pokušavaš odgovorit.

Namjerno sam rekla rijetko, jer te niti jedan algoritam te neće amnestirati takozvanih ''teških'' pacijenata. Tu mislim na vječita gunđala i nezadovoljnike, ljute na cijeli svijet, kojima ništa ne možeš napraviti po volji, koji očekuju sve i nisu spremni uložiti ništa. Takve ćeš sanjati kako dolaze po svoj karton i mijenjaju doktora i gristi se zbog povremene želje da ga/ju zamlatiš neurološkim čekićem. Meni je zanimljiv dio o tome u Oxford handbook of clinical medicine:
''So, every so often, try being pleased to have difficult patients: those who question us, those who do not respond to our treatments, or who complain when those treatments do work. Very often, it will seem that whatever you say is wrong: misunderstood, misquoted, and mangled by the mind that you are confronting-perhaps because of fear, loneliness, or past experiences which you can only guess at. If this is happening shut up, but do not give up.''

Edited by Nicol, 25 September 2005 - 22:46.


#28 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 27 September 2005 - 12:49

Prvi put u životu čujem da je "carski rez štetan po dete"  :lol:  :lol:

I ja :lol:

To je najlakši porođaj za bebu, za doktora takođe niej težak. Nisam rekao da je lak za ženu.

Ovako sam i ja cula, iz ne malog broja strucnih izvora.


A za tvog brata mi je bas zao, ne znam stvarno sta drugo da kazem :lol: