Esdy,
U potpunoj si zabludi u vezi svega sto si napisao o vegetarijanstvu !!!
Da li pomisljas na to KOLIKO je hrane potrebno domacim zivotinjama da bi formirale meso koje posle ljudi pojedu? Za prirast po 1 kg telesne mase, potrebno je vise kg biljne hrane. A kada bi se na istim povrsinama gajila biljna hrana za ljude, bile bi zauzete manje povrsine za poljoprivredne kulture!
Pored svega toga, farme zivotinja spadaju medju najvece zagadjivace zivotne sredine - zagadjuju vodu, vazduh i tlo. Osim toga, dodajem da, na primer, svako odraslo govece u vazduh oslobadja po 80 litara metana, velikog zagadjivaca atmosfere koji znacajno doprinosi efektu staklene baste.
Dalje, "over-population" domaih zivotinja ne bi postojao kada bi bilo vise vegetarijanaca, jer se te zivotinje jednostavno ne bi ni gajile! I bilo bi vise hrane i ( cistije! ) zivotne sredine za divlje zivotinje.
Sve je to naravno tacno.
Sto se mene tice poljoprivreda i domacec zivotinje (sa preharanu) su u velikoj meri i uticale na zivotnu sredinu. A to sto sam povezao poljoprivredu sa vegetarijancima/veganima to sam slucajno uspeo u jednom od proslih "postova". Ja bih prihvatio da se hranim biljnim hranom i po nekim proteinom iz reda insekata da je samo covek u evoluciji krenuop tim putem. Nazalost on je krnuo drugim, nastavio je da jede meso pa sve vise "mesao" i biljnu hranu. Stoga izgleda da bi idealan nacin zivota za coveka bio onaj nacin koji je u potpunom skladu sa prirodom bez poljoprivrede i masovnog uzgoja domacih zivotinja. To je nesto kako zive odredjena Africka plemena, Indijanska plemena iz Amazonije ili plemena iz prasuma N. Gvineje (i ko zna jos kakvih ljudi) za koje mi kazemo da su "nerazvijeni". Ja bas mislim da ce nas nas "razvitak" i tehnoloski "razvitak" dovesti u bezizlaznu situaciju slicnoj potpunom kolapsu civilizacija i planeta. Neko bi rekao da je to S.F. ali je to cinjenica jer je svet, danas, (nazalost) vodjen trzistem i liberalnom ekonomijom. Bitno je samo imati, naravno "Cash". Mislim da smo najveci bol i patnju zivotinjama (divljim i domacim) priredili kada smo poceli da evoluiramo i da prisvajamo planetu kao da smo jedini vlasnici, a da su "jestivi plodovi" te planete zivotinje koje nas okruzuju. Jedino covek na ovoj planeti nije uspeo da zivi u skladu sa prirodom i nije imao mere u ishrani, bilo da je zivotinjskog ili biljnog porekla.
krace receno, po meni, covek treba da jede meso u skromnim kolicinama (sto je u danasnjim civilizacijama nemoguce) i treba da jede biljnu hranu kao dodatak (sto se i radi ali je njjihovo "prenosenje" sa prvobitnog stanista na druga, gde nisu postojala, unistilo dobar deo prirode.).
Ova tema je veoma opsirna i mozze o njoj da se prica do sutra, sto ne bi trebali jer je tema "vazdusna puska".
Nemoj da pominjnes osecanja zivotinja jer u divljini nema osecanja vec vlada zakon jaceg (Darwin), naravno covek se uopste ne uklapa u tu divljinu (da ne nabrajma sad ocigledne razloge). U ishrani i prezivljavanju (u divljini) ne postoje i ne smeju da postoje osecanjna. Zasto odredjene zmije polazi i preko 60 jaja ? Pa zaato sto zna da ce veoma mali broj njenih potomaka preziveti, a predatoru je lakse da uhti malu zmije nego stariju i vecu. Nema tu osecanja vec je to cisto prezivljavanje. Jedino resenje za potpun oporavak je da se covek podredi prirodi i da mu nije profit jedini cilj u zivotu (sto je skoro nemoguce). U ovaj scenario se ne uklapa 95% ljudske populacije (ni ti ni ja, posle cu da objasnim). Ne uklapamo se jer i ja i ti (i nasi predhodnici) na vise nacina uticemo na zivotnu okolinu. i meni i tebi treba poljoprivreda, tehnologija, novac... ZAsto ? Pa zasto sto je nase jebeno drustvo evoluiralo ne "neprirodan" nacin.
Mismo jednostavno izrodi "prirode". Koji kao ima neke vrednosti i moral, malo sutra imamo. Sve je to podredjeno ljudskom interesu.
Najbolje bi bilo da se svi pokupimo i odemo recimo na Mars. Da pustimo zemlju da se opporavi a malo Mars da jebemo u zdrav mozak! (Ova zadnja recenica je neozbiljna)
Izvinavam se unapred ako ima nekih nejasnoca jer sam pisao u jednom mahu bez ponovnog citanja.