Jump to content

Photo

Zabraniti posedovanje vazdusnih pusaka u Srbiji!

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
77 replies to this topic

#1 amazonka

amazonka
  • Members
  • 35 posts

Posted 21 June 2005 - 06:30

Ono što se ovih dana desava u mom kraju, podsetilo me je na nešto sto sam imala nameru da predlozim, a sto bi moglo biti nasa inicijativa i pritisak na vlast, tj. da se usvoji zakon o tome: radi se o posedovanju i zloupotrebi vazdusne puske.

U mojoj ulici, desetak kuca od moje, živi jedan policajac. Problem je u tome sto je njegov sin još kada je bio srednjoskolac, isao ulicom i ubijao ptice ( uglavnom golubove i gugutke ) vazdusnom puskom. I tada sam se raspravljala sa njima i, iako je njegov otac u policiji, isla u policijsku stanicu da ga prijavim. Međutim, ništa od toga. Njima je izgleda sve dopusteno.
I sada se ponavlja isto: taj mladic sada ima dvadeset i neku godinu, i još uvek on i njegovo drustvo iz ulice ubijaju zivotinje. A pre desetak dana u obrazu jednog od mojih polupersijskih macora sam nasla dijabolu vazdusne puske, dok mu je drugi obraz bio jako otekao ( može biti od udarca ili od drugog metka ), ta oteklina se napunila sukrvicom i gnojem ( apsces ), i provalila se u regionu brade pri cemu je nastala tolika rana ( od brade do grkljana ), da sam morala da uspavam macora da bih to mogla makar malo pribliziti shavom ( takve rane se ne shiju ), da mu ne zjapi tolika povrsina bez kozhe a koja bi se zagadila i ko zna šta bi dalje bilo. Sinoć sam videla jednu od macaka da jede gugutku, a druga je jela vrapca i bilo mi je sumnjivo. Sumnju sam potvrdila time sto sam danas na mom placu i pored njega nasla dve gugutke slomljenih krila, ali tako ostecenih ( potpuno smrskane kosti i zglobovi ), da nema sanse da ikada vise polete. Njihov zivot je unisten ... i ko zna koliko je još ubijenih i ranjenih ptica okolo i gladnih mladunaca ciji se roditelji vise neće vratiti ...

Ovo me je podstaklo da predlozim da pokrenemo inicijativu O ZABRANI POSEDOVANJA VAZDUSNIH PUSAKA, DA SE NJIHOVO POSEDOVANJE STROGO KAZNJAVA I DA SE POSEDOVANJE TOG ORUZJA DOZVOLI SAMO STRELJACKIM KLUBOVIMA U SPORTSKE I TAKMICARSKE NAMENE, SA STROGO KONTROLISANIM USLOVIMA. Ako već neko želi time da se bavi ( mada se odatle kasnije „regrutuju” lovci ... ), neka se to strogo kontrolise i kaznjava svaka zloupotreba, racunajuci ubijanje i ranjavanje zivotinja. Drugo, ne bih dozvolila da se takvim „sportom” bave deca na početku osnovne skole: time im se svest pogresno razvija u pravcu buducih ubica zivotinja i ljudi. Po meni, to nije za maloletnike.

Znam da postoji zakon o zabrani nosenja takvog oruzja i njegove primene u naseljenim mestima ( ne znam tačno kako zvuci taj zakon ), ali kao sto to kod nas obično biva, i to je samo mrtvo slovo na papiru. Problem je i primena svih zakona, i kaznena politika, iz razloga sto su nasi ljudi na niskom nivou svesti i savesti. Ako im već svest i savest ne rade kako treba, valjda bi ih udar na dzep vise naterao u razmišljanje. Pod uslovom da ima ko i na osnovu čega da ih kazni za takve prekrsaje i da ne postoje „nedodirljivi' za koje zakoni ne važe ...

#2 copkillah

copkillah
  • Members
  • 4,075 posts

Posted 21 June 2005 - 10:06

Ovo me je podstaklo da predlozim da pokrenemo inicijativu O ZABRANI POSEDOVANJA VAZDUSNIH PUSAKA, DA SE NJIHOVO POSEDOVANJE STROGO KAZNJAVA I DA SE POSEDOVANJE TOG ORUZJA DOZVOLI SAMO STRELJACKIM KLUBOVIMA U SPORTSKE I TAKMICARSKE NAMENE, SA STROGO KONTROLISANIM USLOVIMA.

Razumem ja sve to, dobrim delom si u pravu, ali šta ćemo sa vatrenim oružjem? Koja je logika da se zabrani posedovanje vazdušnih pušaka, a da vatreno oružje bude dozvoljeno?

#3 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 21 June 2005 - 17:37

to shto ti ne treba apsolutno nikakva dozvola za vazdushnu pushku, dok ti za vatreno oruzje prvo treba dozvola za posedovanje pa tek u retkim sluchajevima za noshenje.

a te koji drkaju zivotinje sa dijabolama, namestila bih se negde na strateshki dobro mesto, i krenula da ispaljujem dijabole, nishaneci prvenstveno u skrotum, pa ako pogodim - pogodim, eliminishem jedno po jedno chudovishte iz DNK registry baze.
ili im se npr poserem ispred ulaznih vrata, ostavim poruku: sweet for the sweets.

choveche! sad me napal'la ova ideja! sorry, amazonko shto nisam u tvom kraju, vec bi se nekako organizovale, mozda i odsekle po jednu sisu radi preciznosti u nishanjenju.
e, ovo nije shala. stvarno bih to uradila, da imam vazdushnu pushku.
oruzje u sluzbi Dobrog!

#4 GG

GG
  • Banned
  • 5,491 posts

Posted 21 June 2005 - 18:30

Jel zabranjeno ubijati zivotinje? Nije.
Zato GET BENT!

Eventualno resenje tog "problema" bilo bi da se zabrani ubijanje zivotinja.
Ali posto to uopste nije problem (osim za nekolicinu licemernih "zivotinjoljubaca") nema potrebe da se bilo ko bavi time.

#5 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 21 June 2005 - 18:34

Golubovi nisu zaasticene zivotinje, ima ih previse i odvratni su. Mislim naravno na ove gradske letece pacove. Gugutke su cini mi se delimicno zasticene, merzime da proveravam. Ako jesu na osnovu toga bi mogla da se "podigne" prijava.
Gradski golubovi i "rasni" (visokoletaci, prevrtaci...) golubovi me uzasno smaraju. Za prve sam napomenuo gore, a zbog ovih drugih stradaju ptice grabljivice. Naime odgaivaci golubova ih ubijaju jer im prave stetu. Jebi ga jastreb, naprimer, ne razlikuje rase golubova. :lol:

A za domace zivotinje me uglavnom briga. Samo da nisu moje, od nekog prijatelja ili neka lutalica koju hrane. Svako za svoje treba da se brine. Domace zivotinje (psi, macke...) su po meni plod ljudskih hirova koje su stvorene raznim hibridizacijama i ukrstanjima. Hocu da kazem da to u sustini ne bi ni postojalo da nema coveka. Neznam da li ima zakom za "animal cruelty" kao u Americi ? To bi bila dobra stvar.

I sad malo o vazdusnoj pusci. To je po meni najmanje opasna puska, ali opet dovoljno opasna da nekome iskopa oko. Ne vidim zasto bi trebala neka dozvola, vec bi trebale debela kazne za njihovu zloupotrebu. Ne mogu da se porede po proizvedenoj steti sa lovackim puskama i njenim zrncima.

#6 Esdy_11192

Esdy_11192
  • Members
  • 1,434 posts

Posted 21 June 2005 - 18:52

Evo mali prilog. Moje fotografsko umece :lol:
Slika se zove "leteci pacovi"

Posted Image

#7 GG

GG
  • Banned
  • 5,491 posts

Posted 21 June 2005 - 19:01

Drugi naziv je i "letece fabrike govana"
Referenca: moja terasa :lol:

#8 amazonka

amazonka
  • Members
  • 35 posts

Posted 21 June 2005 - 21:40

Esdy,

Tvoji komentari na nekim drugim topicima su dobri, ali ovi ovde nisu umesni. Ne smemo mrzeti ni jednu zivu vrstu, a jos manje tolerisati izivljavanje nad nevinim zivotinjama!

Poenta je u tome sto jedna ista osoba ne moze biti dobra prema jednim zivotinjama, a izuzetno losa prema drugima. To je sve jedan te isti odnos prema SVIM vrstama, ukljucujuci i coveka.

Dodajem jos jednu informaciju onoj iz naslovnog topika: danas sam isla u policijsku stanicu da prijavim sina policajca, koji neovlasceno koristi vazdusnu pusku - da bih tamo saznala da je i on policajac, tj. u zandarmeriji! Time se otvara i politicko/kriminolosko/korupcijska dimenzija ovog i slicnih slucajeva.

Znam da moj odlazak u policijsku stanicu spada u borbu protiv vetrenjaca, ali zelim bar da pokusam nemoguce ...

#9 amazonka

amazonka
  • Members
  • 35 posts

Posted 21 June 2005 - 21:43

Dunadan,

Ja imam bolju ideju u vezi tih muskih koji ubijaju neduzne zivotinje - ne moras da ih gadjas za osvetu u scrotum-e, znam bolju metodu: kastracija! Jer, ja sam po struci dr vet. med. Ti ih drzi, a ja cu strucno obaviti ostalo.

:lol:

Edited by amazonka, 21 June 2005 - 21:45.

#10 GG

GG
  • Banned
  • 5,491 posts

Posted 21 June 2005 - 21:56

Dunadan,

Ja imam bolju ideju u vezi tih muskih koji ubijaju neduzne zivotinje - ne moras da ih gadjas za osvetu u scrotum-e, znam bolju metodu: kastracija! Jer, ja sam po struci dr vet. med. Ti ih drzi, a ja cu strucno obaviti ostalo.

:huh:

A da tebi neko otkine sise, moze? Strucno, zubima :lol:

#11 Varvarin

Varvarin
  • Members
  • 929 posts

Posted 21 June 2005 - 22:00

????
Covece?
Sta je sa tobom.

#12 amazonka

amazonka
  • Members
  • 35 posts

Posted 21 June 2005 - 22:04

Hej, ljudi, zar nemate smisla za shalu? :lol:

Tema je ozbiljna. Ja sam se samo malo nasalila na Dunadan-in komentar.

#13 leone

leone
  • Members
  • 3,630 posts

Posted 21 June 2005 - 22:17

Moze li neko da objasni sta je svrha posjedovanja i upotrebe vazdusne puske, osim naravno u sportske svrhe sto je lako kontrolisati?

Prama tome zabrana javne prodaje i slucajevi animal cruelty, a i izvadjenih ociju i drugih povreda kod ljudi od v. pusaka eliminisano.

#14 GG

GG
  • Banned
  • 5,491 posts

Posted 21 June 2005 - 22:25

????
Covece?
Sta je sa tobom.

Nista, samo mi se gade licemeri koji veoma selektivno brinu o zivotinjama. Kada je njihovo dupe u pitanju onda nemaju nikakvih inhibicija ne samo da povredjuju zivotinje vec i ljude.

Pod jedan pitanje za vecinu vas samozvanih zivotinjoljubaca: Jel jedete meso? Da? Onda STFU!
Pod dva, za one koji nesto karakterniji pa se odricu mesa i iskljucivo pasu travu: Jel vozite automobil? Jeste li se ikada svesno i namerno vozili prevoznim sredstvom na fosilni pogon? Dozvolite da pretpostavim - u 100% slucajeva odgovor je "da". Kako je moguce da jedna tako odgovorna osoba smetne sa uma fakat da izduvni gasovi ubijaju na mnogo vecem nivou i u mnogo masovnije nego shaka dijabola za vazdusnu pusku?

#15 GG

GG
  • Banned
  • 5,491 posts

Posted 21 June 2005 - 22:27

Moze li neko da objasni sta je svrha posjedovanja i upotrebe vazdusne puske, osim naravno u sportske svrhe sto je lako kontrolisati?

Prama tome zabrana javne prodaje i slucajevi animal cruelty, a i izvadjenih ociju i drugih povreda kod ljudi od v. pusaka eliminisano.

Ne ubija oruzje vec ljudi.

Tog vrapca ili goluba, i ne samo njih vec i coveka, mozes da ubijes i prackom, kamenom, nozem... a zagadjivace poput automobila, fabrika itd da ne spominjem :lol: