Šta mislite o
Posted 28 May 2005 - 01:29
Da li se slažete sa postavkama o nekoliko vrsta inteligencije, koliko vam uopšte znači ako jeste ili niste inteligentni?
Posted 28 May 2005 - 01:31
Međutim, test inteligencije kao u Mensi može nešto da vam kaže, ali mislim da ne mora baš previše da znači. Znam neke ljude koji su po svom rezultatu stekli pravo na članstvo, i za njih sa sigurnošću tvrdim da jesu inteligentni, pa šta god to značilo. To u stvarnom životu može da bude neka vrsta pomoći, a u isto vreme i ne mora da bude olakšavajuća okolnost. Potrebno je iskustvo, znanje, obrazovanje, intuicija.. Za sebe recimo smatram da imam izuzetno dobru intuiciju, mogu bez problema da odredim stepen svoje emotivne kompatibilnosti sa nekim..
A o Mensi nemam neki poseban stav, u principu ne volim etiketiranja bilo koje vrste, ne volim previše ni bilo koju vrstu institucija, a nemam ni pojma čemu Mensa služi? Naravno, osim za merenje inteligencije, mislim čemu služi kad se njeni članovi sastaju i sl.
Aj sad vi.
Posted 28 May 2005 - 01:48
The Purpose of Mensa is...
'To identify and foster human intelligence for the benefit of humanity'
'To provide a stimulating intellectual and social environment for its members'
'To encourage research into the nature, characteristics, and uses of intelligence'
Aims and Objectives
Mensa was founded in England in 1946 by Roland Berrill, a barrister, and Dr Lance Ware, a scientist and lawyer. They had the idea of forming a society for bright people, the only qualification for membership of which was a high IQ. The original aims were, as they are today, to create a society that is non-political and free from all racial or religious distinctions.
The society welcomes people from every walk of life whose IQ is in the top 2% of the population, with the objective of enjoying each other's company and participating in a wide range of social and cultural activities.
Posted 28 May 2005 - 02:16
Ok, hvala, mislio sam jer zna neko nešto iz prve ruke?The Purpose of Mensa is...
Posted 28 May 2005 - 02:36
Naravno, postoji psihološka, pedagoška, socijalna, biološka, etc. definicija inteligencije, i svaka je jednako bitna. A što se tiče toga "koliko vam znači" - nije mi baš jasno ovo pitanje, pa naravno da svakom znači. Može da ima i pozitivne i negativne strane (npr. nadprosečno inteligentnim osobama, za postizanje uspeha bitne su neke osobine ličnosti, dok kod prosečnih, bitna je inteligencija, itd.)Da li se slažete sa postavkama o nekoliko vrsta inteligencije, koliko vam uopšte znači ako jeste ili niste inteligentni?
A isto tako, koeficijent inteligencije ne mora da predstavlja ništa presudno u životu (ako izuzmemo retardaciju); jer imaš i inteligentnih ludaka, i malo glupljih, ali normalnih ljudi. Znači, sve je u mentalnom sklopu ličnosti

Posted 28 May 2005 - 03:19
Mislio sam na sledeće: da li su ljudi ponosni na nju, da li su ravnodušni, da li se stide toga... Jedan poznanik koji je postigao jako dobar razultat uveravao me je da to ne znači bukvalno ništa, a ja sam branio tezu da znači barem nešto. Neki ljudi su ponosni na rezultat iz Mense i to javno pokazuju, neki se verujem bar pomalo stide svojih loših rezultata – što je po meni suludo. Kapiram da svakom znači, mislio sam „koliko nekom znači“ u sopstvenom odnosu prema toj informaciji, a ne u smislu njegovih sposobnosti..A što se tiče toga "koliko vam znači" - nije mi baš jasno ovo pitanje, pa naravno da svakom znači.
Posted 28 May 2005 - 05:34
Bili, hvala na linku. Pročitao sam skoro sve: zanimljivo je bilo, nema šta. Pratio sam taj slučaj u Cg. ali nisam znao da je bilo na forumu u tom obliku. Tako da, ova tema možda gubi smisao. A možda i ne, videćemo uskoro..Filipoviću, evo ti ovde 21 strana rasprave o inteligenciji pa pročitaj, ima jako dobrih postova.
Pozdrav.
Posted 28 May 2005 - 13:09
Sve zavisi od čovega do čoveka, od njegvih karakternih osobina, kako sam već rekao. Neko će da ide unaokolo i da se hvališe, ne radeći ništa da to iskoristi, dok će neko to primiti ravnodušno, i nastaviti svoj život isto kao i do tada.da li su ljudi ponosni na nju, da li su ravnodušni
Opet kažem, kako ko. Ne verujem da će bilo koji čovek koji poseduje nadprosečnu inteligenciju da se toga stidi. A što se tiče tvog prijatelja, pa to ti je onaj klasičan sindrom - ko ima ne znači mu ništa, ko nema voleo bi da ima. Verovatno tako i ti. Koliko sam shvatio, tvoji rezultati nisu bili nešto uspešni, pa verovatno zato tome pridaješ malo veći značaj, nego što bi to trebalo... da li se stide toga... Jedan poznanik koji je postigao jako dobar razultat uveravao me je da to ne znači bukvalno ništa, a ja sam branio tezu da znači barem nešto. Neki ljudi su ponosni na rezultat iz Mense i to javno pokazuju, neki se verujem bar pomalo stide svojih loših rezultata – što je po meni suludo.

Nemoj imati komplekse toga. Visoka inteligencija ne mora uvek da donosi dobro čoveku. Ako te to već interesuje, verujem da znaš i podele po kategorijama (IQ ispod 70 mentalna zaostalost; od 70-90 tupost; od 90-110 prosečna inteligencija; 110-120 visoka inteligencija; 120-140 vrlo visoka inteligencija; preko 140 skoro genije ili suvi genije). Prema tome, visoka inteligencija može da znači čoveku u smislu davanja samopouzdanja - kao radio si test, i jako si inteligentan, pa onda malo drugačije gledaš na stvari - kažeš sebi da možeš da rešavaš i malo teže probleme, etc. Sa druge strane, ljudi koji ne dođu do zadovoljavajućih rezultata, obično im malo padne samopouzdanje. Ali, ni to se ne može tako svrstati, jer opet kažem, sve zavisi od mentalnog sklopa ličnosti, a manje od inteligencije (ako ne pričamo ni o kakvoj zaostalosti).Kapiram da svakom znači, mislio sam „koliko nekom znači“ u sopstvenom odnosu prema toj informaciji, a ne u smislu njegovih sposobnosti..
Posted 28 May 2005 - 14:00
Posted 28 May 2005 - 16:04
Ma nemam brate komplekse, samo sam rekao da to ipak nešto znači: da je to zanimljiva informacija koja može na nešto da ukaže, ali ne u smislu vrednovanja ljudi na osnovu te informacije. Nisam ostvario rezultat preko 150, ali ostvario sam sasvim dobar rezultat. U smislu samopouzdanja ne znači mi ništa, već mislim da znači u smislu da nešto govori o osobi: ko što rekoh, a i ti čini mi se – mož da bidne, al ne mora da znači..
Posted 28 May 2005 - 16:30
Možda od samog početka nisam najbolje postavio temu: kada sam mislio na natprosečnu inteligenciju mislio sam na onih 2%. A to se valjda zove genijalnost, što opet mislim da nije tačno. Ja to vidim kao bitno isključivo kao neku informaciju, kao ukazivanje čoveku na to koliko koristi određene načine logike, razmišljanja, kakav mu je potencijal u toj sferi razmišljanja..
I zanimala me je priča o intuiciji, jer nju takođe vidim kao jedan oblik inteligencije.
Pozdrav.
Posted 28 May 2005 - 17:01
Čovek za ceo život ne iskoristi ni deo resursa koje ima u datom trenutku (npr. tvoj mozak sada ima toliki potencijal i mogućnost učenja i pamćenja informacija, da za ceo život ne iskoristiš ni delić onoga što imaš u ovom trenutku).2 Mr Jones
Možda od samog početka nisam najbolje postavio temu: kada sam mislio na natprosečnu inteligenciju mislio sam na onih 2%. A to se valjda zove genijalnost, što opet mislim da nije tačno. Ja to vidim kao bitno isključivo kao neku informaciju, kao ukazivanje čoveku na to koliko koristi određene načine logike, razmišljanja, kakav mu je potencijal u toj sferi razmišljanja..
I zanimala me je priča o intuiciji, jer nju takođe vidim kao jedan oblik inteligencije.
Pozdrav.
Evo ti neke definicije inteligencije koje mi trenutno padaju na pamet:
Socijalna: sposobnost efikasne komunikacije sa drugim osobama
Psihološka: ističe da je inteligencija sposobnost efikasne primene mišljenja u rešavanju problema
Pedagoška: sposobnost uspešnog učenja
Biološka: sposobnost uspešne adaptacije uslovima sredine
Što se tiče intuicije, koliko ja znam, može se svrstati u neki oblik inteligencije.
Sad, nisam baš neki veliki stručnjak u ovoj oblasti, ali znam ponešto. Ako te još nešto interesuje, reci

Posted 28 May 2005 - 17:58
A isto tako, koeficijent inteligencije ne mora da predstavlja ništa presudno u životu (ako izuzmemo retardaciju);
Mislim da mentalna retardacija ne ogranicava u "zivotu" . Teska i duboka DA, ali laka, umerena ne mora biti ogranicavajuci faktor. Ti ljudi umeju da vole, mogu se radno osposobiti, mogu da se snalaze.
Smatram da IQ testovi treba da se koriste i da su vrlo korisni u odredjenu svrhu (da li je neko kadar za vojsku ili ne, da bude pilot) ali nekad IQ testovi umeju imati stigmatizirajuci karakter.
Tako npr imamo gomilu romske dece u specijalnim skolama.
Posted 28 May 2005 - 20:07
Upravo to, potencijal svakog ljudskog bića je uspavan. Mislim da je najpreciznije govoriti o trenutnim «stepenima»: bilo koji oblik inteligencije teži promeni, napretku, kao i sam čovek. To se postiže na razne načine, čak i običnom vežbom.Biološka: sposobnost uspešne adaptacije uslovima sredine
Što se tiče intuicije, koliko ja znam, može se svrstati u neki oblik inteligencije.
Sad, nisam baš neki veliki stručnjak u ovoj oblasti, ali znam ponešto. Ako te još nešto interesuje, reci
Intuiciju vidim kao inteligenciju koja se ispoljava na dva načina,a koji se suštinski svode na jedan.
Prvo – ljudi koju mnogo dumaju i onda brže i lakše dolaze do rešenja problema, stvar iskustva koga su oni svesni.
Drugo – emotivna intuicija, takođe nastala iz količinski velikog dumanja ali gde intelekt nije uvek u svesnoj upotrebi: čisto ti se «javi», sine, osetiš nešto. Nije uvek moguće dati logično objašnjenje odakle ti informacija, ili kako si skapirao nešto..
Ako znaš zanima me nešto o emotivnoj inteligenciji, neke opšte crte, a takođe prvi put čujem za biološku inteligenciju: ostale mogu kolko tolko da skontam, da naslutim šta znače. Mada, sve je to nekako povezano, prepliće se i utiče jedno na drugo.