Rainforest
Posted 17 May 2005 - 20:42
http://www.therainforestsite.com/
Posted 18 May 2005 - 04:13
Takva je biosferska membrana koja pokriva Zemlju, vas i mene. To je cudo koje nam je podareno. A takodje i nasa tragedija, jer se veliki deo toga nepovratno gubi pre nego sto saznamo sta je i koji su najbolji nacini na koje se to moze uzivati ili iskoristiti."
(The Future of Life, E.O. Wilson)
Posted 18 May 2005 - 04:45

-------
par lepih fotkica...

Posted 18 May 2005 - 04:49
Ne - citat se odnosi na biodiverzitet uopste, dakle i na tropske sume ("To je cudo koje nam je podareno. A takodje i nasa tragedija, jer se veliki deo toga nepovratno gubi pre nego sto saznamo sta je i koji su najbolji nacini na koje se to moze uzivati ili iskoristiti.")pa super, al sta si hteo ovim citatom? nesto kao "jebes rainforest kad ima milion bakterija i mikroogranizama koji nesto stvaraju i koje se onda nepovratno gubi a da mi o svemu tome cak nikad i ne saznamo.."?
Mozda sam ga istrgao iz konteksta, ali ipak mi je bilo mnogo da prevodim/kucam nekoliko stranica.
Posted 18 May 2005 - 13:15
ma koliko sam protiv toga, te drzave koje exploatishu drvnu gradju, jer im je to jedan od osnovnih izvora prihoda imaju svako pravo to da rade. poenta je u tome da su sve razvijene zemlje koje se tome protive, davnih dana pochele sa exploatacijom shuma. pre nekoliko vekova severni deo Severne Amerike je bio sav pod shumama.
kad su oni exploatisali ono sto danas prebacuju npr. Brazilu, nije bilo nikoga da se tome usprotivi i dobar deo svog napretka i duguju samoj toj exploataciji, a sad im smeta shto neka druga zemlja radi ono sto su oni radili i odradili vekovima unazad.
anyway, jedino reshenje koje ja vidim jeste ogromna finansijska pomoc tim drzavama, ulaganje u druge grane privrede itede.
Posted 18 May 2005 - 13:30
To je tacno, samo kad je u pitanju ekologija nesto kao sto su "drzave" prakticno ne postoji. Prosut otrov "ovde", znaci unistenu vrstu ptica "tamo"... izbacujuci ugljenik iz prometa "tamo" oni vrlo direktno vrse atak na buducnost svih nas "ovde" (gdegod to bilo), kao i njih samih. E sad, da ima nekog mudrog medj ovim velikim silama, pa da se uzbudjuje prevashodno zbog toga, a ne zbog "nedemokratije" (citaj: nafte) u nekakvim Iracima... a to je ono oko cega bi svi trebali da budu vrlo uznemireni i konstantno, jer se o svima i radi. (Iskreno: mislim da bi kompletna planeta trebalo samo time da se bavi 24/7, jer ce vec nasa deca ziveti u Mad Max realnosti - bez ikakvog preterivanja).ma koliko sam protiv toga, te drzave koje exploatishu drvnu gradju, jer im je to jedan od osnovnih izvora prihoda imaju svako pravo to da rade.
Posted 18 May 2005 - 13:57
velike sile jesu posekle svoje sume odavno, ali sada se trude da ih obnove. juce u novinama vidim da svajcarci pokrivaju svoje lednike dzinovskim djebetom kako se ne bi otopili. to je imbecilno, jer je topljenje lednika posledica, a ne uzrok. izmedju ostalog to je posledica i izumiranja kisnih suma i citavog poremecaja klime na zemlji.
ovo drustvo u kojem zivimo zasniva se na eksponencijalnom rastu tehnologije. taj rast "neprirodnog" mora se platiti unistavanjem "prirodnog". ravnoteza je otisla do vraga i ekologija je sad jos uvek samo izraz gria savesti, a ne delotvorni pokret. kada nasa deca dozive mad max realnost (ili neku drugu jednako veselu) ili ih nece biti, ili ce morati da pokrenu sirokim planetarni otpor kapitalizmu, visokoj tehnologiji, unistavanju resursa zarad "udobnijeg zivota", etc.
Posted 18 May 2005 - 14:03
Mislim da sam vec rekao - tretiranje prirode kao bureta bez dna nije nikako specijalnost kapitalizma; socijalisticki sistemi to isto rade, stavise trenutno jedan takav guta resurse na najalaviji moguci nacin (Kina)....ili ce morati da pokrenu sirokim planetarni otpor kapitalizmu, visokoj tehnologiji, unistavanju resursa zarad "udobnijeg zivota", etc.
Posted 18 May 2005 - 14:44
Mislim da sam vec rekao - tretiranje prirode kao bureta bez dna nije nikako specijalnost kapitalizma; socijalisticki sistemi to isto rade, stavise trenutno jedan takav guta resurse na najalaviji moguci nacin (Kina).
indy, ti si zapravo anarhista.

kapitalizam ili ovaj globalisticki mutant samo je otisao korak dalje - unistavamo prirodu, ali ne kod kuce. to je onaj primer sa pokrivanjem lednika dok izumire sliv amazona...
Posted 18 May 2005 - 15:28
Edited by Indy, 18 May 2005 - 15:47.
Posted 18 May 2005 - 17:08
Posted 18 May 2005 - 17:14
PS. Na temu, Neil Young ima stvar "Natural Beauty" posvecenu amazonskim prasumama...
Posted 18 May 2005 - 20:55
naravno. na to sam i mislila kad sam govorila o izdvajanju fondova za pomoc tim zemljama. za ta globalna pitanja zaista ne smeju postojati granice. lepo se odredi novchana suma koju svaka zemlja mora da isplati (u srazmeri svog nacionalnog dohotka) u cilju ochuvanja ekologije planete.To je tacno, samo kad je u pitanju ekologija nesto kao sto su "drzave" prakticno ne postoji. Prosut otrov "ovde", znaci unistenu vrstu ptica "tamo"... izbacujuci ugljenik iz prometa "tamo" oni vrlo direktno vrse atak na buducnost svih nas "ovde" (gdegod to bilo), kao i njih samih.
ma koliko sam protiv toga, te drzave koje exploatishu drvnu gradju, jer im je to jedan od osnovnih izvora prihoda imaju svako pravo to da rade.
(iliti kako mali Djokica zamishlja Mars)
Za bilo koju vrstu (ne mora nuzno da bude Homo sapiens) je, dakle, prirodno da se razmnozava i siri koliko moze u vreme obilja, te tako dodje u situaciju da potrosi resurse i izazove svoju propast. To je prirodno stanje stvari. Ono sto vrste zivih bica sprecava da ovo cine veoma cesto su - druge vrste.
Evidentno je da je Homo sapiens postao isuvise uspesan u poslu prezivljavanja za svoje sopstveno dugorocno dobro, jer danas druge vrste - trenutno - ne uspevaju da mu predstave kontrabalans (kao sto je npr radio bacil kuge u srednjem veku).
pa to shto odredjene jedinke prezivljavaju iako sa prirodnog aspekta nemaju shta da traze u genskom fondu humane populacije, ti govori sve o tome koliko je egzistencija choveka jedan neprirodan proces.
a sto se tiche razmnozavanja u vreme obilja, pa kod choveka je odnos obrnuto proporcionalan. zemlje koje barataju izobiljem resursa su u isto vreme i zemlje sa najmanjim prirodnim prirashtajem, i obrnuto.
shto se tiche izumiranja, izumiranje usled manjka resursa je obichno ogranicheno na populacije i lokalne izmene sredinskih faktora. naravno da ce izumreti vrsta ukoliko je predstavljena samo jednom populacijom, ali izumiranja nakon, npr. Perma i Krede su posledica klimatskih promena, a ne manjka resursa i interspecijske kompeticije.
Posted 19 May 2005 - 02:55
Oko obilja i razmnozavanja: u zemljama u kojima ima najvise stanovnika vlada obilje ("obilje" definisano od strane biologa, ne od strane ekonomiste). Klasican primer je Ruanda, gde je upravo obilje hrane dovelo do ucetvorostrucavanja broja stanovnika u nekoliko decenija, sto je potom izazvalo i reduciranje broja stanovnika (na poznat nacin).
Posted 19 May 2005 - 04:05
E tu se ne slazem sa tobom.Ne mogu Brazilci da se odreknu exploatacije suma,kad im je to najrazvijenija grana,zarad opste dobrobiti covecanstva.Ne mogu deca da umiru od gladi zarad opste dobrobiti covecanstva.Znaci jedino resenje je ono koje je vec izneseno-da ekonomski jake drzave pomognu Brazilu ogromnim donacijama i investicijama u njihovoj privredi.E kad se to desi onda podrzavam prestanak exploatacije.Da se razumemo podrzavam secu suma koju vrsi Brazil kao drzava,a ne inostrane kompanije zarad njihove dobiti.PozdravTo je tacno, samo kad je u pitanju ekologija nesto kao sto su "drzave" prakticno ne postoji. Prosut otrov "ovde", znaci unistenu vrstu ptica "tamo"... izbacujuci ugljenik iz prometa "tamo" oni vrlo direktno vrse atak na buducnost svih nas "ovde" (gdegod to bilo), kao i njih samih. E sad, da ima nekog mudrog medj ovim velikim silama, pa da se uzbudjuje prevashodno zbog toga, a ne zbog "nedemokratije" (citaj: nafte) u nekakvim Iracima... a to je ono oko cega bi svi trebali da budu vrlo uznemireni i konstantno, jer se o svima i radi. (Iskreno: mislim da bi kompletna planeta trebalo samo time da se bavi 24/7, jer ce vec nasa deca ziveti u Mad Max realnosti - bez ikakvog preterivanja).
ma koliko sam protiv toga, te drzave koje exploatishu drvnu gradju, jer im je to jedan od osnovnih izvora prihoda imaju svako pravo to da rade.