Bolna tema.
Elem, pre nepune 3 godine, kada smo se vencali, zena i ja odlucimo da 'napustimo' grad (krug 2-jke, jelte) - zavicaj, i uz 'prokletu mogucnost izbora' odlucimo se da zivot gradimo u porodicnoj kuci, sa velikim dvoristem i vrtom, u Zemunu. Cim smo se doselili, potrudili smo se da malo kultivisemo i ulicu gde zivimo, te smo najpre platili da se odnese neki gradjevinski shut(2 puna kamiona) koji je neko bez blama istresao na ulicu, ispred kuce pre 10-ak godina. Zatim smo platili da se donese jedan kamion plodne zemlje, uredili travnjak, posadili cvece i jednu brezu kupljenu u rasadniku, stavili joj drvenu ogradu. Sve u svemu, u roku od godinu dana napravili smo najlepsi 'ulicni' vrt u komsiluku. Ali, ovo je samo pocetak price...
Poenta je da su nasi 'kulturni' sugradjani brezu izlomili, ali ne odjednom, vec malo po malo, najpre 1,5 metara od vrha, a zatim svakih mesec dana po granu-dve. Naravno, na travnjak se svakodnevno bacaju pikavci, konzerve, papiri i ostali suveniri koje moje 'dobre' komsije podsecaju na 'sunce starog kraja' i ostale zavicaje. Padeze jos nisu najbolje naucili, ali zato lepo znaju da se iseru ispred tudje kapije. I posle mi se isti ti smeju u lice, drzeci ruke u dzepovima i kukajuci na svoje lose uslove zivota, a na licu im lepo pise (a ponekad im se i usmeno omakne, ali za nekog treceg) 'Zasto da tebi bude bolje nego meni? Ne ide to tako BRALE'.
Naravoucenije je da je Srbija IPAK medju sljivama i njivama, a ne brezama i travnjacima. E moj BRALE,...
To vec ima veze sa Srbijom. Zaista sumnjam da bi se u jednoj Engleskoj ili sl. uredjenoj zemlji neko usudio da tako nesto uradi, ne zato sto mozda ne bi osetio tu ludacku potrebu vec zato sto postoje zakoni i pravila. I ipak u vecini razvijenih zemalja ljudi su stekli osecaj za cisto, zajednicko, lepo i uredjeno. Naravno i tamo ima vandala i losih krajeva grada ali nisu u vecini.
Nego poenta i jeste opet to zasto to neko radi. Da li je moguce da to ne moze da nekome bude podstrek da uradi isto...sredi ispred svoje kuce, u kuci i sl. nego je naravno lakse da unisti tudje kako bi bili na istom i ne bi morao da radi nista za sebe. Takvim ljudima je definitivno potrebno prvenstveno sredjivanje u glavi i dugotrajna psihoterapija za koju mislim da ne bi uvek bila uspesna.
Nekoliko slicnih primera kod mene...vrata od lifta na 4om spratu ne rade i ako ih neko ne zatvori rukom lift ostane zaglavljen. Odstampam na papiru i najkulturnije zamolim "Postovane komsije" da vrata zatvaraju rukom kako ostali ne bi morali da idu peske - neko odlepi i baci. Hm...onda odustanem od selotejpa i zalepim lepkom medjutim isto. Ne razumem zasto to nekome smeta. Prvo sam mislio da su deca i da to rade a ne znaju ni sami zasto medjutim jednom sam to zalepio oko 2h nocu kada sam isao da setam psa i vec kasnije oko 4h kada sam pratio drugaricu toga nije bilo. To negira decu, ne setaju se tada B)
Cak smo i stavili lepu ikebanu na sprat ... eto cisto estetski da izgleda malo lepse i naravno da je nema.
Uf poduzi je spisak kada bih ovako nastavio
Zakljucak je da ljudi nekad upotrebe vise energije i vremena da uniste tudje ili napakoste nego da urade nesto dobro za sebe.