prolecne ekspedicije
Posted 05 May 2005 - 11:31
Posted 06 May 2005 - 05:52
Ja svoje proljetne ekspedicije izgleda, svrsih. Znao sam da vec u svibnju krecu vrucincine (govore da ce ovo ljeto biti najtoplije u povijesti, brrr!), tako da sam ove godine cim je malkic snijeg okopnio sibao u planinu, skoro pa - svaki vikend. Velebit, Samarske stijene, Klek, Kalnik, Gorski Kotar ... zadnji prespavah vanka, pod vedrim papuckim nebom, milina.
A i ti blesavi komarci, kako je sve toplije i toplije, oni se penju na sve vece i vece nadmorske visine ...

Posted 17 May 2005 - 15:59

dakle, s ponosom vam predstavljam vrstu salamander salamander, poznatiju kao dazdevnjak... ovaj je gospodin bio poveliki, 19 cm duzine...
ovde je u kutiji od okulara punoj trave

Edited by chandra, 17 May 2005 - 16:00.
Posted 17 May 2005 - 16:25
Posted 17 May 2005 - 16:36
Posted 17 May 2005 - 17:51
a nasao sam ga slucajno, vracajuci se sa nekakvog posmatranja, rano ujutru u vlaznoj travi. lokalna kerusa se bas pitala kako da mu doaka, pri ruci je bila kutija od okulara (vidi se na prvoj fotki), dalje sve znate...

Posted 17 May 2005 - 18:37
Super je malisan, nazalost, kada sam u planini rijetko ih vidim, jer tek ucim opazati male i bitne stvari. U pravilu jurcam sa kartom i kompasom po vrhovima k'o sumanut.evo jednog retkog drugara uhicenog tokom ekspedicije.
![]()
dakle, s ponosom vam predstavljam vrstu salamander salamander, poznatiju kao dazdevnjak... ovaj je gospodin bio poveliki, 19 cm duzine...
ovde je u kutiji od okulara punoj trave

Sjetih se - jednog prekrasnog, pjegavog dazdevnjaka (cini mi se velicinom slicnog Djoletu), vidio sam i na bezvodnom, krskom Velebitu, neposredno ispod vrha Satorine (srednji Velebit). Na sred uskog, kozjeg puteljka se izvalio i valjda, frajercina - suncao. Bilo mi je cudno, jer sam ga ranije vidjao samo u sumama i kotlinama, tj. povezivao sa vodom. No, ima ga i po krsu, te na vecim nadmorskim visinama.
Djoletove zlijezde na kozi luce otrov, dakle, budi oprezan.

Posted 17 May 2005 - 20:13

ja u prolecnim/letnjim ekspedicijama najvise uzivam u leptirima i pticicama.. potpuno me fasciniraju ta krilata stvorenjca... jos malo pa se otvara Butterfly Magic u zoo-u ovde, jedva cekam
Posted 18 May 2005 - 13:48
djoletov otrov po rukama izaziva peckanje slicno koprivi. a i izgleda da sad menja kozu pa svuda ostavlja sicusne crne tackice. u svakom slucaju uzbudljivo je to stvorenje. ne znam samo hocu li posle njega biti u stanju da gledam ratove zvezda - sva ona kosmicka bica deluju neinventivno i lutkasto u poredjenju sa djoletom. a mogli bi i modni dizajneri ponesto da nauce...
2 hippie:
kad se otvori, salji slicice...

Posted 18 May 2005 - 14:13

Al tek za koji vikend kad se krene u Joviće, e to ce bit prava ekspedicija

Posted 18 May 2005 - 14:40
Posted 18 May 2005 - 14:42
Ih, pa klinci rasturaju, problem je kada malo narastu (motivacija). Ja sam znao sa mojom cerkom hodati cijeli dan (Alpe, bre!), bez problema, s tim sto je pri povratku, navecer, pjevala. A ja se raspadao.

Beze zeze, to su najbolje godine, tamo negdje do IV osnovne. Sibaju, a kada se umore, stanu. Jedu. Spavaju. Onda Jopet. Sibaju. A ti ih prati, ak mos.
Sasvim ---> prirodno.

p.s.
Samo ju nemoj opteretiti ruksakom, da ne ode kicma + kvalitetne cipelice. Uzivajte, jer vrijeme brzo leti!

Anicev kuk, Velebit.Paklenica? Gde je to?

Edited by Vjekoslav, 18 May 2005 - 14:43.
Posted 18 May 2005 - 14:54

Velebit, relativno blizu Zadra (jedno 40 minuta voznje), pored mjesta Starigrad/Paklenica. Inace park je u posljednje vrijeme poznat i po tradicionalnom prvomajskom okupljanju slobodnih penjaca iz cijelog svijeta - ove godine bilo ih je oko osam tisuca.
Par slicica:

edit: Vjeko, ja sam ovaj put imao cudnu reakciju

Inace, Jovici su selo povrh Velebita, selo kamenih kuca, odavno napusteno, ali odande je punac i svi clanovi obitelji moraju ici htjeli ne htjeli

Edited by Carolostadien, 18 May 2005 - 14:57.
Posted 18 May 2005 - 18:30
vjeko, ti si mi pricao da je kopacki rit jos uvek miniran.

Posted 18 May 2005 - 21:09