Jump to content


Photo

lep posao-zamislite sebe kao...


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
41 replies to this topic

#1 wagabund

wagabund
  • Members
  • 1,617 posts

Posted 04 May 2005 - 13:33

Prilozi za biografiju Dobrice Ćosića


Vreme istine i dobrote


 

Džentlmenski gest poznatog srpskog pisca: Dobrica Ćosić



Nataša Marković
Svako dobro delo biće kažnjeno, dobrota traži žrtvu.
Poruka, mnogo puta viđena i mnogo puta doživljena na sopstvenoj koži, svih ovih godina u Srbiji. U ovoj maloj rečenici kao u žiži svetlosti, tražim deo odgovora na pitanje, otkud tolika samoživost i samodestrukcija srpskog naroda? Ravnodušnost prema drugima. I pored bolnih iskustava, u ova sumorna i zla vremena svedočim, još uvek sam omađijana lepotom, dobrotom i istinom.
Ovaj tekst sam naslovila sa: "Vreme istine i dobrote - prilozi za biografiju Dobrice Ćosića". To je priča o nevidljivoj ženskoj istoriji, o jeftinom i nepriznatom ženskom radu na kome su sagrađene mnoge imperije u Srbiji, pa i književna imperija poznatog srpskog pisca. Pisca, koga je svojevremeno Zoran Đinđić nazvao "srpski Tomas Man". Po čijim će se knjigama, šta god mislili i rekli drugi pisci i književni kritičari, čitati i tumačiti istorija Srbije u 20. veku.
Ovom prilikom ne želim da govorim o piscu Dobrici Ćosiću i njegovom mestu u srpskoj književnosti, prepuštam ga kompetentnijima od sebe, književnim kritičarima i istoričarima književnosti. Ne želim da govorim ni o političaru Dobrici Ćosiću, "ocu nacije" koji je bio guru mnogih "dešavanja naroda" na ovim uznemirenim i ojađenim prostorima EX YU.
Želim da govorim o čoveku Dobrici Ćosiću, koji je danas kako je sam rekao: "Nespokojan čovek, a spokojan pisac..."
Ovo je priča o bajkama i utvarama prošlosti, o stilu života jedne generacije prevaziđene etike i estetike. Čije tragove i danas živimo kao grotesku našeg patrijarhata, u kome nema mesta za anonimne žene!? u biznisu, u politici i kulturi Srbije. O narcističko-egoističnoj želji moćnih i slavnih da im sve pripada i da im je sve dozvoljeno. O nama koje radimo za njih kao robovi, neplaćene, nepriznate, poricane. Budalasto verujući da će nas dotaći tuđa dobrota, istina, umesto senke tuđe moći i bleštavila tuđe taštine. Nažalost, u knjižnom svetu Srbije danas je sve samo muška taština.
Nalazim se u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti u Beogradu, vreme dešavanja četvrtak 14. april 2005. godine. Promocija sabranih dela, u dvadeset pet knjiga u izdanju "Filipa Višnjića", jednog od najpoznatijih srpskih pisaca Dobrice Ćosića. Osim mnogobrojnih akademika i drugih gostiju, gotovo da nema zvaničnika sa kulturne i političke scene Srbije.
Iza scene velikog jubileja, negde u fonu odigrava se mala nevidljiva drama i bol jedne zanimljive žene, koja je osim poznatog srpskog pisca, nepriznata i nevidljiva - heroina ovog dana!!! Žena koja je radeći godinama na priređivanju sabranih dela Dobrice Ćosića zadužila srpsku kulturu. O tome želim da govorim. Kao i o onoj čuvenoj rečenici poznate francuske književnice Simon Bovoar: "Stvorili su nas, kako bi se svakoga dana izvinjavale što postojimo..."
Mirjana Vasiljević, zaposlena u Zavodu za udžbenike, jedna od najboljih lektorki danas u Beogradu. To je žena koja je priredila (lektura, korektura, redaktura) kompletna sabrana dela Dobrice Ćosića (6.000 stranica), a njenog imena nema među priređivačima ovog izdavačkog poduhvata? Ali zato, zarad buduće književne istorije, na tuđem radu i na tuđim zaslugama, upisana je ćerka Dobrice Ćosića, koja nije pomerila ni jedno jedino slovo na rukopisima svog oca!?
To je poznato književnoj čaršiji, ali ne i kulturnoj javnosti Srbije. Možda u tom malom podatku, treba tražiti jedan od razloga, zašto akademik Nikša Stipčević, kao uvodničar i organizator ovog skupa (zajedno sa izdavačkim preduzećem "Filip Višnjić") nije dozvolio da ćerka poznatog pisca Ana Ćosić-Vukić govori na ovoj promociji. Kao šef protokola proslave, na svečani ručak, Ana Ćosić nije pozvala starog porodičnog prijatelja akademika Stipčevića. Poziv nije dobila ni Mirjana Vasiljević.
Akademik Novica Petković, govoreći na promociji o radu Uređivačkog odbora čiji je predsednik (članovi su još i Miroslav Egerić, Trivo Inđić, Ljubiša Jeremić, Milan Radulović i Ana Ćosić-Vukić) nije se setio imena Mirjane Vasiljević. On je jedini, osim Dobrice Ćosića, imao kompletan uvid u ogroman rad koji je ona uložila kao i sve vrste zahvata na rukopisima poznatog srpskog pisca. Najblaže rečeno, njegov nekorektan gest je čudan, tim pre kada se zna da je akademik Petković mnogo puta ovih godina pojedinim akademicima govorio: "... Pa ta žena je genijalna, šta je ona sve uradila..."!?
Verovatno mu je neko, na samoj promociji to prigovorio, kada je priredba bila završena, akademik Petković je istrčao iz sale sav crven u licu i obratio se Mirjani Vasiljević rečima: "Izvinite, žao mi je, ali ja nisam mogao da vas pomenem, znate hijerarhija..." "Kakva hijerarhija, vi ste lepo rekli šta je sve urađeno, jedino niste rekli ko je to uradio... Recite, ko je to uradio? Vi ste slagali, akademiče Petkoviću...", bio je odgovor junakinje ove priče.
Mirjana Vasiljević je moja dugogodišnja prijateljica i lektor mojih knjiga. Vredna, pouzdana, šarmantna, dobar čovek, obrazovana, darovita. Sticajem životnih okolnosti, bila sam u prilici da vidim koliki je i kakav posao odradila na knjigama Dobrice Ćosića. Pomenuću samo jedan primer, priređujući knjigu "Koreni" za sabrana dela, knjigu koja je već klasika u srpskoj književnosti, izbačeno je preko pedeset strana. Izvlačen je iz teksta, red po red...
Poznajući našu izdavačku i drugu stvarnost, ja bih čak razumela da je izdavač dobro platio Mirjanu Vasiljević, da odradi ogroman posao i da ćuti!!! Plaćena je za svoj rad po najnižoj ceni, neke knjige joj nisu ni plaćene!? Jagoš Đuretić, direktor izdavačkog preduzeća "Filip Višnjić", koji je na promociji u Akademiji nauka rekao da je to "najveći izdavački poduhvat u poslednjih dvadeset godina u Srbiji" nema razloga da se žali na teške prilike u izdavaštvu, jer je ceo projekat platio poznati biznismen Milan Panić, sa više od stotinu hiljada eura!!!
Ni pisac, ni izdavač, ni predsednik uređivačkog odbora, nisu pozvali Mirjanu Vasiljević na promociju sabranih dela Dobrice Ćosića u Srpsku akademiju nauka. Učinio je to, u poslednji čas, akademik Nikša Stipčević saznavši za ovaj gaf. Njen dolazak bio je za sve druge veliko iznenađenje, pa i za samog pisca. A onda je usledilo, iznuđeno priznanje...
"Hvala Vam što ste me pozvali", rekla je Mirjana Vasiljević Dobrici Ćosiću pre početka promocije. "Zašto bih te zvao, pa ovo su sve tvoje knjige", rekao je očito zbunjen poznati srpski pisac. "To sam došla da čujem", odgovorila je Vasiljevićka. "Pa ti to znaš!", nastavio je Ćosić. "Gde to piše Dobrice...?", pitala je Vasiljevićka pre nego što je ušla u salu uznemirena, povređena i nije znala šta da misli...
Ipak, u celoj ovoj maloj drami, jedini se snašao poznati pisac. Dobrica Ćosić je, govoreći na promociji, zahvaljujući se svim saradnicima, izdavaču, finansijeru Milanu Paniću, posebno se zahvalio nedavno preminuloj supruzi Božici i Mirjani Vasiljević rečima: "Imao sam sreću da na mojim rukopisima radi vredna, lucidna i kreativna lektorka Mirjana Vasiljević".
Pisac Dobrica Ćosić dobro zna da Mirjana Vasiljević nije bila samo-lektorka na njegovim knjigama. U njegove knjige, Vasiljevićka je uplela zlatnu nit, ogroman rad, hiljade neprospavanih noći i petnaest godina prijateljstva. Zašto je danas, gotovo na kraju književnog i životnog puta Dobrice Ćosića, Mirjana Vasiljević po svemu sudeći samo - neprijatan svedok, pitanje je na koje nemam odgovor.
Na jednom zajedničkom ručku, ne tako davno, u beogradskoj kafani "Kolarac" Dobrica Ćosić mi je rekao: "Mirjana Vasiljević me je - opismenila", i meni se to dopalo kao priznanje i džentlmenski gest poznatog srpskog pisca. Želim o tome da svedočim. Istine radi, moram da kažem, da je Dobrica Ćosić u ličnoj komunikaciji veoma šarmantan čovek. A onda se šeretski nasmejao i obratio junakinji ove priče: "Da smo se ranije sreli, dobili bi Nobela..."
Napisala sam ovaj tekst u želji da prizovem neko novo vreme istine, dobrote i lepote u Srbiji. n
Autor je novinar i izdavač iz Beograda



#2 chandra

chandra
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 05 May 2005 - 14:05

ok, ali da sam ja lektorisao dobricine knjige (a nikada ne bih to radio, ni za jako velike pare), potrudio bih se da se moje ime nigde ne pojavi...

a natasin tekst je klasicno zamazivanje. nije problem to sto njegovu sabranu papazjaniju objavljuje filip visnjic i sto to uopste izlazi (jadne sume koje su posecne da bi se dobrica stampao!), vec je porblem sto lektorka nije potpisana...

#3 wagabund

wagabund
  • Members
  • 1,617 posts

Posted 05 May 2005 - 14:15

ni meni tekst nije bas najjasniji - te dobrica dzentlmen, pa sharmantni chikica, pa 'tomas man'. u najmanju ruku protivrechno sa tretmanom koji je dobila lektorka koja je izgleda imala zelju da bude potpisana, placena i pozvana na prijem.

#4 oliva

oliva
  • Members
  • 284 posts

Posted 11 May 2005 - 19:00

ok, ali da sam ja lektorisao dobricine knjige (a nikada ne bih to radio, ni za jako velike pare), potrudio bih se da se moje ime nigde ne pojavi...

a natasin tekst je klasicno zamazivanje. nije problem to sto njegovu sabranu papazjaniju objavljuje filip visnjic i sto to uopste izlazi (jadne sume koje su posecne da bi se dobrica stampao!), vec je porblem sto lektorka nije potpisana...

A sada su suluda vremena kada se pristrasnost, iskljucivost, povrsnost, glupost i neznanje podizu na nivo vrlina i zivotnog kreda. (Nisam cit'o niti cu al' znam da ne valja!!!) Zapravo, u svakom vremenu postoje takvi ljudi, samo sada imaju jos jedno sredstvo za izrazavanje svojih....recimo....misljenja.
Hvala dobrom Bogu te i dalje postoje porodice koje generacijama neguju citanje...

#5 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 12 May 2005 - 00:44

ok, ali da sam ja lektorisao dobricine knjige (a nikada ne bih to radio, ni za jako velike pare), potrudio bih se da se moje ime nigde ne pojavi...

a natasin tekst je klasicno zamazivanje. nije problem to sto njegovu sabranu papazjaniju objavljuje filip visnjic i sto to uopste izlazi (jadne sume koje su posecne da bi se dobrica stampao!), vec je porblem sto lektorka nije potpisana...

A sada su suluda vremena kada se pristrasnost, iskljucivost, povrsnost, glupost i neznanje podizu na nivo vrlina i zivotnog kreda. (Nisam cit'o niti cu al' znam da ne valja!!!) Zapravo, u svakom vremenu postoje takvi ljudi, samo sada imaju jos jedno sredstvo za izrazavanje svojih....recimo....misljenja.
Hvala dobrom Bogu te i dalje postoje porodice koje generacijama neguju citanje...


... i da u takvim porodicama starija generacija savetuje mladju na koje knjige i pisce ... recimo ... nije dobro uzalud trositi vreme.

Share & Enjoy

#6 Herr

Herr
  • Members
  • 2,251 posts

Posted 12 May 2005 - 09:46

Dvojac s kormilarom, u takvim porodicama svako nadje svoj put. Ko poznaje pricu o Natasi zna zasto ovaj tekst izgleda tako.

#7 Nikola21

Nikola21
  • Members
  • 7,472 posts

Posted 12 May 2005 - 10:17

Dobrica - fuj!

#8 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 13 May 2005 - 00:56

Ko poznaje pricu o Natasi zna zasto ovaj tekst izgleda tako.


Pa nabaci onda ovde pricu o Natasi da je i nas dvojica upoznamo.

SaE

#9 oliva

oliva
  • Members
  • 284 posts

Posted 13 May 2005 - 07:12

Dobrica - fuj!

Esencija knjizevne kritike :lol:
Ovo Dobrica ukazuje na blizak odnos sa piscem, (da li je za to potrebno iscitati opus?), fuj je visestruko izrazen rezultat knjizevne analize: tema-fuj, gradja romana - fuj, likovi - fuj, psihologija istih -fuj, izrazajna sredstva - fuj, stil - fuj, jezik - fuj,.....itd......fuj, a uzvicnik otkriva emotivan odnos knjizevnog kriticara prema delu.
Primenom iste metode doticni (savremeni knjizevni kriticar, ma i obican konzument knjizevnosti) mogao bi da izanalizira i oceni opus sledecih ljudi za koje se pouzdano zna da su pisci, npr.:

Knut - simatizer nacizma
Mihail - komunjara, dobitnik Nobela
Kurt - levicar u srcu i dusi

Prvi clan gornjeg izkaza oznacava pisca (mogu da dam prezimena, ako treba?), a drugi clan je sve sto je neophodno i dovoljno za knjizevnu analizu.

Udri, majstore!

To Gojko & Stojko:

Sta, kad si poodrastao tata rekao "nemoj, sine, ovo da citas, uzalud trosis vreme, nema golih zena"? Nije rekao "procitaj pa onda sam prosudi"? :huh:

#10 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 13 May 2005 - 07:16

Sine oliva, D. Cosic nije neki pisac. Zaista, zaista ti kazem.

#11 oliva

oliva
  • Members
  • 284 posts

Posted 13 May 2005 - 07:22

Indy or something...
Just ignore it...

#12 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 13 May 2005 - 07:31

Indy or something...

Zasto tako, sine oliva?

#13 iorel

iorel
  • Members
  • 1,101 posts

Posted 13 May 2005 - 07:35

Sine oliva, D. Cosic nije neki pisac. Zaista, zaista ti kazem.

Ovaj put mu treba verovati :lol:

#14 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 13 May 2005 - 07:38

Ma ne mora niko da mi veruje, eno, nek' cita sam Vreme smrti, Vreme sporta i razonode, itd, ali mislim da ima mnoooogo boljih pisaca medj' Srbljem.

#15 Gojko & Stojko

Gojko & Stojko
  • Members
  • 3,000 posts

Posted 13 May 2005 - 07:41

To Gojko & Stojko:

Sta, kad si poodrastao tata rekao "nemoj, sine, ovo da citas, uzalud trosis vreme, nema golih zena"? Nije rekao "procitaj pa onda sam prosudi"? :lol:


Pa naravno, kod pravovernih je opste poznato da oni sto ne vole Dobricu Cosica citaju knjige u kojima je obavezno pregrst 'golih zena'.

A u nekom drugom svetu, ide ovako - ako te ovo zanima, ovde ti je Stevan Jakovljevic, a ako si bas dokon, na ovoj polici je i Dobrica.

Share & Enjoy