Jump to content

Photo

Zasto pijemo alkohol?

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
30 replies to this topic

#16 moler

moler
  • Members
  • 589 posts

Posted 03 May 2005 - 21:26

U dugoročne posljedice opijanja spadaju debljanje (jer je alkohol kaloričan, ali nije hranjiv)!

Ako se od neceg debljas ja bih rekao da je to hranljivo!!!

#17 Allegra

Allegra
  • Members
  • 1,957 posts

Posted 03 May 2005 - 21:45

Ako se od neceg debljas ja bih rekao da je to hranljivo!!!

ne, u alkoholu imash prazne kalorije. Puno shecera ali nishta hranljivo- nutritivno-shto telu zaista treba kao npr vlakna, vitamini, minerali, proteini...

#18 moler

moler
  • Members
  • 589 posts

Posted 03 May 2005 - 22:13

Kao prvo alkohol (etanol, etil alkohol) nije secer, a kao drugo i seceri (ugljeni hidrati) su jedan od osnovnih makro hranljivih grupa (pored proteina i masti). Kalorije u alkoholu nisu "prazne" (interesantan doduse contradictio in adjecto) jer se oksidacijom alkohola dobija odredjena kolicina energije koju celije onda mogu da iskoristavaju za biosinteze.

Ako si mislila(o) na alkoholna pica uopsteno, tacno je da ona cesto sadrze secere ali i druge sastojke, pivo je recimo bogato vitaminima i proteinima iz kvasca, vino je recimo bogato antioksidansima za koje se smatra da daju blagotvorno dejstvo vinu u zastiti od srcanih oboljenja!

Edited by moler, 03 May 2005 - 22:15.

#19 mironis

mironis
  • Sleepers
  • 87 posts

Posted 03 May 2005 - 22:17

... ako se odredjeno(vino)pije u jaaaako malim kolicinama :lol:
Svaka druga konzumacija vodi alkoholizaciji.Tako je sa svim.

#20 Allegra

Allegra
  • Members
  • 1,957 posts

Posted 03 May 2005 - 22:32

Kao prvo alkohol (etanol, etil alkohol) nije secer, a kao drugo i seceri (ugljeni hidrati) su jedan od osnovnih makro hranljivih grupa (pored proteina i masti). Kalorije u alkoholu nisu "prazne" (interesantan doduse contradictio in adjecto) jer se oksidacijom alkohola dobija odredjena kolicina energije koju celije onda mogu da iskoristavaju za biosinteze.

Ako si mislila(o) na alkoholna pica uopsteno, tacno je da ona cesto sadrze secere ali i druge sastojke, pivo je recimo bogato vitaminima i proteinima iz kvasca, vino je recimo bogato antioksidansima za koje se smatra da daju blagotvorno dejstvo vinu u zastiti od srcanih oboljenja!

nisam ni rekla da je alkohol shecer vec da ga u njemu ima.

drugo, ugljeni hidrati bi trebalo da se unose iz integralnih zitarica a ne iz alkohola.

trece, secera u alkoholu ima vishe nego shto nashem organizmu treba tako da se taj shecer deponuje u vidu masnih naslaga.

vidim da si se u`fatio da branish alkohol i da istichesh njegova blagotovorna dejstva ko da sam ti `dirala u zavichaj` :lol:

nema potrebe za tim, i ja ga isto pijem, smanji dozivljaj

Edited by Allegra, 03 May 2005 - 22:34.

#21 mironis

mironis
  • Sleepers
  • 87 posts

Posted 03 May 2005 - 22:33

U svakom slucaju i za i protiv.Ko voli nek izvoli.

#22 mironis

mironis
  • Sleepers
  • 87 posts

Posted 03 May 2005 - 22:38

Slazem se s tobom Allegra.Umjereno je najbolje,pogotovo kad covjek malko zadje u godine.Ja sam nekad konzumirao sve vrste,kvasaca,secera i ostalih poslastica :lol:
ali zadnjih decenija sam stopirao to isto.Ni jedna ovisnost nije dobra i sama po sebi je znak slabosti.Ima i drugih stvari u zivotu.

Attached Files

#23 voja i

voja i
  • Members
  • 3,917 posts

Posted 03 May 2005 - 22:38

2 allegra:

sto izeditova, ja taman hteo da ti trazim i crvenkapicu?

:lol:

#24 moler

moler
  • Members
  • 589 posts

Posted 03 May 2005 - 23:14

nisam ni rekla da je alkohol shecer vec da ga u njemu ima.

Secera ima u alkoholnim picima, ne u alkoholu! A ako pod alkoholom podrazumjevas "alkoholna pica" onda potrazi "skrivenu" recenicu u mom prethodnom postu:

Ako si mislila(o) na alkoholna pica uopsteno, tacno je da ona cesto sadrze secere ali i druge sastojke.......

drugo, ugljeni hidrati bi trebalo da se unose iz integralnih zitarica a ne iz alkohola.

Slazem se, je li neko rekao drugacije?? Ali unositi odredjenu kolicinu kroz pivo ili vino sigurno nije stetno.

trece, secera u alkoholu ima vishe nego shto nashem organizmu treba tako da se taj shecer deponuje u vidu masnih naslaga.

Secera u alkoholnim picima ima vise ili manje, zavisno od pica i samo prekomjerno uzimanje ce dovesti do gojaznosti (isto vazi i za integralne zitarice, tj za svu hranu bogatu ugljenim hidratima). Mnoge vrste alkoholnih pica sadrze malu kolicinu secera i da bi tim picem unio znacajniju kolicinu secera moras unijeti toliku kolicinu pica da ce te unesena kolicina alkohola zasigurno otrovati. Pivo i slatka vina su vjerovatno jedina alkoholna pica gdje se moze govoriti o povecanju gojaznosti sa konzumiranjem istog, ali opet iskljucivo zbog prekomjerenosti. Ako bi neko konzumirao 10 "zidarskih" flasa soka od pomorandze dnevno, izazvao bi vjerovatno slican, mozda i gori efekat.

Nemam uopste potrebu da se pravdam sto pijem ili da advokatisem isto, ali reci da alkohol "goji a nije hranljiv" i da ima "prazne" kalorije je kontradikcija!

#25 MaryPoppins

MaryPoppins
  • Banned
  • 750 posts

Posted 04 May 2005 - 10:08

meri, nase celije ce se druziti. kad tad.

merge cells.

#26 iorel

iorel
  • Members
  • 1,101 posts

Posted 04 May 2005 - 15:52

merge cells.

Ovako?

Posted Image

#27 Allegra

Allegra
  • Members
  • 1,957 posts

Posted 04 May 2005 - 15:56

Secera ima u alkoholnim picima, ne u alkoholu! A ako pod alkoholom podrazumjevas "alkoholna pica" onda potrazi "skrivenu" recenicu u mom prethodnom postu:

A tebi nije jasno da sam mislila na alkoholna pica ?
Otkad se to pije/konzumira stoprocentni alkohol ? :lol:

#28 marianne

marianne
  • Members
  • 779 posts

Posted 04 May 2005 - 16:21

ziveli :lol:

Attached Files

#29 NebojsaF

NebojsaF
  • Members
  • 1,163 posts

Posted 04 May 2005 - 19:18

ziveli :huh:

ziveli :lol:
Posted Image

#30 autsajder

autsajder
  • Members
  • 3,607 posts

Posted 04 May 2005 - 19:31

dok ovo ne probate, niste pili rakiju. ne bi joj covjek nikad dao vise od 60 gradi..znaci iz kelna:

Posted Image

shifela!