Krstarenje Nilom?
Posted 28 April 2005 - 13:04
Uskoro idem na krstarenje Nilom u organizaciji Kontikija, pa me zanimaju vaši saveti i preporuke iz prve ruke. Na Internetu sam našao svega par tekstova na tu temu, a nijedan na samom Forumu B92 (ako se varam, slobodno me ispravite).
Konkretno me muči da li se isplati ići na izlete u Aleksandriju i Abu Simbel - ne novčano, već po pitanju utrošenog vremena i onoga što ti izleti pružaju. Recimo, za Aleksandriju je predviđen samo panoramski obilazak grada i poseta Grčko-rimskom muzeju, a od Kaira se do tamo putuje preko 200km; Abu Simbel je još dalji, od Asuana je udaljen čak 280km. Jako bih voleo da vidim ova mesta, ali mi deluje bezveze da provedem par sati u njima i pola dana u putu...
Takođe, čuo sam da su izleti preko naših agencija mnogo skuplji nego preko lokalnih; imate li saveta po tom pitanju?
Posted 28 April 2005 - 13:59
4-5 dana na brodu, meni bilo ok, putovali od Luxora do Asuana. Moram da priznam da mi je Nil razbio neke iluzije. Naime, Nil je za mene bio nekako mistifikovan kao i sve sto je vezano za Biblijske price. Medjutim, u stvarnosti, na potezu kojim sam ja plovio Nil je velicine nase Save, dakle mnogo manji od Dunava. Naravno to ima veze sa Asuanskom branom koja regulise kolicinu vode, plavljenje donjeg toka ili suse u Egiptu. Nisam neki ljubitelj putnickih hotel-brodova, al' je opet mnogo bolje nego da sam na kopnu. Staro-egipatski gradovi su interesantni, posebno Luxor i Karnak. Ako budes imao mogucnosti Karnak obidji nocu, zato sto se pod uticajem reflektora i senki ipak dobija dojam 'misticnosti'. Generalno, masovna turisticka guzvanja su jedan veliki smor, pa cak i ako sam zainteresovan da nesto vidim, pobegnem od guzve glavom bez obzira. U Nilu, zbog ameba nema kupanja, pa gledaj da ti brod za krstarenje ima bazen. Veoma su interesantne lokalne jedrilice, tzv. faluke, kojih po Nilu ima na hiljade. Ako budes imao vremena, gledaj neku da iznajmis u Asuanu: interesantan dozivljaj i 'nesto' drugaciji od standardne egipatske ture. Faluke imaju veoma interesantno resenje za jedra, kakvo se ne moze sresti po zapadnom svetu - mislim da bi ovakva jedra bila idealna za jedrilicu na Dunavu.
U Abu Simbelu nisam bio.
Moj utisak je da u Egiptu - nema vise Egipcana. Koliko ova izjava zvucala cudno - tako je. Samo imas Arape, koji kulturnu zaostavstinu starog Egipta 'cuvaju' samo zato sto privlaci turiste iz celog sveta i donosi im novac. To NIJE njihovo nasledje, sto se moze lako osetiti. Arapi su najobicniji lenjivci koji ce da te prevare kad god im se za to ukaze prilika. Lenji su i prljavi, prodaju neke krpe (koje u nekoj pozadini prave mala deca, jer imaju 'male' prste za pletenje, al' to sigurno neces da vidis), stalno te cimaju za rukav i vicu 'Mister, baksis...baksis' sa ispruzenom rukom, imali 7 ili 77 godina. Dosadni ko proliv. Egipat je osvojen od strane pustinjskog naroda olicenog u pustinskoj bubi - skarabei. Necu ovde vise da pisem o njima da me ne biste optuzili za 'rasizam', al ja ih jednostavno ne varim.
Kairo je tek posebno sranje. Ljudi 'zivu' u jedni drugima na glavama, niko nemoze sa sigurnoscu da ih prebroji. Imaju 11 cm2 zelene povrsine po glavi stanovnika i 19cm2 parkinga. Svi voze ko blesavi i non stop trube i prave buku. Pesackih prelaza nema i prava je avantura u bilo koje doba dana preci ulicu, jako opasno i stresno. Kairska cuvena pijaca Al Kalili je tek posebno sranje od guzve, cimanja za rukav, uzasnog smrada, nekvalitetnih stvari i necistoce. Nikad vise!
Piramide ... prakticno se nalaze u gradu, svega 50-ak metara od prvih zgrada. Gomila kamenja, al' ajde. Postoji prica da je Naser spustio Tita na vrh Keopsove piramide helikopterom. Obicni turisti ne smeju ni da pipnu kamenje. Guzva i sranje.
Sfinga uopste nije mnogo velika...kao osrednja kuca. Na slikama deluje velelepno, ali to je posledica perspektive iz koje se slika. Koliko 'Egipcani', tj. Arapi vode racuna o 'svojoj' bastini pokazuje i primer cuvenog 'reformatora', odnosno uzurpatora, Muhameda Alija koji je sa svojom vojskom vezbao topovsko gadjanje na ovom spomeniku.
Svidela mi se poseta Kairskom muzeju. Obavezno ga obidji, sistematizovana staro egipatska istorija. Tu sam napravio mali eksperiment i jedno pola sata stajao ispred neke skulpture (Nefretite). Svakih 5 minuta nailazila je nova grupa turista okupljena oko vodica. Interesantno je da u 5-6 razlicitih grupa, svaki turisticki vodic prica svoju pricu. Frljaju se sa godinama, dimenzijama skulpture, dinastijama... samo vrte par poznatih fakata. Da umres od smeJa. Veoma interesantno mi je bilo sto su u muzeju istaknute razne vrste bumeranga izvadjenih iz piramida. Bumeranzi su potpuno istog oblika i funkcije kao tradicionalni Australijski. Vrlo je mala verovatnoca da je takvo savrseno oruzije 'slucajno' nastalo nezavisno na dva kraja sveta. Zona sumraka, za mene. Bilo bi dobro da se neki ozbiljniji arheolog pozabavi ovom uporednom analizom. To bi mogao da bude cvrst dokaz da mi nismo prva civilizacija na zemlji.
Aleksandrija je 'najevropskiji' deo Egipta. Oseca se uticaj grcke kulture. Nazalost novo-Egipcani su pod Naserom, ili bese Sadetom, proterali sve Jevreje koji su tu ziveli i ovaj grad napravili civilizovanim. Aleksandrija ima jedan predivan park kojii obavezno treba obici (tu se nalazi letnja rezidencija predsednika), zaboravih mu ime. Naravno, Aleksandrijska, obnovljena, biblioteka je predivna. Totalno High-teck. Obavezno obici (preko 5 miliona knjiga, sve kompjuterizovano).
O Crvenom Moru, Hurgadi i zimskom ronjenju pisacu kasnije na topicu o moru. Zaé
Posted 28 April 2005 - 13:59
To je bez veze sto je tako malo. Ali Aleksandriju i te kako vredi videti.To je (po mom skromnom misljenju) najlepsi grad u Eg. Abu Simbel isto.
Ja sam bila 3 puta u toj zemlji i uvek mi je bilo fantastcno, ali nikad bas na krstarenje Nilom. Preko kon-tikija sam isla pretprosle godine i svi njihovi ljudi tamo su jako profesionalni osim izvesne Aleksandre na koju su se gosti non stop zalili ali ona tad nije bila moj vodic. a mislim da je i dalje tamo.
Izleti jesu mnogo skuplji nego kad ides s lokalcima. Recimo tada je Luksor bio 50 evra a kod izvesnog gazda Ibrahima 18. Oni koji se nisu gadili lokalnog stanovnistva (takvih je najvise, videces) i kojima je bilo do autenticnog dozivljaja (npr. ja) imali su sve isto, plus neku vecericu, plus ulaznicu za Tutankamonov grob. Ali ne znam koliko ces ti imati izbora ako si sve vreme na brodu?
Sto se tice Nila mogu reci da je za ne verovati koliko je ogroman, a s vremena na vreme prilicno prljav. Obavezno ponesi neki gel, nikad ne znas kad moze da se pojavi neki moskito, ali ne brigaj, to je samo obicni komarac i nije opasan

Enivej, bice ti super!
Posted 28 April 2005 - 14:40
Ako ti slucajno vodic puta bude izvesna Aleksandra (koja zivi u Egiptu vec 20 godina) probaj da ne gubis mnogo zivaca i strpljenja. Ona ne pravi selekciju izmedju korisnih i dosadnih informacija, tako da cete gusiti sa onim sto je napamet naucila a biti izuzetno neprijatna ako je priupitas nesto, sto ima veze sa njenom pricom, ali ona to sama nije rekla (licni primer: posle njene iscrpne biografije Ramzesa III pomenula je da je ubijen. Ja je (sasvim logicno) priupitam: ko ga je ubio, i dobijem sokantan odgovor: JEL TI ZNAS KO JE UBIO DJINDJICA?

Ako se setim jos necega sto je vezano za tvoje pitanje, dopisacu
Posted 29 April 2005 - 16:41
Nije. Ali tesko da mozes da ih upoznas a da ne ostajes tamo duze. Zovu se Kopti i pripadaju Istocnoj hriscanskoj crkvi. Ja se bas druzila s njima. I mada, ne mogu da govorim u globalu, moj utisak je da su predivni, bar ovih 20ak koje ja znam. Uglavnom su bogati i sposobni, i po nekom pravilu NEVIDJENO OBRAZOVANI, ali stvarno. Normalno im je da super govore 3 jezika i da zavrsavaju po 2 fakulteta. Po spoljasnjem izgledu se ne razlikuju puno od Arapa (semitske crte lica i jednako taman ten, to je). Ali, ako primetis da neko ima istetoviran krst na ruci, uglavnom koren sake ili nadlaktica 99% je Kopt. Sve u svemu jako blagi, kulturni i fini ljudi.Moj utisak je da u Egiptu - nema vise Egipcana. Koliko ova izjava zvucala cudno - tako je.
"Kairo je tek posebno sranje.."
Eh, pa preterujes. Ako si isao u jednodnevno "panoramsko razgledanje" busom i ostavili su vas 150 na buvljaku dobro je, ali veruj mi na rec, taj grad je mnogo vise od toga. Mislim na ono sto je off the beathen path

Posted 04 May 2005 - 10:45
U Kairu sam bio 3-4 dana, tako da sam uspeo da ga kolko-tolko upoznam. Sto bi rekli: o ukusima se ne raspravlja, te sam tako ukratko prepricao svoj dozivljaj tog grada: meni se ultra NE svidja i planiram da ga u buducnosti obilazim u sirokom luku. Sa druge strane, apsolutno postujem tvoj stav, kao i stav miliona turista iz celog sveta koje taj grad 'odusevljava'.Nije. Ali tesko da mozes da ih upoznas a da ne ostajes tamo duze. Zovu se Kopti i pripadaju Istocnoj hriscanskoj crkvi. Ja se bas druzila s njima. I mada, ne mogu da govorim u globalu, moj utisak je da su predivni, bar ovih 20ak koje ja znam. Uglavnom su bogati i sposobni, i po nekom pravilu NEVIDJENO OBRAZOVANI, ali stvarno. Normalno im je da super govore 3 jezika i da zavrsavaju po 2 fakulteta. Po spoljasnjem izgledu se ne razlikuju puno od Arapa (semitske crte lica i jednako taman ten, to je). Ali, ako primetis da neko ima istetoviran krst na ruci, uglavnom koren sake ili nadlaktica 99% je Kopt. Sve u svemu jako blagi, kulturni i fini ljudi.
"Kairo je tek posebno sranje.."
Eh, pa preterujes. Ako si isao u jednodnevno "panoramsko razgledanje" busom i ostavili su vas 150 na buvljaku dobro je, ali veruj mi na rec, taj grad je mnogo vise od toga. Mislim na ono sto je off the beathen path
Jedan od 'detalja' koji mi posebebno smetaju u Kairu i celom Egiptu je cinjenica da je ova drzava klasicna policijska, sto znaci da gde god pogledas uvek vidis Arapina sa puskom, sto uopste nije lep prizor. Kazu da samo 'turisticke policije' ima preko 400.000 plus jos dva puta toliko 'obicne' policije i vojske. Naravno, ova silna policija nije nikakva 'siguracija' da nece doci do teroristickog napada, kao sto se pre neki dan i desilo ispred nacionalnog muzeja i na gore pomenutom bazaru, a prosle godine na Sinaju. Takodje ne treba zaboraviti ni dizanje u vazduh autobusa sa nemackim turistima pre par godina. Takodje, treba 'istaci' i pad aviona iz Sarm el Seika prosle godine pod nerazjasnjenim okolnostima. Svi ti naoruzani ljudi po ulicama ne daju mashti mira, pogotovo nekom ko dolazi sa 'ratom okupanog' Balkana.
Kopti su naravno pravi Egipcani, ali procentualno njih ima manje nego Srba na Kosovu. Kopti su malobrojniji i od Nubijaca (Edi Marfi je tipican Nubijac, vidjao sam neke njegove 'rodjake'- pljunuti Edi). Nazalost, ne samo da su ih Arapi gotovo istrebili, nego su i onim preostalima nametnuli svoj nacin zivljenja, sto uopste nije za pohvalu. Obilazeci njihovu crkvu, iznenadio sam se prljavstinom i smradom oko i u njoj. Moja primedba je aproksimativna, a sa jako malom greskom i dalje stoji: U Egiptu (skoro) da vise nema Egipcana! Nazalost, pustinjski narod-Arapi od tzv 'reformacije' pod Muhamedom Alijem, su na silu uzurpirali tudje nasledje, nasledje jedne razvijene civilizacije. Kako nasledje nije njihovo, tako je i prezentovanje i ocuvanje tudje istorije bez duse, iskljucivo u komercijalne svrhe. Za 'baksis' mozes recimo da fotografises sta hoces, pa i ono sto je zbog blica zabranjeno.
U prilog ovih mojih teza, dodao bih i informaciju da je Egipat zemlja sa najvecim prirastajem na svetu: nesto manje od milion novih dusa SVAKE godine. Tih novih MILION dusa godisnje trazi svoj zivotni prostor i hranu. Sto bi rekli: bice rata, oseca se u vazduhu-ko zna da mirise. Usput, napomenuo bih da veliku vecinu hrane ovim lenjim 'Egipcanima' dotira Amerika (govedina iz Argentine, zito iz Kanade) kako bi njihovi brodovi sa naftom imali prioritet u prolasku kroz Suecki kanal. Ako bi se uskratila ova pomoc, morali bi da pocnu da jedu turiste. Takodje, pomenuo bih i cinjenicu da je izgradnjom Asuanske brane obuzdan Nil, koji je prestao da plavi plodno zemljiste uz reku ili da ta mala polja izlozi susi. Posle izgradnje brane u roku od 10-15 godina broj stanovnika se povecao 5 puta. Isti takav impuls natalitetu svojevremeno je dao pronalazak penicilina.
Kao sto rekoh krstarenje Nilom je ok, al' je neuporedivo BOLJE splavarenje Tarom!
Posted 06 May 2005 - 14:01
i bilo mi je extra
to krstarenje je poseban trip
program baš zanimljiv
obavezno obiđi sve sto ti se nudi
u programu, ili fakultativno
jedini fuck je što ćeš se mnogo nacimati jer se ustaje rano
svugde se zadržavaš sat vremena max
inače, kad agencije napišu panoramsko razgledanje - to gledaš iz autobusa
idi, preporučujem
evo nekih fotkica
giza

file

luksor

brod spolja

brod unutra

Posted 06 May 2005 - 14:13
Nešto si ti tu pomešao...Takodje ne treba zaboraviti ni dizanje u vazduh autobusa sa nemackim turistima pre par godina.
2 Pavle: samo pali!
Edited by Vesna, 06 May 2005 - 14:16.
Posted 06 May 2005 - 14:41
Da pomesao sam, autobus nije dignut u vazduh, nego je bio izresetan. Desilo se na platou ispred hrama boginje Haceptsut '96 ili '97. Vecina postradalih bili su Nemci, al je bilo i poginulih Japanaca.Nešto si ti tu pomešao...
Posted 06 May 2005 - 14:47
Posted 06 May 2005 - 15:06

Posted 06 May 2005 - 15:11
negde u avgustu prosle godine u nekom letovalistu (mislim da izraelci tu masovno letuju, nije popularno kod nas) bomba u hotelu. ne znam koliko poginulih, povredjenih.
Posted 06 May 2005 - 15:21
C'mon, Morning, opusti se i uživaj.

Vesna,
totalni je troll na temu, al' obratih paznju na tvoj member No. Svaka cas', nema sta.
Setih se pesme '7 seconds' ... mozda je samo toliko falilo za No. 1
Kako se zove nick No.1 i da li je aktivan?
Posted 06 May 2005 - 16:21
Luxor '97. Bilans zrtava. 35 Svajcaraca, 6 Britanaca, 4 Nemca, 2 Kolumbijca, 11 Japanaca, 4 Egipcanina. Sest idiota je streljano na licu mesta ali prekasno. Egipat je izgubio milione dolara prihoda od turizma i otud taj utisak o policijskoj drzavi. I, kakvi su, dosta dobro su se drzali (kako po ceo dan puse i protezu se po ulicama), a evo sad ovo ponovo. Ove pucnjave poslednjih nedelja vezane su za naredne izbore, jer Mubarak oce da menja ustav ne bi li sebi omogucio i 6. mandat. Stalno su neki mitinzi i demonstracije. Mislim nije u pitanju napad na turiste zbog turista.
Sto se tice Fles kompanije, slucajno znam nekog ko je leteo istom nedelju dana pre nemilog dogadjaja i takodje jedva preziveo tako da taj pad nema veze sa terorizmom ni francuskim zakonima. Doticna kompanija je inace imala 2 aviona, oba starija od Biblije i u raspadu, tako da od onog casa kad je jedan pao nema ni kompanije. Naime, odgovornost je veca na tur operateru koji ih je pustio da udju u taj avion (a morali su da znaju na sta lici), nego budala koje su prihvatile da ga podignu sa zemlje.
"Nazalost, ne samo da su ih Arapi gotovo istrebili...."
Istrebio ih je Justinijan. A saku jada koja je ostala preveo u pravoslavlje. Ono sto sam primetila je da se stalno vrti prica o njihovoj obespravljenosti. To ne mogu da komentarisem. Verovatno ih na neki nacin diskriminisu ali isto tako cine svega 6% stanovnistva a zive mnogo bolje od oooogromne vecine (a mislim i da zasluzuju, posteno)
To sto ti se Kairo ne svidja, mogu da razumem, i ok je. Ja sam inace flegmaticna, teze me je izvesti iz takta pa mi je tamosnja sporoca pasovala. A za Taru moses da me poklopis kad oces al to nije fer jer onda znam da sam pristrasna

Jedino ne mogu da razumem kad neko zapali na Bliski Istok i kuka sto svi puse na javnim mestima (jedan nas rezignirani turista, inace predmet sprdnje). To me neznatno izderanzira

Posted 06 May 2005 - 17:00
Ma pusti, nisam imala šanse!Kako se zove nick No.1 i da li je aktivan?

Nick No 1 zove se administrator i pretpostavljam da je, po prirodi posla, vrlo aktivan.