Jump to content

Photo

Ima li brak ikakvog smisla?

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
728 replies to this topic

Poll: Zasto ste se vencali? (79 member(s) have cast votes)

Zasto ste se vencali?

1. 'iz ljubavi', jer nema nista romanticnije (niti trajnije!) od potpisanog i pecatiranog obecanja koje se uvek moze ponistiti (41 votes [52.56%])

Percentage of vote: 52.56%

2. 'zbog dece', jer svako dete cim se rodi od roditelja trazi vencanicu na uvid (9 votes [11.54%])

Percentage of vote: 11.54%

3. 'jer drugi to ocekuju od nas', a nama su svi drugi bitniji (6 votes [7.69%])

Percentage of vote: 7.69%

4. 'zbog papira', pa i ako se kresnemo, taman zgodno sto smo muz i zena (5 votes [6.41%])

Percentage of vote: 6.41%

5. 'zbog para', nisam ja laka roba (6 votes [7.69%])

6. 'zbog svadbe', ljude volim da vidim oko sebe iskljucivo u velikim gomilama (6 votes [7.69%])

7. 'zbog poreza i osiguranja', nego razmisljao sam da otvorimo neku pekaru, tu ne treba mnogo, vidi ovako... (5 votes [6.41%])

Percentage of vote: 6.41%

Vote Guests cannot vote

#16 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 17 April 2005 - 21:44

meni nisu jasni ljudi koji izaberu da se venchaju sa nekim,
rodi im se dete,
a posle par godina se po*#chkaju, razvedu, muzh postane pijanica ili kockar (ili obadva :huh: ) a zhena ode u neki neofeministichki pokret gde je ubede da je bolje da dete podigne kao lezbejka nega da se ponovo vencha (a zhene u to veruju :huh: )....

mislim takve roditelje bi trebalo u 'APS! :lol:

#17 iorel

iorel
  • Members
  • 1,101 posts

Posted 17 April 2005 - 21:50

meni nisu jasni ljudi koji izaberu da se venchaju sa nekim,
rodi im se dete,
a posle par godina se po*#chkaju, razvedu, muzh postane pijanica ili kockar (ili obadva :huh: ) a zhena ode u neki neofeministichki pokret gde je ubede da je bolje da dete podigne kao lezbejka nega da se ponovo vencha (a zhene u to veruju :huh: )....

mislim takve roditelje bi trebalo u 'APS! :lol:

Ma preventivno sterilisati :D

#18 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 17 April 2005 - 21:53

ej, fenome ali fenomenalan ti avatarich! :lol: :huh: :huh:

#19 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 18 April 2005 - 00:21

Nema ama bas nikakvog smisla.

Šta ste napali brak. K'o da je život sam išta bolji.

#20 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 18 April 2005 - 13:33

pa to valjda nije liberalno da budesh u braku danas:

- ako si u braku, onda automat-znachenje da si il za busha il za ratzingera. :lol:

#21 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 18 April 2005 - 13:48

Pa ne znam, ja sam prilično liberalan - mislim da je ovo više neka iluzija mladosti, koja tipično misli da je život nešto u pm značajno i da će ne znam šta bitno da se desi u nj. životima i da, u najmanju ruku, neće biti obični, svi će biti kinici i my5thnicknames. Što je, naravno, zabluda... Ogromna većina će biti obična, što je i definicija pojma. Umetnost je kako sa time biti zadovoljan. A brak je vrlo dobar na tu temu. (Barem meni).

#22 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 18 April 2005 - 13:56

potpuno se slazem...
evo, da se predstavim, ja sam od onih mladih koji otkad su se rodili u ovaj zivot promishljali su tu filozofiju braka.

danashnja omladina ... :lol:
u moje vreme, ustajalo se starijima u autobusu, a danas - nishta! :huh:

#23 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 18 April 2005 - 14:04

danashnja omladina ... :lol:
u moje vreme, ustajalo se starijima u autobusu, a danas - nishta! :huh:

:huh: starac fočo od stotinu ljeta... sorry odo da nahranim golubove u parkiću (nešto su mi utanjili)

#24 wwww

wwww
  • Members
  • 17,238 posts

Posted 18 April 2005 - 14:26

život nešto u pm značajno i da će ne znam šta bitno da se desi u nj. životima i da, u najmanju ruku, neće biti obični, svi će biti kinici i my5thnicknames. Što je, naravno, zabluda... Ogromna većina će biti obična, što je i definicija pojma. Umetnost je kako sa time biti zadovoljan.

Pa vidis, ja mislim da je u principu svako od nas (sve sa nasim zivotnim pricama) na svoj nacin poseban i da nije neophodno da izmislis teroriju relativnosti da bi svoj zivot i sebe ocenio kao poseban.

Ne mogu da se setim naziva jednog crno-belog filma, mislim sa Dzimi Stjuartom, kad se on nezadovoljan svojim zivotom (promasen, nista nije postigao itd.) odlucuje na samoubistvo (negde pred Bozic, cini mi se) pa mu dolazi andjeo da mu demonstrira da bi bez njegovog postojanja i delanja mnoge stvari po njemu drage ljude zavrsile relativno lose (da sad ne prepricavam radnju filma, davno se i gledalo pa ne garantujem da bi se i bas verno prenelo :huh: ). Elem, poenta je da ljudi u nekom stremljenju ka nekakvim ogromnim ciljevima i uspesima zaborave da primete svoje male uspehe i podvige, propuste mogucnost da u njima uzivaju i na kraju kad prave zivotni bilans on je naravno negativan. :D
Mislim, lepo je imati krupne ciljeve, ali ne treba se razocarati i pasti u bedak ako se oni ne ostvare, vec se radovati i manjim uspesima. Bez tih manjih uspeha ni veliki ne bi bili moguci. :lol:

Hm, da, ovo me podseti na neka pravila iz termodinamike (skraceno, "prevedeno" i uprosceno receno) da se brze i lakse stize do cilja ako se ide korak po korak (preko medjufaza) nego ako se sve zeli postici odjednom u jednom koraku. :huh:

#25 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 18 April 2005 - 14:41

na žalost, wwww, mislim da je to samo lepa priča... koliko neobični možemo biti kad nas ima 6500000000

#26 kingmaker

kingmaker
  • Members
  • 4,535 posts

Posted 18 April 2005 - 14:42

a je l' igrate i domine i saha?

enivej, ja se uopste nisam sprdala sa institucijom braka, niti sam ga napala, samo sam rekla da bih se u ovom momentu udala iz zajebancije. trenutno, naime, ne vidim ni jedan bolji razlog, a ovaj mi se ne cini tako los.

iako jos nemam tu vrstu rezigniranosti u sebi :lol: , svejedno mislim da moze brak (tj. imanje partnera i odnos takvog tipa) da bude ispunjavajuca stvar. jedino sa cim se ne slazem da je umetnost prihvatiti da si 'obican', jer ja mislim da je takva vrsta 'obicnosti' koju pominjes cilj po sebi. nekome se brak uklapa u tu sliku, nekome ne. a i to se menja.

mene zanima, od vas vencanih ljudi, koje funkcije vama brak odradjuje? zvuci rogobatno, ali ozbiljno pitam. i ne mislim pritom na ono: papiri, trudna devojka, itd... nego bas u svakodnevnom zivotu, da li je zivot u braku utociste, oslonac, podrska, uzivanje... da li biste mogli da zivite drugacije? (posto se to meni to pitanje cini dosta vaznim)
i da, da li ste oduvek hteli da se vencate?

#27 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 18 April 2005 - 14:46

Mogu jedino da se vratim na svoj prvi komentar - imam utisak da oni koji pitaju da li brak ima smisla i koja mu je funkcija misle da život, inače, ima nekog smisla... to uverenje ne delim, ne znam zašto bi brak morao da ima smisla, kad već ništa nema.

#28 kingmaker

kingmaker
  • Members
  • 4,535 posts

Posted 18 April 2005 - 14:49

Mogu jedino da se vratim na svoj prvi komentar - imam utisak da oni koji pitaju da li brak ima smisla i koja mu je funkcija misle da život, inače, ima nekog smisla... to uverenje ne delim, ne znam zašto bi brak morao da ima smisla, kad već ništa nema.

ali ja nisam pitala da li brak ima smisla.
to bi bilo glupa rasprava.

#29 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 18 April 2005 - 14:50

zashto je ondak imalo smisla da nahranish golubove - koji bi, bez toga, umrli od gladi kao neki mali Afrikanci :lol: ?
znachi da si ti u nekom trenu ipak poverovao da ima smisla nahraniti te male golubove i uchiniti im zivot lepshim, smislenijim (bolje je biti golub s debelom tibom nego neki izgladneli i depresivni zivot)...
...ako si verovao da zivot nema smisla zbog chega si poverovao u teleologizam golubjeg ruchka!?

ajde ajde!!! :huh:

#30 Indy

Indy
  • Members
  • 21,392 posts

Posted 18 April 2005 - 14:51

Sorry kingmaker, to je samo naziv topika :lol: Nemam pojma, meni je božanstveno dobar. A smisla... nema.