Jump to content


Photo

Ima li buducnosti za Srbe u Hrvatskoj?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
239 replies to this topic

#16 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 06 November 2001 - 01:06

Sto za sobom povlaci i vecito pitanje: ima li zivota pre smrti? :sad:

#17 condor

condor
  • Banned
  • 4,809 posts

Posted 06 November 2001 - 01:34

Bolje je biti tisucu godina milijunas nego jedan dan siromah!

#18 Henry Chinaski

Henry Chinaski
  • Members
  • 19,241 posts

Posted 06 November 2001 - 03:08

:smile: :smile: :smile: :smile: :smile: :smile:

Zivio Grunf!!!

P.S. Pij pivo (ako ti ga netko plati)!

#19 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 06 November 2001 - 09:04

"Ovo važi za one kojima je sve u novcu! Šta cemo sa licnim osecanjem srece, prihvatanja, bezbednosti, pravima (ne na papiru). Ne može se sve kupiti novcem."
Simka

Gradjanska matrona Kaleniceve pijace opet je progutala udicu kao ona velika riba nizinskih reka sa brkovima, a posle ce da se zali kako, eto "nije znala" i "nisu joj rekli".
Naime, povodeci se za tezom koju je tendenciozno iznela Led, Simka nam implicitno tvrdi da Srbi u Hrvatskoj nemaju licno osecanje srece, prihvatanja, bezbednosti niti imaju prava, osim na papiru. Ovim Simka naseda na uobicajeni stereotip, potenciran malicioznim komentarima, koji na ovom furumu proturaju neke srpske izbeglice iz Hrvatske, koje su se udomile po zapadnoj Evropi i SAD. Naravno, Simka o Srbima u Hrvatskoj nista ne zna, a naracito ne razume njihov nacin razmisljanja, kulturnu i civilizacijsku podlogu, koja im omogucava da se kao svoj na svome osecaju mnogo vise u Slavoniji ili Baniji, nego oko Prokuplja ili Vranja.
Nakon toga sledi nadmena uopsteno-moralizatorska teza kako se sve ne moze kupiti novcem. Na stranu besmislena ofucanost takve teze, koja u sustini cesto (ne uvek) predstavlja oblik racionalizacije kojem pribegava materijalna i duhovna sirotinja, nesporna je cinjenica da sto covek zivi visim standardom, to su veci izgledi da ce biti srecniji, a da u bedi i siromastvu srece nema, nasuprot romanticnim kolumbijskim i venecuelanskim serijama.


_________________
Gradjanska Srbija mora prisiliti atavisticku i arhaicnu Srbiju da se konacno suoci sa poraznim posledicama svoje politike.

[ Izmena poruke: vladan na dan 2001-11-06 09:08 ]

#20 Led

Led
  • Members
  • 1,214 posts

Posted 06 November 2001 - 10:45

Vladane, na jednom topiku ste pomenuli da Vasa majka zivi u Beogradu, a prima hrvatsku penziju. Zasto ako je Srbima, sto pretpostavljam da je Vasa majeka, bolje u Hrvatskoj? Ili to da je bolje ne vazi bas za sve?

#21 Simka

Simka
  • Members
  • 606 posts

Posted 06 November 2001 - 10:52

Ti vladane zaista nemaš mere, ama baš ni u čemu! Kako možeš tako prepotentno da tvrdiš da Simka ništa ne zna o Srbima u Hrvatskoj? Odakle ti, molim te, taj podatak? Osim ako nije izvučen iz tvoje potrebe da o svemu najbolje znaš?
Jesi li ti, čoveče, ikada čuo za otuđenost u okruženju, kako u svojoj zemlji, tako tek u nekoj drugoj? Pa to je od vajkada poznat problem. Zaista me čudi ova tvoja potreba da se bacaš blatom na moje postove, i na samo tebi svojstven 'fini' način me izjednačavaš sa somom. Da li pritom uživaš? Ako uživaš, eto pružio si mi zadovoljstvo da nekome priuštim trenutak sreće, pa makar to bio i ti.
Ne mogu sada da se prisećam, ali volela bih da razmisliš:
Ako je u bogatstvu sreća, zašto se ubio Rotšildov sin u 42. god, Onazisova kći Kristina,..., zašto se širom sveta ubijaju multimilioneri, slavne i bogate ličnosti? Od sreće proistekle iz bogatstva? Koliko je samo 'sreće' u familiji Kenedi (do duše pomešane sa drogom, alkoholom, kriminalom, preljubom...). Jedno je provejavalo kroz sve te tužne storije - osećaj samoće, praznine, otuđenosti.
Srbi u HRV nikada ne mogu biti srećniji nego u Srbiji, naprosto zato što tamo nisu prihvaćeni i nikada neće biti prihvaćeni kao domaći živalj. Počev od vekovnog netrpeljstva, preko verske netolerantnosti, a sve začinjeno minulim ratovima. Kao što nema Jevrejina kome bar neko nije stradao od fašističke ruke, tako nema Srbina u HRV danas, kome bar neka nepravda nije naneta u skorašnjim zbivanjima.
A da li mi je poznat neko tamo, mogu ti reći da jeste, dosta njih. Snaja mi je Hrvatica, katoličke vere, venčana kuma mi je iz Hrvatske (i najbolja drugarica), majka mi je živela u Zagrebu i studirala tamo te i sa te strane poznajem dosta ljudi. Svi se oni slažu sa ovime što sam napisala, a to je da Srbima NIJE bolje u Hrvatskoj

[ Izmena poruke: Simka na dan 2001-11-06 10:57 ]

#22 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 06 November 2001 - 11:28

"Ako je u bogatstvu sreća, zašto se ubio Rotšildov sin u 42. god, Onazisova kći Kristina,..., zašto se širom sveta ubijaju multimilioneri, slavne i bogate ličnosti? Od sreće proistekle iz bogatstva? Koliko je samo 'sreće' u familiji Kenedi (do duše pomešane sa drogom, alkoholom, kriminalom, preljubom...). Jedno je provejavalo kroz sve te tužne storije - osećaj samoće, praznine, otuđenosti.
Srbi u HRV nikada ne mogu biti srećniji nego u Srbiji, naprosto zato što tamo nisu prihvaćeni i nikada neće biti prihvaćeni kao domaći živalj. Počev od vekovnog netrpeljstva, preko verske netolerantnosti, a sve začinjeno minulim ratovima"
Simka

Kako ozbiljno diskutovati s nekim ko iznosi ovakve "argumente"?
Ja sam sasvim jasno napisao: "Na stranu besmislena ofucanost takve teze, koja u sustini cesto (ne uvek) predstavlja oblik racionalizacije kojem pribegava materijalna i duhovna sirotinja, nesporna je cinjenica da sto covek zivi visim standardom, to su veci izgledi da ce biti srecniji, a da u bedi i siromastvu srece nema, nasuprot romanticnim kolumbijskim i venecuelanskim serijama."
Led me pita (sto po malo izlazi iz granica boljeg ukusa), zasto moja majka kao hrvatski penzioner ne zivi u Hrvatskoj. Verovatno zbog toga jer se u Beograd VRATILA jos sedamdesetih godina, nakon jednog perioda zivota i rada koji je prozivela u Hrvatskoj u koju je prethodno dosla iz Srbije. U Srbiji joj je i celokupna familija, imanje itd.; za razliku od Srba koji su generacijama i stolecima u Hrvatskoj.

_________________
Gradjanska Srbija mora prisiliti atavisticku i arhaicnu Srbiju da se konacno suoci sa poraznim posledicama svoje politike.

[ Izmena poruke: vladan na dan 2001-11-06 11:30 ]

#23 Simka

Simka
  • Members
  • 606 posts

Posted 06 November 2001 - 12:37

A šta su za tebe, Vladane, granice dobrog ukusa? Za tebe lično, koji si toliko puta uputio ljudima da su glupi, zli, budale, prostaci, uveo jedinicu za merenje gluposti zvanu Simka,..., zaključno sa postom u kome mene svrstavaš među somove? Ti nisi dosegao ni donju granicu pristojnosti.

#24 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 06 November 2001 - 12:44

Neka je slava duhu Kaleniceve pijace!!!
:smile:

#25 zodiac

zodiac
  • Members
  • 935 posts

Posted 06 November 2001 - 13:05

Ovo je veoma ruzno :sad:

#26 Kristina

Kristina
  • Members
  • 20 posts

Posted 06 November 2001 - 14:15

A sto vama, koji drek, toliko smetaju Hrvati pa samo kokodacete o tome???? Slusajuci vase graktanje covjek bi rekao da nikad rat ratovali niste, da nikome zlo niste nanijeli, te da hrvatske i bosanske izbjeglice ne postoje i da im nitko od vasih zlo nije nanio. Sto se tice Srba u Hrvatskoj, ja ih znam podosta i svim njima je u redu, nitko ih ne dira, zive normalnim zivotom i zive bolje (kako vam je uostalom i Vladan rekao) nego Srbi u Srbiji. Ako je Srbima u Hrvatskoj toliko lose kako vi kazete, zasto ih se onda toliko vraca nazad? Pa sigurno ne zato jer im je stalo do maltretiranja. Moja najbolja prijateljica je Srpkinja iz Osijeka i ona se ne osjeca ugrozenom niti malo. A nije joj ni financijski lose (2 stana u Osijeku i kuca na selu), sto je vise dobrostojece negoli i dosta Hrvata. Toliko o ugrozenosti. Ja ne kazem da nema pojedinih incidenata, ali overall im je u redu. A vi, gospodo, prvo pocistite smece ispred vase kuce, pa onda dolazite cistit nase.

#27 Bustin

Bustin
  • Members
  • 4,490 posts

Posted 06 November 2001 - 14:37

Geez, ovde pola ljudi nevidi sumu od drveca (read: slepci). Vidim da vecina likova iz hrvatske jednostavno zeli da oslika sliku koja generalno nije istinita. Sta vise zele da predstave druge kao takve. Neznam dali iz politickog uverenja i vere u marketing ili stvarnog stava.

2vladan:
Da li ti pokusavas biti zao ili si generalno retardiran?

2kristina:
naravno da ima srba koji sasvim normalno zive u hrvatskoj ali poenta jeste da postiji politicki progon srba povratnika u hrvatskoj. Ja predpostavljam da ces odmah pokusati da nastavis diskusiju u pravcu: "Kako je hrvatima u Srbiji". Verujem da ima slucajeva u kojim su ne samo hrvati nego i ostale manjine u Srbiji diskriminovane. Medjutim, to se zaustavlja na pojedinacnim slucajevima i sigurno nije dio zvanicne ili nezvanicne politike Beograda.

pozdrav

#28 Alias

Alias
  • Members
  • 1,297 posts

Posted 06 November 2001 - 17:51

Dakle,ovako to izgleda : "..poaenta jeste da postoji
politicki progon srba povratnika u hrvatskoj." ali slucajevi diskriminacije ne samo hrvata nego i ostalih manjina u srbiji..." sigurno nije dio zvanicne ili nezvanicne politike Beograda." Dakle ono prvo je SIGURNO a ono drugo
nije SIGURNO.Mogu samo predpostavljati sigurne veze autora i njegove sigurne informacije. Za stavljanje ovakovih "podataka"na uvid pismenim ljudima,treba sigurno imati debelu kozu.

#29 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 06 November 2001 - 18:13

To Bustin:
Na tvoje pitanje: "2vladan: Da li ti pokusavas biti zao ili si generalno retardiran?" moram da odgovorim da je ovo drugo. Na zalost, ja sam generalno retardiran.

#30 509

509
  • Members
  • 1,059 posts

Posted 06 November 2001 - 18:16

Alias:
Mogu samo predpostavljati sigurne veze autora i njegove sigurne informacije. Za stavljanje ovakovih "podataka"na uvid pismenim ljudima,treba sigurno imati debelu kozu.

Alias,
za ovu debelu kozu si vise nego upravu. Ovo je vest sa B92:
STA KOCI POVRATAK SRBA U HRAVTSKU? | 17:45 | izvor: B92

Zagreb -- Hrvatske vlasti ocekuju da se u tu zemlju vrati oko 5 odsto Srba. Prema podacima UNHCR, cak 65 odsto izbeglih Srba ne zeli da se vrati u Hrvatsku, a njih 35 odsto je neodlucno. Zasto je situcija takva, prenosi dopisnik Radija B92 iz Zagreba Nada Starijas. Broj srpskih povratnika u Hrvatsku bice manji delom i zato sto im nece biti vraceno 50.000 stanova nad kojima su imali stanarsko pravo. Pomocnik ministra obnove Lovre Pekovic rekao je u utorak u emisiji hrvatskog radija da su stanarska prava u Hrvatskoj ukinuta jos pre vise godina i da se za njih ne moze dobiti nikakva nadoknada. To se odnosi samo na Srbe, jer je poznato da su Hrvatima stanarska prava priznata, odnosno da su za njh dobijali barem nadoknadu. Slabom povratku Srba doprinosi i Savet Evrope svojim kreditima Vladinoj agenciji za promet nekretnina, jer ona tim novcem po bagatelnim cenama otkupljuje srpske kuce i dodeljuje ih doseljenim Hrvatima iz Bosne i Hercegovine. Hrvatska vlada obecava da ce sva srpska imovina biti vracena do kraja iduce godine, a kuce obnovljene do 2006.

Ako koza koza laze, rog ne laze!