Tara jos jednom
Posted 22 March 2005 - 08:42
Kako je Vlada CG obecala da ce postovati preporuke UNESCO-a, ovo bi trebalo da znaci da je stavljena tacka na pricu o brani "Buk Bijela". Barem zasad.
Posted 22 March 2005 - 11:42
Sa druge strane, ne cujem Milu da predlaze rjesavanje problema deficita elektricne energije. Moj stav je isti kao i za Hrvatsku. Zaradi pare na turizmu, pa kupuj.
Posted 22 March 2005 - 17:46
Milo je tu stetan koliko je tezak, jer je ocigledno da je on bio (i jos uvijek jeste) pod uticajem "elektro mafije". Drugi kljucni covjek u CG je Darko Uskokovic, ministar privrede CG, koji je svim silama gurao projekat "Buk Bijela" koristeci ponekad sasvim bezocne argumente. Na jednom sastanku je tako pokusavao da ubijedi lokalne predsjednike opstina u korisnost projekta navodeci izmedju ostalog da bi struja koju bi davala "Buk Bijela" bila najjeftinija, najprofitabilnija i ostalo "naj naj". Od covjeka koji je prisustvao sastanku cuo sam kako mu je "spustio" predsjednik opstine Mojkovac, u stilu "gospodine ministre, po vasoj logici mi bi trebali da pocnemo s eksploatacijom sume u nacionalnom parku Biogradska Gora, jer tu imamo bogatu i ocuvanu sumu, imamo put, imamo svu potrebnu infrastrukturu. Samo, gospodine ministre, takvu ideju moze predloziti samo neko ko nije normalan". Kazu da se gospodin ministar samo zacrvenio i nije beknuo da odgovori. Inace, taj ministar je ostao upamcen kad je prilikom posjete Zeljezari u Niksic pitao rukovodstvo "a dje nabavljate rudu"? Eto kakve pametne i sposobne ministre mi imamo. Inace, sto se tice same korisnosti projekta za opstine, dovoljno je pogledati zalost i tugu u kojoj je opstina Pluzine, u kojoj je izgradjena hidrocentrala "Piva".Ma, steta da Stankovic (Nedjeljom u 2) nije pitao Premijera za Buk Bijelu i Taru. Nego, zasto upozoravaju Vladu BiH, a ne Republiku Srpsku, jer - koliko pratim, u njima je kljucni problem?
Sa druge strane, ne cujem Milu da predlaze rjesavanje problema deficita elektricne energije. Moj stav je isti kao i za Hrvatsku. Zaradi pare na turizmu, pa kupuj.
To sto se u izvjestaju pominje BiH a ne Republika Srpska ima logiku utoliko sto je, koliko mi je poznato, elektroprivreda u nadleznosti BiH, a ne Republike Srpske. Uostalom, sto je to Republika Srpska? Zna li ko sto je to "entitet"? Inace, oni su jos stetniji no CG. Citam danas u stampi nekog Milovanovica (pomocnik ministra privrede RS?) koji tvrdi da ako CG ne bude ucestvovala u projektu da ce Republika Srpska sama to raditi. Navodno, oni su vec investirali oko 30 miliona eura u taj projekat.
Inace, slazem se Vjekoslave da je Tara za Crnu Goru daleko profitabilnija kao turisticka destinacija, nego kao elektro-potencijal. Samo da Crna Gora umije da organizuje turizam kako bi to recimo radili Slovenci, Tara bi bila u stanju da "plati struju". Na stranu sto bi pravljenje hidrocentrale na Tari bilo ekoloski zlocin koji bi Crnu Goru prikazao kao varvarsku a ne ekolosku drzavu.
Posted 23 March 2005 - 00:41
Bez velike pompe prosle nedjelje je Medjunarodna misija UNESCO-a i IUCN (Svjetska unija za ocuvanje prirode) izdala izvjestaj o rijeci Tari kojim se Vlada BiH upozorava "u potpunosti postuju Konvenciju svjetske bastine" i "da ne preduzima nijednu akciju koja bi ugrozila vrijednosti i integritet dobra smjesetene na teritoriji druge clanice ove Konvencije", od Vlade Crne Gore se zahtijeva "da preduzme mjere i minimizira, pozeljno eliminise, sve direktne i indirektne prijetnje za ovo dobro svjetske bastine" i, sto je mozda posebno znacajno, "odlucuje da uvrsti ovo dobro na Listu ugrozene svjetske bastine".
Kako je Vlada CG obecala da ce postovati preporuke UNESCO-a, ovo bi trebalo da znaci da je stavljena tacka na pricu o brani "Buk Bijela". Barem zasad.

Posted 23 March 2005 - 10:38
Konacno doslo i nasih 5 minuta.....a vredelo je truda.....

Posted 23 March 2005 - 17:37
Merlakice, ipak bih zadrzao dozu opreza, iako mislim da je ovim zaista stavljena tacka na pricu o gradjenju hidrocentrale na Tari. Zbog te doze opreza sam i stavio ono "barem zasad". Ovi nasi klipani su cekali izgovor da se izvuku iz te price. Evo, UNESCO im ga je dao.Osvemuobavesteni Rajo, hvala ti za tacku na Buk Bijela......
Konacno doslo i nasih 5 minuta.....a vredelo je truda.....
Sad kad je ta prica zavrsena mislim da treba da spomenem nevladinu organizaciju "Most" sa Zabljaka koja je pokrenula lavinu protesta protiv ovog namjeravanog ekoloskog zlocina i veoma je zasluzna sto je Tara spasena. Primjer i ohrabrenje da se entuzijazmom mnogo moze:
http://www.durmitorc...ost/akcije.html
Posted 24 March 2005 - 21:37

necu baru hocu Taru
Posted 25 March 2005 - 01:01

Posted 31 March 2005 - 16:58
To sto se u izvjestaju pominje BiH a ne Republika Srpska ima logiku utoliko sto je, koliko mi je poznato, elektroprivreda u nadleznosti BiH, a ne Republike Srpske.
Hmm ...
Dozvolu za gradnju hidrocentrale u Republici Srpskoj daje ... tko?
Ma, od kantona do kantona, u Bosni je ludnica. Da nema tih hebenih entiteta, europski koridor 5c (Budimpesta, Osijek, Sarajevo, Ploce) bi vec bio realiziran, ali ovako ... nacekacu se.
Zna li ko sto je to "entitet"?
entitet m (G entiteta)
1. fil. neutralna rijec za neki element svijeta
2. ono sto jest, cjelina neceg sto postoji, ono sto je posebno u stvarnosti ili u svijesti; bice
3. pojedinacnost koja se ispunjava sadrzajem i ulazi u sastav cjeline (kompjuterskog programa, definicije, politicke zajednice i sl.)
* srlat. entitas ^^ lat. ens: bice <-- esse: biti
Citam danas u stampi nekog Milovanovica (pomocnik ministra privrede RS?) koji tvrdi da ako CG ne bude ucestvovala u projektu da ce Republika Srpska sama to raditi.
Ako je to tocno, radi se o prijetnji agresijom, jer - dignuti branu na (medjunarodnoj?) rijeci Drini i potopiti dio teritorija susjedne drzave jeste cin agresije, a sama je izjava pomocnika ministra - napad na suverenitet Crne Gore. Taj bi tipus trebao popusiti otkaz + dipl. nota isprike. Bez vaseg pristanka Republika Srpska ne smije graditi Buk Bijelu.
Navodno, oni su vec investirali oko 30 miliona eura u taj projekat.
Njihov problem.
Inace, slazem se Vjekoslave da je Tara za Crnu Goru daleko profitabilnija kao turisticka destinacija, nego kao elektro-potencijal. Samo da Crna Gora umije da organizuje turizam kako bi to recimo radili Slovenci, Tara bi bila u stanju da "plati struju".
Prihod koji Slovenija & Slovenci ostvaruju od Nacionalnog parka Triglav i prihod koji Crna Gora & Crnogorci imaju od Nacionalnog parka Durmitor nisu razmjerni ljepoti i bogatstvu prirode, vec nazalost, kulturi jednog naroda/nacije. Biti Slovenac znaci i posjetiti bar jednom u svom zivotu Triglav (pogledati samo njihove skolske programe vezane za prirodu), a biti Crnogorac bi znacilo ... posjetiti Mestrovica? Hrvati pak koriste Velebit samo kad se treba uhvatiti za jajca, jer da velebitska degenija nije dobila ime po madjarskom botanicaru covjek bi pomislio kako ima neka tajna veza izmedju endemske degenije i degenerativne, tj. degenericke nacije.
Na stranu sto bi pravljenje hidrocentrale na Tari bilo ekoloski zlocin koji bi Crnu Goru prikazao kao varvarsku a ne ekolosku drzavu.
Nece na Tari graditi, ne sekiraj se.

Posted 31 March 2005 - 18:21
Dozvolu za gradnju hidrocentrale u Republici Srpskoj daje ... tko?
Elektroprivreda RS
no, naravno u bosni situacija nikad nije jednostavna
zdruzene snage vijeca ministara i paddy-a prijete da ce zaustaviti gradnju te hidrocentrale, bez obzira na pricu ovih iz RS-a
Ma, od kantona do kantona, u Bosni je ludnica. Da nema tih hebenih entiteta, europski koridor 5c (Budimpesta, Osijek, Sarajevo, Ploce) bi vec bio realiziran, ali ovako ... nacekacu se.
u bosni poznat pod imenom vc...... nacekaces se, no, izgleda da su na kraju ipak bosmalu dali da radi dionicu autoputa vc, pa ce ga (oni ili neko drugi) napraviti do jedno 2034

Posted 01 April 2005 - 10:09
Sto se tice same nadleznosti u elektroprivredi, po nekoj logici elektroprivreda spada u nadleznost BiH, jer je elektroprivreda jedinstven sistem. RS ima odredjene nadleznosti, vjerovatno na osnovu prenosa nadleznosti sa BiH na RS. Ako je to tacno, onda RS ima nadleznost da zakljucuje ugovore o gradnji hidrocentrala, ako je u tom dijelu BiH prenijela nadleznost na RS. Moguce da nijesam u pravu. No valjda bi to trebala da zna ta medjunarodna komisija UNESCO-a koja je preporuke adresirala na Bih a ne na RS. Uostalom, zna se ko je glavni gazda u BiH i ko moze da sve zaustavi - Njegovo Velicanstvo Visoki Predstavnik...
To oko tog Milovanovica, ma to je samo foliranje. Zna on da to ne smije i ne moze da radi. Ako ne zna, onda tu nema pomoci. A to sto su potrosili oko 30 miliona eura, ko sto ti rece, njihov problem. Nego ona nasa budala od ministra Uskokovic je to koristio kao argument za gradnju hidrocentrale. Prosti jadi da je Crna Gora potrosila te pare. Nego, izgleda, gospodin ministar je dusevan covjek pa ga boli tudja muka...Ipak, prije mislim da ga boli to sto njemu propadose pare...
Sto se tice turizma i Tare, mislim da je vecina Crnogoraca opsjednuta onim krkljancem, bukom, mirisom cevapa i pljeskavica, suncanjem i kupanjem, i mjerkanjem zenskih na moru. Treba malo obici Durmitor (a i druge prelijepe planine kojih ima u CG), planinske rijeke od kojih je najljepsa, ali ne jedina Tara, pa shvatiti koliko Crnogorci pojma nemaju sto je lijepo. Iako, znam, ukusa i licnih sklonosti ima razlicitih. A tek kad se vidi kako Crnogorci zagadjuju tu zaista lijepu prirodu covjek moze samo da osjeti deprimiranost i pomisli da Crnogorci nijesu zasluzili tu ljepotu. No valjda jednom shvate....
Ovih dana sam malo pipao puls onim koji bi trebali da znaju situaciju oko Tare. Svi se slazu se da je onaj izvjestaj kojim sam otvorio ovu temu stavio tacku na pricu o hidrocentrali. Ipak, ne mari da stavim ono "barem zasad".

Posted 01 April 2005 - 12:02
Sto se tice turizma i Tare, mislim da je vecina Crnogoraca opsjednuta onim krkljancem, bukom, mirisom cevapa i pljeskavica, suncanjem i kupanjem, i mjerkanjem zenskih na moru
[QUOTE]
Ima neke sličnosti u mentalitetu i kod nas u Hrvatskoj iako mislim da ima dosta
ljudi koji traže više od mora i sunca...tzv...aktivni odmor
Posebno mi se čini da tome teže ljudi iz gradova zasiceni gradskim asfaltom.
Radničkoj klasi je bitno u 5 ujutro uhvatiti mjesto na plaži u Makarskoj
i ostati tu do ponoći.
Ne rugam se tim ljudima ,jer ni sam nisam iz više kaste,ali dobrano sam siguran
da se ne bi puno promijenilo ni da kapne pokoja veća kinta...Trebala bi se desiti
revolucija u razmisljanju...
No za razliku od takvih gostiju stranci žele od 10ak dana na moru barem par dana
provesti negdje na selu,van vreve na plaži,žele jahati konja i uživati u krajoliku...
Zahvaljujući i autocesti turistima se otkrila Lika,Gorski Kotar i Dalmatinska Zagora.
Mislim da bi i BiH mogla profitirati od HR turista zbog velike blizine.
Kada sam bio malecki imali smo Talijanske turiste koji su dva dana odvojili za obilazak Mostara i Sarajeva.Zanimali su ih i ljepote ali i mješanje kultura,dašak
orijentalizma u zaleđu Dalmacije...sve skupa na jednom malom prostoru...
To je poprilično fascinantno.
Turisti vole otkrivati.Tako npr. broj francuskih turista u Hrvatskoj je u zadnjih 5 godina porastao za 800%.I zbog same Hrvatske kakva je,i zbog sve boljeg oglašavanja ali i zbog osjećaja da je to nešto novo jer je ovaj prostor bio prije
dio Jugoslavije.Zbog političkih zbivanja 90ih i izoliranosti danas imaju osjećaj da
se radi o novoj destinaciji.
Posted 01 April 2005 - 12:07
ako ne u ozbiljnim razgovorima onda bar u naklapanjima.
Kod nas se autocesta od ZG do ,trenutno Splita,a u skoroj budućnosti do
Dubrovnika pokušava predstaviti kao dio jednog većeg koridora koji bi trebao
ići preko CG sve do Grčke a trebao bi se dijelom financirati dijelom i iz predpristupnih
fondova EU...čuo sam da taj koridor nije prihvaćen od Eu kao službeni ali
bi vjerovatno bi uz veći angažman zainteresiranih zemalja mogao to postati
Posted 01 April 2005 - 17:22
To za turizam, mislim da jedan od problema koji postoji kod nas jeste los marketing. Naravno, da bi strani turisti dosli kod nas, mnoge stvari treba dovesti u red, recimo infrastrukturu, usluge, standard hotela itd.
Sto se tice Jonske ceste, ta ideja se provlaci vec godinama, a prvi put sam za to cuo jos u vrijeme dok je Milosevic bio na vlasti. Ideja o Jonskoj cesti je tada u odredjenim krugovima tumacena kao "antisrpska" zato sto bi tom cestom Srbija bila "zaobidjena". Koliko sam cuo, ona u Crnoj Gori ne bi isla bas uz more, vec malo u zaledju, s tim da bi se kasnije spustila u Albaniju i isla u pravcu Grcke. To je jedna sasvim logicna ideja i normalna zelja za boljim povezivanjem Balkana sa Evropom. Naravno, to treba da finansira neko sa strane, mozda Evropska banka za razvoj?
Posted 01 April 2005 - 17:38
ne daleko od mora ..to otvara mogućnosti i za zaleđe
A što se tiče financiranja može se ići i na koncesiju samo treba investitore uvjeriti
da je pravac profitabilan,u što sam 100% siguran kada bi došlo do realizacije...
Za dobar turizam treba upregnuti odgovorne ljude i poraditi na promidžbi..
Ja na CNNu već tri, četiri godine vidim reklamne spotove za Hrvatsku..košta vjerovatno ali se na kraju isplati...
A što se tiče antisrpstva ceste,što drugo reći nego nasmijati se...