Pitka voda
Posted 07 March 2005 - 13:07
Kloriranu, flasiranu, filtriranu, mineralnu, izvorsku, stolnu, tvrdu, mekanu, bljutavu, ukusnu, ispravnu, neispravnu, zdravu, nezdravu, skupu, jeftinu, itd.?
Kakva je situacija u Srbiji sto se kvalitete pitke vode tice, vlada li Bog Vodovod i Bozica Pipa ili trazite "kruha preko pogace"?
p.s. Sjetih se clanka u Glasu Slavonije pod naslovom "Trazimo li kruha preko pogace?", a vezano za koristenje izvorske vode umjesto one iz slavine.
Posted 07 March 2005 - 13:45

ne gadi mi se. ne osecam posledice po zdravlje. vaerovatno stvar navike. u svakom slucaju kvalitet vode u beogradu je jednako dobar (los) kao i pre rata. jedino na poslu ne pijem vodu iz cesme jer ima uzasan ukus koji, verujem, potice od starih metalnih cevi. ponekad kupujem i flashiranu, a i onda biram one manje ukusne: voda vodu ili rosu.
najodvratnija voda ever: kasarna u subotici - cevi su postavljene u vreme marije terezije, zene cuvenog klitorisa i jos cuvenije monarhije.
najbolja voda ever: terskol, kavkaz. pravo iz glecera.
Posted 07 March 2005 - 14:40

da su bili savremenici kontam da bi se ona i Rasputin super provodili

anyway, secam se pre nekoliko godina kod nas na faxu bili neki stranci, kontrola vode i tako to, i jedan je izjavio da u zivotu goru vodu nije video. u smislu hemijskog kvaliteta.
svi se brinu za bakterioloshku ispravnost vode (koliko vas je omirisalo hlor u sveze natochenoj chesmovachi?), a hemijska neispravnost je mnogo gora.
laik ce se umiriti sa tim: "voda je bakterioloshki ispravna"
great!
pogledajte samo sta se desava kad vode nestane na par sati, pa kad dodje, moras da izgurash mlaz od nekoliko litri pre nego shto se izgubi braon boja. cevi su katastrofichne, i to je zaista nemoguce ispraviti.
voda koja izlazi iz vodovoda jeste kvalitetna ali od vodovoda do potroshacha je dug put.
pitala drugara, chiji cale radi u vodovodu, da li piju chesmovachu. kaze: nikad.
Posted 07 March 2005 - 15:07
U Grckoj Lutraki, Avra, Zagori
Ovde: Vujic (mg x mnogo

Rest: San Pellegrino ...
Sto bre flasirana voda ovoliko skupa ovde. Ranije je to bilo dzaba. Ovde je voda skuplja nego u Grckoj ??
Posted 07 March 2005 - 22:49
U firmi imademo neke napravice-cesmice, prikacene na vodovod preko nekih golemih filtera, pa volj ti vruca, 'ladna il' spricer. Vid'o od Kineza da piju mlaku (spricer) pa i ja. Nema dzabe nas i njih mili'ardu i tristadeset miliona. Ispijem na poslu, pa najmanje dva litra dnevno, te mlake i bas prija. Od kako to radim nema glavobolje (kazu ima neke veze, vijugama treba voda).
Inace domoroci i pored dobre cesmovace mnogo piju flasiranu. Vuku oni te flasice svuda sa sobom, po kolima, setnjama, dzogiranjima, golfiranjima (mada se tu upraznjava i pivo). Cuclaju oni tu vodu non-stop.
Na ponizenju tuce po'litarskih bocica 3 kanadjanina, a ima ih raznih sorti-etiketa-firmi. Kako da ih i nema kada je samo ova BC prepuna pijacih jezera i potoka a jos i uvoze ili multinacionalci pune vodje. Recimo ima voda Nestle, nesto ne verujem da je iz Boden zea.
Jos jedna napomena, ovdasnja voda je izuzetno meHka (ne mos' oprati-sprati sapun). Mozda je i to kvalitet. Te bi i zbog toga, onu nasu za pice bilo uputno prokuvavati, da se smanji kamenac. Uvek se setim jednog babinog lonca sa vodom koji je vazda stajao na sporetu (to joj je bio protocni bojler) i u kome je bilo bar s' prsta kamenca.
Posted 07 March 2005 - 23:00
Posted 07 March 2005 - 23:08
Pitaj nekog u mesari da li jede pastetu.pitala drugara, chiji cale radi u vodovodu, da li piju chesmovachu. kaze: nikad.
Pitaj nekog u gradjevinskoj firmi da li kupuje dtan koje njegova firma gradi.
Pitaj nekog u ... nastavi...

Posted 07 March 2005 - 23:09
Pitaj nekog u mesari da li jede pastetu.pitala drugara, chiji cale radi u vodovodu, da li piju chesmovachu. kaze: nikad.
Pitaj nekog u gradjevinskoj firmi da li kupuje dtan koje njegova firma gradi.
Pitaj nekog u ... nastavi...

Posted 07 March 2005 - 23:26
Izvinjavam se Beogradjanima, ali tamosnju vodu ne mogu da pijem. Mada, to moze imati veze sa navikom. U zivotu najljepsu vodu pio sam na planini Cakor iznad Peci. A to isto moze imati veze sa odlicnim "Peckim pivom"

Posted 08 March 2005 - 17:46
nisam znala da je marija terezija imala cuven klitoris, al eto, uchish se dok si ziv
da su bili savremenici kontam da bi se ona i Rasputin super provodili
jednom cu postovati o tome na literaturi... ili mozda bolje na prirodi.

Posted 08 March 2005 - 20:26
Narocito se koristila kvalitetna voda reke Zete dok se isto proizvodilo striktno u Madjarskoj (ili Rumuniji, ne secam se tacno)Slicno je u Niksicu koji pije vodu sa izvora Zete (mnogi kvalitetom vode objasnjavaju kvalitet "Niksickog piva").

Inace, uglavnom pijem flasirane izvorske (slabo-mineralne ili ne-mineralne) vode jer pijem doticnu tekucinu 'kao vo' - bar 10l dnevno (najozbiljnije). Pored mene stoji uvek flasa od 1.5l vode i to u proseku potrosim za sat do dva vremena, onako gutalj po gutalj. Cesmusu 'drmnem' samo kad nema druge u kuci a mene ili mrzi da izadjem ili imam neke stvari da zavrsim. Svojevremeno sam pio Prolom vodu jer mi je nekako bila najboljeg ukusa. Posle sam presao na Rosu, a sad trenutno Voda vodu (mada mislim da ima malko previse kalcijuma, magnezijuma i natrijuma da bi se unosila u kolicinama u kojim je ja unosim te mislim da cu se vratiti na Rosu).
Posted 08 March 2005 - 20:54
Narocito se koristila kvalitetna voda reke Zete dok se isto proizvodilo striktno u Madjarskoj (ili Rumuniji, ne secam se tacno)
To je bilo u jednom kratkom periodu kad je pivo bilo punjeno i Madjarskoj zbog "objektivnih okolnosti" - strajka u pivari. Naravno da se to osjetilo na ukusu i ta serija proizvedena tamo nije bila istog kvaliteta kao "lokalno". Naravno, bilo je onih kojima je to bilo svejedno, neki su tvrdili da je to pivo bolje od "lokalnog", kao i onih trecih kojima je ono "lokalno" ipak bilo "pravo". Ko ce narodu ugoditi?
Usput, razumem ja lokal patriotizam, al' ako je Niksicko pivo kvalitetno i dobro, onda nemam reci...
Stvar ukusa. Koliko sam pratio anketu na potforumu Zabava - "Domace pivo", "Niksicko pivo" se prilicno dobro kotira i medju onim kojima se ne bi mogla prigovoriti lokalno-patriotska pristrasnost.
Slucajno znam da su sadasnji vlasnici, belgijska kompanija "Interbrew" (inace jedna od vodecih svjetskih pivarskih kompanija), posebno inisistirali na pravima koriscenja vode sa izvora Zete u Vidrovanu. A to mozda i nije bilo slucajno

Po meni, jedino pivo koje je kod nas bilo bolje od "Niksickog" bilo je "Pecko". A to vjerujem ima vise veze sa kvalitetom vode nego lokal-patriotizmom

Posted 08 March 2005 - 21:24
Naravno da ima veze kvalitet vode sa pivom (kakvo mislis da bi bilo Kragujevacko pivo?

Posted 08 March 2005 - 22:00
nema to veze sa cevima, mada ne znam tacno sa cim ima veze.najodvratnija voda ever: kasarna u subotici - cevi su postavljene u vreme marije terezije, zene cuvenog klitorisa i jos cuvenije monarhije.
cevi u mojoj kuci su nesto novije,ali je voda ipak bljutava, pisslike.....
narocito leti imam osecaj da se na neki konspirativan nacin u vodovod pusta voda direkt iz palickog jezera.
zato: aqua viva & rosa
prolom je uzasno slana, nemos se napit'.
Posted 08 March 2005 - 22:12