Jump to content


Photo

izletopisi


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
6 replies to this topic

#1 cybersrk

cybersrk
  • Members
  • 1,378 posts

Posted 06 March 2005 - 18:27

juche sam posetio ukleto arpasko selo, koje pokriva dve strmine nad udolinom kojom se sa Zapada pristizhe u jerusal.
selo, pod nazivom Lifta, je ukleto od 1948. kada su arapski zhitelji, pred jevrejskom militantnom najezdom, minirali i probushili krovove svojih starih kamenih kuca.
medju semitskim narodima,
bez obzira na konfesionalne diferencijacije, fenomenu prokletstva pristupa se sa sakramentalnom stravom: naselje Lifta na samom ulazu iz smera civilizovanog sveta u jerusal, vishe nikada nije nastanjeno u celosti.
pochetkom devedesetih, Lifta je svedochila jednom neuspeshnom pokushaju povratka zhivota medju svoje hladnovite, misterijom ovijene sokake, kada je lokalna komuna vagabunda i zanesenjaka pokushala da naselje pretvori u prvu funkcionalnu jerusalimsku hipi-komunu.
pokushaj je krahirao kada je tradicionalno pregruba jerusalimska policija pohapsila oko stotinu novonaseljenih dusha, 1996., pod optuzhbom da su kontrolisali kanale protoka heroina u grad - shto naravno nije bilo tachno, poshto je upravo policija ta, sa jerusalimskom desnicharskom politichkom mafijom, koja kontrolishe sve kanale u gradu.

Lifta je nesvakidashnja jer se u samom srcu naselja nalazi prastari zhivi izvor, vrelo, koje po izviranju iz utrobe planine formira prirodni bazen, sa veoma hladnom vodom chak i u najsparnijim danima leta, i sa tri zlatne i jednom srebrnom ribicom, chije je trajanje elemenat misterioznosti chitavog naselja.

kada je jevrejska kultura postepeno sistematizovana, pod Kraljevima Davidom i njegovim sinom Solomonom, pre 3 000 godina, ovaj bazen je preuredjen u ritualno kupalishte, i kao takav je ostao do vremena u kojem se kuckaju ova slova.

ponornica izvire kao studenac iz procepa u kamenoj planini, opsega oko 1.70 sa 0.50 metara u shirini. kroz raspuklotinu u stenu se moze uci u utrobu planine do u nepoznatu daljinu.

ja, koji ove redove kuckam, sam tako ushao oko nekih pedesetinu metara unutar, kada mi se potroshio plin u upaljachu i kada me je svladala strashna pomisao da, ukoliko sada nastupi zemljotres, ostacu spljeskan i vechito zarobljen u utrobi Jerusalima.

Edited by cybersrk, 06 March 2005 - 18:41.


#2 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 06 March 2005 - 19:11

QUOTE(cybersrk @ 6 Mar 2005, 18:27)
ja, koji ove redove kuckam, sam tako ushao oko nekih pedesetinu metara unutar, kada mi se potroshio plin u upaljachu i kada me je svladala strashna pomisao da, ukoliko sada nastupi zemljotres, ostacu spljeskan i vechito zarobljen u utrobi Jerusalima.

e sorry za laugh.gif ali de si se u ukletu pecinu u ukletom selu uputio "sa nichim" osim upaljacha.

"ja, koji ove redove kuckam"
laugh.gif prva liga!

Edited by DUNADAN, 06 March 2005 - 19:12.


#3 cybersrk

cybersrk
  • Members
  • 1,378 posts

Posted 06 March 2005 - 20:06

wink.gif .
pa da Duna D, u pravu ste,
no shta cu kada ja nisam neki dipl. shpiljolog, vec samo puki c. ronaldo iz nemachke kolonije.
sledeci put cu poneti neki nabudzeni fenjer.

Edited by cybersrk, 06 March 2005 - 20:08.


#4 Merlak

Merlak
  • Members
  • 2,906 posts

Posted 08 March 2005 - 11:02

Cudo prirode

Grotte di Castellana

"Spiljolog" amater, usla sam u cudesni podzemni svet pecine koju smatraju jednom od najlepsih na svetu.
Otkrivena tek 1938 g. pokazala se u punom sjaju svoje lepote, visoko zasvodjenih hodnika i prostranih podzemnih dvorana, dekorisanih neverovatno zamamnim formama stalaktita i stalagmita, cudesno carstvo vecne tame i punog sjaja, neverovatnih oblika koji potsecaju na drevne hramove, klasicne mitske figure, oblike naivnog naturalizma, figure zivotinja, cudovista.....

Brojne bljestave scene romanticnih pejzaza menjaju oblik i izgled, zavisno od ugla pod kojim ih posmatras, dozvoljavaju nasoj masti da zamisljamo figure i oblike, u savrsenoj realnosti jednog sveta sacuvanog tokom hiljada godina.

Grotte di Castellana, nedaleko od Barija (regija Puglia) cudo pred kojim zanemis, raskosno dekorisana velicanstvenim kapljicama vode koje se ritmicno slivaju niz svodove pecine.......

Setnja duga 3,5km, (obilazak traje skoro 3 sata), odvodi nas u jednom trenutku do dubine od 122m! Otprilike na pola puta, vodic upozorava one kojima fobija, ili naprosto strah, mogu da pomute zadovoljstvo a nedostatak kiseonika izazove neke ozbiljnije tegobe, da se vrate natrag....

Elem, ja izdrzah celu turu, malo osamucena od napora, utisaka, izasla na povrsinu, suocena sa nevidjenom lepotom kazu, najlepse pecine na svetu.

Malo je tesko pokazati i delic lepote, ovog cuda prirode, ali evo:

Posted Image

i
Posted Image

jos lepote
Posted Image

#5 Merlak

Merlak
  • Members
  • 2,906 posts

Posted 08 March 2005 - 11:07

Strogo zabranjeno fotografisanje, snimanje kamerom....
ali, malo sam im podvalila.... :lol:

Posted Image

#6 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 19 March 2005 - 17:05

Durmitor, Tara, Susica :lol: leto 04'

Posted Image
Right gear, ova mazga je rodjena za dirt road.

Posted Image
Durmitor

Posted Image
Durmitor

Posted Image
Susica

Edited by Hefestus, 19 March 2005 - 17:07.


#7 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 19 March 2005 - 17:11

Posted Image
2000 + m

Posted Image
Tara 8C u Julu, raj ja i klinke se kupali.

ali :lol: honey

Posted Image
Jas ovde ne ulazim, no way :huh: