Jump to content

Photo

DA LI JE DRMALO KOD VAS?

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
30 replies to this topic

#16 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 04 March 2005 - 11:32

Da stvarno, prepade se covek nacisto od 3.3 Rihtercica laugh.gif

#17 m

m
  • Members
  • 1,696 posts

Posted 04 March 2005 - 12:25

Hahaha, zemljotres, ma ajde, to nije zemljotres. U tom trenutku bila sam kod chaleta gajbi, i nisam osetila nista, a znam red voznje metroa jer se ceo stan trese kad isti prodje ispod.
Inace se ne plasim, nije ovo Japan.

#18 Spirit

Spirit
  • Members
  • 951 posts

Posted 04 March 2005 - 12:58

QUOTE(amelija @ 4 Mar 2005, 11:32)
Da stvarno, prepade se covek nacisto od 3.3 Rihtercica  laugh.gif

Blagi povetarac te vise zaljulja biggrin.gif

Edited by Spirit, 04 March 2005 - 13:00.

#19 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 04 March 2005 - 13:35

He, he, pa dobro u epicentru bude malo jace od povetarca wink.gif ali sigurno nije za prepadanje.

#20 Jutro

Jutro
  • Members
  • 343 posts

Posted 04 March 2005 - 13:44

Spirit,

Odakle si skinuo onu slicicu? Da li to postoji na net-u ili koristis neki interni servis?

#21 Spirit

Spirit
  • Members
  • 951 posts

Posted 04 March 2005 - 13:50

Jutro, zvanicni sajt Rep. seismoloskog zavoda

Seismoloski zavod Srbije

#22 Flic

Flic
  • Members
  • 72 posts

Posted 04 March 2005 - 14:29

Meni je frka od bolesti, "gospodin Hipohondrija" bi mi moglo biti drugo ime.

Isto tako, frka mi je od pogubljenja, dakle vesanje, giljotina, garota, stolica, streljacki odred, kamenovanje, od svega mi je toga frka. Uvek se setim Sartrove price Zid i klinca koga nose na streljanje, a on sav oduzet od straha.

U poredjenju sa svim ovim, prirodne katastrofe su NULA.

#23 banecare1

banecare1
  • Members
  • 677 posts

Posted 04 March 2005 - 18:14

na kipru je drmao najjaci koji sam ja doziveo, '93 cini mi se. tom prilikom ogroman utisak na mene nije ostavilo samo drmanje, vec uplasene oci moje majke, koja je prezivela strasni zemljotres u skoplju sedamdesetih (inace nije panicarka).

#24 barracuda

barracuda
  • Members
  • 8,995 posts

Posted 04 March 2005 - 23:33

Verovatno se svi secaju vesti o jezivom zemljotresu u Alziru krajem maja 2003.,koji je sa sobom odneo preko 4000 zivota.Epicentar je bio u Bumerdesu,oko 50km udaljenosti od glavnog grada.Pri prvom udaru,svi smo izleteli iz zgrade,a potom je tlo pocelo da ljulja levo-desno,sto je i najgore.Ljudi su bili kao pijani i gubili su ravnotezu.Ja sam bio prisiljen da cucnem i oslonim se rukom na asfalt.U tom trenutku,kompletna terasa jednog od stanova je pala na zemlju,na svega petnaestak metara udaljenosti.Od siline udara,seo sam na dupe,sa svojih 85 kila!Nikad nisam doziveo veci strah nego tog 21. maja...U sledece tri nedelje,potresi su nastavljali da se ponavljaju,neuporedivo slabijeg intenziteta,ali izmdju 4 i 5 Rihtera.Ono sto sam primetio u ponasanju ljudi (pa i u svom),bila je konstantna vrtoglavica i dezorijentisanost.Uz stalne nestanke struje,padove mobilnih mreza,gubljenja radio-talasa,osecao sam se uzasno,jadno i bespomocno.Posto je Alzir oooogromna zemlja,na svega 300-400 km,niko nista nije osetio,ni lusteri se nisu mrdnuli,a ovamo-jedan ceo grad (velicine Subotice) je bio u rusevinama.Sreca u nesreci je da se ovakve stvari pocesto dogadjaju na ovom podrucju,pa su ljudi navikli i znaju za jadac,inace bi bilo i vise mrtvih....Recju-JEZIVO i ne ponovilo se! ph34r.gif

P.S.Prvi udarac je bio jacine 7,1R u Alziru,u Bumerdesu-8,3R!!! ph34r.gif

#25 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 05 March 2005 - 08:43

Obicno prespavam nocne zemljotrese ali ovaj od pre 15 dana me je probudio. Kao da su cetvorica podigla krevet i nose ga u raskoraku. Epicentar je bio 40km od Tokija, 7.2R.

Onih 5000 sto je poginulo u Kobeu 1995. su svi nastradali u privatnim kucama i od pomeranja puteva.

Ukoliko se katastrofalan zemljotres desi tokom radnog dana i saobracaj se prekine, zaposleni treba da budu spremni i snabdeveni vodom i hranom da peske odu do kuce. Prosecna "setnja" po zaposlenom = 55 km!

Poslovne i nove stambene zgrade su dobro gradjene tako da bi mnoge prezivele sve sto je manje od prave kataklizme. Zgrada ne sme biti visa od 55 spratova.

Ovi je Mitsui Building, najvisi poslovni prostor u Tokiju. Zgrada je napravljena na jastucima a ovi celicni "X"-ovi su 1.5 x2m siroki.

Ovo je drugi primer:

Edited by yoyogi, 05 March 2005 - 08:47.

#26 LordWilly

LordWilly
  • Members
  • 38 posts

Posted 06 March 2005 - 01:31

Da Srbi žive u Japanu, napravili bi još bolje zgrade od Japanaca!
Barem 105 spratova visine.
cool.gif

#27 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 07 March 2005 - 17:02

QUOTE(Undead @ 4 Mar 2005, 23:33)
P.S.Prvi udarac je bio jacine 7,1R u Alziru,u Bumerdesu-8,3R!!! ph34r.gif

U jbt! ph34r.gif

Ceo post, ali da ne kvotiram bezveze toliko, sve u svemu uf!
Tako nesto srecom (jos uvek?) nisam dozivela a iskreno se nadam da ni necu.
Mene sasvim dovoljno prepadnu 5-6 Rihtera ili bolje receno 5-6 Merkalija posto to je ono sto se manifestuje na povrsini.

Inace jednom sam dozivela zemljotres od oko 5 Merkalija (slucajno i 5 Rihtera) u prilicno staroj zgradi i moglo se tacno videti kako se sve talasa (znaci ne cisto ono drma, nego bas talasa) sto je bilo bas onako nekako unsure.gif

#28 moler

moler
  • Members
  • 589 posts

Posted 08 March 2005 - 07:30

Nedavno sam gledao interesantan dokumentarac o zemljotresima. Sledeci veliki zemljotres predvidjaju opet u Turskoj - Istambul i okolina, - prikazivali su neke ogromne tektonske ploce koje se na velikoj dubini pomjeraju i udaraju jedna u drugu, i u jednom trenutku se taj ogromni pritisak oslobodi u vidu zemljotresa! Interesantno je bilo da isti tektonski poremecaji prouzrokuju zemljotrese u zadnjih nekoliko stotina godina, u toj oblasti. Proucavajuci dokumente u Aji Sofiji u kojima se navode popravke usljed zemljotresa, su im omogucile da sklope sliku kakve su jacine bili zemljotresi, gdje su otprilike bili epicentri i kakav je pravac kretanja pomenutih ploca.

U Vancouveru, gdje ja zivim, takodje non-stop pominju "veliki zemljotres", za koji se ozbiljno pripremaju vec desetinama godina. Slucajnosti ili ne, zadnjih nekoliko dana su u okolini Vancuver Island-a detektovali, ni manje ni vise nego 3800 zemljotresa.

http://seattlepi.nws.....dersea Quakes

Ovdje mozete procitati o velikom zemljotresu, jacine 9 stepeni, koji je zahvatio ovo podrucje 1700. godine. Tsunami koji je nastao kao posljedica je stigao cak do Japana!

http://www.pgc.nrcan...o/hist/1700.htm

#29 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 08 March 2005 - 11:16

A zna li neko kakve su tacno ploce u pitanju koje nisu velike tektonske?
Posto ono sa velikim plocama (americka, evroazijska, africka, indijska itd) mi je jasno, one klize po onoj usijanoj tecnoj zemljinoj unutrasnjosti i s vremena na vreme prosto proklizaju i onda bude kuku lele.
Ali sta se desava na svim onim drugim mestima? Kakve su tu zapravo ploce u pitanju (pretpostavljam neke manje i blize povrsini) i zasto one proklizavaju?

#30 yoyogi

yoyogi
  • Members
  • 6,418 posts

Posted 08 March 2005 - 13:07

A zna li neko kakve su tacno ploce u pitanju koje nisu velike tektonske?
Posto ono sa velikim plocama (americka, evroazijska, africka, indijska itd) mi je jasno, one klize po onoj usijanoj tecnoj zemljinoj unutrasnjosti i s vremena na vreme prosto proklizaju i onda bude kuku lele.
Ali sta se desava na svim onim drugim mestima? Kakve su tu zapravo ploce u pitanju (pretpostavljam neke manje i blize povrsini) i zasto one proklizavaju?

Bilo je dobrih grafickih prikaza posle azijskog tsunamija, ne znam gde mogu sad da ih trazim. "Time" magazin?

Izmedju ostalog, rekli su da ploce "proklizavaju" brzinom duplo vecom od - brzine rasta noktiju.
Tog dana, 26. decembar, su "proklizale" 15 metara odjednom.