Jump to content


Photo

Ispitati navode o zlostavljanju maloletnice


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 iPhuck10

iPhuck10
  • Members
  • 18,742 posts

Posted 01 March 2005 - 13:13

Ispitati navode o zlostavljanju maloletnice u policijskoj stanici


Fond za humanitarno pravo (FHP) je uputio pismo Vladimiru Božoviću, Generalnom inspektoru policije sa zahtevom da ispita navode o policijskom zlostavljanju sedamnaestogodišnje maloletnice D.J. iz Beograda.

Prema izjavama svedoka, dvojica inspektora OUP-a Stari grad, 16. februara 2005.godine, nešto posle 20:00 časova, priveli su maloletnu D.J. u pratnji njene majke u policijsku stanicu u ulici Majke Jevrosime zbog navodne krađe.

D.J. je dva dana pre toga imala nezgodu, zbog koje su joj lekari prepisali lekove i odredili mirovanje. Pored toga D.J. je već bolovala od Gilbertovog sindroma, Coxsackie virusa, povremenih kriza svesti, uvećanih limfnih žlezda, ali i drugih bolesti zbog čega ne pohađa školu od decembra 2004. godine. Iako je majka D.J. sve to predočila inspektorima, oni su insistirali da njena ćerka mora da ide u policiju. Prema navodima D.J. i njene majke, tokom boravka u policiji, nakon što je zbog bola na rani ustala sa stolice, jedan od inspektora je rukom snažno udario maloletnicu u predelu stomaka. Nakon toga, D.J. je prokrvarila rana na stomaku. I pored toga, inspektori su je «neslužbeno» saslušavali da bi u majčinom prisustvu i prisustva advokata po službenoj dužnosti, prema sopstvenom svedočenju, davala izjavu od 00:00 do 03:00., tada već 17. februara. Pošto je završila sa davanjem izjave, D.J. je otišla u Hitnu pomoć, da bi se, nakon što su joj lekari previli ranu, vratila u stanicu policije. Prema iskazu D.J. u jednoj od kancelarija bila je do 05:30, kada su je policajci odveli u pritvorsku prostoriju u prizemlju. Tu je provela nekih 10 do 15 minuta, kada je došla jedna policajka i odvela je u hodnik na prvi sprat, smestila je na stolicu i «lisicama» joj za radijator vezala levu ruku preko desnog ramena. U tom položaju, D.J. tvrdi da je provela više od sedam časova, sve do 13:00, kada joj je prišao jedan policajac i omogućio joj da ode u toalet, ali čim se vratila, ponovo joj je vezao ruku «lisicama» za radijator. U tom položaju, D.J. je bila sve do 16.30 časova kada su je policajci ponovo pozvali na razgovor. D.J. je rekla FHP-u da uopšte nije spavala dok je bila vezana, da se tresla od hladnoće, da su je tako vezanu videli brojni građani i policajci koji su prolazili hodnikom i pitali je šta je uradila. Nakon što je u prisustvu svoje majke i advoakta po službenoj dužnosti odbila da daje izjave policiji, puštena je na slobodu 17. februara 2005. godine, nešto pre 20:00 časova. Međutim, iako je njena majka insistirala, D.J. nije dobila zapisnik o saslušanju, već samo rešenje o policijskom zadržavanju.

FHP očekuje brzu i nepristrasnu istragu u ovom slučaju i podseća na odredbe člana 466 Zakonika o krivičnom popstupku koje obavezuju na obazrivo postupanje prilikom saslušanja maloletnika, te posebno vođenje računa o njihovoj osetljivosti, ličnim svojstvima i privatnosti. u policijskoj stanici