pretvara se u hemoglobin??E sad brokoli je totalno nesto drugo, to je njam njam a jos je plus i super zdravo jer se pretvara u hemoglobin dakle to je nasa krv u sirovoj varijanti

STA DA KLOPAM DANAS?
#91
Posted 12 March 2005 - 20:11
#92
Posted 12 March 2005 - 22:01
Maslinovo ulje, 2-3 dl crnog (Lazar je ok) sve to disnstas na vinu.
Pirinac mora da bude dobar. Podravka Basmati je OK, a moze i Kocanski, round grain da se raskuvava. 1 ces. belog luka, biber, zeleni i crveni, malo muskata, lorbera. Mastilo od sipe. Mljac mljac ...
Da, 1 solja basmatija na 4 solje vode. Jedna solja 250g dovoljno za 4 osobe.
Za ostale vrste pirincea odnos 1 :3.
Svez persun i nastrugana Grana, po zelji. Crni Merolt ide lepo uz to.
da jos smo "smotali"

Idemo da klopamo pa da krecimo

Edited by Hefestus, 12 March 2005 - 22:06.
#93
Posted 18 March 2005 - 19:16
Tamo lepo odes sa sherpom, uzmes 2-3 litra i..........
Nema nista bolje.........
#94
Posted 21 March 2005 - 17:49
pretvara se u hemoglobin??

#95
Posted 21 March 2005 - 20:00

#96
Posted 23 March 2005 - 20:02

Becarac sa domacim njokama
njoke:
500g krompira (zuti) skuvas kao za pire, ako se zuris na kockice brze se skuva.
malo se prohladi, zamesis sa cc 150g brasna i jednim celim jajetom.
razvijes na "gliste" debljine Hefovg malog prsta, prosecan zenski palac, seckas na komadice 2-3 cm i malo ih pritisnes viljuskom da ostanu brazdice.
Kuvaju se u vreloj vodi, kad isplivaju gotove su!
malo je ljepljivo i bljaki za rad ali je rezultat vise nego dobar. Mnogo bolji nego kupovne.
Njoke mogu da se preliju recimo rastopljnom gorgonzolom ili nekim sl. djudjavim sirom, malo svezeg bosiljka... mljac mljac.
Edited by Hefestus, 23 March 2005 - 20:04.
#97
Posted 23 March 2005 - 20:23
njam:)Rizoto gotov, mljac 2 glavice c.luka dve sargarepe (da upije kiselinu od vina) 1 kg lignji, bolje sipe ali Merkator mi daleko.
Maslinovo ulje, 2-3 dl crnog (Lazar je ok) sve to disnstas na vinu.
Pirinac mora da bude dobar. Podravka Basmati je OK, a moze i Kocanski, round grain da se raskuvava. 1 ces. belog luka, biber, zeleni i crveni, malo muskata, lorbera. Mastilo od sipe. Mljac mljac ...
Da, 1 solja basmatija na 4 solje vode. Jedna solja 250g dovoljno za 4 osobe.
Za ostale vrste pirincea odnos 1 :3.
Svez persun i nastrugana Grana, po zelji. Crni Merolt ide lepo uz to.
da jos smo "smotali"neku experimentalnu pitu sa makom i suvim grozdjem.
Idemo da klopamo pa da krecimo
jel ti to sve sam spremas ili...?

ako-da, wow
blago onome kome spremas

ps obozavam basmati,ali pravi ne fake (ne znam da li ima ovde da se nabavi)
#98
Posted 23 March 2005 - 20:37
Kuvam zeni i cerama sta cu kada sam u manjini.
Ali one peru sudove

#99
Posted 23 March 2005 - 23:27
.
Kuvam zeni i cerama sta cu kada sam u manjini.
daj kloniraj se ,majke ti!!

to saraysunshower,

#100
Posted 25 March 2005 - 13:30
Sh'o volem njoke/nudle/shufnudle......ali nikada nisam
u kombinaciji sa becarcem....jeb'te, Hefe, 'di se seti....

Bice da je nedostatak ideja....ali ako dobro ispadne, gotivim.
A sa cim spremas becara, miss'im, koje meso?
Ja u jednoj cajtnot varijanti probala i uspesno izvela, becarac sa kuglicama od mlevenog mesa (proprzenim na ulju prethodno)...

I da vidis, shtima!
#101
Posted 25 March 2005 - 20:59



Te njoke su kao punilo za becarac, umseto barenog krompira, pirinca ....
Koje meso? Pa junetinu ili teletinu, a ne vidim zasto ne i gica ko voli.
To sa cufticama, to je super ja to isto cesto pravim. To je u Grckoj tradicionalno.
grci u meso stave malo nane, i majcibe dusice, i bude jako intresantno. A u sam "becarac" malo pimenta i to prosto zovu salasa kokino.
Kada sam vec ovde evo sta sam danas pravio, klopica na brzaka:
Kuci svi to obozavaju, i jako je jednostavno. Mislim stvarno je prosto, od predznanja je potrebno locirati dve seprpe, dasku za seckanje i noz.
300 g gnocchi (pasta ne krompir

150g tunjevine iz konzerve
malo kaprica, desetak kiselih krastvacica sitno na kockice
dva jaja tvrdo kuvana.
Pavlaka, senf, majonez
Vlasac ako nema moze i persun ....
Ako se ima vremena i malo obarenog graska, jelte malo estetike! Takodje sargarepica na kockice, ali malo samo da se sareni.
Skuvas testo 8-9 min, dobro isperes hlanom vodom da prekines kuvanje.
Kada se malo prohladi, dodas tunjevinu. Ja rabim onu koja je u sopstvenom soku, ne u ulju. Bacis taj sokic.

Dodas seckane krastavcice, i kaprice (obavezno).
U posebnu zdelu: po zelji pavlaka, majonez, senf smutis prelijes, promesas, i na kraju dodas jaja naseckana na kolutove i lagano promesas.
Narvno so, zeleni biber .... po zelji. Seckani vlasac li persun ide na kraju.
Nikakva nauka, sa gnocchi kao hladna salata je moguce bezbroj varijanti ...
Gnocchi kao punilo, riba, piletina, povrce, sir i beli i zuti u kockicama kao nadev.
Vezivo, pavlaka, majonez .... a moze i bez toga maslinovo ulje sa malo limuna i malo vode .... buc buc u emulziju i to preko ribeg nadeva .... Ovo je cool emulzija koju u Nici koriste za cuveni mljac pan-bagnat (mokri sendvic)
Gotovo za 20' malo kosta (relativno) nisam jos sreo nekoga ko to ne voli, a ako serviras u listu od salate, moze cak da bude i "in" predjelo.

Edited by Hefestus, 25 March 2005 - 21:11.
#102
Posted 26 March 2005 - 01:07
probala sam to, odlican ukusTo sa cufticama, to je super ja to isto cesto pravim. To je u Grckoj tradicionalno.
grci u meso stave malo nane, i majcibe dusice, i bude jako intresantno.

#103
Posted 26 March 2005 - 05:32
Evo nešto za igru i malo više vremena. Kao što sam ranije napomenuo, mašta je u kuhinji najbolja stvar.
Da ne odugovlačim.
*juneće mleveno meso, količina zavisi za koliko usta se pravi
*vrganj ili rudnjače
*crni luk
*crvena paprika (sveža)
*kiseli krastavčići
*suve šljive, dimljene
*Neki punomasni sir ili kajmak
*listići nane, mirodjije, peršuna i celera
*krompir
*pavlaka
*so, biber
*maslinovo ulje
Priprema:
*U zavisnosti od količine mesa, iseckati veoma sitno crni luk i sa prstohvatom soli dinstati luk na ulju dok ne odmekne (ne mnogo ulja)
*kad se prohladi, sipati sve na mleveno meso u zgodnoj posudi u kojoj možeš da slobodno mešaš sve sastojke
*dodati još malo soli,bibera, sitno seckanu nanu, mirodjiju, peršun i celer
*ko želi crveniju boju može i malo aleve
*sve lepo rukom mešati, dok ne bude jedna masa
*podeliti na jednake delove ( 4,5,6..) i na alu foliji napraviti pljeske
*onda na pljeske dodati mašrume, krastavčiće, crvenu papriku (iseckane naravno) sir ili kajmak i suve šljive
*suve šljive prethodno potopiti u malo mlake vode da se lakše odstrane koštice
*kad se to sve spremi, zaviti pljeske u veliki ćevap i potruditi se da nigde nema rupu
*ćevape poredjati na postelju od krompira, sečenog na kriške od 1cm debljine, koji se poredja na dno namazane posude za pečenje ( djuveč, stakleni oval, šta ko ima, treba da ima zidove bar 4 do 5 cm visoke)
*ubaciti u zagrejanu rernu i peći dok ne porumeni i stvori koricu na mesu, onda sve preliti pavlakom i još malo dopeći
*sačekaj da se malo oladi, posluži narod u većim tanjirima, rasporedi ćevape i krompir i za ukras stavi na krompir listić peršuna i posmatraj reakciju.
*crno vino, što crnje i jače to bolje, obavezno
*probajte!
Edit: zaboravi na biber, ali ispravljeno
Edited by Billy Mahony, 26 March 2005 - 05:40.