Jump to content


Photo

STA DA KLOPAM DANAS?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
102 replies to this topic

#76 mighty_orion

mighty_orion
  • Members
  • 231 posts

Posted 03 March 2005 - 02:44

zdrava hrana rula biggrin.gif

i sa što više boja u tanjiru wink.gif

#77 jelena_011

jelena_011
  • Members
  • 310 posts

Posted 04 March 2005 - 20:28

QUOTE(Varvarin @ 3 Mar 2005, 03:20)
QUOTE(jelena_011 @ 3 Mar 2005, 02:05)

Tanjiri - jedan duboki crveni, ka` cance (obicni duboki imaju udubljenje, pa deo koji se izvija na spolja, a ovaj ima `vupu`), star preko 25 godina, jedini preziveli te vrste iz servisa kome je pripadao...nije kao oni laki, tanki, keramicki ili porcelanski tanjiri, vec od tezeg, debljeg materijala, nalik na pecenu glinu (ili se to samo meni tako cini, a ko zna od cega je napravljen), proizvodi dubok zvuk kada udarite necim po njemu...e to je moj omiljeni tanjir (neka mi je jos dugo ziv i zdrav!). Ah! wink.gif

Moja prica je ista, ima jedan ljubicanstveni u Bgd-u. Ovde jedem supu iz zute ili bele chinije. Nije isto zadovoljstvo, ali moze da prodje.

biggrin.gif

#78 Billy Mahony

Billy Mahony
  • Members
  • 1,712 posts

Posted 08 March 2005 - 04:23

Prva i osnovna stvar kod pripremanja hrane je mašta, kao i za sve ostalo u životu što isti čini vrednim življenja.
Drugo, ali isto tako važno je čime ili još bolje u čemu. Da bi uživao u pripremi hrane nije ti potrebna oprema i kuhinja hotela sa *****, dovoljna je jedna šerpa ili lonac ili kotlić, po mogućstvu sa debljim dnom, veliki što veći tiganj i najvažnija stvar jedan karpenterski nož, toliko veliki i sjajan da se na njemu mogu komotno u odrazu uhvatiti dude Džejmi Li Kertis. I nipošto tim nožem ne seći hleb i ostale produkte od brašna i kvasca i vode.

Danas sam kod majke spremio ručak za četvoro.

*250g. makarona, onih sa debljim zidom, rebrastim i koso sečeni
*300g. mlevenog mesa (mešano)
*300g. šampinjona (sad se teško nalaze drugi mašrumi )
*glavica luka crnog (može i čen belog sitno seckanog, ali konzumenti nisu hteli )
*srednja šargarepa, sečena na štapiće
*4 paprike, crvene, tkz.slonovsko uvo iz zamrzivača, bolje je sveže ako se ima
*dve čaše pavlake
*malo dimljene šunke, tek da se nagovesti miris i ukus dima
*so, biber, malo aleve ko voli, ne mora ima paprika, sitno seckani sveži pršunov list i origano
*ulje, a može i da se proprži dimljena slanina, onda ne ide šunka

Priprema:

*Skuvaju se makaroni na uobičajeni način, so, koja kap ulja i dosta vode, ali tako da se ne deformišu
*U zagrejani veći tiganj ili vok sipa se ulje, pa zatim crni ( i beli ) luk i na vrhu prsta soli, kad odmekne doda se šargarepa
*zatim se doda meso, uz so, biber i alevu i dinsta se dok ne promeni boju raspe se po tiganju
*onda se dodaju pečurke i paprike (naravno iseckane)
*kad pečurke odmeknu sipaju se one dve čaše pavlake i sačeka se da probije ključ
*onda se dodaju u to ocedjeni makaroni i krčka se sve dok sokovi ne udju u makarone
*pred kraj se dodaju peršun i origano

Ako imaš dobro i jako crno vino u tenjire može da se narenda neki tvrdi sir, parmezan ili nešto slično, jer vino bolje legne
U principu najduže traje kuvanje makarona.
All i all pola sata max.
Živeo Holesterol!

:lol:

#79 sandfly

sandfly
  • Members
  • 170 posts

Posted 08 March 2005 - 07:17

to ces morati da ponovis uz nemacko a tursko :lol:

#80 brankoj

brankoj
  • Members
  • 403 posts

Posted 08 March 2005 - 13:26

Masno ali ukusno...

Kentaki piletina



Sastojci:
1 pile
1/2 margarina
Smesa za pohovanje:
150 gr kačkavalja (rendanog)
2 kašike prezli
1 kašika vegete
Priprema:
Iseći pile na delove za pohovanje (bataci, karabataci, krila i belo meso). Rastopiti margarin i umakati u njega meso, a zatim u smesu za pohovanje. Ređati u podmazan pleh, preliti ostatkom margarina i peći u rerni na 180-200°C 45-60 min, dok ne porumeni.

#81 Billy Mahony

Billy Mahony
  • Members
  • 1,712 posts

Posted 08 March 2005 - 16:30

to ces morati da ponovis uz nemacko a tursko :lol:

Znači Weifert, punjen u prvoj smeni nikako u trećoj, 2l?

#82 makaronee

makaronee
  • Members
  • 1,164 posts

Posted 08 March 2005 - 16:47

danasnju menu

1/1 crvena paprika sveza
1/2 tetrapaka chunk tomato
1/2 tetrapaka tomato pure
1/1 konzerva belog pasulja
beli & crni biber
razeni 'leb

iszdinstas nasecenu papriku na maslinovom ulju, pa dodas chunked paradiaz,
kad provri dodas pure paradiaza, smanjis vatricu i na kraju pljusnes konzervu pasulja bijeloga + brodic luka bijeloga u komadu (samo otfikaris krajove).

stanje lukaca pratis, cim malo potamni - izbacis ga napolje - vreme je rucku.

edit: prijatno!

#83 lakonoga

lakonoga
  • Members
  • 96 posts

Posted 08 March 2005 - 21:38

e, ovo ja mutim po svom ukusu...sama sam se sebi divila kako je juche ukusno ispalo :lol: :

glavna stvar je dry cooker :D , ali bilo koji teflon tiganj moze da koristi.

so...

brokoli tj. prokelj (:huh:)
pechurke
svezi kupus
crni luk
mladi sir
zachini:kari, bosiljak, majoran, djumbir, ruzmarin, menta, estragon...

na proprzeni luk se ubace prvo pechurke, pa kupus, pa obareni brokoli, pa svi moguci zachini, pa sir...i to tako muckati na shporetu dok ne dobije onu divnu indijsko - kineska hrana boju :P

int. pirinach obariti u vodi, sa zachinima i morskom soli. 1 sholja pirincha : 2 sholje vode

uz sve, neka sveza salata pod obavezno, recimo cvekla ili ZelenA, josh bolje

:huh:

vreme: 30 min

njam

Edited by lakonoga, 08 March 2005 - 21:41.


#84 sandfly

sandfly
  • Members
  • 170 posts

Posted 08 March 2005 - 21:39

Znači Weifert, punjen u prvoj smeni nikako u trećoj, 2l?

that's right billy :lol:

#85 homo_ludens

homo_ludens
  • Members
  • 235 posts

Posted 11 March 2005 - 00:07

hmm moj skromni doprinos o namirnicama.. elem, brokoli je sve samo ne isto sto i prokelj. Prokelj je mladi kelj (koji je bljak,a prokelj moze biti jos i dobar)
E sad brokoli je totalno nesto drugo, to je njam njam a jos je plus i super zdravo jer se pretvara u hemoglobin dakle to je nasa krv u sirovoj varijanti i visoko antikancerogeno dejstvo. Fora je ne kuvati ga do besvesti, dakle u kljucalu vodu na 3 minuta max i pravac u tanjir! :lol:

#86 SlatkaMalaIzvrnutaTorta

SlatkaMalaIzvrnutaTorta
  • Members
  • 932 posts

Posted 11 March 2005 - 01:08

humus and baked chips

#87 Merlak

Merlak
  • Members
  • 2,906 posts

Posted 12 March 2005 - 11:29

Uz neko sochno i pikantno mesishte, probajte da dodate
ove knedliske, minuta posla......

3 jajeta (moze, koga ne mrzi, da umuti posebno belanca, doda zumanca)
1 kasika neke masnotje (moze i mas', i buter)
2-3 kasike griza (znatji, grizi jaja)
1/2 kg sitnog, moze svapskog sira (ili izgnjecenog, sta vam pri ruci)
Sve to izmesati, pa dodavati brasno, da se dobije kompaktno testo.....

U serpenju staviti vodu (sa malo soli) da prokljuca, kasikom vaditi knedle, spustati u vodu koja struji (no buc, buc)......kad isplivaju na povrsinu, gotove su.....vaditi rupicastom kasikom, redjati u plitku posudu.

A onda finish: na malo butera i ulja proprziti prezlu, preliti preko knedli.....

Iako ne izgleda tako, prave se neverovatno brzo i lako. Nije ih se postidela ni divljac, ni snicle u sosu..... :lol:

#88 Hefestus

Hefestus
  • Members
  • 6,822 posts

Posted 12 March 2005 - 18:04

Svaki dan isto pitanje? Sta sada da kuvam kada sam ustao u 17h?

Rizoto sa lignjama, thats good. Idem u Maxi tamo sve radi za nas sa vampisrskim bioritmom.

Edited by Hefestus, 12 March 2005 - 21:54.


#89 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 12 March 2005 - 19:16

eh
danas mi je holesterol dan: chetiri jajeta na oko, 4 shnite slanine, 3 parcheta hleba.
utrgla sam se.

#90 mighty_orion

mighty_orion
  • Members
  • 231 posts

Posted 12 March 2005 - 19:50

qq :lol:

ugojićeš se od toga :huh: