STA DA KLOPAM DANAS?
Posted 02 March 2005 - 04:03
svinju i krompire iseckati na komadice velicine jednog prosecnog srpskog zalogaja...
Baciti krupno iseckan crni i beli luk, majcinu dusicu i ostale zacine (po zelji) na vrelo maslinovo ulje i prziti 1-2 minuta...
Ubaciti krompir i prziti 4-5 minuta uz neprekidno mesanje (da ne zagori...)
Ubaciti svinju i prziti 4-5 minuta uz neprekidno mesanje (da ne zagori...)
kada se sve zaprzi i zarumeni naliti litar vode...
Kada voda ispari, proprziti jos 1-2 minuta i gotovo je...
mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
holesterol 100%....
Umesto svinje moze i sitno seckana piletina, razne iznutrice (dzigerice, bubrezi, srca)...
Ne moze teleina ili junetina...
Posted 02 March 2005 - 05:29
Koliko mi se cini i ovde je krajnji rezultat neka grozomorna secerusa - garant sedam dana glavobolje (obratiti paznju na ukupnu kolicinu secera) - kuku majko !
Ja mislila da on sa ovim ima nameru da leti na Mars...
Misli Mile na sve.....
Ups, zaboravila slicicu
Toooo Mileeee

Posted 03 March 2005 - 00:45
Danas sam bas jela neki buckuris od povrca, u kome se, na moju veliku zalost, nasla i boranija...ali sir cudo napravi

Btw - znam da su u pitanju recepti, ali meni je ubedljivo omiljeni dezert Alomin sladoled sa lesnicima i cokoladnim mrvicama (sladoled je jedini slatkis koji mogu da jedem u neogranicenim kolicinama

recept - taljatele (ili neka druga testenina), tunjevina, pavlaka, feta-sir, krem-sir, parmezan ili nesto slicno, so, malo origana....
Obariti testeninu (i meni su omiljene taljatele), ubaciti pavlaku i krem-sir, lepo izmesati (da se fino rasporedi po testenini), dodati tunjevinu i sireve, origano (i sve sta vam jos padne na pamet - nisam minimalista kad je hrana u pitanju), ponovo izmesati.
Sluziti toplo, na tanjirima u boji (da ne izgleda preterano anemicno).
Edited by jelena_011, 03 March 2005 - 00:46.
Posted 03 March 2005 - 00:48
Posted 03 March 2005 - 00:57
prosto zazirem da odem da proverim krvnu sliku. svaki dan unosim enormne kolicine holesterola
Posted 03 March 2005 - 01:19
prosto zazirem da odem da proverim krvnu sliku. svaki dan unosim enormne kolicine holesterola
Probaj sa tomato salad, valjda se to podrazumeva.
Ako spremas omlet ili kajganu onda pravi kolor kombinacije, u izlupana jaja ubacis zelenilo, recimo, mladi luk ili praziluk, percurke, mozda brkoli (nisam bas neki kuvar). A kao side dish spremis paradajz salatu. Mozes i sunku da dodas, ma svasta ide i mix.
Ja moram da mesam hladne i tople boje, prosto mi je zuto i chrveno neukusno brez zelenog. A zeleno, to je mladi luk + zelena salata ili krastavac + beli luk. Jes da bazdim, al' sta cu kad volem, rekoh vec negde da sam balkan boy. Mada listerine pomaze da se speru mirisi rodne grude

Ono sto je meni glavni element to je sir, ali ne kao sastojak jela, vec sastojak obeda.
Jaja, na milion nacina. Volem i da ih bachim preko krompira (brzo i efikasno, posle celog dana na poslu). A da je holestericno, ma jeste, ali koji cu mu ja.
Posted 03 March 2005 - 01:21
Imali moji ljubicaste tanjire i plitke i duboke. Duboki su bili najbolji za supu sa rezancima.
Posted 03 March 2005 - 01:34
3 razlichite boje hrane, na Belom tanjiru, da se bolje vidi.
razbija i monotoniju i depresiju

Posted 03 March 2005 - 01:44
Probaj sa tomato salad, valjda se to podrazumeva.
dobro, tomato salad ne mogu otprilike od oktobra do maja. uostalom, kad jedem sama nije mi bitno kako jelo izgleda samo da ga ima dosta, da je ukusno i da mogu da ga jedem u krevetu
Edited by DUNADAN, 03 March 2005 - 01:50.
Posted 03 March 2005 - 01:51
Jel to ko Rimljani? Foliras se ko Asterix i Obelix u Gradu bogova

Probao ja jedanput i ne ide mi. Moram da sednem i da jedem.
Al stvar koju ne mogu da s'vatim je kad neko jede u gradskom prevozu, recimo pileca krilca sa sve sosom.
Posted 03 March 2005 - 02:02
nije nego. imala problema ranije sa zelucem, svako jedenje sedecki mi izazivalo grozne bolove i samo leganje u krevet bi pomoglo.
a polulezeci polozaj je idealan za zeludac jer nije savijen. i hrana ima potpuno drugachiji ukus kad je tako konzumiram + moze da stane vishe

uostalom, ako Rimljani nisu bili hedonisti sposobni da sebi ugode u svakoj situaciji, onda ne znam ko je bio.
Posted 03 March 2005 - 02:05

Krevet - jock, veliki posluzavnik na kome mogu da naslazem sve sto mi treba, i pravac fotelja u dnevnoj sobi. I, valjda je to navika iz detinjstva, ali tada, ukoliko nemam drustvo, prosto moram da nesto citam ili gledam nesto smisleno na tv-u.
I ne volim da jedem `u hodu`...uopste mi nije zadovoljstvo...pih...

Jaja - licno vise volim kuvana. U globalu vise volim laku i nemasnu hranu (mada i tu ima mnogo izuzetaka), ali ne i neukusnu...ma tesko je da to tacno odredim. Elem, jaja - koliko ja znam, ne podizu holesterol ukoliko vec nemas probleme sa njim. Dakle, navali dok si mlada&zdrava, kasnije cemo svi neminovno morati da pazimo sta jedemo. Plus sto su dobra za kosu, nokte, kozu...

Sir - i kao deo jela i kao deo obroka. Cesce ovo drugo. Ili kao naknadna intervencija na prvom.
I jogurt.
Tanjiri - jedan duboki crveni, ka` cance (obicni duboki imaju udubljenje, pa deo koji se izvija na spolja, a ovaj ima `vupu`), star preko 25 godina, jedini preziveli te vrste iz servisa kome je pripadao...nije kao oni laki, tanki, keramicki ili porcelanski tanjiri, vec od tezeg, debljeg materijala, nalik na pecenu glinu (ili se to samo meni tako cini, a ko zna od cega je napravljen), proizvodi dubok zvuk kada udarite necim po njemu...e to je moj omiljeni tanjir (neka mi je jos dugo ziv i zdrav!). Ah!

Edited by jelena_011, 03 March 2005 - 02:07.
Posted 03 March 2005 - 02:17
nije nego. imala problema ranije sa zelucem, svako jedenje sedecki mi izazivalo grozne bolove i samo leganje u krevet bi pomoglo.
a polulezeci polozaj je idealan za zeludac jer nije savijen. i hrana ima potpuno drugachiji ukus kad je tako konzumiram + moze da stane vishe

Razumem ako si imala zdravstvenih problema, ali ne kapiram gde drzis hranu, rimljanski, onako sa strane ili na trbuhu? Kako jedes supu, ili knedle koje ja presecam kasikom?
Pa jesu oni ugadjali sebi, ali su zato i nestali, pa Asterix i Obelix su bili uvod u propadanje i pad Rimskog carstva. Vis' sta se dogodilo, zavili su zapadnu Evropu hiljadu godina u mrak svojim padom, a sve zato sto su cenili plezir u zivotu.
Posted 03 March 2005 - 02:20

Moja prica je ista, ima jedan ljubicanstveni u Bgd-u. Ovde jedem supu iz zute ili bele chinije. Nije isto zadovoljstvo, ali moze da prodje.
Posted 03 March 2005 - 02:25

Razumem ako si imala zdravstvenih problema, ali ne kapiram gde drzis hranu, rimljanski, onako sa strane ili na trbuhu? Kako jedes supu, ili knedle koje ja presecam kasikom?
ma bre, sve lepo donesem, smestim na sto pored kreveta, supu nikad ne jedem iz tanjira vec uvek iz sholji. imam posebne sholje za supu (chorbu), one velike, od nekih, shta ga znam 4 deci.
a cvrstu hranu u tanjiru, nema sta da se preliva.
i ne na trbuhu vec na sternumu